Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟΝ

H κυβέρνηση Καραμανλή προχωρώντας γοργά στο δρόμο της μετατροπής της κρατικής ιδιοκτησίας σε ιδιοκτησία της νέας ρωσόδουλης ολιγαρχίας επιτίθεται στην μισθωτή μάζα των ΔΕΚΟ και καταργεί ουσιαστικά τα συνδικαλιστικά δικαιώματά της.
Αυτήν τη μάζα, το ανερχόμενο βαθύ καθεστώς την κράτησε για ολόκληρες δεκαετίες σε ένα ψηλότερο επίπεδο αμοιβών και όρων δουλειάς από όλο το υπόλοιπο μισθωτό προλεταριάτο για ένα λόγο: Για να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει σαν πολιτικό στρατό για τον πολιτικό έλεγχο του κράτους και της κρατικής οικονομίας. Αυτό τον έλεγχο τον πέτυχε εξαγοράζοντας τη συνδικαλιστική ηγεσία των ΔΕΚΟ, που τη μετέτρεψε σε κρατικοκομματική διεφθαρμένη γραφειοκρατία. Αυτή η γραφειοκρατία όχι μόνο διοικούσε τις ΔΕΚΟ με όπλο την απεργία του μισθωτού προλεταριακού στρατού της, που είχε σε μεγάλο βαθμό καταφέρει να διαφθείρει, και με την οποία απεργία νέκρωνε ή απειλόυσε να νεκρώσει όλη την οικονομική ζωή της χώρας, αλλά επέβαλε σε όλη την υπόλοιπη αστική τάξη και σε όλες τις κυβερνήσεις την οικονομική πολιτική του ανερχόμενου βαθιού καθεστώτος. Επέβαλε ακόμα και την ανταλλακτική αξία της εργατικής δύναμης συνολικά για όλους του κλάδους της οικονομίας αφού αυτή τη διαπραγματευόταν μαζί με την εργοδοσία του ιδιωτικού τομέα για όλους τους εργαζόμενους και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Αυτό το έκανε μέσω της ΓΣΕΕ και των Εργατικών Κέντρων τα οποία πάντα έλεγχε η ηγετική γραφειοκρατία των ΔΕΚΟ μαζί με τα συνδικάτα σφραγίδες του σοσιαλφασισμού.
Μέσα στις ΔΕΚΟ αυτή η ηγετική γραφειοκρατία έλεγχε ουσιαστικά όλη τη λειτουργία τους, αφού έλεγχε τον τομέα των εργασιακών σχέσεων και ήταν από αυτή την άποψη πάνω από τους διορισμένους από την κυβέρνηση διευθυντές των ΔΕΚΟ. Αυτή, επιδρούσε στην τιμολογιακή πολιτική με το να τη φτηναίνει για λογαριασμό του βαθιού «φιλολαϊκού» εθνοσοσιαλιστικού καθεστώτος που με αυτό τον τρόπο ήθελε να εξαγοράσει πολιτικά τα φτωχομεσαία στρώματα. Επίσης η συνδικαλιστική ηγεσία των ΔΕΚΟ στήριζε τους κατάλληλους «εθνικούς προμηθευτές».
Τώρα το ανερχόμενο καθεστώς έχει πάψει να είναι ανερχόμενο. Έχει γίνει πραγματικό καθεστώς στο πολιτικό επίπεδο και θέλει να γίνει και στο οικονομικό. Τώρα πια έχει πετύχει μέσω των προμηθειών και των δημόσιων έργων να παχύνει τόσο πολύ τη νέα ιδιωτική ολιγαρχία που το ίδιο έχει κατασκευάσει, ώστε αυτή να μπορεί να γίνει η ίδια απ ευθείας ιδιοκτήτης των ΔΕΚΟ. Ήρθε δηλαδή η ώρα οι εθνικοί προμηθευτές να αγοράσουν τις ΔΕΚΟ. Ασφαλώς δεν θα τις αγοράσουν μόνοι τους όχι γιατί δεν μπορούν οικονομικά, αλλά για να μη διαμαρτυρηθεί και ενωθεί εναντίον τους το δυτικό μονοπώλιο. Επειδή δηλαδή η εξαγορά θα είναι ουσιαστικά του τύπου «απευθείας ανάθεση» χρειάζονται συνένοχα δίπλα τους και ορισμένα τμήματα του δυτικού μονοπώλιου. Όμως η μερίδα του λέοντος θα ανήκει στους κρατικοολιγάρχες, και οι καπιταλιστές αυτού του είδους δεν μπορούν να στηρίζονται ούτε στην καινοτομία, ούτε στον ψηλό βαθμό οργάνωσης και τεχνολογίας για να σταθούν στη διεθνή αγορά. Γιατί οι άνθρωποι αυτοί υπάρχουν μόνο σα ληστές του δημόσιου πλούτου και σα ληστές της εργατικής δύναμης. Είναι δυνατό για παράδειγμα κεφάλαιο σαν εκείνο του Μπόμπολα που συσσωρεύτηκε μέσω της απλήρωτης εργατικής δύναμης και του αίματος των μεταναστών να αναπτυχθεί με την επιστημονικό-τεχνική επανάσταση; Αυτό δεν γίνεται. Οπότε σε αυτό το κεφάλαιο μένουν δυο δρόμοι για να γιγαντωθεί παραπέρα: να αυξήσει τις τιμές των προϊόντων που πουλάει στον πληθυσμό και να συντρίψει τις αμοιβές των εργατών του. Αυτούς τους δυο δρόμους ήδη τους ακολουθεί και αυτό αποδεικνύεται στον ΟΤΕ. Πρέπει αυτό να γίνει παντού

Τώρα λοιπόν όχι μόνο δεν χρειάζεται στο βαθύ καθεστώς ο παλιός πολιτικός στρατός του μισθωτού προλεταριάτου των ΔΕΚΟ, αλλά του έχει γίνει εμπόδιο. Αυτό το εμπόδιο έρχεται να γκρεμίσει μονομιάς ο νέος νόμος για τις ΔΕΚΟ. Ο νόμος αυτός δεν είναι παρά η μέθοδος για το φτήναιμα της εργατικής δύναμης των ΔΕΚΟ και συνοψίζεται σε δύο βασικά σημεία:
Το πρώτο είναι ότι για να εξασφαλίσει την ανοχή της παλιάς υπαλληλίας κατασκευάζει δύο είδη προσωπικού, το παλιό που θα πληρώνεται με τις παλιές συνθήκες και εκείνο που θα προσλαμβάνεται από δω και μπρος με συνθήκες της υπόλοιπης ιδιωτικής αγοράς και ακόμα χειρότερες.
Το δεύτερο είναι ότι και η παλιά μισθωτή μάζα και η καινούργια θα ζουν από δω και μπρος με εργασιακούς όρους που θα μπορεί να ορίζει η διοίκησή τους και το κράτος ανεξάρτητα από συλλογικές κλαδικές συμβάσεις, διαιτητικά όργανα κλπ.
Από αυτά τα δύο ειδών μέτρα το πρώτο σημαίνει και διάλυση του ενιαίου συνδικαλισμού, γι αυτό στο βάθος και διάλυση του συνδικαλισμού. Πρόκειται για ένα τρομερό αντεργατικό τερατούργημα επειδή θα είναι νομοθετημένο.

Ένα κομμάτι από την παλιά συνδικαλιστική ηγεσία στις ΔΕΚΟ που είναι πραγματικά εξοργισμένο αλλά και όλοι οι υπόλοιποι καθεστωτικοί εγκάθετοι τύπου Πολυζωγόπουλου και δήθεν φίλοι των εργατών, αντικαπιταλιστές, αντινεοφιλελέυθεροι κλπ που εμφανίζονται σαν εξοργισμένοι, απειλούν ότι θα γίνει εξέγερση. Βεβαίως δεν θα γίνει καμιά εξέγερση. Θα γίνουν μερικές τελετουργικές 24ωρές ώστε το πράγμα να ξεφουσκώσει και θα γίνουν και μερικές ρυθμίσεις κάτω από αυτή την υποτιθέμενη πίεση για να πετύχει κάποια πολιτικά ανταλλάγματα πάλι το βαθύ καθεστώς. Μετά οι πουλημένοι θα αποσυρθούν. Άλλωστε και από τώρα λίγο φωνάζουν.
Αλλά το καθεστώς δεν φοβάται καμιά εξέγερση και δεν τη φοβάται όχι τόσο γιατί η ηγετική συνδικαλιστική γραφειοκρατία είναι πουλημένη ή στη καλύτερη περίπτωση κομματικά εξαρτημένη, ούτε γιατί σύσσωμη και ενθουσιωδώς όλη η φιλελεύθερη αστική τάξη, τυφλή πολιτικά και πάντα αντεργατική στηρίζει αυτό το νόμο, αλλά κυρίως γιατί ο λαός και το υπόλοιπο μισθωτό προλεταριάτο δεν θα στηρίξουν το προλεταριάτο των ΔΕΚΟ. Δεν θα το στηρίξουν γιατί αυτό εγκατέλειψε το υπόλοιπο προλεταριάτο στη μοίρα του ενώ υποτίθεται το εκπροσωπούσε, γιατί διαφθάρηκε σε ένα σημαντικό τμήμα του, και γιατί δέχτηκε να αποσπάσει προνόμια αποκλειστικά για τον εαυτό του χάρη σε απεργίες που έγιναν μισητές γιατί ήταν απεργίες ομηρείας του πληθυσμού. Το χειρότερο όμως είναι ότι και το υπόλοιπο προλεταριάτο είναι διαλυμένο. Γιατί το πιο μεγάλο σκάνδαλο διάσπασης της εργατικής τάξης έχει ήδη συντελεστεί και το ίδιο το ευρύτερο προλεταριάτο είναι διασπασμένο οικονομικά αλλά και συνδικαλιστικά εδώ και χρόνια ανάμεσα σε ντόπιο και μεταναστευτικό. Εξαιτίας αυτής της αντίθεσης που οφείλεται ουσιαστικά στη ντεφάκτο απελευθέρωση της μαύρης εργασίας όλόκληρο έχει βυθιστεί στα τάρταρα της βαναυσότερης εκμετάλλευσης. Έτσι την κρίσιμη στιγμή οι εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ έμειναν μόνοι τους.
Εμείς παρόλη αυτή την εγκληματική στάση των ηγεσιών τους και παρά τα δικά του λάθη και τις αθλιότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν στους κόλπους του πρέπει να μείνουμε στο πλευρό του μισθωτού κόσμου των ΔΕΚΟ. Πρέπει να κατεγγείλουμε με δύναμη αυτό το νομο πρέπει να βρούμε τρόπους να διευκολύνουμε κάθε πραγματική αντίσταση μέσα στις ΔΕΚΟ και να τη βοηθήσουμε να οργανωθεί όσο μπορεί ενάντιά του σήμερα και κυρίως αύριο. Πρέπει επίσης να καλέσουμε όλη την εργατική τάξη σε συμπαράσταση αλλά όχι μέσα από τις γραμμές και κάτω από τα υπεραντιδραστικά συνθήματα του σοσιαλφασισμού. Έρχεται μια νέα εποχή όπου το νέο καθεστώς χτυπάει σε όλες τις κατευθύνσεις καθώς θέλει να ελέγξει τα πάντα, τον τύπο, τα κόμματα, τις παραγωγικές δυνάμεις. Αυτό σημαίνει νέους κινδύνους αλλά και νέες αντιστάσεις. Πρέπει να τις ενισχύσουμε και να τις οργανώσουμε.