ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΔΙΩΓΜΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ STAGE

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΑΠΕΛΩΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΚΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ

Στους εργαζόμενους των STAGE δίνεται ένα πρωτοφανές χτύπημα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον ωμό τρόπο απόλυσής τους και τη φασιστική στέρηση της μοριοδότησής τους. Οι εργαζόμενοι των Stage αντιστέκονται με έναν μαζικό αγώνα. Αυτός ο αγώνας κινδυνεύει από το καπέλωμα και το προβοκάρισμα του από την υποτιθέμενη αριστερά, κυρίως το ψευτοΚΚΕ.
Οι εργαζόμενοι των STAGE δούλευαν στο δημόσιο με σύμβαση δύο χρόνων αλλά με πολύ χαμηλό μισθό, (450) Ευρώ, και χωρίς ένσημo και κάνανε την πιο βαριά δουλειά σε σχέση με την παλιά γραφειοκρατία. Σαν αντάλλαγμα για αυτήν την υπερεκμετάλλευση παίρνανε μετά από δύο χρόνια δουλειάς και σύμφωνα με το νόμο της πρόσληψής τους ένα ποσοστό 50% παραπάνω μόρια για να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς με το ΑΣΕΠ.
Τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους αφαιρεί τα μόρια που τους όφειλε το κράτος. Επίσης τους απολύει χωρίς καμιά διαβούλευση μαζί τους και χωρίς να έχει βρει τους αντικαταστάτες τους με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ στον οποίο θα συμμετείχαν και οι ίδιοι με τα επιπλέον μόρια τους. Αυτά είναι φασισμός και κτηνωδία.
Η κυβέρνηση ποδοπατεί τα δικαιώματα των stagers και το νόμο βάσει του οποίου προσλήφθηκαν με το επιχείρημα ότι δεν προσλήφθηκαν με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ αλλά συχνά με πολιτικό μέσο, κυρίως από τη ΝΔ. Αν όμως ήθελαν οι κυβερνώντες να επανορθώσουν αδικίες που έγιναν με το πολιτικό ρουσφέτι τότε θα έπρεπε να απολύσουν τα 4/5 των υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου δημόσιου (ΔΕΚΟ-Δήμων), να απολύσουν τις δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες που πήραν κατά καιρούς επιπλέον μόρια για το ΑΣΕΠ ή να ανακαλέσουν στη δουλειά όλους όσους πήραν πρόωρες συνταξιοδοτήσεις για να πουληθούν οι ΔΕΚΟ σε φιλικές προς το καθεστώς εταιρείες.
Αν παραπέρα πρέπει να επανορθωθούν όλες οι αδικίες που έχουν διαπραχθεί στην ελληνική κοινωνία μέσω νέων νόμων με αναδρομική ισχύ τότε θα καταστραφούν εκατομμύρια ζωές. Γι αυτό το λόγο κανένα μη φασιστικό καθεστώς δεν μπορεί να τιμωρήσει ανθρώπους αναδρομικά πόσο μάλλον εργαζόμενους που έχουν γίνει αντικείμενο άγριας εκμετάλλευσης από το ίδιο το κράτος.
Το ότι κάθε άνεργος ψάχνει να βρει δουλειά χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε πολιτική ή προσωπική γνωριμία δεν σημαίνει σήμερα ταξική προδοσία. Γιατί είναι οι καπιταλιστές που «χαλάνε κάθε σειρά» και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Στη ουσία είναι ο καπιταλισμός που διασπά τους εργαζόμενους καθώς νομοτελειακά οξύνει τον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Μάλιστα ο κρατικός καπιταλισμός ελληνικού κομματικού τύπου τους διασπά ακόμα περισσότερο για να φτιάχνει μέσα από αυτή τη διάσπαση πολιτικούς στρατούς.

Η κυβέρνηση πάει τώρα να στρέψει τους άνεργους ενάντια στους εργαζόμενους στα stage ρίχνοντάς τους στον ενδο-ταξικό κανιβαλισμό. Σε ανάλογο κανιβαλισμό ρίχνει και η ψευτοαριστερά (ψευτοΚΚΕ και ΣΥΝ) τους απόφοιτους των κρατικών Πανεπιστημίων ενάντια σε εκείνους των ιδιωτικών, τους απόφοιτους των ΑΕΙ ενάντια σε εκείνους των ΤΕΙ ανεξάρτητα από το αν όλοι έχουν τις ίδιες γνώσεις για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο εργασίας και ανεξάρτητα και από το αν και τους μεν και τους δε τους εκμεταλλεύονται το ίδιο τα ιδιωτικά και τα κρατικό-καπιταλιστικά αφεντικά. Επίσης στον καθαυτό, στο ρατσιστικό κανιβαλισμό ρίχνει το ΛΑΟΣ τους έλληνες εργαζόμενους ενάντια στους μετανάστες. Άλλωστε δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει ότι η μεγάλη αιτία ανεργίας στην Ελλάδα είναι το χτύπημα από όλες τις κυβερνήσεις και πιο πολύ από την ψευτοαριστερά των μεγάλων βιομηχανικών επενδύσεων, της σύγχρονης έρευνας και της τεχνολογίας.
Από ταξική άποψη το βασικό είναι να εμποδίζεται κάθε αδικία των αφεντικών ενάντια στους εργαζόμενους. Τώρα το κράτος χρωστάει στους εργαζόμενους των stage τα επιπλέον μόριά τους του 50% και πρέπει να τους τα αποδώσει οπωσδήποτε. Επίσης οφείλει να τους κρατήσει στις θέσεις τους όσο αυτές δεν πληρούνται με διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ στους οποίους θα συμμετέχουν και οι stagers με τα μόριά αυτά. Κατά τη γνώμη μας αυτό το διπλό αίτημα πρέπει να είναι το κεντρικό αίτημα του κινήματος των Stage σε αυτή τη φάση όχι μόνο γιατί εκεί βρίσκεται η αθέτηση υποχρέωσης από το κράτος αλλά και γιατί μόνο αυτό το αίτημα μπορεί να αποτρέψει τη διάσπαση μεταξύ εργαζομένων στα Stage και υπόλοιπων ανέργων που την προωθεί η κυβέρνηση. Το αίτημα αυτό πρέπει να παλευτεί και δικαστικά και στο δρόμο.
Θεωρούμε αντίθετα ότι είναι λαθεμένο σαν βασικό αίτημα του αγώνα αυτό της «μονιμοποίησης όλων των stagers». Αυτό προκαλεί αντίθεση στο λαό γενικότερα που επιμένει να λειτουργεί το ΑΣΕΠ. Αυτό αποτελεί μια σχετική αντίσταση στο σχηματισμό πολιτικών εχθρικών στρατών από ανέργους και δεν πρέπει να ποδοπατείται με οποιαδήποτε προσχήματα. Το αίτημα της «μονιμοποίησης όλων των εργαζομένων στα Stage» προκαλεί τα κανιβαλικά σύνδρομα των ανέργων, ρίχνει νερό στο μύλο της κυβέρνησης, στερεί τον αγώνα τους από την πλατιά λαϊκή υποστήριξη και σαν τέτοιο δεν μπορεί να οδηγήσει σε μαζική νίκη.

Το αίτημα της «μονιμοποίησης» σαν κεντρικό αίτημα πέρασε ξαφνικά μέσα από ένα Πανελλαδικό Συντονιστικό που η σύγκληση του δεν έγινε με μια έγκαιρη, ανοιχτή, δραστήρια και με όλα τα μέσα (ιδιαίτερα με το διαδίκτυο) ειδοποίηση όλων των σωματείων, ομάδων, πρωτοβουλιών και ανοργάνωτων των stage, αλλά εμφανίστηκε ξαφνικά και έκανε θόρυβο μόνο αφού το Συντονιστικό πήρε τις αποφάσεις του υιοθετώντας μια συγκεκριμένη πλατφόρμα αιτημάτων. Η βάση αυτής της πλατφόρμας είναι η «μονιμοποίηση» που είναι η γραμμή του ψευτοΚΚΕ και υπό όρους του ΣΥΝ. Ειδικά ο «Ριζοσπάστης» (30/10) αφού εξύμνησε το Συντονιστικό και την πλατφόρμα του καταφέρθηκε μαχητικά ενάντια στη διεκδίκηση της μοριοδότησης. Στα 5 σημεία του Συντονιστικού δεν υπάρχει καν αίτημα για τη μοριοδότηση. Αυτό δεν σημαίνει πως όσοι συμμετέχουν σε αυτό το Συντονιστικό ήθελαν να καπελώσουν τον αγώνα ή ότι ανήκουν στο ψευτοΚΚΕ αλλά είναι γεγονός ότι ένα κόμμα οργανωμένο πανελλαδικά σαν το ψευτοΚΚΕ μπορεί εύκολα να συγκαλεί τέτοια συντονιστικά με κομματικά μέλη, φίλους κλπ, να περνάει σε αυτά την πλατφόρμα του και μετά να σέρνει τους πάντες σε αυτήν. Αυτό κάνει το ψευτοΚΚΕ με τους μαθητές όπου πάντα στήνει Συντονιστικά με τη δικιά του γραμμή ενώ γενικά, όπως και ο ΣΥΝ, χρησιμοποιεί τους πόθους των καταπιεσμένων για να φτιάχνει τους δικούς του στρατούς πολιτικο-συνδικαλιστικής ομηρίας και εκμετάλλευσης.
Η Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ θεωρεί το χτύπημα στους εργαζόμενους των Stage σαν ένα μεγάλο πολιτικό-συνδικαλιστικό έγκλημα, μια πράξη φασιστική που δεν πρέπει να περάσει. Γι αυτό ο λαός πρέπει να σταθεί στο πλευρό τους και οι ίδιοι να απαιτήσουν την πιο πλατειά εσωτερική δημοκρατία για να πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους τον αγώνα τους.

Αθήνα, 04/11/2009