ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΖΩΝΗ.
ΟΙ ΔΙΑΣΠΑΣΤΕΣ ΔΗΜΑΓΩΓΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΟΥΝ

Η προκήρυξη που μοίρασε ο ΕΡΓΑΣ

Στα μέσα του Νοέμβρη θα γίνουν οι εκλογές στην Επισκευαστική Ζώνη και δυναμώνουν οι διεργασίες για τη συγκρότηση ενός δημοκρατικού μετώπου που θα μπορέσει να αντιπαρατεθεί στην ΕΣΑΚ και να την κατεβάσει από την εξουσία. Το αν αυτό το μέτωπο δημιουργηθεί τελικά θα εξαρτηθεί από το αν θα μπορέσει να απομονωθεί η ΑΣΕΚ, η παράταξη του ΣΥΝ, που καταφέρνει μέχρι σήμερα να το διασπάει και να το διαλύει. Είναι αυτή η παράταξη που με επικεφαλής τον Λιακόπουλο εδώ και 4 χρόνια έχει εμποδίσει τον ΕΡΓΑΣ να αξιοποιήσει την ασταμάτητη φθορά και τη διαρκή εσωτερική κρίση της ΕΣΑΚ και να ενώσει τους μεταλλεργάτες ενάντιά της για να πέσει και να σωθεί η Ζώνη.
Αυτή τη φορά τα πράγματα δείχνουν καλύτερα γιατί μετά την μεγάλη εκστρατεία των υπογραφών την Άνοιξη για να πέσει αυτή η συμμορία και ο νέος φερμένος απ’ έξω πρόεδρος του Σωματείου Πουλικόγιαννης, αποκαλύφθηκε σε μεγάλο βαθμό ο διασπαστικός και φιλοεσακίτικος ρόλος της παράταξης του ΣΥΝ. Ήταν τότε που η ΑΣΕΚ αρχικά σαμπόταρε τη δυναμική αντιπαράθεση με την ΕΣΑΚ ενώ στη συνέχεια διέσπασε τη συμμαχία των υπογραφών, δηλαδή τη συμμαχία ΕΡΓΑΣ, Ενωτική (ΠΑΣΚΕ,) ΑΣΕΚ αποφασίζοντας μόνη της να παραιτηθεί από το ΔΣ και όχι να συνεχίσει μαζί με την Ενωτική (ΠΑΣΚΕ) και τον ΕΡΓΑΣ την καθημερινή και εφ όλης της ύλης αντιπαράθεση με την ΕΣΑΚ, αντιπαράθεση που διεξαγόταν και μέσα στο ΔΣ.
Από το τέλος της Άνοιξης και μέχρι το Φθινόπωρο η συνεργασία του ΕΡΓΑΣ με την Ενωτική συνεχίστηκε σε μια κοινή προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κίνημα πριν τη Ολυμπιάδα που θα υποχρέωνε την κυβέρνηση να δώσει στους άνεργους της Ζώνης το μόνιμο επίδομα ανεργίας και να ικανοποιήσει το ώριμο δίκαιο αίτημα της σύνταξης στα 55. Η ΕΣΑΚ πούλησε και αυτό το κίνημα στη βάση της συμμαχίας του ψευτοΚΚΕ με τη σημερινή κυβέρνηση. Από αυτό το κίνημα έλειψε και η ΑΣΕΚ που εξαφανίστηκε όλο το καλοκαίρι από κάθε μέτωπο αντιπαράθεσης με την ΕΣΑΚ καλυμμένη πίσω από την αποχή της από το ΔΣ. Με αυτόν τον τρόπο όμως έχασε και τα λίγα ερείσματα που της είχαν απομείνει μετά την προδοσία του κινήματος των υπογραφών. Στη συνέχεια η ΑΣΕΚ προσπάθησε να πλευροκοπήσει την Ενωτική και να την πείσει να συμμετάσχει σε κοινό ψηφοδέλτιο μαζί της στις επερχόμενες εκλογές. Η Ενωτική όμως επέμεινε στη συνεργασία της με τον ΕΡΓΑΣ και το σπουδαιότερο αρνήθηκε όπως και ο ΕΡΓΑΣ κάθε προεκλογική συνεργασία με την ΑΣΕΚ.
Έτσι παρουσιάστηκε στη Ζώνη για πρώτη φορά η δυνατότητα για τη συγκρότηση ενός αποτελεσματικού μετώπου ενάντια στην ΕΣΑΚ που όλο και περισσότεροι εργάτες το βλέπουν με μεγάλο ενδιαφέρον κα ελπίδα. Είναι γεγονός ότι η ΠΑΣΚΕ στα μάτια των εργατών έχει συνδεθεί με το κυβερνητικό ρουσφέτι και την ως χθες κυβερνητική πολιτική. Όμως δεν βαρύνεται με τραμπουκισμούς, εκβιασμούς και κάθε είδους πραξικοπηματισμό στη Ζώνη. Επίσης το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει στην αντιπολίτευση απελευθερώνει σε μεγάλο βαθμό την ΠΑΣΚΕ της Ζώνης, που γενικά είχε αναπτυξιακές διαθέσεις, από τη συμμόρφωση στις ανάγκες μιας αρνητικής κυβερνητικής πολιτικής και της δίνει μεγαλύτερη συνδικαλιστική αξιοπιστία. Δίχως λοιπόν ο ΕΡΓΑΣ να έχει αυταπάτες για τα όρια ακόμα και για τη διάρκεια μιας τέτοιας συνεργασίας είναι αποφασισμένος να την παλέψει και να την στηρίξει όσο γίνεται για την απελευθέρωση της Ζώνης από το σοσιαλφασισμό και για την ανάπτυξη της Ζώνης. Θα περάσει λοιπόν σύντομα σε συζήτηση μαζί της καθώς και με ανεξάρτητους για τη συγκρότηση ενός ενιαίου ψηφοδελτίου.
Αυτή η κίνηση για ενότητα έφερε στην παράταξη του ΣΥΝ μεγάλη αγωνία και την οδήγησε στο να αναζητεί τρόπο αντίδρασης.
Νόμισε ότι βρήκε την ευκαιρία όταν στο ΔΣ του Σωματείου η ΕΣΑΚ, που έχει τη πλειοψηφία, αποφάσισε να διαγράψει τα τρία μέλη που είχε η ΑΣΕΚ στο ΔΣ, ανάμεσά τους τους Καραγιαννάκη (τον παλιό κνίτη πρόεδρο), και τον Λιακόπουλο επειδή δεν είχαν παρουσιαστεί σε 3 συνεχόμενες συνεδριάσεις του ΔΣ.
Μόλις αυτοί διαγράφτηκαν ξεσήκωσαν έναν τεράστιο θόρυβο στη Ζώνη, έβγαλαν ανακοίνωση που μιλούσε για την πιο φασιστική πράξη σε Συνδικάτο ακόμα κι από την εποχή της χούντας και κάλεσαν όλα τα συνδικάτα, τη ΓΣΕΕ, τα Εργατικά Κέντρα, τις Νομαρχίες, τους Δημάρχους να τους συμπαρασταθούν σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν μέσα στη Ζώνη στις 4 του Οκτώβρη.
Ο ΕΡΓΑΣ και η ΠΑΣΚΕ έβγαλαν τότε κοινή ανακοίνωση που τους κατήγγειλε για απάτη. Γιατί η ίδια η ΑΣΕΚ είχε ανακοινώσει με επίσημο κείμενο που είχε στείλει στο ΔΣ στις 25 Μάη ότι δεν θα συμμετέχει εφ εξής στα ΔΣ όσο η ΕΣΑΚ δεν κάνει Γενική Συνέλευση για να συζητήσει τη μομφή που ζητούσαν την Άνοιξη οι 500 υπογράφοντες (εκείνου του κινήματος που είχε ξεκινήσει ο ΕΡΓΑΣ και είχε σαμποτάρει τελικά η ΑΣΕΚ!). Βεβαίως αν η ΕΣΑΚ δεχόταν αυτόν τον όρο θα ήταν σαν να παραιτείται η ίδια αφού αυτή ισχυρίζεται από το Μάη ότι έχει πραγματοποιήσει αυτή τη ΓΣ (μια ΓΣ πράγματι αναρμόδια να εξετάσει τη μομφή που τότε την είχαν μποϋκοτάρει και οι 3 παρατάξεις και στην οποία η ΕΣΑΚ είχε θέσει και αποσπάσει «ψήφο εμπιστοσύνης»). Από τη ώρα όμως που κάποιος ανακοινώνει ότι φεύγει από το ΔΣ καταγγέλλοντας την πλειοψηφία επειδή δεν εφαρμόζει το καταστατικό πρέπει τότε να κάνει όλη τη φασαρία και όχι μετά από 4 μήνες που κάθεται ήσυχα-ήσυχα στη γωνιά του και λείπει από κάθε αγώνα και σύγκρουση με αυτή να ζητήσει από αυτήν την παράνομη πλειοψηφία να μην εφαρμόσει το καταστατικό που προβλέπει διαγραφή όσων λείπουν σε 3 συνεχόμενες συνεδριάσεις, (καταστατικό που σημειωτέον είχε περάσει ο ίδιος ο Καραγιαννάκης όταν ήταν αρχηγός της ΕΣΑΚ). Ακόμα δεν έχει νόημα κανείς να χαλάσει τον κόσμο όταν ήδη ένα Σωματείο έχει μπει σε προεκλογική περίοδο και όλα κι όλοι είναι πολύ εύκολο να κριθούν στην κάλπη.
Ο ΕΡΓΑΣ σε αυτήν τη συνεδρίαση του ΔΣ πήρε θέση κατά της διαγραφής όχι γιατί είχε δίκιο η ΑΣΕΚ, αλλά γιατί αφού σε ένα μήνα έρχονται εκλογές δεν υπάρχει λόγος να θυματοποιούνται οι 3 αφού μένει ουσιαστικά μόνο μια συνεδρίαση του ΔΣ ως το τέλος της θητείας του.
Τα επιχειρήματα της προκήρυξης ΕΡΓΑΣ-ΠΑΣΚΕ έγιναν δεκτά από τους εργάτες. Η ΑΣΕΚ ξεσκεπάστηκε. Το αποτέλεσμα ήταν ότι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της 4 του Οκτώβρη μπροστά στα μεγάφωνα των εξαιρετικών ηχητικών εγκαταστάσεων που έπαιζαν επαναστατικά τραγούδια και όπου αρχικά έβγαζε πύρινους λόγους ο Λιακόπουλος και ο Καραγιαννάκης συγκεντρώθηκαν τελικά 4 άτομα: Ο Λιακόπουλος, ο Καραγιαννάκης, και άλλοι δύο. Και οι 4 κάθισαν απομονωμένοι σε ένα τραπεζάκι του καφενείου της Ζώνης. Οι εργάτες έμειναν μακριά τους. Όλη η άνεργη Ζώνη κάγχαζε πίνοντας τον καφέ της.
Ξέρουμε ότι το ψέμα μπορεί να λειτουργήσει για λίγο και για λίγους, αλλά τόσο μεγάλα ψέματα δεν λειτουργούν για κανέναν και για καθόλου. Αν αυτοί οι πολιτικοί απατεώνες και υποκριτές χρεωκοπήσουν οριστικά δεν θα υπάρχει πια καμιά δύναμη που θα μπορεί να συγκρατήσει την ΕΣΑΚ στην εξουσία και νέες εξαιρετικές μέρες θα ξεκινήσουν για τη Ζώνη.

Η προκήρυξη του ΕΡΓΑΣ