Ο ΚΑΣΠΑΡΟΦ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ

Καθώς δυναμώνει ο φαιοκόκκινος ναζισμός στη Ρωσία μοιραία συναντά αντιστάσεις στο διάβα του. Μία απ’ αυτές είναι η έξοχη καταγγελία του από το διεθνούς φήμης ρώσο σκακιστή Γκάρρυ Κασπάροφ, σε συνέντευξη που έδωσε στο BBC, όπου καλεί τη Δύση να πάψει πια να στηρίζει τον Πούτιν. Αναδημοσιεύουμε εδώ εκτενές απόσπασμα άρθρου της εφημερίδας "Moscow News" (12-1), η οποία καταγράφει τη σθεναρή στάση του ρώσου δημοκράτη:
<<Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι “φασίστας”, είπε ο Γκάρρυ Κασπάροφ, ευρέως γνωστός ως ένας από τους μεγαλύτερους σκακιστές της ιστορίας, στο BBC. Ο Κασπάροφ κατηγόρησε το ρώσο ηγέτη για κατάλυση της δημοκρατίας με την υποστήριξη μιας αποκοιμισμένης Δύσης, που ενδιαφέρεται μονάχα για τη σταθερότητα στην Ανατολή.
Ο Κασπάροφ, που βρέθηκε τελευταία στο Λονδίνο για να εργαστεί πάνω σε ένα νέο βιβλίο και για διαφημιστικές δουλειές, είπε ότι το να επιτραπεί στη Μόσχα να φιλοξενήσει τη σύνοδο του G8 το 2006 θα ισοδυναμούσε με την παραχώρηση στη ναζιστική Γερμανία των Ολυμπιακών του 1936.
"(Είναι σημαντικό) να ξεκαθαρίσουμε ότι δε θα γίνει καμιά συνάντηση του G7 στη Μόσχα το 2006. Θα είναι όπως η Ολυμπιάδα του Βερολίνου στα 1936, θα είναι το αντίστοιχο του Μονάχου 1938, με τη συμμετοχή της Ρωσίας του Πούτιν.
Οι δημοκρατίες ενδίδουν σε ένα σκληρό δικτάτορα. Έχει καταργήσει τη φύση των δημοκρατικών θεσμών. Θα πάει παραπέρα".
Η Δύση πρέπει να σταματήσει την ανοιχτή και σιωπηρή υποστήριξή της στον κ. Πούτιν, είπε ο Κασπάροφ: “Μην υποστηρίζετε τον Πούτιν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τον στηρίζετε, κι όμως η βασική υποστήριξη του Πούτιν προέρχεται από δυτικούς ηγέτες. Ο πρόεδρος Μπους δεν ντρέπεται καθόλου όταν αποκαλεί αυτόν τον καγκεμπίτη αξιωματικό φίλο του”.
(…) Ο Κασπάροφ βοήθησε στην ίδρυση της Επιτροπής 2008 πέρσι το Γενάρη, μιας ομάδας αφοσιωμένης στο διώξιμο του Πούτιν και στην αποτροπή της αλλαγής του συντάγματος έτσι ώστε να μην μπορεί να διεκδικήσει για τρίτη φορά την προεδρία.
Σχολιάζοντας την πώληση της Γιούκος (σ.σ. την εκβιαστική εξαγορά της από την κρατικοδίαιτη Σιμπνέφτ) ο Κασπάροφ την αποκάλεσε “τη μεγαλύτερη ληστεία του 21ου αιώνα”.
Ο Κασπάροφ ενθαρρύνεται απ’ αυτά που συνέβησαν στην Ουκρανία και πιστεύει ότι ο Πούτιν θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του, ίσως και προτού λήξει η δεύτερη περίοδος της θητείας του στα τέλη του 2008.
“Θα υπάρξει λαϊκή αναταραχή. Η σταθερότητα (της Ρωσίας) υπάρχει μόνο στο μυαλό των Μπους και Μπλερ. Οφείλει την ύπαρξή της στις υψηλές τιμές του πετρελαίου και στη λογοκρισία>>.