Η δηλητηρίαση του αρχηγού της ουκρανικής δημοκρατικής αντιπολίτευσης Γιούσενκο: η ρώσικη βιοτρομοκρατία

Η KGB δηλητηρίασε τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Γιούσενκο με ουσία παρόμοια με τη διοξίνη που παράγεται από μύκητα βιολογικού όπλου. Στόχος ήταν η δολοφονία του για να κερδίσει τις εκλογές ο Γιανουκόβιτς ο υποψήφιος της Μόσχας. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων ανακοινώθηκαν επίσημα πριν μερικές ημέρες από το Αυστριακό νοσοκομείο που νοσηλεύει τον αρχηγό της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Η παραμόρφωση του προσώπου του Γιούσενκο που παρουσιάστηκε στην προεκλογική εκστρατεία οφείλεται στη δηλητηρίαση. Οι γιατροί χαρακτήρισαν το γεγονός πρωτοφανές γιατί η διοξίνη έχει ληφθεί από το στόμα. Το δηλητήριο που χρησιμοποιήθηκε είναι από τα πιο ισχυρά καρκινογόνα. Η δηλητηρίαση έγινε στις 5 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια γεύματος του Γιούσενκο με τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας Ιχόρ Σμέσκο που είναι γνωστός πράκτορας της KGB. Ο Γιούσενκο μετά τους κοιλιακούς έντονους πόνους που αισθάνθηκε κατέφυγε σε κλινική της Αυστρίας για νοσηλεία. Ο χαφιές της Ρωσίας ο Γιανουκόβιτς σε μια συγκέντρωση οπαδών του, όπως έδειξε η ελληνική τηλεόραση, απομονωμένος από τους υποστηρικτές του ισχυρίζεται ότι δεν το έκανε αυτός. Το κτήνος αυτό, που ζητούσε από τον πρόεδρο της Ουκρανίας να διατάξει το αιματοκύλισμα των διαδηλωτών στο Κίεβο, έβγαλε τη χειρότερη πλευρά της ψυχής του, γονάτισε μπροστά στο πλήθος προσκυνώντας το για να δείξει την υποταγή του στη θέληση του λαού που έχει φρικιάσει με το έγκλημα. Τις ίδιες ημέρες που ο πολιτισμένος κόσμος έχει αγανακτήσει με τη ρώσικη βιοτρομοκρατία ο Καραμανλής υπέγραφε συμφωνίες με τον Πούτιν ενάντια στην τρομοκρατία! Ο Γιανουκόβιτς, ο αντίπαλος του Γιούσενκο στις εκλογές της βίας και της νοθείας και όλο το μπλοκ της εξουσίας κατήγγειλαν στη διάρκεια των εκλογών τον Γιούσενκο ότι έλεγε ψέματα για τη δηλητηρίασή του για προεκλογικούς λόγους.
Ο Γιούσενκο, παιδί πρώην ήρωα της αντίστασης κατά των Γερμανών, χαρακτηρίζεται από τιμιότητα που δεν έχει αμφισβητηθεί ποτέ. Στη δεκαετία του '90 όταν οι σοσιαλφασίστες μοίραζαν μεταξύ τους την κρατική περιουσία και διαμόρφωναν τη νέα ολιγαρχία, αυτός παρά το ότι κατείχε υψηλή κρατική θέση και ο δρόμος για το μοίρασμα της λείας ήταν ανοιχτός και γι’ αυτόν, ασχολούνταν με το να χτίσει το δημοκρατικό μέλλον της χώρας του. Ήταν πάντα δημοκράτης.
Ο Vadim Hetman που ήταν διευθυντής της τράπεζας της Ουκρανίας στην εποχή της ΕΣΣΔ τον προώθησε στη θέση αυτή εξαιτίας της τιμιότητάς του. Ο Hetman τον ώθησε για τη συμμετοχή του στη δημοκρατική αντιπολίτευση. Στις 22 Απριλίου του 1998 ο Hetman δολοφονήθηκε από το καθεστώς στο ασανσέρ της πολυκατοικίας του.