Το δημοκρατικό κίνημα της Ουκρανίας σε ανατολή και δύση. Παιδιά της βίας του αίματος και της τρομοκρατίας.

Οι δικτατορίες που εγκαθίδρυσε η Ρωσία μαζί με τη ντόπια κομματική γραφειοκρατία στις πρώην χώρες της ΕΣΣΔ, όπως και στην Ουκρανία, έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε σχέση με άλλες δικτατορίες, όπως του Παπαδόπουλου σαν παράδειγμα. Πρόκειται για καθεστώτα κατά βάση χιτλερικού τύπου. Και αυτό γιατί το κράτος εξουσιάζει όλη την οικονομία και την τελευταία λεπτομέρεια της ζωής του πολίτη. Οι πολιτικές ελευθερίες και τα δικαιώματα είναι ανύπαρκτα. Οι νέες ολιγαρχίες που σχηματίστηκαν από τη μάζα των παλιών σοσιαλφασιστών μοιράστηκαν την περιουσία του κράτους και την πολιτική εξουσία. Πρόκειται για ένα κράτος διεφθαρμένο που λειτουργεί σαν έκφραση του συσχετισμού δυνάμεων ανάμεσα στις πολιτικές συμμορίες που μοιράζουν τον κοινωνικό πλούτο με επιδιαιτητή τη ναζιστική Ρωσία. Πρόκειται για ένα κράτος χιτλερικού τύπου, όχι σε ότι αφορά τη δύναμή του αλλά τη συγκέντρωση των οικονομικών και κοινωνικών δυνάμεων στα χέρια μιας απόλυτα διεφθαρμένης κρατικής ολιγαρχίας, που συντρίβει το λαό στο επίπεδο της απόλυτης έλλειψης διασταγμών. Αυτά τα καθεστώτα μπορούν να ασκούν μια βία που αδυνατεί να αναγνωρίσει την ανθρώπινη ύπαρξη. Η δηλητηρίαση του Γιούσενκο κάτι που φέρνει φρίκη σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο για τη Ρωσία του Πούτιν είναι κάτι το “φυσιολογικό”, είναι μια απλή μέθοδος αντιμετώπισης των πολιτικών αντιπάλων το έτος 2004!
Η μαφιόζικη διακυβέρνηση της χώρας από τον πρόεδρο Κούτσμα και τη Ρωσία έχει φέρει σε απόγνωση το λαό. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο ίδιος ο Κούτσμα, ένα κράμα δολοφόνου, μαφιόζου και ρώσου πράκτορα, που κατηγορείται από τους διαδηλωτές σαν τέτοιος. Οργάνωσε μαζί με τον Πούτιν τις εκλογές της βίας και της νοθείας. Ο ίδιος ο Πούτιν πήγε τις παραμονές των εκλογών στην Ουκρανία για να στηρίξει μαζί με τον Κούτσμα τον υποψήφιό του Γιανουκόβιτς ενάντια στον Γιούσενκο που είχαν προηγουμένως δηλητηριάσει! Ο Κούτσμα δέχθηκε αδιαμαρτύρητα τα συγχαρητήρια του Πούτιν για την εκλογή του Γιανουκόβιτς πριν ακόμα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα! Την Τετάρτη μετά τις πρώτες διαπραγματεύσεις έτρεξε να πάρει γραμμή από τον Πούτιν σε ένα αεροδρόμιο της Ρωσίας ξεσηκώνοντας την οργή όλου του λαού.
Το πορτοκαλί κίνημα βγήκε μέσα από το αίμα και την καταστροφή. Το κίνημα “Ουκρανία χωρίς Κούτσμα” είναι παιδί του δημοσιογράφου Γκονγκάτζε που δολοφόνησαν οι Ρώσοι το 2001, με προσωπική εντολή του σημερινού προέδρου Κούτσμα, καθώς έκανε έρευνα για τη διαφθορά. Το πτώμα του βρέθηκε ακέφαλο. Το παλιό μέλος της προεδρικής φρουράς Melnitcenko αποκάλυψε ότι άκουσε τον ίδιο τον Κούτσμα να δίνει την εντολή της δολοφονίας. Οι διαδηλώσεις και η λαϊκή κινητοποίηση που ακολούθησε τη δολοφονία σχημάτισαν τη βάση και τον πρώτο μεγάλο πυρήνα για το σημερινό ιστορικό κίνημα.
Ένα δείγμα των αντιλήψεων της ρωσόδουλης ολιγαρχίας στην Ουκρανία είναι οι δηλώσεις της γυναίκας του Γιανουκόβιτς. Δήλωσε ότι οι διαδηλωτές ήταν πληρωμένοι και υπό την επήρεια πορτοκαλιών ναρκωτικών! Οι έλληνες δημοσιογράφοι, όσοι από αυτούς διαδίδουν την καγκεμπίτικη προπαγάνδα προσπαθούν να μην υστερήσουν. Έτσι διαβάζουμε ότι η Τιμοσένκο, στέλεχος της δημοκρατικής αντιπολίτευσης δεύτερη στην ιεραρχία μετά τον Γιούσενκο καταζητείται από τις ΗΠΑ και την Ιντερπόλ για οικονομικά εγκλήματα. Μετά διαβάζουμε ότι το σήμα στην Ιντερπόλ το έστειλε η ρώσικη αστυνομία, επομένως το ουκρανικό καθεστώς. Και ύστερα από μερικές ημέρες διαβάζουμε αλλού ότι η Τιμοσένκο δεν καταζητείται από την Ιντερπόλ! Η ίδια εφημερίδα που παρουσίαζε την Τιμοσένκο σαν καταζητούμενη έδινε και το πολιτικό της πορτρέτο. Το βασικό χαρακτηριστικό, που της δίνει ο εξαθλιωμένος αυτός προπαγανδιστής, είναι ότι είναι φωτομοντέλο και ότι έλκει τα πλήθη και γι’ αυτό σαν ανταμοιβή ζητάει από τον Γιούσενκο την... πρωθυπουργία! Η Τιμοσένκο βέβαια, που δεν είναι φωτομοντέλο αλλά ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός του Γιούσενκο, έλκει το πλήθος, όχι για τα τάχα απολιτικά της χαρακτηριστικά και την ομορφιά της, αλλά για την πολιτική της, γιατί προωθεί τη σύγκρουση με τη Ρωσία, όπως φαίνεται, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο ηγέτη και απορρίπτει κάθε συμβιβασμό της Δύσης με τη Ρωσία, όπως είδαμε και στο αντίστοιχο άρθρο μας. Η Τιμοσένκο δημιούργησε το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας και συνεργάζεται στο δημοκρατικό μέτωπο με το κόμμα του Γιούσενκο “η Ουκρανία μας”. Η Τιμοσένκο πρώτη, σαν αναπληρώτρια πρωθυπουργός, συγκρούστηκε με τον Κούτσμα και αυτή έφερε τον Γιούσενκο κοντά της στη σύγκρουση με το καθεστώς. Η ίδια στήριξε και ώθησε το Γιούσενκο να διεκδικήσει την προεδρία με τη συμφωνία των δύο κομμάτων να πάρει η Τιμοσένκο την πρωθυπουργία. Καταζητούμενη για απάτες δεν υπήρξε ποτέ εκτός από την περίπτωση του 2001 που την έβαλε το καθεστώς ένα μήνα στη φυλακή. Στη φυλακή στις ΗΠΑ βρίσκεται ο πρώην πρωθυπουργός του Κούτσμα ο Λαζαρένκο που συνελήφθηκε στο Bale τo 1998 με παναμέζικο διαβατήριο και εκτίει ποινή για 114 εκατ κλεμμένα δολάρια. Η Τιμοσένκο ήταν διευθύντρια της εταιρείας φυσικού αερίου του Λαζαρένκο και δεν έχει καμιά εκκρεμότητα με καμιά δικαιοσύνη. Το άλλο πρόσωπο που έχει μπει αγκάθι στο μάτι των ελληνικών ΜΜΕ είναι η Ρουσλάνα η αντίπαλος του Σάκη Ρουβά στη Γιουροβίζιον που υποστηρίζει τον Γιούσενκο λυσσασμένα. Τόση δημοσιότητα στην υπηρεσία της δημοκρατίας είναι κάτι το ανυπόφορο για κάποιους! Γι’ αυτό φροντίζουν να μη δίνουν καμιά δημοσιότητα στο θέμα που σε άλλη περίπτωση θα προβαλλόταν σε όλες τις εκπομπές του “να περνάμε καλά”.
Στα ελληνικά ΜΜΕ δόθηκε μια σημαντική πάλη ανάμεσα στους δημοκράτες δημοσιογράφους και τους προπαγανδιστές του Πούτιν. Οι πρώτοι κατάφεραν να αναδείξουν τα γεγονότα και να δώσουν σε πολλές περιπτώσεις πολύ καλή ενημέρωση.
Οι Ουκρανοί γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει ρώσικη δικτατορία. Γι’ αυτό και η κατανόηση της πολιτικής βαρύτητας του κινήματός τους είναι εντυπωσιακή. Χιλιάδες διαδηλωτές κατασκήνωσαν πάνω από δύο βδομάδες μέσα στα χιόνια στην πλατεία της ανεξαρτησίας στο Κίεβο. Με την κινητοποίησή τους που συνεχίζεται επιβάλλουν και περιφρουρούν την πολιτική δημοκρατία και ματαιώνουν με τη βοήθεια της Ενωμένης Ευρώπης την επέμβαση. Έτσι η τηλεόραση αναγκάστηκε να μεταδώσει τη διαδικασία του δικαστηρίου, που ακύρωσε τις εκλογές της βίας και της νοθείας! Εκεί αποδείχτηκε από μέλη της εκλογικής επιτροπής ότι 1.000.000 ψήφοι χάθηκαν στα κομπιούτερ. Η αντιπολίτευση έδωσε επίσης στη δημοσιότητα τις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες της εκλογικής επιτροπής του Γιανουκόβιτς, του υποψήφιου του Πούτιν, όταν οργάνωνε την νοθεία.
Το νεολαιίστικο κίνημα Pora που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων υπολογίζεται στα 300.000 μέλη. Το Pora (ήλθε η ώρα) γεννήθηκε πριν ένα χρόνο ακριβώς μετά την επανάσταση των ρόδων στο Τμπίλισι της Γεωργίας. Συνθήματά τους είναι “τώρα ήλθε η ώρα να ελευθερωθεί η Ουκρανία”, “το έθνος ξυπνά”, “τα όπλα μας είναι η αγάπη και η αλήθεια”. Δεν θέλουν παρά μόνο οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία. Η ΕΕ είναι ο στόχος τους. Πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου το νεολαιίστικο κίνημα δέχτηκε την καταστολή και τις συλλήψεις από το καθεστώς. Συνέβη φυσικά το αντίθετο. Οι νεολαίοι του Pora μετακινούνται σήμερα μαζικά σε καραβάνια προς την ανατολική Ουκρανία για να βοηθήσουν στο σπάσιμο της τρομοκρατίας στην Ανατολή. Ανάλογη μετακίνηση είχε συμβεί και με τους ανατολικούς στη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Κίεβο.
Οι δημοσιογράφοι έγραψαν ιστορία στην εξέγερση κατά του καθεστώτος. Οι καταγγελίες τους είναι συντριπτικές. Γι’ αυτό αφιερώνουμε ειδικό άρθρο για αυτό το θέμα.
Στην ανατολική Ουκρανία δεν έγιναν τόσο μαζικές διαδηλώσεις όπως στη δυτική. Εξάλλου το πολιτικό κέντρο είναι η πρωτεύουσα το Κίεβο που είναι δυτικά. Όμως η αντίσταση του λαού εδώ δεν είναι μικρότερη. Η έκφρασή της είναι διαφορετική επειδή η τρομοκρατία στην ανατολική Ουκρανία είναι μεγαλύτερη από ότι στη δυτική. Ο λόγος είναι ότι οι Ρώσοι σχεδιάζουν εδώ και χρόνια τη διάσπαση της Ουκρανίας σε ανατολική και δυτική. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο ραδιοφωνικός σταθμός 5 των δημοκρατικών δεν επιτρεπόταν να ακούγεται στην ανατολική Ουκρανία! Στο Λουχάνσκ που κυβερνιέται από τη ρωσόφιλη ολιγαρχία, 30 χιλιόμετρα από τα ρώσικα σύνορα οι εργάτες της πόλης καταγγέλλουν ότι τις ημέρες των εκλογών ο Γιανουκόβιτς τους απειλούσε με απόλυση αν υποστήριζαν τους δημοκρατικούς και τους υποχρέωσε με την ίδια ποινή να κάνουν διαδήλωση υπέρ του. Στο Χάρκοβο, πάλι στην ανατολή, που ο Γιανουκόβιτς στις εκλογές της 21 Νοεμβρίου “πήρε” το 70% των ψήφων, όλος ο λαός μαζί και οι τοπικές αρχές ξεσηκώθηκαν υπέρ των δημοκρατικών. Ο δήμαρχος Mikhail Choumilkine και ο πρόεδρος της τοπικής επιτροπής του κοινοβουλίου Γκαβρίς δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν τους δημοκρατικούς. Ακόμα και ο κυβερνήτης Κουζνάρωφ άρχισε να “έχει αμφιβολίες” για τον Γιανουκόβιτς για να διασωθεί από τα δικαστήρια για τα εγκλήματά του. Σ’ αυτόν είχε πει ο Γιούσενκο ότι αν εκλεγώ θα σε στείλω να βόσκεις πρόβατα (Μοντ, 10 Δεκέμβρη 2004). Συμφωνίες για να μη διωχθούν όλα αυτά τα υποκείμενα μετά την άνοδο του Γιούσενκο επιχειρούν πολλοί, ανάμεσά τους και ο ίδιος ο Κούτσμα. Η Βέρα Ντανιλένκο δημοσιογράφος από το Χάρκοβο δήλωσε ότι οι διευθυντές των δημοσιογράφων έπαιρναν εντολές από την κυβέρνηση για τις ειδήσεις, αλλά τώρα είναι ελεύθερη η ενημέρωση.