Επίσημη σελίδα ΟΑΚΚΕ

 Χαλκοκονδύλη 35, τηλ-φαξ: 2105232553 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ "ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ-ΠΟΥΤΙΝ" - Ουκρανία - Ισραήλ - Χαμάς, 22/12

 

 

 

ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ

Νέα Ανατολή αρ.φ.559 (εδώ μπορείτε να βρείτε τα φύλλα από φ.486-Μάρτης 2013-και νεώτερα)

  Που μπορείτε να βρείτε την έντυπη έκδοση της Νέας Ανατολής

1pag559

 

crisis russia

Άρθρα Αναφοράς

OAKKE WEB TV

Εκδόσες Μεγάλη Πορεία

ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

http://www.antinazi.gr/ 

www.antinazi.gr

ΑΝΤΙ ΝΑΖΙ

 

Καταστατικό της ΟΑΚΚΕ

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΟΑΚΚΕ

(δημοσιεύτηκε στο φ. 1 της Νέας Ανατολής, 30 Ιούλη 1985)

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Η ΟΑΚΚΕ είναι πρωτοπόρα κομμουνιστική, πολιτική οργάνωση της εργατικής τάξης, που έχει σα βασικό της στόχο, την ανασυγκρότηση του Κομμουνιστικού Κόμματος, του παλιού ηρωϊκού ΚΚΕ, που διέλυσαν οι Ρώσοι και Έλληνες ρεβιζιονιστές στα 1956.

 

Η ΟΑΚΚΕ καθοδηγείται από τον Μαρξισμό – Λενινισμό – Σκέψη Μάο Τσε Τούνγκ και προσπαθεί να τον εφαρμόσει στη συγκεκριμένη πραγματικότητα της χώρας μας. Ταυτόχρονα αναπτύσσει τον Προλεταριακό Διεθνισμό, συνδέοντας τα συμφέροντα της ελληνικής εργατικής τάξης, με τα συμφέροντα της παγκόσμιας εργατικής  τάξης, των καταπιεσμένων λαών και εθνών, στον αγώνα ενάντια στον σοσιαλιμπεριαλισμό, τον ιμπεριαλισμό και την διεθνή αντίδραση, για έναν νέο κόσμο, τον φωτεινό κόσμο του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού.

Η ΟΑΚΚΕ υποστηρίζει  τον διαλεκτικό υλισμό και τον ιστορικό υλισμό σαν την κοσμοαντίληψη της και αντιτίθεται στον ιδεαλισμό και την μεταφυσική κοσμοαντίληψη.

Η ΟΑΚΚΕ δίνοντας την πάλη για την ανασυγκρότηση του ΚΚΕ, έχει σαν βασικό της καθήκον την ασυμβίβαστη πάλη με τον ρεβιζιονισμό και τον οπορτουνισμό κάθε απόχρωσης.

Η υπεράσπιση και το ξαναζωντάνεμα του επαναστατικού Μαρξισμού, η υπεράσπιση και το ξαναζωντάνεμα της θεωρίας του Λενινισμού ιδιαίτερα για την προλεταριακή επανάσταση και την διχτατορία του προλεταριάτου στην εποχή του Ιμπεριαλισμού, η υπεράσπιση και το ξαναζωντάνεμα της θεωρίας του Μαοϊσμού για την συνέχιση της επανάστασης στις συνθήκες της διχτατορίας του προλεταριάτου και για  τη Μεγάλη Προλεταριακή Πολιτιστική Επανάσταση, η υπεράσπιση και το ξαναζωντάνεμα του επαναστατικού έργου του Στάλιν και της περιόδου της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ, ταυτόχρονα με την αποκάλυψη της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στην ΕΣΣΔ  και την μετατροπή της σε χώρα του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού και του πιο μαύρου και επιθετικού ιμπεριαλισμού, του σοσιαλιμπεριαλισμού, η υπεράσπιση της στρατηγικής αντίληψης της θεωρίας του Προέδρου Μάο για τους τρεις κόσμους, σαν γενική γραμμή του παγκόσμιου προλεταριάτου και της παγκόσμιας διάταξης των δυνάμεων, η υπεράσπιση και ξαναζωντάνεμα των επαναστατικών παραδόσεων και της ένδοξης κουκουέδικης ιστορίας του ελληνικού κινήματος, η υπεράσπιση και το ξαναζωντάνεμα του μπολσεβικισμού και του αγωνιστικού πνεύματος, ιδιαίτερα μέσα στα πρωτοπόρα τμήματα της εργατικής τάξης, αποτελούν βασικούς άξονες της πάλης της ΟΑΚΚΕ ενάντια στον ρεβιζιονισμό και τον οπορτουνισμό σε αυτή την περίοδο.

Η ΟΑΚΚΕ δίνοντας την πάλη για την ανασυγκρότηση του ΚΚΕ, ενώνεται στενά με τις πλατειές λαϊκές μάζες και πρώτα απ΄όλα με την εργατική τάξη, προσπαθώντας να καθοδηγήσει πολιτικά τους πολύμορφους αγώνες τους, αναπτύσσοντας την ταχτική του ενιαίου μετώπου ενάντια στους εχθρούς της κάθε φάσης, οδηγώντας όλους τους επιμέρους αγώνες στην στρατηγική κατεύθυνση της σοσιαλιστικής – αντιϊμπεριαλιστικής επανάστασης και στην εξουσία της εργατικής τάξης.

Στον αγώνα αυτό η ΟΑΚΚΕ χρησιμοποιεί όλες τις δοκιμασμένες, από την μακρόχρονη εμπειρία του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, μορφές πάλης, από τις κατώτερες μέχρι τις ανώτερες, απορρίπτοντας τις ρεφορμιστικές θεωρίες του «ειρηνικού» και «τρίτου» δρόμου. Παράλληλα παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξασφάλιση της πολιτικής της δράσης κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες επιβάλλει η αντίδραση.

Η ΟΑΚΚΕ συγκροτείται πάνω στην οργανωτική αρχή του Δημοκρατικού Συγκεντρωτισμού και εφαρμόζει τον συγκεντρωτισμό στη βάση της δημοκρατίας και την δημοκρατία κάτω από συγκεντρωτική καθοδήγηση. Αναπτύσσει σε πνεύμα ελευθερίας την εσωκομματική δημοκρατία, την πρωτοβουλία, την δημιουργικότητα, την προσωπική άνεση σκέψης και  ζωντάνιας των μελών και των επί μέρους οργανώσεων και καταπολεμά την γραφειοκρατία, την αυταρχικότητα, τον δογματισμό και τον καριερισμό. Ολάκερη η οργάνωση ακολουθεί με αυστηρότητα την κομματική πειθαρχία, προστατεύει τον συγκεντρωτισμό και αντιτίθεται στον φραξιονισμό, την ατομικότητα, τον φιλελευθερισμό και τον αναρχισμό.

Η ΟΑΚΚΕ πρέπει να καταπολεμά τα κάθε μορφής αστικά ρεβιζιονιστικά και οπορτουνιστικά ιδεολογικά ρεύματα, που νομοτελειακά θα παρουσιάζονται  μέσα στις γραμμές της. «Τα τρία και τα τρία όχι» που δίδαξε ο Πρόεδρος Μάο, «να εφαρμόζουμε τον μαρξισμό και όχι τον ρεβιζιονισμό, να ακολουθούμε την πολιτική της ενότητας και όχι της διάσπασης, να είμαστε τίμιοι και ειλικρινείς και να μην καταγινόμαστε με ίντριγκες και συνωμοσίες», αποτελούν την γενική κατεύθυνση στην διαπαιδαγώγηση των μελών και των στελεχών της ΟΑΚΚΕ. Μέθοδος η κριτική – αυτοκριτική και η κατάκτηση μιας ανώτερης ποιοτικά ενότητας μέσα από την κριτική.

Κάθε ΟΑΚΚίτης πρέπει να χαρακτηρίζεται από σεμνότητα και σύνεση ενάντια στην αλαζονεία και την έπαρση, να έχει στενούς δεσμούς με τις μάζες και να δέχεται την κριτική του, να ζει στο στυλ της λιτής ζωής και της σκληρής πάλης, να έχει ιδιαίτερη επαγρύπνηση απέναντι στους καριερίστες, στους διπλοπρόσωπους ρεβιζιονιστές και σε κάθε αστικό στοιχείο και να τους εμποδίζει με κάθε μέσο να σφετεριστούν την καθοδήγηση της οργάνωσης και να αλλοιώσουν την επαναστατική της φυσιογνωμία.

Κάθε ΟΑΚΚίτης πρέπει να υποτάσσει σε όλες τις περιπτώσεις τα προσωπικά του συμφέροντα  στα συμφέροντα της οργάνωσης και του λαού. Να μην φοβάται τις μπόρες, τις θύελλες  και τις θυσίες και να δουλεύει δραστήρια αφιερώνοντας τη ζωή του στην πάλη για την ανασυγκρότηση του ΚΚΕ, για την επανάσταση και τον Κομμουνισμό.

Ολάκερη η οργάνωση και κάθε μέλος της ξεχωριστά, πρέπει πάντα να κρατάει ψηλά και υπερασπίζεται μέχρι τέλος την κόκκινη νικηφόρα σημαία του Μαρξισμού – Λενινισμού – Σκέψης Μάο Τσε Τούνγκ και να εξασφαλίζει το προχώρημα της υπόθεσής μας μπροστά.

 

ΤΟ ΜΕΛΟΣ

Άρθρο 1

Μέλος της ΟΑΚΚΕ μπορεί να γίνει κάθε εργάτης, φτωχός αγρότης, επαναστάτης διανοούμενος, κάθε εργαζόμενος, που έχει φτάσει σε ηλικία 18 χρόνων, αποδέχεται τις προγραμματικές αρχές και το καταστατικό της οργάνωσης, συμμετέχει ενεργά σε μια κομματική οργάνωση, δουλεύει δραστήρια για αυτήν, εφαρμόζει τις αποφάσεις της οργάνωσης, τηρεί την κομματική πειθαρχία και πληρώνει ανελλιπώς την συνδρομή του.

 

Άρθρο 2

Η στρατολογία στην οργάνωση γίνεται ατομικά, αρχικά σαν δόκιμο μέλος. Η πρόταση για τον νέο σύντροφο γίνεται από δύο τακτικά μέλη, και αφού έχει προηγηθεί ένα τεστ ιδεολογικό – πολιτικού ανεβάσματος του νέου συντρόφου. Η πρόταση πρέπει να γίνεται με μεγάλη σοβαρότητα και ευθύνη και αφού παρθεί όσο είναι δυνατόν η γνώμη των ανθρώπων, που τον γνωρίζουν μέσα από τον χώρο που ζει και αναπτύσσει την δουλειά του. το δόκιμο μέλος έχει όλα τα καθήκοντα και τα δικαιώματα του τακτικού μέλους, εκτός από το δικαίωμα να εκλέγεται και να εκλέγει στα κομματικά όργανα και σώματα. Η ψήφος του είναι συμβουλευτική. Το στάδιο της δοκιμασίας διαρκεί έξι μήνες. Την απόφαση για την στρατολογία, τόσο για τα δόκιμα μέλη όσο και στη συνέχεια για τα τακτικά την παίρνει ο αντίστοιχος κομμουνιστικός πυρήνας, όπου βρίσκεται ο υποψήφιος και επικυρώνεται από την αμέσως ανώτερη κομματική επιτροπή.

 

Άρθρο 3

Τα μέλη της ΟΑΚΚΕ είναι υποχρεωμένα:

-Να μελετούν και να εφαρμόζουν τον Μαρξισμό – Λενινισμό – Σκέψη Μάο Τσε Τούνγκ , να ασκούν κριτική στον ρεβιζιονισμό και σε κάθε αστική ιδεολογία και να παλεύουν για να αναμορφώσουν την αντίληψή τους για τον κόσμο.

-Να υπηρετούν ολόψυχα τον λαό και να υποτάσσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα στα συμφέροντα της εργατικής τάξης και της οργάνωσης.

-Να εκπληρώνουν δραστήρια τα καθήκοντα που τους ανέθεσε η οργάνωση και να αγωνίζονται με αυτοθυσία για την υλοποίηση των στόχων της οργάνωσης.

-Να παίρνουν μέρος και να προσπαθούν να καθοδηγούν στη βάση της γραμμής της οργάνωσης, την πάλη που διεξάγουν οι μάζες στο εργοστάσιο, στο σωματείο, στο σχολείο, στην συνοικία και την ύπαιθρο, να ενώνονται με αυτές και να διδάσκονται από αυτές.

-Να εφαρμόζουν με ειλικρίνεια την κριτική – αυτοκριτική, και να τολμούν να διορθώνουν τα λάθη και τις αδυναμίες τους, ακούγοντας προσεκτικά και την γνώμη των μαζών για αυτά.

-Να είναι τίμιοι και ειλικρινείς απέναντι στην οργάνωση, να εφαρμόζουν την κομμουνιστική ηθική, να τηρούν την κομματική πειθαρχία και το καταστατικό και να προφυλάσσουν αυστηρά την οργάνωση από τα όποια χτυπήματα της αντίδρασης.

-Να συμμετέχουν ενεργά στην εσωκομματική ζωή και στη διαμόρφωση της κομματικής γραμμής και να αναπτύσσουν την πρωτοβουλία στην βάση της γενικής γραμμής της οργάνωσης. Κάθε μέλος έχει  το δικαίωμα να διατηρεί την αντίθετή του άποψη και να την τοποθετεί μέχρι και το συνέδριο της οργάνωσης. Να τολμούν να ασκούν ανοιχτή κριτική και στα πιο ψηλά καθοδηγητικά κλιμάκια της οργάνωσης, παίρνοντας πάντα υπόψη το συμφέρον της οργάνωσης.

 

Άρθρο 4

Όταν ένα κομματικό μέλος δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του και πέφτει σε ενέργειες που δεν αρμόζουν στην κομματική ιδιότητα, τότε η οργάνωση του ασκεί συντροφική κριτική. Ανάλογα με την σοβαρότητα της περίπτωσης παίρνεται ένα από τα πιο κάτω μέτρα. Παρατήρηση, μομφή, διαθεσιμότητα, επαναφορά στη θέση του δόκιμου μέλους, προειδοποίηση διαγραφής, και διαγραφή.

Οι προδότες και οι συνειδητοί πράχτορες του εχθρού μέσα στην οργάνωση τιμωρούνται αυστηρά και παραδειγματικά.

 

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Άρθρο 5

Η οργάνωση είναι συγκροτημένη πάνω στην οργανωτική αρχή του Δημοκρατικού Συγκεντρωτισμού. Όλη η οργάνωση πρέπει να πειθαρχεί στον Δ.Σ και να εφαρμόζει πιστά το καταστατικό. Το άτομο υποτάσσεται στην οργάνωση, η μειοψηφία υποτάσσεται στην πλειοψηφία, το κατώτερο επίπεδο υποτάσσεται στο ανώτερο και ολόκληρη η οργάνωση υποτάσσεται στην Κ.Ε

 

Άρθρο 6

Οι αντιπρόσωποι σε όλα τα σώματα της οργάνωσης, όπως και τα μέλη και οι γραμματείς των καθοδηγητικών επιτροπών, σε όλα τα επίπεδα εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία, μετά από δημοκρατική συζήτηση και διαδικασία κριτικής  - αυτοκριτικής. 

 

Άρθρο 7

Ανώτατο καθοδηγητικό σώμα της οργάνωσης είναι το εθνικό Συνέδριο, που συγκαλείται  τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια. Το συνέδριο αποφασίζει για όλα τα ιδεολογικά πολιτικά και οργανωτικά ζητήματα, εξετάζει τον απολογισμό της Κ.Ε , τροποποιεί το  πρόγραμμα και το καταστατικό, χαράζει την γενική πολιτική της οργάνωσης και εκλέγει νέα Κ.Ε.

 

Άρθρο 8

Η Κ.Ε της οργάνωσης είναι το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο ανάμεσα σε δύο συνέδρια. Η ίδια είναι δυνατόν μέσα στα πλαίσιά της να εκλέξει επιμέρους επιτροπές για την καλλίτερη δουλειά της οργάνωσης. Η Κ.Ε στην πρώτη της συνεδρίαση εκλέγει τον γραμματέα της.

 

Άρθρο 9

Οι Κομματικοί πυρήνες είναι οι οργανώσεις βάσης, και οικοδομούνται στα εργοστάσια, στον στρατό, στις συνοικίες και τα χωριά, στα σχολεία και στους δημόσιους οργανισμούς και όπου επιβάλλει η ανάγκη της οργάνωσης της επαναστατικής πάλης του προλεταριάτου, αλλά και σύμφωνα  με την αριθμητική ανάπτυξη της οργάνωσης. Όλοι οι κομματικοί πυρήνες υπόκεινται στην καθοδήγηση των άμεσων, ανώτερων, ενδιάμεσων κομματικών επιτροπών.

Οι κομματικοί πυρήνες, ιδιαίτερα στα εργοστάσια, αποτελούν το θεμέλιο του κόμματος και συγκροτούνται από τρία τουλάχιστον μέλη της οργάνωσης. Κάθε χρόνο  οι κομματικοί πυρήνες , πρέπει να εκλέγουν τον γραμματέα τους ή και το γραφείο τους ανάλογα με την αριθμητική τους δύναμη.

 

Άρθρο 10

Για την καλλίτερη καθοδήγηση της δουλειάς των κομματικών πυρήνων, αλλά και την συγκέντρωση της καθοδηγητικής δουλειάς της οργάνωσης, συγκροτούνται ενδιάμεσες καθοδηγητικές επιτροπές, είτε κατά βιομηχανικούς κλάδους, είτε κατά γεωγραφική περιφέρεια, είτε κατά τομέα δουλειάς, σύμφωνα με τις ανάγκες της άμεσης ζωντανής και συγκεντρωτικής καθοδήγησης της επαναστατικής πάλης του προλεταριάτου και σύμφωνα πάντα με την αριθμητική ανάπτυξη της οργάνωσης. Όλες οι Κομματικές Επιτροπές εκλέγουν κάθε χρόνο τον γραμματέα τους ή και το γραφείο τους.

 

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Άρθρο 11

Η οργάνωση εξασφαλίζει τα οικονομικά της από τις εισφορές των μελών της, που καθορίζονται στο ύψος του μεροκάματου του ανειδίκευτου εργάτη, καθώς και από τις ενισχύσεις των φίλων, συμπαθούντων και των πλατύτερων λαϊκών μαζών, μέσα από τις οικονομικές εξορμήσεις της οργάνωσης.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(21 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Πρώτο Συνέδριο της ΟΑΚΚΕ 1990 »