Το καθεστώς σαμποτάρει τη συνεργασία ΔΕΗ - ΟΤΕ με RWE - Deutsche Telekom.

 

Ματαιώθηκε τελικά η προγραμματισμένη κατασκευή δύο λιθανθρακικών μονάδων παραγωγής ρεύματος συνολικής ισχύος 1600 MW από κοινοπραξία της ΔΕΗ και της RWE. Οι δύο εταιρείες θα συνεργαστούν για την κατασκευή ενός εργοστασίου λιθανθρακικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με ισχύ 500-800 MW εκτός ελληνικών συνόρων, στην Αλβανία! Το παραγόμενο ηλεκτρικό θα πωλείται εν μέρει στην αλβανική αγορά και εν μέρει θα εξάγεται, κυρίως στην Ελλάδα. Δηλαδή συμφωνήθηκε αντί να παράγουμε το ρεύμα εδώ, να το εισάγουμε από μονάδα που θα φτιάξουμε εκεί! Αυτό το αποτέλεσμα χαρακτηρίστηκε από ΠΑΣΟΚ- ΣΥΝ νίκη!

«Οι δηλώσεις του πρόεδρου της ΔΕΗ, για την εγκατάλειψη των σχεδίων κατασκευής μονάδας Λιθάνθρακα και μεταφοράς της στη γειτονική Αλβανία, ήρθαν ως αποτέλεσμα της μαζικής αντίδρασης των πολιτών όλων των περιοχών που θίγονταν από τα σχέδια της ΔΕΗ» δήλωσε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για το Περιβάλλον και την Χωροταξία, Σπύρος Κουβέλης. Για πολύ σημαντική νίκη για το Περιβάλλον επειδή επιβεβαιώνει ότι, «όταν οι πολίτες αγωνίζονται ενωμένοι, τότε μπορούν να πετύχουν νίκες» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας. Ο ίδιος δήλωσε πως όταν «οι κοινωνίες αντιστέκονται, καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει κόντρα στη βούλησή τους» (δικτυακή πύλη «in.gr” 18/4) .

Στο μεταξύ νέα προσκόμματα βάζει διαρκώς η κυβέρνηση Καραμανλή στη συμφωνία με την Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ ζητώντας περισσότερα χρήματα την ίδια στιγμή που προτείνει περιορισμό της συμμετοχής του γερμανικού οργανισμού στη διοίκηση του ΟΤΕ.

Στο προηγούμενο φύλλο της Νέας Ανατολής είχαμε γράψει ότι το πεντακομματικό καθεστώς δεν θέλει συνεργασία με τις γερμανικές RWE και Deutsche Telekom. Στη μεν περίπτωση της RWE, η υποτακτική στο καθεστώς διοίκηση Αθανασόπουλου ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση όταν σχεδιαζόταν η εξαγορά της από τη ρώσικη Gazprom που τελικά ματαιώθηκε οπότε η RWE ως ευρωπαϊκή εταιρεία ήταν πλέον ανεπιθύμητη. Στη δε περίπτωση του ΟΤΕ, η κυβέρνηση Καραμανλή εξαναγκάστηκε σε συνεργασία λόγω της ευρωπαϊκής πολιτικής για προστασία του στρατηγικού κλάδου των τηλεπικοινωνιών από επιθετικές εξαγορές μη ευρωπαϊκών κεφαλαίων. Έτσι, ενώ η κυβέρνηση Καραμανλή εμφανίζεται να συνεργάζεται με τη γερμανική κυβέρνηση για τις συμφωνίες ΔΕΗ-RWE και ΟΤΕ-Deutsche Telekom, υπονομεύει αυτή τη συνεργασία όσο μπορεί φροντίζοντας ταυτόχρονα να μην εκτεθεί ανοιχτά για αντιευρωπαϊκή πολιτική. Στην τακτική της υπονόμευσης ο Καραμανλής βοηθιέται από τα υπόλοιπα τέσσερα κόμματα που στηρίζουν κάθε φορά το «κίνημα» κατά της ιδιωτικοποίησης σε ΔΕΗ-ΟΤΕ.

 

Πως ματαιώθηκε ο σχεδιασμός για τις λιθανθρακικές μονάδες

 

Το αρχικό μνημόνιο συνεργασίας που πρόβλεπε την κατασκευή των λιθανθρακικών μονάδων δεν εξετάστηκε ποτέ από το ΔΣ της ΔΕΗ γιατί κάθε φορά αντιδρούσε η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ λόγω της κρατικιστικής αντίληψης της με τη συνδρομή του ΠΑΜΕ που από τη μια ήταν επικεφαλής της αντι- RWE εκστρατείας από την άλλη υπονόμευσε συστηματικά τη δίκαιη απεργία της ΔΕΗ για το ασφαλιστικό. Το ίδιο έντονες ήταν οι αντιρρήσεις κατά του μνημόνιου των Μυτιληναίου, Κόκκαλη, και Μπόμπολα. Το καθεστώς θέλει να εξασφαλίσει την εξάρτηση της χώρας κυρίως από το ρώσικο φυσικό αέριο και να παραχωρήσει την κατασκευή ενεργειακών μονάδων και την ηλεκτροπαραγωγή στους κρατικοδίαιτους ολιγάρχες.

Είναι χαρακτηριστικό πως επιχειρούν τώρα την εγχώρια σύλληψη της «συμμαχίας κατά του λιθάνθρακα» να την εξάγουν στην ΕΕ, υπονομεύοντας την προσπάθεια της για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία. Διαβάζουμε στην Ελευθεροτυπία, 23/4: «Αρωγούς, στο Ευρωκοινοβούλιο, αναζητεί από χθες η «Συμμαχία ενάντια στο λιθάνθρακα», η πρωτοβουλία ελληνικών δήμων και κοινοτήτων και της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, για τη μείωση των εκπομπών αερίου από την καύση λιθάνθρακα. Με κοινή τους πρωτοβουλία, οι ευρωβουλευτές Αννυ Ποδηματά (ΠΑΣΟΚ), Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΝ) και Ρεμπέκα Χαρμς (Πράσινοι) άρχισαν να μαζεύουν υπογραφές στο Ευρωκοινοβούλιο, πάνω σε γραπτή δήλωση υπέρ της «διαφοροποίησης της σύνθεσης του ενεργειακού μίγματος της Ε.Ε.» προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης και της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

Την «παγκόσμια διάσταση» του ζητήματος της καύσης λιθάνθρακα έθιξε επίσης ο Τσίπρας που χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη την εγκατάσταση της μονάδας λιθάνθρακα στη γειτονική Αλβανία «διότι το περιβάλλον δεν έχει μονάχα τοπικά χαρακτηριστικά. Υπάρχει μια παγκόσμια διάσταση που πρέπει να δούμε. Και βεβαίως θεωρούμε ότι μονάδες καύσης λιθάνθρακα δεν πρέπει να εγκατασταθούν ούτε στη γειτονική Αλβανία».

Την ίδια στιγμή που ματαιωνόταν η συνεργασία με τη RWE επί ελληνικού εδάφους, και ξεκινούσε ο αγώνας «κατά του λιθάνθρακα» επί ευρωπαϊκού εδάφους, οι Καραμανλής και Πούτιν βρίσκονταν σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις για να υπογραφεί επί ρώσικου εδάφους το μνημόνιο για τον αγωγό Southstream, ώστε να προλάβουν να το υπογράψουν κατά την τακτική πλέον συνάντησή τους στη Μόσχα την Τρίτη του Πάσχα. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ στο Βήμα, 23/4 το επιτελείο του υπουργείου Ανάπτυξης τρέχει και δεν φτάνει για να έχει την ικανοποίηση ο Πούτιν να δει το δικό του όνομα στο μνημόνιο επειδή ήταν δική του η ιδέα του αγωγού (!) και όχι του διαδόχου του Μεντβέντεφ που αναλαμβάνει στις 6/5. Ο αγωγός, ο οποίος θα κατασκευαστεί από την Gazprom και την ιταλική ENI θα μεταφέρει 30 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου το χρόνο στη νότια Ευρώπη, με την Ελλάδα να γίνεται διαμετακομιστικό κέντρο του νότιου τμήματος του αγωγού μεταφέροντας αέριο προς την Ιταλία. Το πιο σημαντικό σε αυτή τη συμφωνία είναι ότι πρόκειται για έναν αγωγό που σχεδιάστηκε από τον Πούτιν για να ανταγωνιστεί τον αγωγό Nabucco ο οποίος υποστηρίζεται από Ευρώπη και Αμερική και μεταφέρει φυσικό αέριο από τo Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας στην Αυστρία. Σε αυτό τον τελευταίο αγωγό συμμετέχει η RWE.

Το μνημόνιο μεταξύ ΔΕΗ και RWE που υπογράφηκε τελικά περιέχει επίσης δηλώσεις πρόθεσης συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εξυπακούεται ότι το καθεστώς θα επιχειρήσει εκ νέου να μπλοκάρει οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία για την υλοποίηση αυτών των προθέσεων.

 

Εμπόδια στη συνεργασία ΟΤΕ – Deutsche Telekom.

Χορηγός του ΣΥΝ ο Βγενόπουλος.

 

Για να απορροφήσει τους κραδασμούς από τις αντιδράσεις της γερμανικής κυβέρνησης για την ουσιαστική ματαίωση του μνημόνιου ΔΕΗ - RWE, ο Καραμανλής προχώρησε άμεσα σε έναρξη διαπραγματεύσεων για συνεργασία με τη Deutsche Telekom στον ΟΤΕ εγκρίνοντας τη μεταβίβαση του ποσοστού της MIG, δηλ. του 19,9% που δεν δίνει κανένα δικαίωμα διοίκησης.

H συμφωνία αυτή τελεί υπό αίρεση αφού η Deutsche Telekom την έχει εξαρτήσει από την κυβερνητική έγκριση για αύξηση του ποσοστού της πάνω από 20%. Σε συμφωνία υπό αίρεση αναφέρεται τόσο η επίσημη ανακοίνωση της DT όσο και η ανακοίνωση του υπουργού Μεταφορών.

Για την αύξηση του ποσοστού της DT πάνω από το 20% χρειάζεται κυβερνητική έγκριση. Αυτό προβλέπει ο πρόσφατος νόμος που παρουσιάστηκε σαν ένα μέσο για να αναχαιτίσει την επέλαση του Βγενόπουλου στον ΟΤΕ, αλλά αποτελεί τώρα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης Καραμανλή για να ανακόψει την επένδυση του γερμανικού οργανισμού. Ήδη η ελληνική πλευρά έχει αρχίσει να βάζει εμπόδια για μία τέτοια αύξηση. Σε ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, 21/4 αναφέρεται ότι: «Χαρακτηριστικά θρίλερ παίρνει η υπόθεση του ΟΤΕ, καθώς ώς αργά χθες το βράδυ δεν είχε οριστικοποιηθεί η συνάντηση των υπουργών Γ. Αλογοσκούφη και Κ. Χατζηδάκη με τον αντιπρόεδρο και οικονομικό διευθυντή της Deutsche Telekom, Καρλ-Γκέρχαρντ Εϊκ. Η νέα, τρίτη κατά σειρά, διμερής συνάντηση είχε αρχικά προγραμματιστεί για σήμερα, τα δεδομένα όμως ανατράπηκαν αργά χθες το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα εξαρτώνται από το αν κυβέρνηση και D.T. θα συμφωνήσουν στο τελικό κείμενο που έχουν ετοιμάσει οι σύμβουλοί τους ή αν θα επιδιώξουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Η ελληνική πλευρά ζητεί από τους Γερμανούς «σαφή και απτά ανταλλάγματα», όπως λένε χαρακτηριστικά παράγοντες που παρακολουθούν από κοντά τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις». Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η ελληνική πλευρά ζητάει από την DT να δώσει περισσότερα χρήματα, να δεχτεί να πάρει στην αρχή μόνο ένα 3% επιπλέον αντί του 8% που σχεδιαζόταν, να δεσμευτεί για επενδύσεις και να μειώσει όσο το δυνατό τις απαιτήσεις της για διοικητικές εξουσίες. Όλο το θέμα βρίσκεται σε αυτές τις εξουσίες. Για παράδειγμα το ρωσόδουλο μέτωπο έχει μεγάλη «αγωνία» για το θέμα της διασφάλισης των ελληνικών εταιρειών ως προμηθευτών, δηλαδή για τη διασφάλιση της κυρίαρχης στον ΟΤΕ θέσης του «εθνικού» προμηθευτή πρώην πράκτορα της Στάζι, και νυν συνεργάτη της καγκεμπίτικης Sistema, Κόκκαλη. Δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις της DT με το ελληνικό κράτος. Το σίγουρο είναι ότι είναι απίθανο το πεντακομματικό καθεστώς να καταστήσει στρατηγικό εταίρο στον ΟΤΕ ευρωπαϊκή εταιρεία.

Έχουμε γράψει σε προηγούμενα φύλλα ότι η MIG έχει την έγκριση του καθεστώτος γιατί η πολιτική διαχείριση των τεράστιων κεφαλαίων της είναι στα χέρια των Κύπριων φιλο-ανατολικών. Μόνο κάτω από την ευρωπαϊκή πίεση έφυγε ο εκπρόσωπος της MIG Βγενόπουλος από τον ΟΤΕ. Όσο αθόρυβα δέχτηκε το καθεστώς την είσοδο της MIG στον ΟΤΕ, τόσο θόρυβο ξεσήκωσε για την επικείμενη συνεργασία με την DT. Είναι χαρακτηριστική η στάση της ΟΜΕ –ΟΤΕ. Οι συνδικαλιστές έπιναν καφέ με το Βγενόπουλο, ενώ δεν έχουν καμία κουβέντα με τα στελέχη της DT. Αντίθετα ξεκίνησαν αμέσως απεργίες και καταλήψεις με αίτημα να ματαιωθεί η συνεργασία. Όμως οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ δεν ακολούθησαν πρόθυμα την ηγεσία τους γιατί δεν ξεχνούν πως αυτή τους πούλησε στο κρίσιμο θέμα της χειροτέρευσης της εργασιακής τους κατάστασης με το νόμο που πρόβλεπε άλλο καθεστώς για τους νεοπροσληφθέντες με χαμηλούς μισθούς και χωρίς μονιμότητα.

Η αντι-DΤ εκστρατεία πήρε νέα πνοή με το επεισόδιο μεταξύ Τσίπρα και Βγενόπουλου που από τη μία ενίσχυσε τη θέση του ΣΥΝ μέσα στην ΟΜΕ-ΟΤΕ, από την άλλη έδωσε κύρος στο Βγενόπουλο μέσα στην αστική τάξη.

Στις αρχές Απρίλη ο Τσίπρας βρέθηκε με μία ντουντούκα να βγάζει λόγο σε μία συγκέντρωση των εργαζομένων του ΟΤΕ κατά της συνεργασίας με τη DT. Σε αυτή τη συγκέντρωση είπε ότι το να αγοράζεις μετοχές φτηνά και να τις πουλάς ακριβά όπως έκανε ο Βγενόπουλος στην περίπτωση του ΟΤΕ είναι «απάτη». Στη συνέχεια ο Βγενόπουλος ανακοίνωσε με συνέντευξη τύπου ότι: πρώτον, καταθέτει μήνυση και αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση κατά του Τσίπρα ζητώντας 1 εκατ. Ευρώ, ποσό το οποίο αν κερδίσει θα επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ (!) και δεύτερο, ότι καταθέτει αγωγή εναντίον του STAR (του καναλιού του Βαρδινογιάννη) για 150 εκατ. Ευρώ για 95 (!) δυσφημιστικές αναφορές του καναλιού. Αυτό το τελευταίο ποσό το διεκδικεί για το ταμείο του.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση υποστήριξε τον Τσίπρα, αλλά και η κυβέρνηση πήρε αποστάσεις από τον Βγενόπουλο. Αντίθετα δεν υπήρξε καμία υποστήριξη στο STAR, ένα τηλεοπτικό κανάλι που δέχτηκε επίθεση από ένα επιχειρηματία για κριτική που έκανε εναντίον του.

Η αλήθεια είναι ότι ούτε ο Βγενόπουλος έκανε πολιτική σύγκρουση με τον ΣΥΝ, ούτε ο ΣΥΝ πολιτική σύγκρουση με το Βγενόπουλο. Η κίνηση Βγενόπουλου βοήθησε το ΣΥΝ και συνολικά το καθεστώς να χτυπήσει τη συμφωνία με την DT. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αντιδράσεις στράφηκαν κυρίως κατά της συμφωνίας Βγενόπουλου-DT, και της υπαναχώρησης του από το σχέδιο της «στρατηγικής επένδυσης» της MIG στον ΟΤΕ. Έτσι το καθεστώς έμμεσα αναγνωρίζει τη σκοτεινή MIG σαν «εθνικό κεφάλαιο». Ο Τσίπρας δήλωσε «σιγά μην κλάψω», λες και η υπόθεση αφορούσε μία προσωπική αναμέτρηση.

Ο ίδιος ο Βγενόπουλος δήλωσε ότι αν ο Τσίπρας πει ότι εννοούσε πως έγινε «πολιτική απάτη» θα αποσύρει την αγωγή και τη μήνυση (!), ενώ σε συνέντευξη του στο ραδιοσταθμό «Κόκκινο» ανάφερε ότι ο Τσίπρας δυσαρέστησε τους εργαζόμενους της MIG που πολλοί από αυτούς είναι ψηφοφόροι του !!! Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Α. Καρίτζης όταν πληροφορήθηκε τις δηλώσεις Βγενόπουλου έκανε την εξής εκτίμηση: «Ο Βγενόπουλος είναι ευφυής άνθρωπος, δεν καταλαβαίνω την κίνησή του. Όμως, άλλη μια τέτοια επίθεση να μας κάνει, και τα ποσοστά μας θα εκτοξευθούν στα ύψη» (Ελευθεροτυπία, 13/4).

Στην πραγματική σύγκρουση που έγινε με το Βαρδινογιάννη και στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η ιδιοκτησία του Παναθηναϊκού, ο Βγενόπουλος φαίνεται ότι βγαίνει κερδισμένος από το τελευταίο άνοιγμα του Βαρδινογιάννη να πουλήσει ποσοστό 40-50% της ΠΑΕ και να δεχτεί πολυμετοχική σύνθεση.

Με αυτές τις προβοκάτσιες και τις φασιστικές μεθοδεύσεις το πεντακομματικό καθεστώς επιχειρεί να κόψει κάθε δεσμό της χώρας με την Ευρώπη με τελικό στόχο να μετατρέψει τη χώρα σε αποικία της νεοτσαρικής Ρωσίας του Πούτιν. Δεν θα μπορεί όμως να εξαπατά το λαό για πολύ καιρό ακόμα.