Καταγγελίες για ασύλληπτο σαμποτάρισμα των υδρογονανθράκων της Κρήτης

To 1998 η κυβέρνηση Σημίτη κατάργησε τον αρμόδιο φορέα ΔΕΠ-ΕΚΥ για τις έρευνες υδρογονανθράκων. Ήδη από τον προηγούμενο χρόνο είχε σταματήσει κάθε ανάθεση ερευνών. Η αιτία ήταν ότι το 1996 έφτασε στη χώρα το ρώσικο φυσικό αέριο και σταμάτησαν κάθε έρευνα όταν όλες οι χώρες της ανατολικής μεσογείου συνέχιζαν τις έρευνες και έχουν κάνει πια χιλιάδες γεωτρήσεις. Ο ίδιος ο Μανιάτης, ο σημιτικός αντιαναπτυξιακός πρώην διοικητής της ΔΕΗ και τώρα υφυπουργός περιβάλλοντος, δήλωσε στη βουλή,  ότι μόνο η Αλβανία έχει κάνει δύο χιλιάδες γεωτρήσεις όταν η Ελλάδα έχει κάνει 175 και στο Αιγαίο μόνο δώδεκα!  

Να σημειωθεί ότι οι έρευνες μπορούν να διεξαχθούν όχι μόνο χωρίς την οικονομική συμμετοχή του δημοσίου αλλά και με οικονομικό όφελός του, αφού τις μετρήσεις τις πουλάει η εταιρεία ερευνών στις επενδυτικές εταιρείες. Δεν υπάρχει δηλαδή καμιά δικαιολογία και από την πλευρά της σημερινής κυβέρνησης για την ανυπαρξία κρατικών κεφαλαίων για τις έρευνες. Την προδοτική πολιτική των κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή ακολούθησε και ο Γ. Παπανδρέου. Αυτός ξεκίνησε τώρα τις διαδικασίες της δημιουργίας κρατικού φορέα, του αντίστοιχου που κατάργησε ο Σημίτης, και που είναι απαραίτητος για την απόδοση δικαιωμάτων και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στις διάφορες εταιρείες, ακριβώς γιατί σκοπεύει να βάλει στο παιχνίδι τους προελαύνοντες στην ΕΕ και στη χώρα μας ρωσοκινέζους όταν θα είναι έτοιμες οι πολιτικές συνθήκες για κάτι τέτοιο. Όμως προς το παρόν ο Μανιάτης έχει καθορίσει σαν κύρια ζώνη προτεραιότητας των ερευνών το Ιόνιο, εκεί δηλαδή που υπάρχουν οι λιγότεροι υδρογονάνθρακες, σύμφωνα με τους ειδικούς, εξαιρώντας έτσι το κοίτασμα του Ηροδότου και γενικά την νότια Κρήτη, που όλοι οι επιστήμονες υποστηρίζουν όυι υπάρχουν πολύ μεγάλα κοιτάσματα. Το επιχείρημα της κυβέρνησης για έρευνες μόνο στο Ιόνιο είναι ότι σε αυτή τη ζώνη μόνο υπάρχουν γεωτρητικά δεδομένα από προηγούμενες έρευνες, ενώ νότια της Κρήτης δεν υπάρχουν. Δηλαδή  αφού οι ίδιοι σαμποτάρανε τις έρευνες πιάνονται από αυτό για να συμπεράνουν ότι δεν πρέπει να γίνουν νέες έρευνες! Πρόκειται για την ιδιόμορφη μέθοδο «ανακάλυψης» υδρογονανθάκων των λακέδων του σοσιαλιμπεριαλισμού. Να σημειωθεί εδώ ότι δεν υπάρχει μεγάλη διεθνής πετρελαϊκή εταιρεία που να μην έχει κάνει γεωφυσικές  και άλλες έρευνες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, (συμπεριλαμβανομένων και των ρωσικών) που να μην πιθανολόγησε ισχυρά την ύπαρξη κοιτασμάτων εκεί και που επομένως δεν θα αναλάμβανε την διενέργεια ερευνών νότια της Κρήτης. Η πρώτη εκτίμηση για την ύπαρξη κοιτασμάτων γίνεται με γεωφυσικές και άλλες μεθόδους ακόμα και με κάμερες με τι οποίες πιθανολογείται η ύπαρξη κοιτασμάτων και ανάλογα με τις πιθανότητες προχωρούν στη γεώτρηση.

Το ότι υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, νότια της Κρήτης, υποστηρίζεται και από όλους τους έλληνες ειδικούς. Στο πρόσφατο συνέδριο «Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειος. Σύγχρονες προκλήσεις και προοπτικές εκμετάλλευσης υποθαλάσσιων ενεργειακών φυσικών πόρων» το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ υποστηρίζει με έμφαση την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων στον αιγαιακό χώρο και στη νότια Κρήτη και μάλιστα μιλάει για άμεση άντληση από την νότια Κρήτη και το Ιόνιο. Ο ομότιμος  καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Φώσκολος, υποστηρίζει ότι υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα αερίου νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης, στη λεγόμενη λεκάνη του Ηροδότου, αξίας εκατοντάδων δις ευρώ, που εκτός από τον πλούτο που θα δώσουν στη χώρα θα αποτελέσουν και τροφοδότη της ΕΕ για την απεξάρτησή της, όπως λέει,  σε μεγάλο βαθμό από το ρώσικο φυσικό αέριο και τους γεωπολιτικούς εκβιασμούς της Ρωσίας. Ένα τμήμα της ζώνης του Ηροδότου βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Μια εξαιρετικά αποκαλυπτική συνέντευξη   αυτού του ειδικού δόθηκε στο κανάλι Κρήτη ΤV και μπορείτε να την δείτε στο  https://www.youtube.com/watch?v=ewpcF3Hwc-8&feature=player_embedded#at=479

Η ύπαρξη των κοιτασμάτων στα νότια της Κρήτης πιθανολογείται πολύ ισχυρα από τους ειδικούς και από το γεγονός ότι υπάρχουν κοιτάσματα που συνορεύουν με τις περιοχές ελληνικών συμφερόντων, των οποίων τα ιζήματα του βυθού είναι όμοια με των ελληνικών. Αυτά είναι τα κοιτάσματα που θα εκμεταλλευτεί η Κύπρος και το Ισραήλ καθώς και άλλα κοιτάσματα που εκμεταλλεύεται ήδη η Αίγυπτος. Με δυο λόγια. Η κυβέρνηση αρνείται να κάνει έρευνες για τον εντοπισμό του  υδρογονανθρακικού πλούτου στην νότια Κρήτη και στο Αιγαίο και καμιά κομματική ηγεσία δεν την καταγγέλλει, όπως ακριβώς έκαναν και όταν ο Σημίτης κατήργησε τον φορέα ΔΕΠ-ΕΚΥ το 1998 και σταμάτησε κάθε έρευνα υδρογονανθράκων.  Αυτή η πολιτική είναι και ωμά αντισυνταγματική καθώς το κάθε σύνταγμα, όπως και το ελληνικό, επιβάλλει την εκμετάλλευση του εθνικού πλούτου από τις κυβερνήσεις προς το συμφέρον του έθνους.  Γι’ αυτό και όλες οι κυβερνήσεις είναι εκτός από πολιτικά υπόλογες απέναντι στο λαό άμεσα υπόλογες και απέναντι στο νόμο. Οι κυβερνήσεις δηλαδή δεν  έκαναν λάθος πολιτικές ερευνών, δεν απέτυχαν στις προσπάθειές τους, δεν αδράνησαν σχετικά, αλλά ακύρωσαν επίσημα κάθε έρευνα για την ανακάλυψη του εθνικού πλούτου. Το ίδιο έκαναν και με τα μεταλλικά ορυκτά που η ανακάλυψη και εκμετάλλευσή τους ανήκει στο κράτος και είναι υποχρεωτική για τις κυβερνήσεις ( άρθρα 102 και 106 του συντάγματος).  

Είναι χαρακτηριστική η αδιαφορία όλων των τμημάτων της άρχουσας τάξης. Κανείς τους δεν έβαλε ζήτημα, ούτε για το σαμποτάρισμα των υδρογονανθράκων ούτε και γενικότερα για τον θαμένο ανεκμετάλλευτο ορυκτό πλούτο της χώρας. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι μόνο ένα πατριωτικό δημοκρατικό αντισοσιαλιμπεριαλιστικό μέτωπο, που θα παλέψει σκληρά και θα ανατρέψει το διακομματικό καθεστώς κορυφής των σαμποταριστών - προδοτών, θα μπορεί να εκμεταλλευτεί τους εθνικούς πόρους στην υπηρεσία του λαού, της ανάπτυξης και της κοινωνικής του ανέλιξης