ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
  ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ ΑΡΧΕΙΟ email

Γραφεία:
Χαλκοκονδύλη 35
104 32 Αθήνα
Τηλ-Fax
210 5232553

  ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ    αρ.φ. 389 (18/2/2004)

ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΑΜΠΟΤΑΖ

ΤΟ ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΣΤΗ ΔΕΗ ΤΟΥ ΑΘΕΡΙΝΟΛΑΚΚΟΥ

Printer Friendlyprinter friendly

Το γνωστό Ε΄ τμήμα του ΣτΕ στις 12/11/2003 ακύρωσε την περιβαλλοντική μελέτη του εργοστασίου της ΔΕΗ, που χτίζεται στον Αθερινόλακο της Σητείας. Η προσφυγή έγινε από δύο οικολογικές οργανώσεις και μερικούς πολίτες πίσω από τους οποίους όμως κρύβονται ο ΣΥΝ, το ψευτοΚΚΕ, η Greenpeace και το κράτος. Το εργοστάσιο αυτό, όπως είναι γνωστό, εμποδίζεται να χτιστεί από τους ίδιους εδώ και δέκα χρόνια. Η ακύρωση της μελέτης έγινε, επειδή δεν είχαν συμπεριληφθεί ορισμένοι όροι. Η ΔΕΗ διόρθωσε την μελέτη που έχει πάρει ήδη το δρόμο προς το ΥΠΕΧΩΔΕ και τη Νομαρχία και υποτίθεται ότι σε δύο μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των υπογραφών. Στόχος της ΔΕΗ είναι να παραδώσει το καλοκαίρι στην λειτουργία τον ένα στρόβιλο, την περίοδο δηλαδή των ολυμπιακών αγώνων. Οι δύο οργανώσεις ζητούσαν βέβαια με την προσφυγή τους να σταματήσουν τα έργα που γίνονται με εντατικούς ρυθμούς αυτή την περίοδο.
Εδώ και χρόνια η παραγωγή ενέργειας στην Κρήτη δεν φτάνει να καλύψει τη ζήτηση με αποτέλεσμα να γίνονται ακόμα και σήμερα αναγκαστικές διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία εξαιτίας της διακοπτόμενης κατάψυξης των τροφίμων, τις μεγάλες ζημιές στην παραγωγή, σε τρόφιμα που καταστρέφονται, στον τουρισμό, στις βιομηχανικές μονάδες και στην πτώση της ποιότητας ζωής. Το δίκτυο της ΔΕΗ στην Κρήτη είναι τόσο υπερφορτωμένο που πολλές φορές δεν δίνεται παροχή ούτε για ένα μικρό εργαστήριο. Η τσιμεντοβιομηχανία που συζητιόταν για τη Σητεία, ανεξάρτητα από την περιβαλλοντική της επιβάρυνση, δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί λόγω έλλειψης ενέργειας. Σήμερα στην Κρήτη δεν μπορεί να δημιουργηθεί καμμιά νέα βιομηχανία, όχι τόσο ενεργοβόρα όπως μια τσιμεντοβιομηχανία, αλλά ούτε και μικρών ενεργειακών απαιτήσεων.
Η Greenpeace με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει την απόφαση του ΣτΕ ιστορική: “Το ΣτΕ έκρινε άκυρη την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του νέου σταθμού, επικαλούμενο (για πρώτη φορά) τις αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση του πετρελαίου και τις υποχρεώσεις της χώρας για μείωση των εκπομπών στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Η απόφαση αυτή του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ιστορική όχι μόνο γιατί βάζει φραγμό σε ένα ρυπογόνο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, αλλά, κυρίως, γιατί στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στη ΔΕΗ και άλλους ενεργειακούς παράγοντες, πως δεν μπορούν να αγνοούν πλέον τη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί διεθνώς, προωθώντας με προκλητική αδιαφορία τις πιο ρυπογόνες και ξεπερασμένες τεχνολογίες”. Η απόφαση του ΣτΕ πραγματικά είναι μια ιστορική απόφαση γιατί πρόκειται για άλλη μια πολιτική απόφαση που εκδίδει το Ε΄ τμήμα, όχι με την πλατύτερη έννοια της πολιτικής, αλλά με τη στενή έννοια της αυστηρής καθεστωτικής πολιτικής γραμμής της αποβιομηχάνισης. Και αυτό γιατί το πρωτόκολλο του Κιότο που έχει υπογράψει η Ελλάδα όχι μόνο νομιμοποιεί τους υπάρχοντες ρύπους αλλά της επιτρέπει και την αύξηση κατά 25% του διοξειδίου του άνθρακα επειδή σαν αναπτυσσόμενη χώρα δεν έχει σημαντική βιομηχανία. Οι αναπτυγμένες βιομηχανικές χώρες έχουν αναλογικά μικρότερα μερίδια. Το πρόβλημα των ρύπων για την Ελλάδα θα μπεί στο απώτερο μέλλον, αν αναπτυχθεί η βιομηχανία, αν δηλαδή νικήσουν το σοσιαλφασισμό οι φιλοαναπτυξιακές δημοκρατικές δυνάμεις. Η Ελλάδα, όχι μόνο σήμερα αλλά και στις επόμενες δεκαετίες, θα εκπέμπει ρύπους και διοξείδιο του άνθρακα πολύ λιγότερο από όσο της επιτρέπεται από το πρωτόκολλό του Κιότο πράγμα που όλοι το γνωρίζουν. Επιπλέον. το ποσοστό του διοξειδίου που εκπέμπει κάθε χώρα λογαριάζεται στο σύνολο της βιομηχανίας και όχι στο πόσο θα εκπέμπει τοπικά ο Αθερινόλακος που είναι κρανίου τόπος και βρίσκεται στη μέση του πουθενά, πολύ μακριά από κάθε κατοικημένη περιοχή, τόπος που θα μπορούσαν να το φανταστούν οι σαμποταριστές και σαν Γκουλάγκ για τους αντιπάλους τους. Η απόφαση λοιπόν του ΣτΕ σε σχέση με την ακύρωση της περιβαλλοντικής μελέτης δεν έχει καμιά βάση να πατήσει στο πρωτόκολλό του Κιότο και όμως το επικαλείται. Πρόκειται για μια ωμή πολιτική απόφαση δικαστηρίου κατ’ εντολή του σοσιαλφασισμού.
Να δούμε συγκεκριμένα τους γνωστούς σαμποταριστές που συνεχίζουν να κρύβονται επί δέκα χρόνια με το μανδύα του φίλου του περιβάλλοντος ενώ στην πραγματικότητα έχουν σαν στόχο να καταστρέψουν για πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους τη βιομηχανία. Συνεχίζουμε να αντιγράφουμε από το άρθρο της τοπικής εφημερίδας “Πατρίς” του Ηρακλείου στις 20/1/04. “Η Greenpeace, με επιστολή της στα δύο υπουργεία, είχε ζητήσει πρόσφατα γενναία κίνητρα για την ανάπτυξη των ηλιοθερμικών συστημάτων στον οικιακό τομέα, δεδομένου ότι σήμερα δεν παρέχεται ούτε ένα κίνητρο προς αυτή την κατεύθυνση. Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση θεωρεί πως η προστασία του περιβάλλοντος και η επίτευξη των στόχων του Κιότο για την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών απαιτεί, μεταξύ άλλων, την ευρεία χρήση ηλιακής ενέργειας και μάλιστα στον ενεργοβόρο κτιριακό τομέα. Μετά τη δημοσιοποίηση των προτάσεων της Greenpeace, ακολούθησε επερώτηση στη βουλή από τον βουλευτή Φ. Κουβέλη (ΣΥΝ) για τα ηλιοθερμικά συστήματα. Οι απαντήσεις των αρμοδίων υφυπουργών... μαρτυρούν την πλήρη αδιαφορία της κυβέρνησης....”. Ο ΣΥΝ από παλιά δραστηριοποιείται ενάντια στον Αθερινόλακο με επίσημες κομματικές τοποθετήσεις. Να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος του ενός από τους δύο “περιβαλλοντικούς” συλλόγους που έκαναν την προσφυγή στο ΣτΕ ο Μ. Βουτυράκης είναι υπεύθυνος του κρατικού γραφείου περιβάλλοντος στο νομό Ηρακλείου. Η οικολογική του ομάδα ονομάζεται “Σύλλογος Προώθησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Επίλυσης Ενεργειακού Κρήτης”. “Λεπτεπίλεπτος” και “ήπιος” πάντα ο σοσιαλφασισμός έχει συγκροτήσει τα επιχειρήματα της πολιτικής του στη βάση της ηλιακής ενέργειας. Η προσφυγή για το εργοστάσιο γίνεται από τον αρμόδιο για το περιβάλλον κρατικό υπάλληλο και από διάφορους άλλους αντιβιομηχανιστές, η υποστήριξη δίνεται από την Greenpeace, από τον υπεύθυνο της εκστρατείας για τις κλιματικές αλλαγές, και ο ΣΥΝ κάνει επερώτηση στη βουλή. Μαζί τους και ο τύπος. Παλιότερα το νομαρχιακό συμβούλιο, που αποτελείται από όλα τα κόμματα, είχε εξευτελίσει τον τότε υπουργό ανάπτυξης και σημερινό οικονομίας σε μια συνεδρίαση όπου ο Χριστοδουλάκης αναγκάστηκε να πεί το αμίμητο “μα η λύση που προτείνω θα ξοδέψει περισσότερο τη ΔΕΗ”. Ο πιεσμένος Χριστοδουλάκης είπε την αλήθεια μέσα στην αγανάχτησή του. Το ζήτημα για τους αντιβιομηχανιστές δεν είναι η ηλιακή ενέργεια και η προστασία της ζωής αλλά η ζημιά της ΔΕΗ σαν βιομηχανίας, αλλά και η υπονόμευση της βιομηχανίας που καταναλώνει ρεύμα από τη ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ στον Αθερινόλακο έχει αγοράσει γεννήτριες που σε μια ημέρα μπορούν να μετατραπούν και να καίνε φυσικό αέριο αντί μαζούτ και Diesel. Οι ρύποι του φυσικού αερίου είναι πολύ μικρότεροι από των άλλων καυσίμων.Το φυσικό αέριο από την Αλγερία και το πανευρωπαικό δίκτυο που είχε εξαγγείλει ο Σημίτης, ύστερα από μελέτη της ΔΕΗ που έδειξε ότι συμφέρει οικονομικά, ξεχάστηκε και σήμερα αγοράζεται μόνο το ρώσικο φυσικό αέριο. Κανένα από τα τέσσερα κόμματα δεν αναφέρθηκε ξανά στην Αλγερία και κανείς ποτέ δεν διαφώνησε για την μονοπωλιακή ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από το ρώσικο ιμπεριαλισμό.
Το έλλειμμα των εξωτερικών συναλλαγών μειώνεται από το τουριστικό συνάλλαγμα, τα εμβασμάτα των μεταναστών και από το χρήμα της ΕΕ. Και όμως το καθεστώς δεν θέλει καμμιά μεγάλη επένδυση ακόμα και τουριστική. Δεν θέλει την ανάπτυξη με την οποιαδήποτε μορφή της. Χαρακτηριστικά παραδείγματα των τελευταίων ημερών είναι το Πόρτο Καράς και η λίμνη Καϊάφα.
Στο συνέδριο “Τουρισμός στη Δυτική Ελλάδα” στις 14/04/2003 ο υφυπουργός ανάπτυξης Δ. Γεωργακόπουλος παρουσίασε μια μελέτη για την τουριστική αξιοποίηση της λίμνης Καϊάφα με τους εξής στόχους 1) Τον εκσυγχρονισμό των ιαματικών πηγών και την κατασκευή ξενοδοχείου 4 αστέρων 200 δωματίων για τους ασφαλισμένους που παραδοσιακά κάνουν λουτρά στη λίμνη, 2) Δημιουργία ξενοδοχείου 5 αστέρων 400 δωματίων με κέντρο θαλασσοθεραπείας, 3) Δημιουργία δεύτερου κέντρου θαλασσοθεραπείας με ιαματική υδροθεραπεία και αναψυχή, 4) Γήπεδο γκόλφ, 5) Εγκαταστάσεις ναυταθλητισμού και αναψυχής και 6) Τουριστικές κατοικίες.
Η επένδυση, όπως δήλωσε στο συνέδριο ο Γεωργακόπουλος, υπολογίζεται σε 150 εκατ ευρώ και εκτιμά ότι θα δημιουργήσει 600 με 1200 θέσεις εργασίας. (Το σύνολο των ξένων επενδύσεων το έτος 2002 σε ολόκληρη την οικονομία ήταν 50 εκατ ευρώ). Το σχέδιο προβλέπει κάλυψη 110 στρεμμάτων σε σύνολο 1125 ενώ άλλα 4.000 στρέμματα βάσει του σχεδίου θα παραμείνουν σαν φυσικό τοπίο.
Για την υλοποίηση του σχεδίου τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, η ΑΕ εταιρεία στην οποία εκχωρήθηκε όλη η περιουσία του ΕΟΤ, όπως και αυτή της λίμνης Καϊάφα, μέσα στον περασμένο Μάϊο θα προχωρούσαν σε διεθνή διαγωνισμό. Επειδή τα ΕΤΑ είναι μια κρατική αλλά ανώνυμη εταιρεία, λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και γι’ αυτό συγκεντρώνει το μίσος του κρατικοφασισμού. Σκοπός της είναι να ζωντανέψει το κρατικό τουριστικό κεφάλαιο του ΕΟΤ που χρόνια ολόκληρα ήταν σε ανάπαυση και άρα σε διαρκή φθορά. Οι σαμποταριστές προτιμούν την καταστροφή αυτού του κεφαλαίου, την διατήρησή του δηλαδή σε ανάπαυση, παρά την μετατροπή του σε κεφάλαιο που θα συμμετέχει με τη μορφή του ιδιωτικού κεφαλαίου στην οικονομία. Τα ΕΤΑ ακόμα και αν στελεχωθούν από τα πιό διεφθαρμένα στελέχη του ΣΥΝ, επειδή είναι ανώνυμη εταιρεία, δεν έχουν τα νομικά περιθώρια να λειτουργήσουν σαν γνήσιο κρατικοφασιστικό κεφάλαιο που λειτουργεί με το μισό ποσοστό του κέρδους από ότι το ιδιωτικό. Η λύσσα τους για τα ΕΤΑ είναι ότι χάνεται ένα τεράστιο κεφάλαιο με τη μορφή του κρατικού κεφαλαίου, ένα κεφάλαιο δηλαδή που θα ήταν αυτοί οι ίδιοι τα αφεντικά του, πηγή χρηματισμού και πολιτικής εξουσίας.
Το πρώτο που έκανε ο ΣΥΝ, στο σαμποτάζ της λίμνης, ήταν να μπλοκάρει αυθαίρετα το ξεκαθάρισμα του νομικού καθεστώτος δόμησης στις όχθες της λίμνης αφού τις σφραγίδες γι’ αυτό τις κρατάει ο Παπαβασιλείου που είναι υποψήφιος του ΣΥΝ για τις βουλευτικές εκλογές και προϊστάμενος της κτηματικής υπηρεσίας του δημοσίου στο νομό Ηλείας όπου ανήκει η λίμνη. Ο τύπος αυτός ισχυρίζεται ότι η λίμνη δεν είναι λίμνη, αλλά θάλασσα, ισχυρισμός που ισοδυναμεί με τη ματαίωση της επένδυσης όπως θα δούμε παρακάτω. Ισχυρίζεται λοιπόν ότι το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού είχε χαρακτηρίσει το 1992 τον Καϊάφα θάλασσα και επομένως δεν υπογράφει ότι είναι λίμνη για να μην βρεί δήθεν τον μπελά του. Και αυτό γιατί αν χαρακτηριστεί σαν θάλασσα τότε ο χώρος μεταξύ της όχθης μέχρι το δάσος και τους μικρούς λόφους χαρακτηρίζεται αυτόματα σαν αιγιαλός όπου σχεδόν απαγορεύεται η οικοδόμηση και έτσι ματαιώνεται η επένδυση. Γι’ αυτό το λόγο με έγγραφό του στο υπουργείο ανάπτυξης απαντά ότι θα πρέπει να χαραχτεί η παραλία, όπως και ο παλιός και ο νέος αιγιαλός και να οριοθετηθούν τα δημόσια και ιδιωτικά κτήματα της περιοχής, να καθαρίσει δηλαδή νομικά η περιοχή σαν αιγιαλός και “Αφού κατατεθούν τα συμπληρωμένα τοπογραφικά διαγράμματα θα γίνει νέα σύγκλιση της επιτροπής άμμεσα”. Πριν λίγες ημέρες ο πολιτικός καθοδηγητής του προϊστάμενου και πραγματικός υπηρεσιακός του προϊστάμενος, αφού αυτοί ελέγχουν το κράτος, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, φέρνει στη δημοσιότητα το “σκάνδαλο”. Ο Γεωργακόπουλος, υφυπουργός ανάπτυξης, στέλνει ένα έγγραφο στον προϊστάμενο Παπαβασιλείου της κτηματικής υπηρεσίας του νομού Ηλείας για να το υπογράψει, στο οποίο χαρακτηρίζεται η περιοχή σαν λίμνη. Αμέσως ο υφυπουργός ανάπτυξης, αφού δήθεν προωθεί παράνομες επενδύσεις, σπιλώνεται από τον ΣΥΝ και καταγγέλλεται σαν ύποπτος μιζαρίσματος από το μηχανισμό των Τριανταφυλλόπουλων, όλου αυτού του κοινωνικού βυθού που προωθεί τους στόχους μιας δικτατορίας. Έτσι ο Κωνσταντόπουλος ζητάει την απομάκρυνση του Γεωργακόπουλου από την κυβέρνηση και βοηθάει με αυτό τον τρόπο στην τελευταία εκκαθάριση των αστών στα δύο κόμματα, που έχει ξεκινήσει με μαζικές προγραφές εδώ και μέρες ο σοσιαλφασισμός. Ταυτόχρονα με το “σκάνδαλο” ο Κωνσταντόπουλος ρίχνει το δεύτερο σύνθημα που το κάνει τραγούδι όλο το καθεστώς. Η περιοχή είναι NATURA, απαγορεύεται η δόμηση. Να σημειώσουμε ότι το 18% της χώρας είναι περιοχές NATURA και ότι στις περιοχές αυτές επιτρέπεται η δόμηση σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αρμονία με το περιβάλλον. Και αυτό γιατί το NATURA είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα και η ΕΕ δεν είναι σοσιαλφασιστική. Έτσι ο Κωνσταντόπουλος εμφανίζεται στα ΜΜΕ με δύο ψεύτικα επιχειρήματα, ανεξάρτητο το ένα από το άλλο, που αποκλείουν την επένδυση, πρώτο ότι η λίμνη είναι θάλασσα και δεύτερο ότι η περιοχή, επειδή είναι NATURA δεν οικοδομείται. Και τα δύο επιχειρήματα είναι τόσο σαθρά που όχι μόνο ανατρέπονται πολύ εύκολα, αλλά εκθέτουν και τον ίδιο σε εμετικό βαθμό. Ο σοσιαλφασίστας όμως σαν τέτοιος είναι πάντα ανήθικος. Εξάλλου ο Κωνσταντόπουλος δεν επιχειρηματολογεί για να πείσει, αλλά για να δώσει το στόχο, το άλλοθι και την κατεύθυνση στο καθεστώς για να ματαιώσει την επένδυση και να εξοντώσει τον αστό πολιτικό του αντίπαλο. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα δεν τους ήρθαν τόσο βολικά. Όταν ο σταθμός του ALPHA στο δελτίο του Χατζηνικολάου, έδειξε τον ίδιο τον Γεωργακόπουλο να περπατάει στη στεριά ανάμεσα στη θάλασσα και τη λίμνη ξεκαθάρισε το ζήτημα για τον πολύ κόσμο ότι το μέρος είναι λίμνη. Εξάλλου και το ΙΓΜΕ έχει καταχωρήσει τον Καϊάφα σαν λίμνη αφού δεν επικοινωνεί με τη θάλασσα και έχει γλυκό νερό. Και το ίδιο το οικοσύστημα της λίμνης είναι λιμναίο και όχι θαλάσσιο.
Όταν ο Κωνσταντόπουλος έκανε τηλεφωνική παρέμβαση στη συζήτηση του δημοσιογράφου με τον υφυπουργό, τσακίστηκε από τον υφυπουργό με τον ίδιο τρόπο που θα το έκανε ένας γνήσιος αστός δημοκράτης. Τον κατηγόρησε ότι στήνει τηλεοπτικά στρατοδικεία σαν βασιλικός επίτροπος, ότι ασκεί οικολογική τρομοκρατία, ότι είναι ανήθικος, ότι δεν θέλει την ανάπτυξη και να βρούν δουλειά τόσοι άνθρωποι, ότι η φύση είναι να την χαίρονται οι άνθρωποι και στο τέλος όταν ο σοσιαλφασίστας τόλμησε να του μιλήσει όχι για διαπλοκή αλλά για πελατειακές σχέσεις ο υφυπουργός τον αντιμετώπισε λέγοντας “πες αν είσαι άντρας ρε”. Και αυτός δεν είπε τίποτα.
Η νομαρχιακή επιτροπή Ηλείας του ΠΑΣΟΚ κατάγγειλε με ανακοίνωσή της τον σαμποταριστικό ρόλο του ΣΥΝ για το σαμποτάζ στην επένδυση που θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην Ηλεία. Παρόμοια καταγγελία έγινε και από την νομαρχιακή επιτροπή του ΠΑΣΟΚ του νομού Χαλκιδικής για το Πόρτο Καράς. Οι αντιστάσεις αυτές είναι εξαιρετικά ενθαρυντικές, εκδηλώνονται τόσο καθαρά και ανοιχτά για πρώτη φορά από όργανα των αστικών κομμάτων και αποδεικνύουν ότι η αντίσταση στους σαμποταριστές και στο σοσιαλφασισμό αναπτύσσεται και στο μέλλον θα φουντώσει. Το αντισοσιαλφασιστικό λαϊκό μέτωπο είναι η μόνη διέξοδος για την αντιμετώπιση της δικτατορίας που δουλεύουν οι τέσσερεις κομματικές ηγεσίες. Η βάση των κομμάτων μπορεί να είναι πάνταδημοκρατική.

ΤΟ ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ

Οι καθηγητές μόνιμοι και ωρομίσθιοι στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη (κρατικό φροντιστήριο) του λυκείου έχουν να πληρωθούν από το Σεπτέμβριο του 2003. Σε ένα μεγάλο αριθμό σχολείων δεν έχουν πληρωθεί ακόμη ούτε τα δεδουλευμένα του Σεπτεμβρίου του 2002. Επίσης δεν έχουν δοθεί ακόμη χρήματα για τα λειτουργικά έξοδα. Το υπουργείο με την οικονομική ασφυξία που επιβάλλει παράνομα, προσπαθεί πια να διαλύσει βίαια την ΠΔΣ. Πολλοί καθηγητές άρχισαν να εγκαταλείπουν την ΠΔΣ αφού δεν πληρώνονται. Συνεργάτης του υπουργείου σ’ αυτό το σαμποτάρισμα είναι η ΟΛΜΕ και οι τοπικές ΕΛΜΕ. Σαν συνδικαλιστικά όργανα δεν παίρνουν θέση στη βίαιη διάλυση της ΠΔΣ από το υπουργείο.
Στο φροντιστήριο αυτό που είναι τμήμα του προγράμματος της δια βίου εκπαίδευσης της ΕΕ φοιτούν 150.000 μαθητές, σύμφωνα με την κυβέρνηση, και δουλεύουν χιλιάδες καθηγητές. Το πρόγραμμα της δια βίου εκπαίδευσης σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες έρχεται να καλύψει τις αυξημένες και ιδιαίτερες ανάγκες στη νέα γνώση και στις νέες τεχνολογίες. Άλλα τμήματα του προγράμματος της δια βίου εκπαίδευσης ήταν τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ με 100.000 νέες θέσεις φοιτητών στις νέες τεχνολογίες και επιστήμες που καταργήθηκαν με την βία των κνιτών και του ΣΥΝ . Επίσης στη δια βίου εκπαίδευση ανήκει και το κρατικό φροντιστήριο του γυμνασίου, όπως και τα ΙΕΚ, τα ΚΕΚ, οι επιμορφώσεις των καθηγητών κλπ.
΄Όλα αυτά τα προγράμματα υπονομεύτηκαν με τον χειρότερο τρόπο και με διαφορετικές μεθόδους. Για τα ΠΣΕ έχουμε αναφερθεί παλιότερα αλλά επανερχόμαστε και στο άρθρο για τον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Η ΠΔΣ στο λύκειο σαμποτάρεται από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της, εδώ και χρόνια, με την υπονόμευση και τη συνολική της απαξίωση από το υπουργείο, τα κόμματα και την ΟΛΜΕ. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σκόπιμη δυσκολία που βάζει το υπουργείο στη διοίκησή της. Το κρατικό φροντιστήριο το αναλαμβάνει έξω από το ωράριό του ο διευθυντής του σχολείου ή ένας καθηγητής χωρίς καμμιά βοήθεια. Όλες οι εργασίες, που στο σχολείο τις μοιράζεται ο σύλλογος των καθηγητών πρέπει να γίνουν από ένα άτομο. Όσο συνειδητός και δημοκράτης κι αν είναι ο καθηγητής συνήθως θα λυγίσει από την πολύ δουλειά. Αν ο αξιολογητής (διευθυντής της ΠΔΣ ) είναι και διευθυντής του σχολείου, δηλαδή προεπιλεγμένος απο την ΟΛΜΕ, τότε αυτό που γίνεται συνήθως είναι να τρώει τα λεφτά μαζί με τους καθηγητές γράφοντας διδακτικές ώρες που δεν πραγματοποιούνται. Σ’ αυτό είναι άσσοι οι συνασπισμαίοι και οι του ψευτοΚΚΕ των μεγάλων πόλεων. Φυτεύοντας λοιπόν το υπουργείο τη δυσλειτουργία στην ΠΔΣ σαν οργανικό της χαρακτηριστικό, συμπεριφέρεται στους καθηγητές στους γονείς και στα παιδιά τους όπως η αλεπού στον πελαργό, που του έκανε τραπέζι με σούπα στο πιάτο και όχι σε μπουκάλι, όπως θα μπορούσε να φάει τη σούπα του ο πελαργός. Παρά το εμπόδιο αυτό και την έλλειψη αλληλοϋποστήριξης της ΠΔΣ και του ημερήσιου σχολείου, που έχει εγκαθιδρύσει το υπουργείο με το να μεταχειρίζεται την ΠΔΣ σαν ένα πρόγραμμα και όχι σαν εκπαιδευτική διαδικασία σε ενότητα με το πρωινό ωράριο, το μισοπαράνομο πια κρατικό φροντιστήριο άρχισε να αναπτύσσεται σε πολλά λύκεια της χώρας ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές όπου δεν έχουν πρόσβαση οι μαθητές σε φροντιστήρια. Σήμερα χιλιάδες μαθητές περνούν στην ανώτατη εκπαίδευση με τη βοήθεια του κρατικού φροντιστηρίου. Οι αμοιβές των καθηγητών που είναι πάνω από το διπλάσιο απ’ ότι στα ιδιωτικά φροντιστήρια και τα δημοκρατικά αντανακλαστικά που γεννάει το πρόγραμμα από τη φύση του ήταν τα κίνητρα να δημιουργηθούν αυθόρμητα σε όλη τη χώρα πολλά κρατικά φροντιστήρια με ικανοποιητικές αποδόσεις.
Η ΠΔΣ ήταν από την πρώτη ημέρα αγκάθι στο μάτι της ΟΛΜΕ και του καθεστώτος. Εδώ και χρόνια τους έχει στερήσει τη δυνατότητα να εμφανίζονται σαν φίλοι του λαού με την σπέκουλα της δωρεάν παιδείας και την δήθεν καταγγελίας του συστήματος για το κόστος των φροντιστηρίων, γιατί δωρεάν φροντιστήριο υπάρχει και το σαμποτάρουν. Τόσα χρόνια φωνάζουν για το κόστος των φροντιστηρίων και τώρα που υπάρχει το δωρεάν φροντιστήριο το υπονομεύουν γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλοιώς και εκτίθενται. Χαρακτηριστική είναι η θέση του συμβουλίου της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, με πλειοψηφία ΣΥΝ, πριν τρία χρόνια, που αποφάσισε ότι οι καθηγητές, (οι άσσοι στα ιδιαίτερα) που διδάσκουν στα κρατικά φροντιστήρια πρέπει να περάσουν από σεμινάρια! Στις επαρχιακές πόλεις ο ΣΥΝ και το ψευτοΚΚΕ απαγορεύουν στα μέλη τους να διδάξουν. Άλλος ένας λόγος που δεν θέλουν την ΠΔΣ είναι ότι χρηματοδοτείται από το “βρώμικο” χρήμα της ΕΕ. Το βαθύτερό μίσος τους όμως για την ΠΔΣ βρίσκεται στο ότι η ΠΔΣ του απογεύματος μαζί με το σχολικό πρωϊνό πρόγραμμα είναι αντικειμενικά το ολοήμερο λύκειο. Άτυπα μεν αλλά είναι.
Πρωϊνό σχολείο με απογευματινό φροντιστήριο σημαίνει ότι το κράτος δηλαδή η πολιτική εξουσία επομένως και η ΟΛΜΕ αναλαμβάνουν πλήρως τις πολιτικές ευθύνες απέναντι στην κοινωνία, για την τύχη του συστήματος, για την ανάπτυξη και την προσαρμογή του στα νέα δεδομένα. Η αποτυχία τους θα είναι πια μια διπλή αποτυχία, όχι μόνο του πρωϊνού προγράμματος όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά και του φροντιστηριακού. ΠΔΣ σημαίνει επιπλέον δουλειά και δεύτερο, έλεγχο του καθηγητή για το τι μαθαίνει ο μαθητής. Στις αναπτυγμένες χώρες, όπως και σε όλα τα ιδιωτικά σχολεία της χώρας μας τα σχολεία της μέσης εκπαίδευσης, αλλά και του δημοτικού είναι ολοήμερα. Το αποτέλεσμα σήμερα του ολοήμερου δημοτικού και του σχεδόν ολοήμερου λυκείου και γυμνασίου στη χώρτα μας είναι ότι στέλνουν ύστερα από 8 ώρες απασχόλησης την ημέρα τα παιδιά σχεδόν αδιάβαστα στο σπίτι τους.
Η ΝΔ στο πρόγραμμά της ουσιαστικά καταργεί την ΠΔΣ αφού προβλέπει την στήριξη των αδύνατων μόνο μαθητών και όχι όλων των μαθητών όπως ισχύει σήμερα. Ο Καραμανλής ξεπερνάει σε πρακτικές και σαμποτάρισμα ακόμα και τα γνήσια σοσιαλφασιστικά κόμματα.
Στις 1/2/2004 εκτελέστηκε με μια ομοβροντία των μέσων ενημέρωσης ο δημοκράτης πρώην πρύτανης του πολυτεχνείου Κρήτης Δ. Σωτηρόπουλος γιατί τόλμησε να δημιουργήσει πριν χρόνια στο πολυτεχνείο δύο τμήματα Προγράμματος Σπουδών Επιλογής που ανήκουν στο πρόγραμμα της δια βίου εκπαίδευσης της ΕΕ. Κλέφτης, απατεώνας, κοινωνικό απόβρασμα με δυό λόγια, αυτή ήταν η εικόνα που έδινε για το Σωτηρόπουλο όλη η δημοσιογραφική υπαλληλία. Η απόλυσή του οργανώθηκε από το ναζιστικού τύπου κίνημα ενάντια στα ΠΣΕ των Χανίων και δευτερευόντως στα ΠΣΕ των ΤΕΙ Ηρακλείου με αρχηγούς τον ΣΥΝ και το ψευτοΚΚΕ ( σημερινός πρύτανης Φίλης και ο υπαρχηγός του Γρυσπολάκης). Όταν ο πρύτανης δραπέτευσε και πήγε στην Αμερική, γιατί τον απειλούσαν ακόμη και με απόπειρα δολοφονίας μέσα στο αμάξι του, οι Αμερικάνοι τον έκαναν πρύτανη σε πανεπιστήμιο του Texas. Ο λόγος που δέχτηκε την τελευταία επίθεση είναι γιατί επέστρεψε στην Ελλάδα για να διεκδικήσει τη θέση του στα Χανιά. Οι κατηγορίες των εφημερίδων είναι ότι είχε σχεδιάσει να κλέψει τα 600.000.000 δρχ των ΠΣΕ, αλλά δεν τα έκλεψε, (εδώ βγαίνει το συμπέρασμα ότι είχε οργανώσει ληστεία !), ότι δεν τους έδωσε παραστατικά για τα επιστημονικά του ταξίδια και έτσι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα έξοδα, ότι έκανε παράνομες προσλήψεις στα ΠΣΕ, ότι δεν ενημέρωσε το πρυτανικό συμβούλιο για τη δημιουργία των ΠΣΕ, ότι ζημειώθηκε το πολυτεχνείο με εκατοντάδες εκατομύρια δρχ. Αυτό το τελευταίο δεν το ανάφεραν όλα τα μέσα ενημέρωσης και αυτά που το ανάφεραν δεν δίνουν πληροφορίες, έστω και ψεύτικες. Όταν οι σοσιαλφασίστες τον κυνηγούσαν αυτόν και όποιον άλλο καθηγητή υποστήριζε τα ΠΣΕ η κόντρα ήταν πολιτική. Κανείς δεν τόλμησε να μιλήσει για λεφτά σ’ αυτόν τον άνθρωπο. Όταν τον καθηγητή Κασδοβασίλη τον έστελναν οι σοσιαλφασίστες στο νοσοκομείο, όταν ο ίδιος κατάγγειλε απόπειρα δολοφονίας του, όταν λεωφορεία από τα Χανιά κατέβασαν τους τραμπούκους στα ΤΕΙ Ηρακλείου και τα έκαναν γιαλιά καρφιά μπροστά στον υπουργό παιδείας, επειδή τα ΤΕΙ είχαν τολμήσει να δημιουργήσουν ΠΣΕ, για τα λεφτά ήταν όλα αυτά; Η αντιμετώπιση του καθηγητή Σωτηρόπουλου όπως και του καθηγητή Καλλία στο πανεπιστήμιο Κρήτης από την πολιτική εξουσία, ταυτίζει αυτή την εξουσία με τη σοσιαλφασιστική εξουσία των χωρών του “υπαρκτού σοσιαλισμού”.
Τα συμβούλια στα οποία παραπέμπονται οι καθηγητές πανεπιστημίου είναι ειδικής σύνθεσης από μέλη του Αρείου Πάγου και από μέλη ΔΕΠ. Η απόφασή τους είναι πρόταση για τον υπουργό παιδείας που μόνο αυτός μπορεί να απολύσει έναν καθηγητή. Οποιοσδήποτε παραπεμφθεί σε μια τέτοια επιτροπή ακόμη και με καταγγελίες ανυπόστατες, από μια μεγάλη πλειοψηφία του πανεπιστημίου, προτείνεται για απόλυση με το άτυπο σκεπτικό ότι αφού δεν τον θέλουν οι περισσότεροι στο ίδρυμα, άρα διαταράσσει με την παρουσία του την λειτουργία του. Στην περίπτωση Καλλία που έχει προταθεί η απόλυσή του από την ίδια επιτροπή ο υπουργός παιδείας δύο χρόνια τώρα δεν τολμάει να υπογράψει την απόλυση γιατί φοβάται την σίγουρη καταδίκη του από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι καταγγελίες για τον Καλλία ήταν της ίδιας φασιστικής ποιότητας. Η ασφάλεια σαν παράδειγμα, ύστερα από καταγγελίες των συνασπισμαίων, τον καλούσε ξαφνικά για να τον ανακρίνει για διάρρηξη. Και οι ασφαλίτες ακόμα ντρέπονταν να τον ανακρίνουν, όπως έλεγε, και ούτε του πήραν κατάθεση. Για τη σύνθεση αυτών των επιτροπών έχουμε να πούμε ότι στην περίπτωση του Καλλία ψήφισε και ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης που τον κατηγορούσε. Δεν πρόκειται δηλαδή για δικαστήριο όπως το παρουσιάζει ο σοσιαλφασισμός γι’ αυτό και ο υπουργός παιδείας υπογράφει δύσκολα τέτοιες αποφάσεις.
Αλλά ας δούμε τον πρύτανη του πανεπιστημίου Κρήτης, Νικολάου, τον διώκτη του Καλλία, τον πρύτανη του πιο καθεστωτικού πανεπιστημίου της χώρας και πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας. Ο προϊστάμενος του τμήματος συντήρησης του Παν. Κρήτης, Κακλαμάνος καταγγέλει τον Νικολάου για οικονομικές ατασθαλίες. Η Κανελλοπούλου, προϊσταμένη του υπουργείου οικονομικών διατάσσει έρευνα. Ο οικονομικός επιθεωρητής Κρήτης διαπιστώνει τέρατα και σημεία και ζητεί παραπέρα έλεγχο. Η Κανελλοπούλου του δηλώνει προφορικά (Επενδυτής 9/11/03) ότι ο υπουργός διαφωνεί. Ταυτόχρονα ο Νικολάου από την τοπική τηλεόραση απειλεί τους πάντες. Ο Κακλαμάνος στις 17/6/02 απαιτεί παραπέρα έλεγχο διαμαρτυρόμενος για την συγκάλυψη. Η Κανελλοπούλου δεν κάνει τίποτα. Από το ίδιο φύλλο του Επενδυτή αντιγράφουμε: “Ατυχώς όμως ελάχιστες μέρες αργότερα ξεσπάει πρωτοφανές σκάνδαλο, ανακαλύπτονται 600 δενδρύλια χασίς μέσα στο Πανεπιστήμιο σε χώρο κοντά στην πρυτανεία (!) με αυτόματο ποτιστικό σύστημα(!) γεγονός που επιβεβαιώνει με θεαματικό τρόπο μία από τις διαπιστώσεις του πορίσματος του επιθεωρητή (...) η αδιαφορία των αρμοδίων του πανεπιστημίου για οικοπεδικές εκτάσεις, που έχουν σιωπηρώς και ύποπτα μετακινηθεί σε άλλους φορείς και ιδιώτες”. Η είδηση έπεσε σαν βόμβα. Τρομοκρατημένος ο υπουργός Χριστοδουλάκης που συγκάλυπτε τον πρύτανη στέλνει 3 επιθεωρητές στην Κρήτη μαζί με τον συνονόματό του επιθεωρητή Χριστοδουλάκη που είχε ξεκινήσει τον έλεγχο. Η επιτροπή επιβεβαιώνει την έκθεση του επόπτη Χριστοδουλάκη και ζητεί παραπέρα έλεγχο. Δεν έγινε φυσικά τίποτα και αυτή τη στιγμή ο επόπτης Χριστοδουλάκης μετράει δύο ΕΔΕ και μια παραπομπή στο πειθαρχικό χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν πραγματικά έπιασε τους χασισοκαλλιεργητές στα πράσα και την ύπαρξή τους την περιέγραφε με αυτό τον κομψό τρόπο για να μην έχει και άλλα μπεξίματα με τη μαφία των ναρκωτικών της Κρήτης.

Τα ευρήματα της έρευνας εκτός από τα προηγούμενα ήταν τα εξής (Επενδυτής, 9/11/03):

“1) Ασυγχώρητη αμέλεια και πρόδηλη ολιγωρία” του πρύτανη κ. Νικολάου, πρωτοφανής περίπτωση κακού χειρισμού του έργου “φοιτητική κατοικία”. Εξαιτίας αυτού χάθηκαν 3,5 δις δρχ επιχορήγησης και η ευκαιρία για κατασκευή 500 φοιτητικών κλινών.
2) Οικοδομικές εργασίες χωρίς καμία νόμιμη έγκριση. Ως αποτέλεσμα, έπεσε το υπό κατασκευή αμφιθέατρο, με αποτέλεσμα το θάνατο του εργολάβου(!), και το Πανεπιστήμιο ζήτησε κατόπιν αυτού οικοδομική άδεια, με σκοπό την εκ των υστέρων συγκάλυψη, αλλά η Πολεοδομία δεν την παραχώρησε! (το έγγραφο της πολεοδομίας βρίσκεται στον Επενδυτή).
3) Αποζημειώσεις δεκάδων εκατομμυρίων από τον ειδικό λογαριασμό σε τακτικούς υπαλλήλους του ιδρύματος, “παράνομα και κατά παρέκλιση κάθε νομιμότητας” με αποτέλεσμα “άνοιγμα” 700.000 ευρώ.
4) Κατατεμαχισμός έργων δεκάδων εκατομμυρίων με απευθείας αναθέσεις.
5) Ελλειματικός τακτικός προϋπολογισμός.
6) Ιδιωτική ασφάλιση του συνόλου των υπαλλήλων του Ιδρύματος, με χρήματα του ειδικού λογαριασμού.
7) Μη καταβολή χιλιάδων ευρώ σε κωδικό του ειδικού λογαριασμού από τις εισπράξεις των τευχών δημοπράτησης τεχνικών έργων.


Για την περίπτωση έγινε ερώτηση στη Βουλή, όχι βέβαια από το ψευτοΚΚΕ και τον ΣΥΝ αλλά από την ΝΔ και δεν δόθηκε καμμιά συνέχεια. Η έρευνα σταμάτησε και ο Νικολάου επιβραβεύθηκε για τις υπηρεσίες του με την προεδρία της Εθνικής Επιτροπής Στρατηγικής για την Πληροφορική. Πριν μερικές ημέρες ο Σημίτης τον προβίβασε και τον έκανε και πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας. Αυτό το άτομο διάλεξαν από ολόκληρη την διανόηση για να συμβουλεύει το έθνος για την εκπαίδευσή του, με έμφαση μάλλον στην απελευθέρωση του χασισιού που προωθεί ο Παπανδρέου και στην ανάπτυξη των γεωπονικών επιστημών.
 
Αρχή Σελίδας
 
Αρχική Σελίδα   |   Νέα Ανατολή   |   Αρχείο   |   Επικοινωνία