Η ΝΤΟΠΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΥΤΙΚΙΣΜΟΥ
ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Στις 26/8 στον τελικό των 200μ. μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο, το ντοπαρισμένο πλήθος φώναξε το όνομα “Κεντέρης” και γιούχαρε μαζικά τους αμερικανούς αθλητές που υποτίθεται ότι φιλοξενούσαν στη χώρα τους. Επί πέντε λεπτά τους παρακαλούσαν να κάνουν ησυχία για να ξεκινήσει ο αγώνας αλλά το πλήθος θα αισθανόταν μάλλον καλύτερα αν ματαιωνόταν. Τελικά, μόνο οι εκκλήσεις ενός δρομέα του Φράνκι Φρέντερικς από τη Ναμίμπια κατάφεραν να σώσουν την κατάσταση.
Οι αντιδράσεις αυτού του πλήθους χρεώνονται πολιτικά στην προσπάθεια των σοβινιστών να υποστηρίξουν με κάθε μέσο τους έλληνες ολυμπιονίκες Κεντέρη και Θάνου και να αναδείξουν την “ανθελληνική αμερικάνικη συνωμοσία”. Ωστόσο, αυτοί έχουν ένα μερίδιο μόνο στη διαφθορά της μάζας. Αυτή η διαφθορά είναι προϊόν πολλών χρόνων αντιδυτικής δημαγωγίας και συνωμοσιολογίας των δύο μικρών ψευτοαριστερών κομμάτων του ψευτοΚΚΕ και του ΣΥΝ που βρήκαν στήριγμα γι’ αυτό το σκοπό στον αρρωστημένο σοβινισμό της αστικής τάξης. Πρόκειται για την πιο εκρηκτική και επικίνδυνη ντόπα.
Μάλιστα, το ότι η συγκεκριμένη ιδεολογία των μαζών είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του καθεστώτος αποδείχτηκε όταν η κυβέρνηση αρνήθηκε να καταδικάσει τις αποδοκιμασίες. Το ίδιο δεν τις καταδίκασαν ούτε η Παπαρρήγα, ούτε ο Κωνσταντόπουλος, και βέβαια δεν το έκανε ο Γ. Παπανδρέου. Τόσο ο Ριζοσπάστης όμως όσο και η Αυγή επέπληξαν το πλήθος κυρίως για την τάση του να υποστηρίξει τον Κεντέρη γεγονός που ενοχλεί το ψευτοΚΚΕ και τον ΣΥΝ επειδή αυτή τη στιγμή τα δύο αυτά κόμματα βρίσκονται πολιτικά σε σύγκρουση με τη σοβινιστική ηγεμονία στη μάχη για τα μετάλλια.
Στην ίδια αυτή την αντιπαράθεση για την υπόθεση του ντόπινγκ οι δύο συγκρουόμενες πλευρές βρήκαν κοινό τόπο στον υστερικό αντιδυτικισμό χρησιμοποιώντας τόνους δημαγωγίας και ψέματος. Από τη μια οι υποστηρικτές των μεταλλίων θεωρούν ότι οι Έλληνες αθλητές δέχονται “επίθεση” από την “παγκόσμια αμερικανο-σιωνιστική συνωμοσία” και βάλλονται εσκεμμένα για ντόπινγκ από τα διεθνή όργανα τη ΔΟΕ και τη WADA ώστε οι υπερντοπαρισμένοι αμερικανοί να κερδίζουν όλα τα μετάλλια. Οι χειρότεροι από αυτούς υποστηρίζουν τη ναζιστική θεωρία ότι οι Έλληνες είναι “γενετικά ανώτεροι” και γι’ αυτό έχουν τις καλύτερες επιδόσεις που τους τις κλέβουν οι Αμερικάνοι επειδή ντοπάρονται. Αν συνεπώς το ντοπάρισμα είναι ο μόνος τρόπος για τους “ανώτερους Έλληνες” να δείξουν την “υπεροχή” τους απέναντι στους Αμερικάνους, τότε επιβάλλεται να το κάνουν.
Από την άλλη επικεφαλής της αντι-ντόπινγκ εκστρατείας, το ψευτοΚΚΕ και ο ΣΥΝ δημαγωγούν ότι δήθεν ο πρωταγωνιστής της ντόπας παγκόσμια είναι οι ΗΠΑ γιατί οι αμερικάνοι αθλητές χρηματοδοτούνται από τις πολυεθνικές εταιρείες που τους πιέζουν για “υψηλές επιδόσεις” για να αποκομίζουν κέρδη. Σύμφωνα με αυτούς το ντόπινγκ στην Ελλάδα εμφανίστηκε και αναπτύχθηκε ταυτόχρονα και παράλληλα με την παρουσία των πολυεθνικών ως χορηγών στον αθλητισμό. Καταγγέλλουν τα κρατικά στελέχη και τους αθλητικούς παράγοντες που έδωσαν χρήματα και στήριξη στους Τζέκο και Ιακώβου για να αναπτύξουν τάχα την “επιχείρηση του ντόπινγκ” σε συνεργασία με τις πολυεθνικές. Εμφανίζουν σα “θύματα των χορηγών” τους Κεντέρη, Θάνου και Σαμπάνη τους οποίους πιέζουν να στραφούν ενάντια στους προπονητές τους και να καρφώσουν πρόσωπα και πράγματα, για να διατηρήσουν κάποια από τα προνόμιά τους και να τους δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τον πρωταθλητισμό.
Με τα ψέματα και των δύο πλευρών, αλλά και με το απύθμενο θράσος των ρωσόδουλων να εμφανίζονται σαν “ιεραπόστολοι” του αντι-ντόπινγκ αγώνα, και να παρουσιάζουν “καθαρά χέρια” σε αυτή την υπόθεση θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο.

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΩΝ “ΧΟΡΗΓΩΝ”

Είχαμε γράψει σε άρθρο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας ότι: “Ο μεγαλύτερος ντοπέρ είναι το σύγχρονο φασιστικό κράτος. Η ανθρωπότητα είχε ουσιαστικά μια ευκαιρία να το διαπιστώσει αυτό όταν διαλύθηκε το ανατολικογερμανικό σοσιαλφασιστικό κράτος. Μόνο τότε ήρθε στην επιφάνεια το καθολικό ντοπάρισμα των αθλητών και αθλητριών της Ανατολικής Γερμανίας που εξασφάλιζε για πολλά χρόνια σε αυτή τη χώρα των μόλις 17 εκατομμυρίων ανθρώπων την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη σε μετάλλια και επιδόσεις μετά τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ. Αυτό το ντοπάρισμα δεν ήταν δυνατό να ανιχνευτεί, όπως και κάθε άλλο κατά το οποίο το κράτος το ίδιο ντοπάρει τους αθλητές του, γιατί σε αυτές τις χώρες δεν υπάρχει έστω και στοιχειώδης ενδιάμεσος έλεγχος πριν οι αθλητές φτάσουν στους μεγάλους διεθνείς αγώνες. Αυτός ο ενδιάμεσος έλεγχος γίνεται στις χώρες όπου είναι ισχυρός ο εσωτερικός ανταγωνισμός των κεφάλαιων, οπότε και των αθλητικών επιτελείων και προπονητικών ομάδων που περιγράψαμε παραπάνω. Σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορεί να επιτρέψει το ένα αθλητικό συγκρότημα στο άλλο, δηλαδή το ένα κεφάλαιο στο άλλο, να παραβεί τους κανόνες του ανταγωνισμού που δεν μπορεί να παραβεί το ίδιο. Σε αυτές τις χώρες τα ξεχωριστά κεφάλαια αναθέτουν στο κράτος να είναι ο εγγυητής αυτών των κανόνων. Στην πραγματικότητα το κράτος δεν πετυχαίνει ποτέ να είναι ένας τέτοιος εγγυητής, γιατί τα αθλητικά συγκροτήματα και οι προπονητικές ομάδες έχουν μπροστά τους πάντα ένα στόχο, να ξεπερνάνε διαρκώς το ένα μετά το άλλο τα εμπόδια που βάζουν μπροστά του οι όλο και πιο ανεπτυγμένες τεχνικές και μέθοδες του κρατικού αντιντόπιγκ κοντρόλ, αλλά πάντως το κράτος προσπαθεί να είναι εγγυητής”.
Το γεγονός ότι το ντόπινγκ προωθήθηκε κυρίως από τους ανατολικούς φασισμούς στους Ολυμπιακούς Αγώνες κρύβεται από τους δημαγωγούς του ΣΥΝ και του ψευτοΚΚΕ, που θέλουν να το παρουσιάσουν σαν αποκλειστικό προϊόν του δυτικού πρωταθλητισμού τον οποίο χαρακτηρίζουν κέντρο της παγκόσμιας ντόπας.
Προβάλουν το ότι οι δυτικές πολυεθνικές εταιρείες σα χορηγοί που θέλουν υψηλές επιδόσεις σπρώχνουν τους αθλητές στη ντόπα και μιλάνε ασταμάτητα για την Puma και την Adidas που είναι σπόνσορες των Κεντέρη και Θάνου αντίστοιχα. Κρύβουν όμως ότι ο μεγαλύτερος και πιο σημαντικός σπόνσορας τους ήταν το κράτος που είχε και την αποκλειστικότητα για μια μεγάλη περίοδο ακόμα και μετά τους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ. Σε ρεπορτάζ του ΒΒC για τον Κεντέρη στις 13/8/2004 και την πορεία του μετά το Σίδνεϊ αναφέρεται ότι: “Θα έπρεπε να είναι η αρχή για μία υψηλά αποδοτική περίοδο και για τον Κεντέρη και για τη Θάνου που κέρδισε το αργυρό στα 100 μ. στο Σίδνεϊ και προπονήθηκε επίσης από τον Τζέκο. Σαν ήρωες των Ολυμπιακών και οι δύο είχαν μεγάλη ζήτηση στο κύκλωμα των διεθνών συναντήσεων και θα μπορούσαν να είχαν κερδίσει εκατοντάδες χιλιάδες λίρες με τις εμφανίσεις τους σ’ αυτές. Αντίθετα, ο Κεντέρης επέλεξε να περάσει στην απομόνωση. Μετά τη νίκη του στο Σίδνεϊ, ο 31χρονος πήρε μέρος σε μία μόνο διεθνή συνάντηση, αρνούμενος τα περιουσιακά οφέλη για να συγκεντρωθεί στην προπόνησή του…Με σπάνιες συνεντεύξεις και κλεισμένος στον εαυτό του, ο Κεντέρης παρέμεινε ένας άγνωστος και για τους συναθλητές του και για τα διεθνή ΜΜΕ. Οι έλληνες αξιωματούχοι τον παρουσίαζαν σαν έναν αξιωματικό της πολεμικής αεροπορίας, ανύπαντρο, κάποιον που απολαμβάνει τον κινηματογράφο και την απασχόληση με τα παιδιά. Αυτό ήταν όλο. Δεν υπήρχαν συνεντεύξεις τύπου, δημόσιες εμφανίσεις και συμφωνίες με διεθνείς σπόνσορες. Πολύ ντροπαλός; Οι υποστηρικτές του Κεντέρη λένε ότι δεν είχε ανάγκη να κυνηγάει δολάρια στο διεθνές κύκλωμα γιατί η ελληνική κυβέρνηση τον χρηματοδοτούσε με 55.000 αγγλικές λίρες ετήσια”.
Οι Κεντέρης-Θάνου δεν επιδίωξαν χορηγίες γιατί γι’ αυτό το σκοπό είναι απαραίτητη η συμμετοχή σε διεθνείς συναντήσεις και εξ αιτίας των οποίων αναγκαστικά περιορίζεται ο αθλητής να κάνει χρήση ουσιών αφού στις συναντήσεις αυτές γίνονται έλεγχοι ντόπινγκ. Επιπλέον σε όλα τα συμβόλαια που κάνουν οι ιδιωτικές εταιρείες – χορηγοί αναφέρεται ότι αυτά σπάνε στην περίπτωση που ο αθλητής βρεθεί θετικός.
Στην Ελλάδα αντίθετα με ότι ισχυρίζονται οι σοσιαλφασίστες, ο μηχανισμός του ντόπινγκ λειτουργεί στα ανατολικά πρότυπα, δηλαδή τον έχει δημιουργήσει, τον ελέγχει, τον καλύπτει και τον συντηρεί το κράτος.
Ο μεγαλύτερος χορηγός των Κεντέρη-Θάνου και για τους Ολυμπιακούς του 2004 ήταν το ίδιο το κράτος σαν ΟΤΕ και Cosmote. Το ελληνικό κράτος δίνει τεράστια χρηματικά πριμ στους Ολυμπιακούς, ενώ εκτός από τις έκτακτες οικονομικές απολαβές οι ολυμπιονίκες έχουν εξασφαλισμένες έμμισθες θέσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις που τους απονέμονται γιατί υπηρέτησαν “άξια” το έθνος, αλλά και στο Δημόσιο. Τα προνόμια αυτά τα καθιέρωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενώ οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ προώθησαν τεράστια ποσά στους Τζέκο και Ιακώβου για να χτίσουν ο πρώτος το “ελάφι” της Μυτιλήνης και ο δεύτερος την “ντριμ-τιμ” με μεταγραφές και ελληνοποιήσεις από τις χώρες της πρώην σοβιετικής Ένωσης. Για τα πιο πάνω είχαν γνώση όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε συνέντευξή του στην Ελευθεροτυπία, ο προπονητής του μπάσκετ και βουλευτής της ΝΔ Γ. Ιωαννίδης κανένα κόμμα δεν έβαλε σοβαρά το θέμα του ντόπινγκ: “Αν φέρω το θέμα και δεν μ’ ακούς, αποποιούμαι την ευθύνη. Όταν δεν το φέρνω, μπορεί εσύ ως κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να έχεις το 80% της ευθύνης, έχω και εγώ όμως το δικό μου μερίδιο, είτε είμαι η Αριστερά, είτε η αξιωματική αντιπολίτευση… Τη μεγαλύτερη ευθύνη την είχε η προηγούμενη κυβέρνηση, διότι μπορούσε να πιέσει και δεν το έκανε, και οι αθλητάνθρωποι. Φταίνε, όμως, και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις. Και η Αριστερά που έχει ευαισθησία σε τέτοια θέματα και η τότε αξιωματική αντιπολίτευση και σήμερα κυβέρνηση. Υπήρξε μια συνωμοσία σιωπηρή”.
Στην υπόθεση του ελληνικού ντόπινγκ που είναι κρατικού, ανατολικογερμανικού τύπου, οι ιδιώτες και οι πολυεθνικές έχουν την πιο μικρή ανάμειξη.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ “ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ” ΚΑΙ ΤΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Όσο αποκαλύπτονταν οι καταστροφικές συνέπειες των ουσιών στα σώματα και στην υγεία αθλητών και αθλητριών με αποτέλεσμα αρκετούς θανάτους, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στις ευρωπαϊκές χώρες αναπτύχθηκε σε κρατικό επίπεδο μία εκστρατεία ενάντια στο ντόπινγκ κυρίως με την υιοθέτηση νομοθετικού πλαισίου και η σύσταση επιτροπών ελέγχου και εξέτασης των αθλητών.
Σε αυτά τα πλαίσια συστήθηκε το Νοέμβρη του 1999, το ανεξάρτητο όργανα με το όνομα WADA (Διεθνής Επιτροπή ενάντια στο Ντόπινγκ) με την εξουσία να κάνει ελέγχους ντόπινγκ στους αθλητές κατά την προετοιμασία τους για τους Ολυμπιακούς και στη διάρκεια των Αγώνων. Μάλιστα, υιοθετήθηκε νέος αυστηρός κανονισμός αντι-ντόπινγκ που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, και στη βάση αυτού του κανονισμού έγινε και το κυνηγητό των Κεντέρη - Θάνου.
Τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη λειτουργούν εθνικές αρχές κατά του ντόπινγκ με ουσιαστικές αρμοδιότητες ελέγχου και πειθαρχικών ποινών στους αθλητές, ενώ αντίστοιχος θεσμός αν και υπάρχει στα χαρτιά, δεν έχει λειτουργήσει στην Ελλάδα. Τέτοια αρχή στην Αμερική είναι η USADA που δεν δίστασε τον Ιούνη του 2003 να αποκαλύψει και να αναπτύξει τέστ για μία άγνωστη και δύσκολα εντοπιζόμενη ουσία ντόπινγκ την τετραϋδοστερόνη (THG). Οι αμερικάνοι γιατροί ανέπτυξαν τεστ εντοπισμού της ουσίας, και η επιτροπή προχώρησε σε επανεξέταση των δειγμάτων ούρων των αθλητών που είχε στη διάθεσή της, από τα οποία αρκετά βρέθηκαν θετικά και επιβλήθηκε αποκλεισμός στους αθλητές. Η USADA έχει προτείνει τον δια βίου αποκλεισμό του Τιμ Μοντγκόμερι, παγκόσμιου ρέκορντμαν του δρόμου στα 100 μ. που βρέθηκε ντοπαρισμένος με τη συγκεκριμένη ουσία (Εκόνομιστ). Έτσι ξέσπασε το σκάνδαλο της εταιρείας κατασκευής αυτής της ουσίας με το όνομα BALCO στους πελάτες της οποίας λέγεται ότι συγκαταλέγονται οι Τζέκος και Ιακώβου. Η απαγγελία του κατηγορητηρίου σε βάρος της BALCO συνοδεύτηκε από καταιγιστική δημοσιότητα που προκλήθηκε από τον ίδιο τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζον Άσκροφτ, ενώ τη δίωξη στήριξε και το Κογκρέσο. Αυτό είναι ένα δείγμα κρατικής πολιτικής κατά του ντόπινγκ. Όμοιες πολιτικές ακολουθούν και άλλα κράτη της Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Γερμανία και η Αγγλία με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση στην αποκομιδή μεταλλίων με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της Αγγλίας.
Ωστόσο, οι υποστηρικτές των μεταλλίων και τα δύο ψευτοαριστερά κόμματα ισχυρίζονται ότι οι ΗΠΑ ντοπάρουν με κρατικές προωτοβουλίες τους αθλητές τους, τους προστατεύουν με κρατικές παρεμβάσεις στα διεθνή όργανα (και όπως λένε αυτό φάνηκε και στους Ολυμπιακούς της Αθήνας) και στήνουν “ανθελληνικές συνωμοσίες”. Για να τα αποδείξουν όλα αυτά, βάζουν πάντα ένα επίμονο ερώτημα: Γιατί η ΔΟΕ και η WADA βάλθηκε να εξαπολύσει τέτοιο κυνήγι στους Κεντέρη και Θάνου και δεν κυνήγησε αντιστοίχως άλλους αθλητές όπως π.χ. ο Μόρις Γκριν;
Δεν ισχύει όμως ότι η WADA δεν κυνήγησε άλλους αθλητές, συμπεριλαμβανομένου του Μόρις Γκριν. Αυτοί μπορεί να χρησιμοποιούσαν διάφορα τεχνάσματα για να αποφύγουν ή να καθυστερήσουν τους ελέγχους αλλά βρίσκονταν στα μέρη όπου είχαν δηλώσει ότι θα βρίσκονται. Αντίθετα οι Κεντέρης και Θάνου ανάγκασαν τα διεθνή όργανα ελέγχου να τους αναζητούν στα μήκη και στα πλάτη της υφηλίου από το Τελ Αβίβ έως το Κατάρ!
Κατ’ αρχήν οι Κεντέρης - Θάνου βρέθηκαν στο κέντρο της προσοχής και έγιναν αντικείμενο ελέγχου για τους εξής προφανείς λόγους: πρώτον, με τα μετάλλια τους έγιναν πρωταγωνιστές όχι σε κάποια τυχαία αλλά στα πιο δημοφιλή αγωνίσματα του στίβου όπως είναι τα 200μ. στους άντρες και τα 100μ. στις γυναίκες που είναι πάντα αντικείμενο επίμονων ελέγχων ντόπινγκ, δεύτερο που ισχύει και για τους δύο αθλητές, η καριέρα τους δεν ακολούθησε μία φυσιολογική πορεία ανόδου, αλλά έγινε μία εκτίναξη από χαμηλές επιδόσεις σε επιδόσεις που τους έφεραν χρυσό και αργυρό μετάλλιο αντίστοιχα στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ το 2000, τρίτο συμμετείχαν μόνο σε αγώνες πρωταθλημάτων και απουσίαζαν από όλες τις υπόλοιπες διεθνείς συναντήσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια του έτους, και κατά τις οποίες οι αθλητές υποβάλλονται σε πολλαπλούς ελέγχους ντόπινγκ (οι υποψίες για τον Κεντέρη μεγάλωσαν όταν είχε αποσυρθεί την τελευταία στιγμή και από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του 2003 στο Παρίσι), τέταρτο, είχαν για προπονητή τους έναν άνθρωπο γνωστό διεθνώς για τη διακίνηση αναβολικών ουσιών, αφού ήταν ιδιοκτήτης εταιρείας που έκανε εμπορία τέτοιων ουσιών με έδρα τις ΗΠΑ του οποίου μάλιστα το όνομα είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο της BALCO.
Μετά από όλα αυτά χρειαζόταν συνωμοσία για να κυνηγάνε τα διεθνή όργανα ελέγχου τους δύο “έλληνες αστέρες”; Συνωμοσία θα χρειαζόταν για να μην τους κυνηγάνε. Η μοναδική συνωμοσία που οργανώθηκε σε αυτή την περίπτωση ήταν η συνωμοσία των ελληνικών αθλητικών και κρατικών οργάνων κατά της ΔΟΕ και της WADA και όχι το αντίστροφο.
Ο ίδιος ο ΣΕΓΑΣ σαν αρμόδια ομοσπονδία κάλυψε τους δύο αθλητές όταν ο προπονητής τους έδωσε ψεύτικα στοιχεία για τον τόπο που έκαναν προπόνηση ώστε να μην μπορούν να τους βρουν η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) και η WADA που τους αναζητούσαν για έλεγχο ντόπινγκ. Το σίριαλ ξεκίνησε πέρσι όταν η IAAF τους αναζητούσε στην Κρήτη όπου είχαν δηλώσει ότι θα προπονούνται, και τελικά βρέθηκαν στο Κατάρ! Η IAAF ζήτησε από τον ΣΕΓΑΣ πειθαρχική ποινή σε βάρος του προπονητή τους Χρήστου Τζέκου, γιατί ήταν υποχρεωμένος να ενημερώνει για την ακριβή τοποθεσία της προετοιμασίας τους. Στη συνέχεια η IAAF ενημερώθηκε από τον ΣΕΓΑΣ ότι του επέβαλε ποινή χωρίς όμως να γνωρίζει κανείς μέχρι σήμερα ποια ήταν αυτή (Ελευθεροτυπία, 16/8/2004). Στις 27 Ιουλίου αναζητήθηκαν στο Τελ Αβίβ αλλά πάλι με τον ίδιο τρόπο δεν εμφανίστηκαν. Στο πρώτο εικοσαήμερο του Αυγούστου συνεχίστηκε το κυνήγι των Κεντέρη και Θάνου στο Σικάγο χωρίς αποτέλεσμα όμως, αφού είχαν φύγει και κάνοντας ένα σταθμό στη Γερμανία, κατέληξαν στην Κόρινθο! Τα στοιχεία αυτά τα έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της IAAF, Λαμίν Ντιακ.
Αυτή η συμπεριφορά των αθλητών αντιμετωπίστηκε από την WADA με περισσή επιείκεια και όχι με αυστηρότητα όπως ισχυρίζεται η ελληνική πλευρά, αφού δεν κινήθηκε καμία διαδικασία εναντίον τους. Όταν όμως συνέχισαν το κρυφτούλι μετά την είσοδο τους στο Ολυμπιακό Χωριό, όπου κλήθηκαν να περάσουν από έλεγχο ντόπινγκ μαζί με δεκάδες άλλους αθλητές και δεν εμφανίστηκαν, η ΔΟΕ ήταν πια αναγκασμένη να κινηθεί για να μη γελοιοποιηθεί και τινάξει τους αγώνες στον αέρα.
Δεν ήταν λοιπόν η ΔΟΕ και η WADA ούτε ο Μόρις Γκριν που την “έστησαν” στους έλληνες αθλητές. Ήταν οι αθλητές και ολόκληρο το ελληνικό κράτος που εξαπάτησαν τη ΔΟΕ, τη WADA και όλη την ανθρωπότητα και έστησαν ένα απίστευτο σκηνικό με ψέματα και μεθοδεύσεις
Ο ΣΕΓΑΣ, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και το επιτελείο της ολυμπιακής ομάδας είχαν ενεργό συμμετοχή στην εξαπάτηση.
Οι Κεντέρης και Θάνου ήταν υποχρεωμένοι να μπουν στο Ολυμπιακό Χωριό την παραμονή της τελετής έναρξης γιατί είχε προγραμματιστεί η συμμετοχή τους στην τελετή. Ήθελαν όμως οπωσδήποτε να αποφύγουν τον έλεγχο ντόπινγκ. Με τα στοιχεία που έρχονται σιγά-σιγά στην επιφάνεια, προκύπτει ότι ο ΣΕΓΑΣ και το επιτελείο της ολυμπιακής ομάδας είχαν ενημερωθεί ώρες πριν μπουν οι δύο αθλητές στο Χωριό ότι η WADA θα τους ζητούσε για έλεγχο ντόπινγκ. Υποτίθεται όμως ότι κανένας δεν τους ενημέρωσε, παρόλο που μπήκαν στο χωριό συνοδευόμενοι από τον υπαρχηγό της ελληνικής αποστολής Κολυμπάδη, και ανάφεραν την άφιξή τους στον αρχηγό Παπαδογιαννάκη. Εξαφανίστηκαν αμέσως μετά την ενεργοποίηση των διαπιστεύσεων τους για να “πάνε στο σπίτι” να πάρουν προσωπικά τους πράγματα. Η WADA τους αναζητεί στα διαμερίσματά τους στο Χωριό και δεν τους βρίσκει. Ενημερώνει τον αρχηγό της ολυμπιακής ομάδας και εκείνος με τη σειρά του τον ομοσπονδιακό προπονητή Παπατώλη που τηλεφωνεί στον Τζέκο μεταξύ επτά και οκτώ. Στο μεταξύ οι δύο αθλητές δεν μπορούν να βρεθούν γιατί …έχουν τα κινητά τους κλειστά. Υποτίθεται ότι ο Κεντέρης κατέληξε στο σπίτι της Θάνου όπου έφαγαν και τους …πήρε ο ύπνος. Ο Τζέκος από την άλλη ισχυρίζεται ότι δεν ειδοποιήθηκε ποτέ από κανέναν, αλλά οι κλήσεις που εμφανίζονται στο λογαριασμό του κινητού του Παπατώλη, τον διαψεύδουν.
Αργά το βράδυ οι δύο αθλητές ξεκινούν από το σπίτι του προπονητή τους όπου κανείς δεν γνωρίζει πότε, πως και γιατί βρέθηκαν για να φτάσουν στο Ολυμπιακό Χωριό. Υποτίθεται ότι αμέσως μόλις άκουσαν ότι τους ψάχνει η WADA, “έντρομοι” για τις συνέπειες της μη εμφάνισής τους ανεβαίνουν στη μηχανή του Τζέκου για να πάνε για τον έλεγχο. Αλλά δεν φτάνουν ποτέ στον προορισμό τους γιατί στο μεταξύ γλιστράνε με τη μηχανή και τραυματίζονται! Δεν ειδοποιούν την τροχαία, και για την απόδειξη του ατυχήματος υπάρχει μόνο η δήλωσή τους. Φτάνουν άγνωστο με ποιο τρόπο στο ΚΑΤ, ενώ η μηχανή βρίσκεται στο σπίτι του Τζέκου. Έλεγχος δεν θα τους γίνει ποτέ και θα μείνουν τέσσερις μέρες στο νοσοκομείο λόγω της σοβαρότητας των τραυμάτων τους!
Εδώ εμφανίζονται πρωταγωνιστές της απάτης οι γιατροί και η διοίκηση του ΚΑΤ, αλλά και ο υπουργός υγείας Κακλαμάνης που επισκέπτεται τους τραυματισμένους αθλητές. Στο ΚΑΤ οι γιατροί διαπιστώνουν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και η διοίκηση του νοσοκομείου εκδίδει ιατρικά ανακοινωθέντα σύμφωνα με τα οποία οι αθλητές πρέπει να παραμείνουν κλινήρεις και σιωπηλοί για τέσσερις μέρες παρόλο που τα τραύματα τους δεν χαρακτηρίζονται σοβαρά! Η ΔΟΕ με βάση τα ιατρικά ανακοινωθέντα δίνει δύο διήμερες παρατάσεις στους αθλητές για να απολογηθούν ενώπιον της Επιτροπής. Ωστόσο, ο ιατροδικαστής Κουτσαύτης που επισκέπτεται τους τραυματίες δηλώνει ότι δεν διαπίστωσε τραυματισμούς από ατύχημα, αλλά μόνο δύο αμυχές στο χέρι και το πόδι του Κεντέρη. Στο μεταξύ η Τροχαία σε αυτοψία στον τόπο του ατυχήματος δεν βρίσκει ούτε τα νερά, ούτε τα λάδια που προκάλεσαν το πέσιμο. Ο στόχος της σκηνοθεσίας του τροχαίου ήταν να κερδηθεί χρόνος για να αποφευχθούν τα χειρότερα δηλαδή η ποινή του διετούς αποκλεισμού από την πειθαρχική επιτροπή της ΔΟΕ λόγω μη εμφάνισης σε έλεγχο ντόπινγκ. Στη σκηνοθεσία περιλαμβάνεται και ένας “αυτόπτης” μάρτυρας που αργότερα συλλήφθηκε για υπόθεση απάτης, ενώ από την ανάκριση φάνηκε ότι τροχαίο δεν υπήρξε ποτέ.
Όσο διαδραματίζονταν όλα αυτά η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή συνεδρίασε και αποφάσισε ότι η ίδια δεν θα τιμωρήσει τους αθλητές, πριν αποφασίσει η ΔΟΕ, ενώ διέρρευσε η είδηση ότι με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΔΟΕ θα επέβαλε αποκλεισμό. Έτσι το πρωί της Τετάρτης 18 Αυγούστου οι αθλητές δήλωσαν ότι αποσύρονται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με αυτό τον τρόπο έφυγαν από την αρμοδιότητα της ΔΟΕ χωρίς ποινή και περιμένουν τώρα την απόφαση της IAAF που θα ληφθεί στο τέλος του χρόνου με πολύ πιο ελαστικά κριτήρια, αφού οι κανόνες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας είναι πολύ λιγότερο αυστηροί για τους αθλητές που δεν πειθαρχούν. Εδώ τελειώνει το κακόγουστο θέατρο.
Πρόκειται για μια απάτη ασύλληπτων διαστάσεων στην οποία συμμετείχε ενεργά ένα μεγάλο τμήμα του κρατικού μηχανισμού.
Όλοι οι έλληνες ολυμπιονίκες στη συνέχεια, όλοι αυτοί που θράφηκαν και τρέφονται από το κράτος της ντόπας, αφιέρωναν τα μετάλλια τους στους Κεντέρη και Θάνου που έπεσαν “θύματα” του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.
Στη λίστα των ντοπαρισμένων μπήκε και ο αρσιβαρίστας Λεωνίδας Σαμπάνης. Ο Σαμπάνης δεν έγινε σύμβολο παρόλο που τιμωρήθηκε σκληρά με αφαίρεση του μεταλλίου του. Επίσης, στην υπόθεση του υπήρχαν περισσότερες αμφιβολίες σε ότι αφορά την ενοχή του αφού η ουσία που βρέθηκε στην εξέταση των ούρων του θεωρείται ότι δεν θα πρόσφερε τίποτα στην απόδοσή του. Η ιστορία του Σαμπάνη μπήκε σε δεύτερη μοίρα γιατί οι αντίπαλοι του στα μετάλλια ήταν κινέζοι αθλητές και όχι οι “ανθέλληνες” Αμερικάνοι. Γενικά στην άρση βαρών το πιο διαλυτικό για το σώμα απ’ όλα τα ολυμπιακά αθλήματα με πολλά κρούσματα ντόπινγκ, διαπρέπουν οι εκπρόσωποι των ανατολικών φασισμών και αυτό αποδείχτηκε και σε αυτήν την ολυμπιάδα περίτρανα.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ “ΝΕΟΚΟΠΟΥΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ”

Από τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο Κεντέρη, ξέσπασε και η σύγκρουση ανάμεσα στους σοβινιστές και στο σοσιαλφασιστικό μέτωπο. Μπροστάρηδες της νέας κάθαρσης μπήκαν ο ΣΥΝ και το ψευτοΚΚΕ που κατάγγειλαν τον “αθλητισμό των υψηλών επιδόσεων” και τα “κατασκευασμένα είδωλα”.
Αλλά ούτε ο ΣΥΝ ούτε το ψευτοΚΚΕ έχουν τα καθαρά χέρια που ισχυρίζονται ότι διαθέτουν για την αντι-ντόπινγκ “κάθαρση”. Ο Κωνσταντόπουλος με έπαρση δηλώνει ότι ο ΣΥΝ για πέντε χρόνια τώρα αγωνίζεται ενάντια στο ντόπινγκ, αλλά στην πραγματικότητα το αίτημά του ήταν πάντα ο διακομματικός έλεγχος στο ντόπινγκ και στον αθλητισμό. Ο ΣΥΝ όταν είχε ήδη γίνει γνωστό το ιστορικό και οι μέθοδοι του προπονητή του Κεντέρη Τζέκου, χειροκρότησε πρώτος την επιτυχία αυτών των προπονητικών μεθόδων στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ σαν εθνικό επίτευγμα: “Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του “ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ” απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον 27χρονο ολυμπιονίκη, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει: “Το χρυσό μετάλλιο του συμπατριώτη μας Κώστα Κεντέρη μας δίνει λίγη χαρά και ελπίδα ότι στη χώρα μας και στο νησί μας μπορούμε να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία. Κώστα, είμαστε περήφανοι που είμαστε συμπατριώτες σου”! (Αυγή, 30/9/2000). Ξανά ο ΣΥΝ με αρθρογραφία στην Αυγή υποστήριζε τον Κεντέρη όταν ένα χρόνο πριν ο διεθνής τύπος εμφάνιζε δημοσιεύματα με την εμπλοκή των ονομάτων του Τζέκου, του Κεντέρη και της Θάνου στο σκάνδαλο ντόπινγκ της BALCO, και τότε ούτε ο Κωνσταντόπουλος ούτε κανείς άλλος δεν έδινε δεκάρα για τη διερεύνηση των καταγγελιών. Είναι χαρακτηριστικό το άρθρο της Αυγής, στις 19/8/2003 με τίτλο: “Δυσφήμηση Κεντέρη από τον Ντερ Σπίγκελ” όπου αναφέρονται τα εξής: “Τον φοβούνται και γι’ αυτό προσπαθούν να πλήξουν το ηθικό και την ψυχολογία του, λίγες μέρες πριν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου. Ο λόγος για τον “χρυσό” Ολυμπιονίκη, παγκόσμιο πρωταθλητή και κάτοχο της δεύτερης καλύτερης επίδοσης όλων των εποχών στην Ευρώπη στα 200 μ. Κώστα Κεντέρη, ο οποίος για ακόμα μια φορά αποτέλεσε αντικείμενο δυσφημιστικών σχολίων από μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου.
Συγκεκριμένα το γερμανικό περιοδικό “Ντερ Σπίγκελ” σε δημοσίευμά του στρέφεται κατά του Έλληνα αθλητή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διακρίσεις του κατά το διάστημα των τεσσάρων τελευταίων ετών είναι αποτέλεσμα χρόνιας χρήσης αναβολικών ουσιών. Μάλιστα το εν λόγω άρθρο φέρει τον τίτλο “Αδιαφανής Άδωνις”, ενώ δεν διστάζει να χαρακτηρίσει την Ελλάδα ως “μπανανία” όσον αφορά την τεχνική υποδομή της χώρας μας στον έλεγχο ντόπινγκ. Οργισμένη ήταν η απάντηση τόσο του Κώστα Κεντέρη όσο και του προπονητή του Χρήστου Τζέκου, οι οποίοι κάλεσαν τον συντάκτη του εν λόγω δημοσιεύματος να ανακαλέσει. Σε διαφορετική περίπτωση οι δύο άνδρες προτίθενται να προχωρήσουν σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου”.
Ούτε είχε εντοπίσει κάτι αρνητικό στο σύστημα παραγωγής ολυμπιονικών ο Κωνσταντόπουλος όταν επισκέφθηκε τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών το 2002 και δήλωνε: “Με ιδιαίτερη χαρά συναντηθήκαμε με τα συγκεκριμένα πρόσωπα που έχουν καταξιώσει με την αγωνιστική τους παρουσία τα αθλητικά ιδεώδη, έτσι ώστε σήμερα πραγματικά να μπορούν αυτά που κατέκτησαν με το “ευ αγωνίζεσθαι” να τα αξιοποιήσουν προς όφελος του δημόσιου βίου της χώρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.
Από την άλλη το ψευτοΚΚΕ που επίσης ποτέ δεν κατάγγειλε τίποτα απ’ όσα ήταν για χρόνια γνωστά στην ιστορία του ελληνικού ντόπινγκ, προτείνει σαν υπόδειγμα “καθαρού αθλητισμού”, τον κουβανέζικο, και υποδεικνύει στους “επαναστάτες” να υποστηρίζουν τους κουβανέζους αθλητές και να πανηγυρίζουν για τα μετάλλια της Κούβας. “Το να βρίσκεσαι κοντά στους αθλητές από την Κούβα και να μιλάς μαζί τους λίγες μέρες πριν πέσουν στη μάχη των Ολυμπιακών Αγώνων είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Οχι μόνο γιατί η αξία τους είναι μεγάλη, αφού άλλωστε βρίσκονται στην κορυφή αθλημάτων όπως η πυγμαχία, το μπέιζμπολ, το άλμα εις μήκος, το βόλεϊ κ.ά. Αλλά πολύ περισσότερο, γιατί ανακαλύπτεις το άλλο πρόσωπο του αθλητισμού. Ενα πρόσωπο χαραγμένο από προσπάθεια, εκπαίδευση, σκληρή προπόνηση και διάθεση για ευγενή συναγωνισμό. Ένα πρόσωπο που δεν είναι αλλοιωμένο από χημικά σκευάσματα και συμβόλαια δισεκατομμυρίων”, γράφει ο Ριζοσπάστης. Στο ίδιο άρθρο η εφημερίδα αναφέρει ότι: “Η Κούβα συμμετέχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες για 10η φορά μετά τη νίκη της Επανάστασης. Η Κουβανική αποστολή στους 28ους Ολυμπιακούς Αγώνες συμμετέχει με στόχο να επιβεβαιώσει τα σημαντικά αποτελέσματα που έχει πετύχει. Μέσα σε 44 χρόνια “του αθλητισμού της Επανάστασης και του Σοσιαλισμού”, όπως αναφέρει η κουβανική αποστολή στη διακήρυξή της, η Κούβα έχει κατακτήσει 51 χρυσά μετάλλια, αριθμός που είναι μεγαλύτερος από τα μετάλλια που έχουν πάρει μέσα σε 100 χρόνια συνολικά όλες οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής” (η υπογράμμιση δική μας).
Δεν λαμβάνει υπόψη του ο Ριζοσπάστης ότι όσο και να αναπτύσσει τους ανθρώπους ο σοσιαλισμός δεν μπορεί να παράγει υπερανθρώπους και τέτοιους χρειάζεται μία χώρα με το μέγεθος της Κούβας για να κατακτήσει μέσα σε 44 χρόνια περισσότερα μετάλλια απ’ όσα έχουν πάρει μέσα σε 100 (!) χρόνια συνολικά όλες (!!) οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και …της Καραϊβικής (!!!)
Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στον κουβανέζο πρόγονο του Κεντέρη η ιστορία του οποίου δεν εξιστορείται στο Ριζοσπάστη παρόλο που έχει χύσει τόνους μελάνι τις τελευταίες μέρες για τον πρωταθλητισμό της Κούβας.
Διαβάζουμε στο Βήμα, 21/8/2004 σε άρθρο με τίτλο: “Φτηνές δικαιολογίες μέσα από τη φάκα του ντόπινγκ”:
“Οι θεωρίες συνωμοσίας είναι αγαπημένο χόμπι μικρών χωρών και ο Κουβανός Χαβιέρ Σοτομαγιόρ έσπευσε να επιβεβαιώσει τον κανόνα πριν από πέντε χρόνια”. Ο χρυσός ολυμπιονίκης το 1992 και κάτοχος των παγκοσμίων ρεκόρ στο άλμα εις ύψος -τόσο στον ανοιχτό όσο και στον κλειστό στίβο- βρέθηκε να έχει κάνει χρήση κοκαίνης στους Παναμερικανικούς Αγώνες του 1999. Αλλά οι παθιασμένες δικαιολογίες του ήταν αυτές που τράβηξαν ακόμη περισσότερο την προσοχή. Ισχυριζόταν ότι η CIA “ίσως είχε βάλει κάποια ουσία στο μεσημεριανό ή στο βραδινό μου”.
Η κουβανική κυβέρνηση του πρόσφερε την αμέριστη συμπαράστασή της. Ο κ. Ραμόν Φερναντέζ, αντιπρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου της Κούβας, είπε: “Ποιο είναι το τριχωτό, άσχημο και ισχυρό χέρι πίσω από αυτό; Δεν ξέρουμε ακόμη… κάποιες υπηρεσίες μπορούν να πράξουν τα πάντα, πράγματα που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε”. Ο παλαίμαχος πλέον Σοτομαγιόρ είχε βρεθεί θετικός και το 2001, αυτή τη φορά στην απαγορευμένη ουσία ναδρολόνη. Φυσικά αρνήθηκε και πάλι τις κατηγορίες. “Στο ντόπινγκ όλοι λένε ότι είναι αθώοι αλλά στην περίπτωση μου είναι αλήθεια”.
Ο Κεντέρης και η Θάνου τελικά δεν είχαν να πουν τίποτα πρωτότυπο...