Επίσημη σελίδα ΟΑΚΚΕ

 Χαλκοκονδύλη 35, τηλ-φαξ: 2105232553 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τα νέα αγροτικά μπλόκα στήθηκαν για να μη φορολογηθούν οι μεγαλο-αγρότες

Οι νέες κινητοποιήσεις και τα μπλόκα των αγροτών ενάντια στο νέο φορολογικό καθεστώς έχουν σαν κύριο στόχο των διοργανωτών τους έναν: να μη φορολογηθούν οι μεγαλο-αγρότες αστοί φάρμερ ιδιαίτερα οι κλέφτες επιδοτήσεων.

Αυτός ο στόχος ικανοποιείται με τα δύο βασικά τους αιτήματα: το πρώτο είναι το αφορολόγητο των 20.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, και το δεύτερο είναι να μην έχουν φορολογικό έλεγχο, δηλαδή να μην τηρούν παραστατικά εσόδων εξόδων, για τζίρο έως 40.000 σαράντα χιλιάδες ευρώ. Επικεφαλής των κινητοποιήσεων είναι τα δύο ψευτοαριστερά κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ψευτοΚΚΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στις κινητοποιήσεις της Νίκαιας στη Θεσσαλία με αντιπροσωπεία τεσσάρων βουλευτών του και με στελέχη και μέλη τοπικών οργανώσεων της Θεσσαλίας, ενώ επικεφαλής στα μπλόκα είναι το γνωστό συνδικαλιστικό στέλεχος του ψευτοΚΚΕ Β. Μπούτας.

 Τα κυβερνητικά μέτρα για την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος των αγροτών υποτίθεται ότι ήρθαν να ρυθμίσουν μία ανισορροπία που δημιουργούσε το παλιό καθεστώς μεταξύ φτωχών και πλούσιων αγροτών, και να περιορίσει τη φορο-ασυλία των πλούσιων αγροτών που είχε σαν αποτέλεσμα τη φοροδιαφυγή και σε κάποιες περιπτώσεις φορολογικές απάτες με τις επιστροφές ΦΠΑ. Συγκεκριμένα με το παλιό καθεστώς:

 «Οι αγρότες υπάγονταν σε ένα αντικειμενικό σύστημα φορολογίας, το λεγόμενο «ειδικό καθεστώς». Δηλαδή φορολογούνταν ως τώρα με μια μέθοδο αντικειμενικού προσδιορισμού του εισοδήματός τους, που προκύπτει βάσει των ελάχιστων τιμών που ανακοινώνονται κάθε χρόνο για κάθε προϊόν.
Το σύστημα αυτό θεωρητικά προστατεύει τους αγρότες με το μικρότερο εισόδημα. Οι «πολέμιοί» του, ωστόσο, αντιτάσσουν ότι α) οι κατ' έτος τιμές που ανακοινώνονται είναι αρκετά χαμηλότερες από το πραγματικό ανά στρέμμα/ζώο εισόδημα και β) ακριβώς εξαιτίας αυτού του γεγονότος οι πραγματικά ευνοημένοι  εν τέλει είναι οι μεγαλοαγρότες που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες 
(και έχουν μικρότερο σχετικά με το συνολικό τους εισόδημα αφορολόγητο.Σημείωση δικιά μας). Στην πράξη, λοιπόν, διευρύνονται οι εισοδηματικές ανισότητες μεταξύ των παραγωγών (...)Hτήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων όχι μόνο δεν αναιρεί την επιστροφή του ΦΠΑ αλλά, μέσω των σχετικών παραστατικών, κάνει ευκολότερο τον αντικειμενικό ή, καλύτερα, τον «πραγματικό» προσδιορισμό του (...) Για την ιστορία, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, εκατοντάδες αγρότες από τη Δυτική Ελλάδα χρησιμοποιούσαν επί σειρά ετών εικονικά τιμολόγια και με τη βοήθεια εμπόρων κατάφερναν να έχουν παράνομα επιστροφές ΦΠΑ ή να λαμβάνουν επιδοτήσεις για καλλιέργειες που ουδέποτε είχαν κάνει ή παρουσίαζαν γι' αυτές εξωπραγματική παραγωγή.Αναφέρεται χαρακτηριστικά η περίπτωση αγρότη από την Ηλεία που εμφάνισε στοιχεία και τιμολόγια για αγρό έκτασης μισού στρέμματος, από τον οποίον κατέθεσε δικαιολογητικά ότι είχε παραγωγή οκτώ τόνους σκόρδα. με σκοπό να πάρει τη σχετική επιδότηση. Στο δε Αστακό Αιτωλοακαρνανίας τα εικονικά τιμολόγια που σχετίζονται με επιστροφές ΦΠΑ σε αγρότες αγγίζουν τα 2,4 εκατομμύρια ευρώ» (www.agronews.gr).

Με το νέο φορολογικό καθεστώς η κυβέρνηση επέβαλε την τήρηση βιβλίων και στοιχείων για εισοδήματα πάνω από 10.000 Ευρώ, και εξίσωσε τους αγρότες με ελεύθερους επαγγελματίες, καταργώντας το αφορολόγητο και θεσπίζοντας υποχρέωση για τακτική υποβολή δήλωσης ΦΠΑ και συγκεντρωτικών καταστάσεων για τις συναλλαγές. Κατά τη θέσπιση των μέτρων αυτών δεν προστατεύτηκαν οι μικρομεσαίοι αγρότες, που θα πνίγονταν κυριολεκτικά από το χαρτομάνι και δεν προβλέφθηκε κανένα μεταβατικό διάστημα ή απλουστευτικά μέτρα για την προσαρμογή τους στο νέο καθεστώς. Το πλαφόν των 10.000 ευρώ εισοδήματος χωρίς μάλιστα να προσδιορίζεται τι συμπεριλαμβάνεται σε αυτό το εισόδημα, επιβάρυνε δυσανάλογα τους πιο φτωχούς αγρότες που θα υποχρεώνονταν να έχουν λογιστή για να συμμορφωθούν με την υποχρέωση της τήρησης στοιχείων εσόδων και εξόδων, αλλά και για τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που φορτώθηκαν αρχικά με το νέο νόμο για ΦΠΑ, συγκεντρωτικές καταστάσεις κ.λπ.

Αυτό το χαμηλό πλαφόν μαζί με την κατάργηση του αφορολόγητου έκανε τις κινητοποιήσεις μαζικές αφού βγήκαν στο δρόμο και οι μικρομεσαίοι αγρότες, που είναι η πιο μεγάλη μάζα. Το πλαίσιο όμως των αιτημάτων το διαμόρφωσαν όπως πάντα τα συμφέρονταν των πιο μεγαλο-αγροτών με κέντρο τους τη Θεσσαλία και πολιτικό εκφραστή το ψευτοΚΚΕ.

Είναι χαρακτηριστικό πως υπήρχε διάσπαση στους αγρότες πανελλαδικά σε σχέση με τα δύο πιο πάνω αιτήματα που αναφέραμε και που κυριάρχησαν τελικά. Οι αγρότες στο Ηράκλειο της Κρήτης είχαν αιτήματα για μη τήρηση βιβλίων για αγρότες με πλαφόν εισοδήματος τα 20.000 ευρώ και όχι τα 40.000 ευρώ που βάζει ο Β. Μπούτας και αντίστοιχα αφορολόγητο τα 10.000 ευρώ που είναι περίπου το αφορολόγητο που ισχύει για τους μισθωτούς και όχι τα 20.000 ευρώ που θέλουν ΣΥΡΙΖΑ και ψευτοΚΚΕ.

Μετά τα πρώτα μπλόκα και κάτω από την πίεση των βουλευτών από αγροτικές περιοχές με επικεφαλής πάλι τον Τζαμτζή της ΝΔ, που είχε βγει πάλι μπροστά για να μην φορολογηθεί ουσιαστικά η μεγάλη αγροτική ιδιοκτησία, η κυβέρνηση αύξησε το πλαφόν για τα βιβλία από 10.000 σε 15.000, αντικατέστησε την αρχική ρύθμιση για υποχρέωση τήρησης βιβλίων με την υποχρέωση τήρησης παραστατικών εσόδων και εξόδων, και έκανε ετήσια την υποχρέωση για υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και συγκεντρωτικών καταστάσεων.

Αυτές ήταν παραχωρήσεις που ευνοούσαν τους μικρομεσαίους, αλλά έγιναν με τέτοιο τρόπο ώστε να μη λύσουν για τα καλά το πρόβλημα τους (δεν υπήρξε διευκρίνιση για πως θα προσδιοριζόταν το εισόδημα των 15.000 ευρώ, αν αφαιρούνταν κάποιες δαπάνες ή όχι, και δεν άλλαζε τίποτα για το αφορολόγητο τους). Από την άλλη φούντωσε τις κινητοποιήσεις με τα αιτήματα αυτή τη φορά να είναι της κυρίως επιδοτούμενης συνήθως παρασιτικής μεγαλο-αγροτιάς που τα προστατεύουν πια σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ψευτοΚΚΕ.

Αυτά τα αιτήματα ακόμα δεν τα έχει κάνει δεκτά η κυβέρνηση λόγω τρόικας, αλλά οι αποκλεισμοί δρόμων που θα ακολουθήσουν μπορούν να γίνουν το κατάλληλο πρόσχημα για μία δεύτερη αλλαγή των μέτρων προς όφελος των μεγαλοαγροτών που θέλουν να κερδίσουν μέσα στην κρίση ένα σκανδαλωδώς προνομιακό φορολογικό καθεστώς που δεν έχει κανένας φορολογούμενος στη χώρα.