ΦΩΤΑ 2005: ΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΔΩ

Πέντε χρόνια έχει κλείσει ο αγώνας των απολυμένων των Λιπασμάτων. Στα φετινά Φώτα οι απολυμένοι ήταν πάλι εκεί στον Πύργο του Πειραιά έξω από το Ράδιο Κορασίδη για να διαμαρτυρηθούν ενάντια και στη νέα κυβέρνηση της ΝΔ που επιμένει να μην κάνει πράξη την αποκατάστασή τους.
Φέτος φάνηκε από την ανταπόκριση του κόσμου ότι οι απολυμένοι έχουν γίνει πια σύμβολο για το λαό του Πειραιά. Με συνθήματα, πανό και προκήρυξη οι απολυμένοι θύμισαν ξανά το έγκλημα που έχει γίνει σε βάρος τους και συνεχίζεται όσο το κράτος τους αφήνει στην κατάσταση της ανεργίας που το ίδιο τους έριξε, και αρνείται να συμμορφωθεί ακόμα και στην απόφαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να προχωρήσει την αποκατάσταση παρόλο που αυτή επικυρώθηκε ξανά πρόσφατα σε συνεδρίαση της 23 Νοέμβρη όπου μάλιστα αποφασίστηκε να παραπεμφθεί το θέμα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα συνθήματα των απολυμένων ήταν: "Λιπάσματα, Λιπάσματα", "Εφαρμόστε την απόφαση της Ευρωβουλής", "Εδώ και τώρα αποκατάσταση", "Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία".
Η διαμαρτυρία έγινε με σεβασμό στο τελετουργικό της γιορτής κατά τη διάρκεια του οποίου δεν φωνάχτηκαν συνθήματα. Στην επιστροφή των επισήμων από την τελετή οι απολυμένοι φώναξαν δυνατά: "Λιπάσματα", "Λιπάσματα". Ήταν μία ηχηρή καταγγελία ενάντια στο αίσχος της αδιαφορίας και της αναλγησίας που έχουν δείξει οι κυβερνήσεις και όλα τα πολιτικά κόμματα απέναντί τους.
Αυτή τη χρονιά οι απολυμένοι εισπράξανε τα οφέλη της σημαντικής παρέμβασης του προηγουμένου χρόνου όταν πάλι στα Φώτα είχαν εκτιναχθεί στο κέντρο της πολιτικής επικαιρότητας, στα πλαίσια της προεκλογικής αντιπαράθεσής των δύο μεγάλων κομμάτων. Θυμίζουμε στους αναγνώστες μας ότι τότε ο Ρουσσόπουλος με ανακοίνωσή του ως εκπρόσωπος της ΝΔ είχε επιχειρήσει να φορτώσει στους απολυμένους τα γιουχαίσματα από οργανωμένους νεοδημοκράτες κατά του Σημίτη στο δημαρχείο. Οι απολυμένοι αντέδρασαν αμέσως με ανακοίνωση που μεταδόθηκε από όλα τα κανάλια και στην οποία κατάγγειλαν αυτή την απόπειρα. Τότε το ΠΑΣΟΚ έκανε αντεπίθεση στη ΝΔ παρουσιάζοντας τους απολυμένους σα θύματα της ΝΔ. Με δεύτερη ανακοίνωσή τους οι απολυμένοι κατάγγειλαν την υποκρισία του ΠΑΣΟΚ που ήταν τότε κυβέρνηση, ανάδειξαν την κύρια ευθύνη της κυβέρνησης για την κατάστασή τους και έκαναν κάλεσμα σε όλους να σταματήσει η χρησιμοποίηση τους για προεκλογικούς λόγους. Τότε για πρώτη φορά έσπασε ο αποκλεισμός από τα ΜΜΕ των απολυμένων.
Φέτος, ο δρόμος είχε ανοίξει και ο αποκλεισμός έσπασε και για δεύτερη φορά. Η είδηση ότι οι απολυμένοι είναι ακόμα εκεί και διαμαρτύρονται μεταδόθηκε από τα περισσότερα μεγάλα κανάλια, ενώ εμφανίστηκαν και σχετικά άρθρα στις εφημερίδες. Μάλιστα, ο απόηχος της διαμαρτυρίας κράτησε και τις επόμενες μέρες με τηλεοπτικά ρεπορτάζ για το θέμα.

Ο αγώνας των απολυμένων επί πέντε χρόνια δέχεται χτυπήματα από το καθεστώς, όπως το τελευταίο με την αναβολή του Άρειου Πάγου, αλλά έχει κερδίσει και νίκες όπως η θετική εισήγηση του Αρείου Πάγου, η στήριξη της Ευρωβουλής, η ανανέωση του ειδικού επιδόματος της ανεργίας,. Το πιο σημαντικό είναι ότι έχει κατοχυρώσει πια σαν αδιαμφισβήτητο ηθικό και πολιτικό καθήκον την πλήρη και οριστική δικαίωσή του, ενώ το κύρος και η απήχησή του μέσα στο λαό διαρκώς μεγαλώνουν. Η απάντηση του καθεστώτος είναι η διαρκής αναβλητικότητα με στόχο τη διάλυση αυτού του κινήματος μέσα στην απογοήτευση. Όμως οι απολυμένοι διαρκώς τους διαψεύδουν. Όσο η κυβέρνηση και τα κόμματα στέκονται απέναντι και ενάντια σε τη δικαίωση τους, η καταγγελία τους θα ακούγεται όλο και πιο δυνατά.