ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΣΚΕ ΣΤΗ ΖΩΝΗ
Ένας πρώτος καρπός της γραμμής του αντισοσιαλφασιστικού μετώπου

Διεξάγονται από τις αρχές του Νοέμβρη και θα διαρκέσουν 3 βδομάδες οι εκλογές στο σωματείο της Επισκευαστικής Ζώνης. Τελικά έγινε δυνατό να πραγματοποιηθεί η εκλογική συμμαχία του ΕΡΓΑΣ με την παράταξη της ΠΑΣΚΕ της Ζώνης που ονομάζεται Ενωτική. Έτσι κατεβαίνουν για πρώτη φορά 3 συνδυασμοί στις εκλογές: Το ΑΕΜ (ΕΣΑΚ), η ΑΣΕΚ (ΣΥΝ) και ο ΕΡΓΑΣ-Ενωτική με το όνομα Δημοκρατική Συνεργασία.
Το κατέβασμα του ΕΡΓΑΣ με την ΠΑΣΚΕ αποδείχτηκε πολύ δύσκολη υπόθεση, κυρίως για την ΠΑΣΚΕ της Ζώνης και του Πειραιά γενικότερα. Η ΠΑΣΚΕ δέχτηκε τεράστιες πιέσεις από τον κεντρικό κομματικό μηχανισμό να ματαιώσει την συνεργασία της με τον ΕΡΓΑΣ και να κατεβεί, είτε με την ΑΣΕΚ, σύμφωνα με την κεντρική πολιτική γραμμή συμμαχίας με τον ΣΥΝ, είτε, έστω, μόνη της. Τα τοπικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ Πειραιά και κυρίως οι επικεφαλής της Ζώνης αντέδρασαν σε αυτές τις πιέσεις και προχώρησαν στην ενότητα. Η αντίστασή τους αυτή οφείλεται από τη μια στο μεγάλο κύρος που έχει ο ΕΡΓΑΣ μέσα στην Ζώνη και από την άλλη στο γεγονός ότι ισχυρές τάσεις του ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται πια ότι έχει ξεκινήσει εναντίον τους από τον κεντρικό μηχανισμό ένας εκκαθαριστικός πόλεμος γιατί αρνούνται την υποταγή του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΝ και ότι μόνο να χάσουν έχουν αν απομονωθούν από την συνδικαλιστική και την τοπική πολιτική τους βάση. Η αντίσταση αυτή των τοπικών συνδικαλιστικών στελεχών δεν έμεινε χωρίς τιμωρία. Από τα τρία μέλη που είχε η ΠΑΣΚΕ στο απερχόμενο ΔΣ του Σωματείου Μετάλλου τα δύο υπέκυψαν στην εντολή να μην κατεβούν με τον ΕΡΓΑΣ. Έτσι το ένα κατέβηκε με την ΑΣΕΚ, το άλλο προσπάθησε να κατεβεί με την ΕΣΑΚ, αλλά δεν έγινε δεκτό από αυτήν.
Αυτή η ενότητα ανησύχησε την ΕΣΑΚ και κυριολεκτικά εξόργισε την ΑΣΕΚ που από την εκστρατεία των υπογραφών και μετά προσπαθούσε να πάρει μαζί της την ΠΑΣΚΕ και να απομονώσει τον ΕΡΓΑΣ. Αυτή η προσπάθεια συνεχίστηκε ως την τελευταία στιγμή πριν πραγματοποιηθεί η ενότητα. Όταν απέτυχε, γιατί η ΠΑΣΚΕ έδειξε αποφασιστικότητα, η ΑΣΕΚ προχώρησε αμέσως σε μια εκστρατεία καταγγελίας της ΠΑΣΚΕ και κυρίως του ΕΡΓΑΣ που «υποτάχθηκε στον πουλημένο συνδικαλισμό των πρώην κυβερνητικών ρουσφετολόγων αντεργατών του ΠΑΣΟΚ». Την ίδια στιγμή ακριβώς τον ίδιο πόλεμο κήρυττε και η ΕΣΑΚ εναντίον της συμμαχίας ΕΡΓΑΣ-ΠΑΣΚΕ. Η ένταση αυτής της εκστρατείας ενάντια σε μια ΠΑΣΚΕ που δεν είχε γίνει κύριος στόχος της ΕΣΑΚ και που ακόμα περισσότερο είχε συνεργαστεί με την ΑΣΕΚ στα πλαίσια του μετώπου των υπογραφών, ήταν απόδειξη του πόσο πολύ αυτή η ενότητα είχε θορυβήσει το σοσιαλφασιστικό μέτωπο ΕΡΓΑΣ-ΑΣΕΚ. Μιλάμε για σοσιαλφασιστικό μέτωπο γιατί η ΑΣΕΚ λίγες μέρες πριν τις εκλογές κατέβηκε για πρώτη φορά με τον Λιακόπουλο ανοιχτά μαζί με την ΕΣΑΚ στις εκλογές της Επιτροπής ηλεκτροσυγγκολητών, όπου έχασε από την Δημοκρατική Συνεργασία.
Η συνδυασμένη επίθεση ΕΣΑΚ και ΑΣΕΚ ενάντια στη συνεργασία ΕΡΓΑΣ-ΠΑΣΚΕ έδωσε αρχικά κάποιους καρπούς. Πραγματικά η μεγάλη μάζα των εργατών της Ζώνης δεν είχε καλή εικόνα για την τέως κυβερνητική ΠΑΣΚΕ και δεν ήξερε ότι στην ενότητα με τον ΕΡΓΑΣ είχαν προχωρήσει σε σύγκρουση με το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ οι καλύτερες δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ που τουλάχιστον όλα αυτά τα χρόνια λίγο ή πολύ και όσο τους το επέτρεπε η καθοδήγησή τους είχαν αντισταθεί στον κνίτικο φασισμό και το παραγωγικό σαμποτάζ. Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει δραματικά υπέρ της συνεργασίας ΕΡΓΑΣ-ΠΑΣΚΕ μόλις ο ΕΡΓΑΣ ξεκαθάρισε τη φύση αυτής της συνεργασίας με μια προκήρυξη που δημοσιεύουμε παρακάτω. Η προκήρυξη αυτή δυστυχώς για τεχνικούς λόγους τυπώθηκε την 6η μέρα των εκλογών και έτσι χάθηκαν κάποιοι ψήφοι. Ωστόσο αυτό που θα μετρήσει περισσότερο σε αυτές τις εκλογές είναι η συνδικαλιστική και πολιτική σημασία αυτής της συμμαχίας που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια εφαρμογή της γραμμής του αντιφασιστικού μετώπου στις σύγχρονες συνθήκες, δηλαδή του αντισοσιαλφασιστικού μετώπου. Το βασικό είναι αυτή η συμμαχία να δυναμώσει κι άλλο στη βάση, όπου είναι ήδη δυνατή, για να αντέξει στις διασπαστικές επιθέσεις που θα δεχτεί από τα έξω και από τα πάνω.


ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣ 10/11/2004

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΤΙΚΗ
ΨΗΦΙΣΤΕ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ


Συνάδελφοι μεταλλεργάτες,
Η ΕΣΑΚ (Πουντίδης - Πουλικόγιαννης και σία) παρά τη γενικευμένη αντίθεση των συναδέλφων της Ζώνης για την κακή κατάσταση που έχει φέρει στον κλάδο: σπασμένα μεροκάματα σε μια σειρά μαγαζιά και καρνάγια, ριξίματα στις σειρές των ανέργων και βόλεμα των ημετέρων, διορισμό Προέδρου που είναι μόνιμος στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και που δεν τον ήξερε και δεν τον ήθελε ο κλάδος. Και το σημαντικότερο δύο χαμένες ευκαιρίες για πρόωρη συνταξιοδότηση.
Η μία ήταν η ρύθμιση για τον Σκαραμαγκά που ο Πουντίδης και η παράταξη του που είχαν την πλειοψηφία της διοίκησης δεν ήθελαν να μπούμε κι εμείς μέσα στο νομοσχέδιο και η δεύτερη ήταν το καλοκαίρι με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που δεν ήθελαν κινητοποιήσεις και άφησαν ήσυχη την κυβέρνηση, ενώ θα μπορούσαμε να παίρναμε και πρόωρη συνταξιοδότηση και τακτική επιδότηση από τον ΟΑΕΔ με μειωμένες προϋποθέσεις. Όσα σωματεία κινητοποιήθηκαν ή απείλησαν τότε με κινητοποιήσεις, πήραν πολλά από αυτά που ζήταγαν. Τώρα η ΕΣΑΚ είναι πάλι κυρίαρχη στο συνδικάτο.
Βέβαια, η ΕΣΑΚ δεν κυριαρχεί από μόνη της αλλά ασελγεί πάνω στον κλάδο με τη βοήθεια της ΑΣΕΚ (Καραγιαννάκης-Λιακόπουλος).
Μαζί και με την ΑΣΕΚ μετά το διορισμό του φερτού προέδρου μαζέψαμε υπογραφές για τη μομφή. Όταν η ΕΣΑΚ δεν έκανε τη συνέλευση που ζητούσαμε, ο ΕΡΓΑΣ επέμενε να καλέσουμε σε συγκέντρωση τους επτακόσιους περίπου συνάδελφους που υπόγραψαν και να ξεκινήσουμε ένα κίνημα για την ανατροπή τους. Ο Καραγιαννάκης με τον Λιακόπουλο το αρνιόνταν και αντιπρότειναν να φύγουμε από τα Συμβούλια για όλο το υπόλοιπο διάστημα μέχρι τις εκλογές που γίνονται σήμερα. Αυτό το ονόμαζαν απομόνωση της κλίκας. Η ΕΝΩΤΙΚΗ (Μαχαίρας) τότε συμφωνούσε μαζί τους και θέλανε ο ΕΡΓΑΣ να υποταχτεί στην πλειοψηφία που αποτελούσαν οι δύο μαζί, ΑΣΕΚ-ΕΝΩΤΙΚΗ. Ο Γουρνάς τότε ζήτησε να καλέσουμε σε συγκέντρωση αυτούς που υπόγραψαν, να βάλουμε τις διαφωνίες και ό,τι αποφασίσει η πλειοψηφία να το κάνουμε όλοι μαζί. Ο Καραγιαννάκης δεν ήθελε τη συγκέντρωση με το επιχείρημα ότι οι συνάδελφοι δεν είναι ικανοί να καταλάβουν, γι’ αυτό και επέμενε να συμφωνήσουμε μόνο οι παρατάξεις. Βέβαια το έλεγε αυτός για να περάσει ότι ήθελε η ΑΣΕΚ που είχε μαζί της την ΠΑΣΚΕ.
Οι απόψεις ήταν δύο. Ο ΕΡΓΑΣ έλεγε να μείνουμε στα συμβούλια και να αντιπαλεύουμε την ΕΣΑΚ βήμα-βήμα. Η ΑΣΕΚ με την ΕΝΩΤΙΚΗ να φύγουμε από τα Συμβούλια. Αυτά όλα συζητιόνταν, όχι μόνο ανάμεσα στους επικεφαλείς των παρατάξεων, αλλά και παρουσία συναδέλφων που βάζανε χέρι στον Καραγιαννάκη γιατί δεν ήθελε συγκέντρωση. Αφού ο ΕΡΓΑΣ επέμενε στην άποψη του, ο Καραγιαννάκης με τον Λιακόπουλο ζήταγαν από την ΕΝΩΤΙΚΗ να πάνε μαζί και να πετάξουν στην άκρη τον ΕΡΓΑΣ. Ο Μαχαίρας δεν συμφωνούσε να πάνε οι δυο τους ενάντια στον ΕΡΓΑΣ για να μη διασπαστεί το μέτωπο των υπογραφών. Τότε ο Λιακόπουλος, για να τραβήξει τον Μαχαίρα με το μέρος τους εναντίον του ΕΡΓΑΣ, έκανε μια προβοκάτσια πολύ αισχρή που δείχνει το ποιόν του.
Θέλαμε να βγάλουμε οι τρεις παρατάξεις μια κοινή προκήρυξη. Είχε γράψει μία ο Λιακόπουλος και μία ο Γουρνάς. Στου Γουρνά την προκήρυξη υπήρχε μία θέση για τις πενταμελείς επιτροπές με την οποία η ΕΝΩΤΙΚΗ δεν συμφωνούσε. Η επίμαχη θέση έγραφε συγκεκριμένα ότι: “Η ΕΣΑΚ χρησιμοποιεί τις πενταμελείς επιτροπές για να εκβιάζει τους εργολάβους και τους εφοπλιστές”.
Ο Λιακόπουλος ανέλαβε να συγκεράσει τις δύο προκηρύξεις για να βγει μία με τις υπογραφές και των τριών παρατάξεων. Ο Λιακόπουλος αφού έφτιαξε την προκήρυξη, την έδωσε στον Μαχαίρα να κάνει τις τελικές παρατηρήσεις. Μετά την έδωσε στον Γουρνά για να κάνει και ο ΕΡΓΑΣ τις δικές του.
Ο ΕΡΓΑΣ είδε στο χαρτί ότι ο Μαχαίρας είχε σβήσει το σημείο με τις πενταμελείς και το άφησε όπως ήταν σβησμένο. Μετά όμως ο Λιακόπουλος τύπωσε την προκήρυξη, και το σημείο που η ΕΝΩΤΙΚΗ διαφωνούσε υπήρχε μέσα. Ο Γουρνάς όταν το είδε νόμιζε ότι ο Λιακόπουλος το είχε συζητήσει με τον Μαχαίρα και εκείνος είχε συμφωνήσει να μπει.
Αυτή η θέση έκανε έξαλλους τους ανθρώπους της ΕΝΩΤΙΚΗΣ και τα έβαλαν με τον ΕΡΓΑΣ αφού δική του θέση ήταν η επίμαχη, μάλιστα ο Χάλαρης στο συμβούλιο του συνδικάτου παρουσία όλων αποκάλεσε τον Γουρνά προβοκάτορα επειδή και καλά τους επέβαλε στην κοινή προκήρυξη μια θέση που διαφωνούσαν.
Επειδή όμως ο Γουρνάς δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω παρουσία και των τριών παρατάξεων ξεκαθάρισε το ζήτημα και τότε όλοι εκπλάγησαν, μέχρι και ο Καραγιαννάκης που δεν ήξερε ή έκανε ότι δεν ξέρει την πράξη του Λιακόπουλου. Μετά από αυτό η ΕΝΩΤΙΚΗ και ο Μαχαίρας που κατάλαβε με ποιους πήγαινε να μπλέξει, αποφάσισε συνεργασία μόνο με τον ΕΡΓΑΣ και όχι με την ΑΣΕΚ. Εμείς παρ’ ολ’ αυτά καλέσαμε και τον Καραγιαννάκη να έρθει μαζί επειδή θέλαμε οπωσδήποτε να ρίξουμε την κλίκα. Όμως ο Καραγιαννάκης μας απάντησε ότι: “εμείς θα δώσουμε χαρτί αποχής από τα συμβούλια κι εσείς κάντε ότι θέλετε”.
Όταν ανακοινώσαμε οι δύο παρατάξεις ΕΡΓΑΣ-ΕΝΩΤΙΚΗ ότι θα κατέβουν μαζί στις εκλογές άρχισαν οι πιέσεις από τη μεριά του Συνασπισμού κεντρικά στο ΠΑΣΟΚ για να εγκαταλείψει ο Μαχαίρας τον Γουρνά και να πάει με τον Καραγιαννάκη στο συνδυασμό της ΑΣΕΚ που είναι του Συνασπισμού. Από πάνω το ΠΑΣΟΚ πίεζε τον Μαχαίρα να το κάνει, μέχρι που άρχισαν τα τηλέφωνα μέσα από το γραφείο ηγετικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ σε όσα μέλη μπορούσε να επηρεάσει να πάνε με τον Καραγιαννάκη ή με τον Πουλικόγιαννη και όχι με τον Μαχαίρα. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε και αυτό που μάθαμε από τους συνδικαλιστές των ναυπηγείων Ελευσίνας. Ότι ο Πουλικόγιαννης στα ναυπηγεία προσλήφθηκε με σημείωμα του Λαλιώτη. Έτσι άρχισαν να εγκαταλείπουν κάποιοι συνάδελφοι της ΕΝΩΤΙΚΗΣ τον Μαχαίρα όπως ο Μπαλκάμος που έβαλε με τον Καραγιαννάκη και ο Χάλαρης που ζήτησε να βάλει με τον Πουλικόγιαννη, αλλά δεν τον δέχτηκε.
Η κατάληξη ήταν ο Μαχαίρας να μείνει στη συνεργασία κι έτσι κατεβαίνουμε μαζί ΕΡΓΑΣ-ΕΝΩΤΙΚΗ με το ψηφοδέλτιο “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ”.
Τα στελέχη της ΑΣΕΚ Καραγιαννάκης - Λιακόπουλος - Αλεβιζόπουλος μόλις το είδαν αυτό άρχισαν την επιχειρηματολογία που τους βόλευε. Ότι ο Γουρνάς πήγε με το ΠΑΣΟΚ και αυτό πολύ συνάδελφοι το βρήκαν κακό. Αν το ΠΑΣΟΚ είχε πάει μαζί τους, τότε το επιχείρημά τους θα ήταν άλλο, ότι θα επρόκειτο για μεγάλη ενότητα για την αλλαγή στο συνδικάτο και ο ΕΡΓΑΣ θα ήταν ο διασπαστής που έμεινε στη γωνία. Για όλα έχουν την εξήγηση που τους βολεύει.
Βλέπετε συνάδελφοι ο “γλυκομίλητος” Καραγιαννάκης καταφέρνει και ξεγελάει. Μέχρι που κατάφερε πολλούς συνάδελφους να κάνει να ξεχάσουν ότι ήταν αρχηγός της συμμορίας που διάλυσε τη Ζώνη. Τους έκανε να ξεχάσουν ότι ήταν με την κλίκα όταν πήγαν να εφαρμόσουν το 8ωρο στον Καλογέριδη που αν πέρναγε, θα το εφάρμοζαν σε όλη τη Ζώνη. Τώρα το παίζουν αντιπολίτευση. Αλλά στις πρόσφατες εκλογές των ηλεκτροσυγκολλητών, η ΑΣΕΚ πήγε με την ΕΣΑΚ. Εκεί ήταν δίπλα-δίπλα Λιακόπουλος - Πουντίδης σε κοινό ψηφοδέλτιο.
Τόσο αντιπολίτευση είναι!!!
Βέβαια, οι ηλεκτροσυγκολλητές μαύρισαν και τους δύο συνέταιρους (Λιακόπουλο-Πουντίδη). Αλλά τώρα ο Καραγιαννάκης με τον Λιακόπουλο ζητάνε την ψήφο των συναδέλφων σαν αντίπαλοι τάχα του Πουντίδη. Τέτοιοι κολοτούμπες!
Βέβαια και σ’ αυτό ο Καραγιαννάκης θα έχει την εξήγηση. Είναι αρκετά ικανός να πείθει ότι αυτό που βλέπεις δεν είναι αυτό, αλλά άλλο.
Τώρα μερικοί συνάδελφοι ζητάνε από τον Γουρνά να εγκαταλείψει τον Μαχαίρα για να μη χάσει ψήφους, όπως λένε. Ο Γουρνάς σ’ όλη του τη ζωή δεν πούλησε ποτέ του κανέναν για να το κάνει τώρα στα γεράματα. Λάθη έχει κάνει και τα έχει πληρώσει. Αλλά δεν θα βρεθεί συνάδελφος να τον πει διπρόσωπο και υποκριτή. Ο Μαχαίρας είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ και χρεώνεται την πολιτική του κόμματος του όταν ήταν κυβέρνηση.
Ο ίδιος μπορεί να μην ήταν ο ταξικός αγωνιστής, αλλά δεν σήκωσε ποτέ του χέρι να χτυπήσει κανένα επειδή διαφωνούσε μαζί του. Ενώ μην ξεχνάμε τον Καραγιαννάκη που ήταν αρχηγός της κλίκας για δέκα χρόνια και με τη δική του καθοδήγηση γιουχάριζαν και προπηλάκιζαν όποιον τολμούσε να τους κάνει κριτική. Προπάντων ο Αλεβιζόπουλος, στέλεχος του Συνασπισμού, που τώρα ωρύεται ότι ο Γουρνάς πήγε με το ΠΑΣΟΚ, πριν πάει με την ΑΣΕΚ ήταν χωμένος στα ψηφοδέλτια του Μαχαίρα, μια που Συνασπισμός δεν μπορούσε να κατεβάσει ψηφοδέλτιο. Τώρα βρήκε τους ομοίους του και ξεσαλώνει, αλλά μην ξεχνάμε ότι όταν ήταν στο ΚΚΕ δεν ήξερε να κάνει τίποτα άλλο από το να γιουχάρει στις συνελεύσεις τους άλλους ομιλητές. Αυτά όλοι οι παλιοί συνάδελφοι τα θυμούνται.
Συνάδελφοι,
Το ότι η ΕΝΩΤΙΚΗ ήρθε με τον ΕΡΓΑΣ σ’ αυτές τις εκλογές είναι μια μεγάλη υπόθεση. Είναι μια ενότητα για να πέσει ο μεγάλος τύραννος της Ζώνης και ο καταστροφέας της που είναι η ΕΣΑΚ..
Η ΕΝΩΤΙΚΗ δεν υπήρξε ούτε τύραννος, ούτε καταστροφέας. Τη χρειαζόμαστε πολύ για να αλλάξουμε τη Ζώνη. Δυνάμεις αντιδραστικές και καταστροφικές υπήρχαν μέσα στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και έχουν κάνει ζημιά και στη Ζώνη. Αυτές οι δυνάμεις σήμερα μέσα από το ΠΑΣΟΚ χτυπάνε την ΕΝΩΤΙΚΗ που αντιστέκεται στην ΕΣΑΚ και στον Συνασπισμό, και ενώθηκε με τον ΕΡΓΑΣ. Είναι μια εκλογική ενότητα δύο παρατάξεων και όχι μια συγχώνευση. Σ’ αυτή την ενότητα θα ήτανε και η ΑΣΕΚ αν δεν είχε κάνει όλα αυτά που αναφέρουμε παραπάνω και τα οποία μπορείτε να διαπιστώσετε απ’ αυτούς που τα ζήσανε αν είναι αλήθειες ή ψέμματα.
Συνάδελφοι, έστω και καθυστερημένα, γιατί αντικειμενικές αιτίες δεν μας επέτρεψαν να μιλήσουμε νωρίτερα, σας καλούμε να ψηφίσετε και να υποστηρίξετε τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Γιατί είναι η μόνη διέξοδος από το τέλμα που έχει οδηγήσει τη Ζώνη η δράση της σημερινής πλειοψηφίας.
Είναι η πρώτη ενότητα εδώ και πολλά χρόνια. Είναι μια πολύ καλή αρχή. Ενισχύστε την, δυναμώστε την.
Στην πορεία θα ενώσουμε όλους τους εργαζόμενους που θέλουν την πρόοδο και την ανάπτυξη της Ζώνης”.