Ο ΖΑΠΑΤΕΡΟ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑ ΤΟ ΦΡΑΝΚΙΣΜΟ

Η 12η Οκτώβρη τιμάται στην Ισπανία ως Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο κέντρο της Μαδρίτης διεξάγεται μεγάλη στρατιωτική παρέλαση. Φέτος, όμως, η παρέλαση διέφερε αισθητά από τις προηγούμενες χρονιές. Μεταξύ άλλων παρέλασαν ο Λουίς Ρόγιο, μέλος του Δημοκρατικού Στρατού κατά τον εμφύλιο πόλεμο και αργότερα των συμμαχικών δυνάμεων που απελευθέρωσαν το Παρίσι, και ο Ανχελ Σαλαμάνκα, μέλος της Γαλάζιας Μεραρχίας του δικτάτορα Φράνκο η οποία πολέμησε στο πλευρό των ναζί στη Ρωσία (Ελευθεροτυπία, 13-10).
Η εμφάνιση για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ενός εκπροσώπου του φρανκισμού σε επίσημη κρατική εκδήλωση, πλάι στο μαχητή του δημοκρατικού στρατού, χαιρετίστηκε από την ισπανική κυβέρνηση ως απόδειξη της "εθνικής συμφιλίωσης". Παρά τις διαμαρτυρίες που έκαναν λόγο για εξισωτικές λογικές, ο υπουργός Άμυνας, Χοζέ Μπόνο, δήλωσε ότι όλοι οι Ισπανοί είναι καλοδεχούμενοι στην εθνική εορτή και ότι η συνάντηση των δύο βετεράνων δείχνει ότι “ο λαός της Ισπανίας είναι περισσότερο ενωμένος παρά διχασμένος (...). Είναι πολύ πιο σημαντικό να γιορτάσουμε το γεγονός ότι η Ισπανία έχει ειρήνη σήμερα”. Η άλλη αλλαγή είναι η απουσία αμερικανών πεζοναυτών, κάτι που ίσχυε από το 2002 ως φόρος τιμής στα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου. Αντί αυτών συμμετείχαν γάλλοι στρατιώτες για να τιμήσουν τους Ισπανούς που έλαβαν μέρος στην απελευθέρωση του Παρισιού. Ο υπουργός μίλησε για άρση της "υποτέλειας" στους αμερικανούς. Στην πραγματικότητα ο αντιαμερικανισμός είναι το πρόσχημα για την προσέγγιση της Ισπανίας στο παγκόσμιο σοσιαλφασιστικό μέτωπο..
Όπως όλοι οι φασίστες, έτσι κι ο φαιοκόκκινος πρωθυπουργός της Ισπανίας Ζαπατέρο, που πολλοί αφελείς χειροκρότησαν σαν φιλελεύθερο σοσιαλιστή, επιχειρεί να συγκαλύψει τις πραγματικά βαθιές πολιτικές και κοινωνικές υπαρκτές αντιθέσεις προβάλλοντας την “εθνική ενότητα”. Από τότε που πήρε την εξουσία χάρη στο στις προβοκατόρικες βόμβες της Αλ-Κάιντα, συνάπτει συμμαχίες με τα πιο απάνθρωπα φασιστικά καθεστώτα ανά τον πλανήτη κι έχει εντάξει τη χώρα του ακόμα πιο δεξιά από τον γαλλο-γερμανικό άξονα. Η απόδειξη είναι ότι πριν λίγες μέρες ο πρεσβευτής της Ισπανίας στην Κούβα πήρε ανοιχτά το μέρος του Κάστρο ενάντια στους κουβανούς δημοκράτες που σαπίζουν στις φυλακές. Οι χώρες της ΕΕ διαμαρτυρήθηκαν γι' αυτή τη στάση της Ισπανίας που παραβίαζε την κοινή ευρωπαίκή πολιτική στήριξης της κουβανέζικης δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Φυσικό λοιπόν είναι να παίζει η κυβέρνηση Ζαπατέρο και με την παλιά φασιστική αντίδραση μέσα στην Ισπανία, η οποία, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες, έχει αντιληφθεί την αδυναμία του πάλαι ποτέ ισχυρού αμερικανού αφεντικού της κι αρχίζει να στρέφεται πλέον ανοιχτά στο πλευρό του νέου ρώσικου.