Μια πρόσκληση σε γεύμα φτηνής εργατικής σάρκας

Η επιστολή που δημοσιεύουμε παρακάτω έχει σταλεί πρόσφατα από μια ελληνική εταιρία που έχει γραφεία στο Χογκ Κονγκ και στον Πειραιά, τη Sinotrading & Operation Ltd σε μια ελληνική εταιρία που τα στοιχεία της είναι στη διάθεσή μας. Η Sinotrading & Operation Ltd έχει σα βασική δουλειά της να προσελκύει ελληνικές επενδύσεις στην Κίνα. Τέτοιες εταιρείες υπάρχουν εννοείται πολλές για να τραβάνε κεφάλαια στην Κίνα από όλες τις χώρες του κόσμου. Το πνεύμα και το περιεχόμενο αυτής της επιστολής μιλάνε για το ρόλο της Κίνας στην πίεση προς τα κάτω του παγκόσμιου μεροκάματου όσο 10 θεωρητικά άρθρα.

Εγκατάσταση Παραγωγικής Μονάδας στην Κίνας / Εξαγορές Επιχειρήσεων

Είδαμε στον Ημερήσιο Τύπο τον Ισολογισμό σας και σημειώσαμε ότι πραγματοποιήσατε σημαντικά κέρδη κατά την χρήση του 2003.
Όμως, στην Ελλάδα, υπάρχει μια ανελαστική αγορά εργασίας, με υψηλό και συνεχώς αυξανόμενο εργατικό κόστος, με τα Θεσμικά και Οικονομικά αιτήματα των Εργατοϋπαλλήλων να πιέζουν για σύγκλιση με τις Βορειοευρωπαϊκές χώρες, ενώ η παραγωγικότητα δεν αναμένεται να αυξηθεί εξισορροπητικά.
Έτσι, η επιβάρυνση της Επιχείρησής σας από τον κυριότερο συντελεστή κόστους παραγωγής είναι βέβαιον ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται και αντίστοιχα να μειώνει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων σας και ως επακόλουθο τα κέρδη της επιχειρήσεώς σας. Τα αποτελέσματα αναμένεται να είναι έντονα στο εγγύς μέλλον.
Η Sinotrading & Operation Ltd εγκατεστημένη στο Hong Kong από το 1980, μπορεί να σας εξασφαλίσει όλη την διαδικασία εγκαταστάσεως και λειτουργίας μιας παραγωγικής μονάδος στην Κίνα, σύμφωνα με το υπάρχον Νομοθετικό πλαίσιο για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις.
Η Κίνα έχει ανεξάντλητο εργατικό δυναμικό και οι επικρατούσες συνθήκες διαθεσιμότητας εργατικών χειρών αλλά και Κρατικής πολιτικής, εγγυώνται την διατήρηση των χαμηλών αμοιβών για 15 – 25 χρόνια. Δεν υπάρχει καμία σύγκριση με τις Βαλκανικές χώρες όπου το υπάρχον χαμηλό κόστος εργασίας προβλέπεται να συγκλίνει δραστικά τα επόμενα 4-5 χρόνια.
Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για το πώς η επιχείρησή σας μπορεί να εγκατασταθεί στην Κίνα, είμεθα στη διάθεσή σας να σας ενημερώσουμε σε μια συνάντηση.

Ενδεικτικά στοιχεία συνθηκών Εργασίας και Διαβιώσεως:

O βασικός μηνιαίος μισθός είναι USD 50, θεσμοθετημένος από ορισμένες μόνο επαρχίες και εφαρμόζεται συνήθως προς τα κάτω!
Ο μηνιαίος μισθός ειδικευμένου τεχνίτη που πχ συναρμολογεί ένα μηχάνημα είναι USD 80 – 90.
Δεν υπάρχει θεσμοθετημένη ετήσια Άδεια αναπαύσεως ούτε Αποζημίωσης απολυόμενου.
Οι ώρες εργασίας είναι 9 – 10 ή και παραπάνω με βάση εξαήμερη εργασία με πλήρες ωράριο και το Σάββατο.
Το κράτος εμποδίζει κάθε κίνηση για ομαδική διεκδίκηση αιτημάτων (φυσικά ούτε λόγος για συνδικαλισμό ) για να εξασφαλίσει την διατήρηση του χαμηλού κόστους εργασίας και την συνέχιση της προσέλκυσης Αμέσων Ξένων Επενδύσεων.
Η αγορά εργασίας πιέζεται από τους εσωτερικούς μετανάστες των αγροτικών περιοχών της Κεντρικής και Δυτικής Κίνας που ζουν σε συνθήκες μεγάλης πενίας και υποαπασχολούνται ή είναι άνεργοι. Επίσης πρόβλημα αποτελούν τα 100/150 εκατομμύρια εποχιακών εργατών στα μεγάλα αστικά κέντρα τα οποία δεν έχουν εργασιακή ασφάλεια, μακροχρόνια στέγη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Σύμφωνα με στοιχεία Διεθνών Οργανισμών οι άνθρωποι που ζουν με ετήσιο κατά κεφαλή εισόδημα USD 150- 250 υπερβαίνουν τα 300 εκατομμύρια, τα οποία απασχολούνται κατά κύριο λόγο στη γεωργία και κτηνοτροφία.
Η Κίνα έχει προσχωρήσει σε μια συνθήκη χωρών για την εφαρμογή αντικαπνιστικής εκστρατείας. Έτσι λοιπόν, βλέπει κάποιος στις μεγάλες πόλεις το οξύμωρον, να υπάρχουν ακόμη και φωτιζόμενα πανό κατά του καπνίσματος, τη στιγμή που υπάρχουν πολλά εκατομμύρια ανθρώπων που δεν έχουν χρήματα να αρχίσουν το κάπνισμα.