ΠΩΣ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΘΑΨΕ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΤΟR

Σταμάτησε στα μέσα του Γενάρη τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνούσε τα σκάνδαλα για τις προμήθειες των αντιαρματικών TPQ και των ρώσικων αντιαεροπορικών πυραύλων TOR-M1. Τον τελευταίο μήνα των εργασιών το αποκλειστικό ζήτημα που συζητούνταν ήταν η υπόθεση της προμήθειας των ρωσικών όπλων. Η μπόχα που βγήκε είναι ασύλληπτη. Ένας απίστευτος χορός εκατομμυρίων ευρώ πήγε σε τσέπες μεσαζόντων. Άνθρωποι άγνωστοι ακόμα και στους επιχειρηματικούς κύκλους κέρδιζαν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα τόσα χρήματα χωρίς καθόλου να κοπιάσουν, όσα δεκάδες εργαζόμενοι σε όλη τους τη ζωή. Το χειρότερο είναι ότι το ρωσόδουλο καθεστώς πλήρωνε εκατομμύρια ευρώ από τους πόρους του ελληνικού κράτους για άχρηστο υλικό.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ

Όπως είχαμε γράψει σε παλιότερο άρθρο μας η σύσταση της Εξεταστικής έγινε κατόπιν εντολής του Καραμανλή και σε συνεννόηση με τον Παπανδρέου, έτσι ώστε να χτυπηθεί η εσωκομματική αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ, που από τα βασικά της στελέχη είναι ο Παπαντωνίου και ο Τσοχατζόπουλος, ιδιαίτερα εν όψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που επρόκειτο να γίνει το Γενάρη και με δεδομένο ότι τόσο ο Παπαντωνίου όσο και ο Τσοχατζόπουλος ήταν αντίθετοι με την υποψηφιότητα του Κωνσταντόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Μετά όμως τη σύσταση της εξεταστικής ο Τσοχατζόπουλος έγινε ο φανατικότερος υποστηρικτής της.
Ο Παπανδρέου άφησε ακάλυπτα τα δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Στις αρχές του Οκτώβρη δεν ήταν παρών σε σύσκεψη που έγινε στη Βουλή από "κομματική ανακριτική επιτροπή" από την οποία ζητήθηκαν εξηγήσεις από τους δύο αναφορικά με τις ευθύνες τους στην εκτέλεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, για να αποφασιστεί πως θα κινούνταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που θα συμμετείχαν στην εξεταστική. Η στάση του αυτή εξηγήθηκε ως εξής: <<...όπως δήλωναν στενοί συνεργάτες του τα τελευταία εικοσιτετράωρα "ο Γιώργος όταν καταγγέλλει τη σκανδαλολογία της ΝΔ, αποσκοπεί στην προάσπιση της τιμής της παράταξης και σε καμία περίπτωση δεν ενδιαφέρεται να κινηθεί με γνώμονα την ''κομματική αλληλεγγύη'', παρέχοντας προληπτική πολιτική κάλυψη σε ατομικές ευθύνες στελεχών της>> (Απογευματινή, 3-10-2004). Απόφυγε δε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν στηρίζει τους δύο, την Παρασκευή 1-10 καθώς έβγαινε από τη Χαριλάου Τρικούπη. Και αυτό παρόλο που κυρίως ο ίδιος έχει ευθύνες για το σκάνδαλο αφού η προμήθεια των TOR εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ στο οποίο ήταν μέλος και μάλιστα το δεύτερο στην ιεραρχία του, μετά τον πρωθυπουργό Σημίτη. Βεβαίως ο πονηρός Παπανδρέου σκόπιμα δεν ήταν παρών στις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ, αλλά αυτό δεν τον απαλλάσσει από τις ευθύνες του, άλλωστε, όπως γράφει και στην Καθημερινή στις 6-1 ο Κ Φράγκος (υποστράτηγος ε.α): "ο δε κ. Γ. Παπανδρέου είχε διαμαρτυρηθεί, αν θυμάμαι καλά, ότι δεν ενημερωνόταν, ως YΠEΞ, στις προμήθειες αμυντικού υλικού για να τις εκμεταλλευθεί πολιτικά...". Πάντως, όπως γίνεται στα πολιτισμένα κράτη του κόσμου, όταν εξοπλισμοί αγοράζονται με βάση πολιτικούς λόγους, αυτοί οι λόγοι αναλύονται με επάρκεια από τον υπουργό των Εξωτερικών της χώρας στο αντίστοιχο ΚΥΣΕΑ για να δικαιολογηθούν τα κολοσσιαία ποσά που θα δαπανηθούν παραπάνω από τα συνηθισμένα, πράγμα το οποίο δεν έπραξε ο Παπανδρέου ως όφειλε. Τώρα όχι μόνο βγάζει την ουρά του απέξω αλλά αφήνει ακάλυπτους αυτούς που του έκαναν τη "βρωμοδουλειά", βάζοντας την υπογραφή τους για να αγοραστούν τα ρωσικά όπλα. Επιπλέον εμφανίζεται και σαν προασπιστής της τιμιότητας και της ακεραιότητας της "δημοκρατικής παράταξης".
Μέχρι το Δεκέμβρη λοιπόν τα πράγματα πήγαιναν σχετικά καλά για τους ρωσόδουλους τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ. Όμως από ένα σημείο και μετά τα πράγματα μάλλον ξέφυγαν από τον έλεγχό τους. Αυτό οφείλεται στο ότι μια ομάδα στελεχών της ΝΔ και ιδιαίτερα ο υπουργός Άμυνας Σπηλιωτόπουλος άρχισε να αντιστέκεται στις συγκεκριμένες προμήθειες βλέποντας τι έπαθαν ο Τσοχατζόπουλος και ο Παπαντωνίου που ο ίδιος έστειλε στην εξεταστική. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σπηλιωτόπουλος αρνείται να παραλάβει υλικό των TOR-M1 μέχρι σήμερα και στο φως της δημοσιότητας έχει έρθει όλη η άθλια στάση του ρωσικού κράτους, τόσο με τις καταθέσεις τις δικές του όσο και με του Ζορμπά, πράγμα που προφανώς εξοργίζει το συνωμοτικό μπλοκ. Η στάση του ρωσικού κράτους απέναντι στη χώρα μας είναι αποικιοκρατική. Έτσι αποκαλύφθηκε ένα μέρος αυτού του βούρκου μπροστά στα μάτια της κοινής γνώμης.

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ TOR-M1

Σύμφωνα με έγγραφα της διεύθυνσης Πυροβολικού του ΓΕΣ που αναφέρονται στην αξιολόγηση της επιχειρησιακής κατάστασης στην οποία βρισκόταν τότε οι ρωσικοί πύραυλοι, με ημερομηνία 5-5-2004 και που παρουσίασε η Απογευματινή στις 3-10-2004, το εν λόγω σύστημα μπορεί να χαρακτηριστεί σχεδόν άχρηστο. "Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο οι 14 από τους 21 εκτοξευτές των TOR, τα 5 από τα 10 οχήματα μεταφοράς και φόρτωσής τους, τα 2 οχήματα μεταφοράς πυρομαχικών από 10 και 1 κέντρο διεύθυνσης πυρός από 5, είναι εκτός ενεργείας και ακίνητα... Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, το ρωσικό σύστημα βρισκόταν τον περασμένο Μάιο σε αυτήν την κατάσταση επειδή η ρωσική πλευρά δεν έστελνε τα απαραίτητα ανταλλακτικά...". Οι σχετικές συμβάσεις που είχαν υπογραφεί από τον Τσοχατζόπουλο δεν περιείχαν όρους βάσει των οποίων η ρωσική πλευρά ήταν υποχρεωμένη να το κάνει. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο οι TOR στοίχισαν στο ελληνικό κράτος περίπου 340 δις δρχ. Αντιγράφουμε από το ίδιο έγγραφο: "... 4. Σε εκτέλεση της παραπάνω συμφωνίας το ΓΕΣ/ΔΥΠ ζήτησε οικονομική προσφορά από την Ρωσική εταιρεία για 187 είδη ανταλλακτικών (154 είδη για αναπλήρωση αποθέματος και 84 είδη άρσης ακινησίας). 5. Η οικονομική προσφορά της εταιρείας κάλυψε μόνο 123 είδη (101 για αναπλήρωση αποθέματος με κόστος 2.906.778,97 ευρώ και 38 για άρση ακινησίας με κόστος 1.218.707,62 ευρώ). Από την επεξεργασία της υπόψιν προσφοράς, σε σύγκριση με τις τιμές αρχείου με την αρχική σύμβαση, η προσφορά της εταιρείας είναι υπερκοστολογημένη κατά 42,36% για τα είδη άρσης ακινησίας και 37,48% για τα είδη αναπλήρωσης αποθέματος".
Τόσο άψογοι στις συμφωνίες τους οι ρώσοι ιμπεριαλιστές και δουλικά τα τσιράκια τους στην Ελλάδα!
Σύμφωνα με την κατάθεση του τέως αρχηγού ΓΕΣ στρατηγού Παραγιουδάκη: “Tα σύγχρονα αεροσκάφη που διαθέτει η Eλλάδα και η Tουρκία, πρακτικά δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν από το αντιαεροπορικό βραχέως βεληνεκούς όπως το TOR-M1...”(Καθημερινή,
6-1-2005).
Γιατί τότε αγοράστηκαν οι TOR;
Η αγορά τους δεν έχει να κάνει με τις "αμυντικές" ανάγκες της χώρας αλλά με την εξυπηρέτηση των οικονομικών και πολιτικών αναγκών της Ρωσίας. Είναι χαρακτηριστικό ένα ρεπορτάζ της Καθημερινής στις 5 -1: “...ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις στη Γερμανία, του υπουργού Aμυνας ότι οι τελικές αποφάσεις για τις μεγάλες προμήθειες αμυντικού υλικού θα είναι μόνο προϊόν πολιτικών σκοπιμοτήτων... Oι στρατιωτικοί καθημερινά διαπιστώνουν ότι η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο, γιατί η πολιτική ηγεσία και το επιτελείο του υπουργού αγνοούν πλήρως τόσο τις εισηγήσεις των επιτελείων και των στρατιωτικών επιτροπών, όσο και τις αναφορές στις οποίες κατονομάζονται τα προβλήματα που θα αντιμετωπισθούν από συγκεκριμένες επιλογές... Aξιωματικοί της Π.A. ισχυρίζονται ότι υπάρχουν αναφορές που βρίσκονται στα χέρια του υπουργού από τις οποίες είναι πασιφανές ότι ο τρόπος που έχει ακολουθηθεί σε συγκεκριμένη προμήθεια οδηγεί σε σωρεία λαθών που θα ανεβάσουν το κόστος κατά 200% ήτοι 400 δις”.
Ένα ακόμη παράδειγμα τέτοιας υποτέλειας είναι το OSA ΑΚ, ένα σύστημα βραχέως βεληνεκούς. "Tα OSA μας τα πρόσφεραν δωρεάν οι Γερμανοί που τα βρήκαν στην DDR. Έδιναν 100 στον κ. Βαρβιτσιώτη, αλλ’ αυτός πήρε μόνο 30, διότι ήταν παλιά. Δύο χρόνια μετά δεν δέχθηκε άλλα ο κ. Αρσένης. Το ’97, όμως, οι Ρώσοι πούλησαν(!) στον Ακη 30, αντί 60 εκατ. δολ. Τσάμπα δεν τα παίρναμε. Θέλαμε να τ’ αγοράσουμε. Ας είναι καλά η παραγραφή!" (Από άρθρο του Γ.Π. Τζανετάκου στην Απόφαση, 7-10-04).
Πάνω σε αυτά τα πλαίσια, δηλαδή της πρόσδεσης της χώρας στο ρώσικο άρμα, ξοδεύτηκαν εκατομμύρια ευρώ για άχρηστα ρώσικα όπλα, μόνο και μόνο για να μπουν οι Ρώσοι στον ελληνικό στρατό, που από χρόνια είχε πολιτικές σχέσεις και δεσμούς με τη Δύση.

ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ "ΟΦΕΛΗ"
Όταν γίνεται μια τόσο μεγάλη αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού, η χώρα που πουλά τα όπλα στην πραγματικότητα επιστρέφει στη χώρα που τα αγοράζει ένα μέρος των χρημάτων που εισπράττει με τη μορφή των λεγόμενων αντισταθμιστικών ωφελημάτων (ΑΩ). Αυτά αφορούν συνήθως με την παροχή στην αγοράστρια χώρα υποδομών που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία ή αποθήκευση ή συντήρηση των όπλων που πωλούνται. Όμως μπορεί να είναι και άσχετες, με τα όπλα, παροχές. Σε πολλές όμως περιπτώσεις η αγοράστρια χώρα γίνεται συμπαραγωγός μέρους του εξοπλισμού με την πωλήτρια και έτσι καρπώνεται τεχνογνωσία από τη μια, αλλά και στηρίζει τη βιομηχανία της από την άλλη. Αναφέρουμε ένα παράδειγμα: "Oι Φινλανδοί π.χ. που είναι πατριώτες όσο και εμείς τουλάχιστον, και πρώτοι, παγκοσμίως, στη διαφάνεια είχαν κατά νου να αγοράσουν ελικόπτερα παραγόμενα από κονσόρτσιουμ ευρωπαϊκών χωρών. Σωστά, πολύ σωστά! Eπί δύο χρόνια όμως πηγαινοέφερναν τρεις εταιρείες, τις εξάντλησαν κυριολεκτικά, και αγόρασαν τα ευρωπαϊκά NH-90, με τιμές πολύ φθηνότερες (με συμπαραγωγή και πλούσια αντισταθμιστικά) από μας, που σαν ευγενείς, χαμογελαστοί κύριοι πήγαμε με “απευθείας ανάθεση” και φεσωθήκαμε με πολλά εκατ. ευρώ, όπως τουλάχιστον διάβασα σε έγκυρα έντυπα, παραπάνω από τους Φινλανδούς χωρίς καμιά συμμετοχή στην κατασκευή, χωρίς ένα ψίχουλο στην κρατικοδίαιτη αμυντική μας βιομηχανία" (από το άρθρο του Κ. Φράγκου στην Καθημερινή, 6-1). Η εξήγηση που δεν μπόρεσε να δώσει ο αρθρογράφος της Καθημερινής είναι ότι η απευθείας ανάθεση έγινε στον Μπόμπολα!
Ενώ λοιπόν τα αντισταθμιστικά είναι ένας παράγοντας που χρησιμοποιείται από τα κράτη για την ανάπτυξή τους, στην Ελλάδα είναι ένας παράγοντας που χρησιμοποιείται για μίζες και για απίστευτο πλουτισμό των ανθρώπων του ρωσόδουλου διεφθαρμένου καθεστώτος.
Η σύμβαση που υπογράφτηκε για την προμήθεια των TOR από την ρωσική εταιρεία Antey, και σήμερα Almaz-Antey, προέβλεπε τη χρηματοδότηση αντισταθμιστικών προγραμμάτων στην Ελλάδα άγνωστου μέχρι στιγμής ύψους. Όμως για λόγους που έχουν να κάνουν με εσωτερικές αντιθέσεις στη Ρωσία και την Antey τα αντισταθμιστικά αργούν να ξεκινήσουν. Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα: "Την 6η Ιουνίου 2003, είκοσι ημέρες μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Ι. Kλίμοφ-γενικός διευθυντής της Antey- δολοφονήθηκε έξω από το διαμέρισμά του στη Μόσχα και το απόγευμα της ίδιας ημέρας δολοφονήθηκε και ο στενός συνεργάτης του στην έρευνα που γινόταν στον όμιλο για το που κατέληξαν 73 εκατομύρια δολάρια που προορίζονταν για τα αντισταθμιστικά στην Ελλάδα" (εφημερίδα Απόφαση, 21-10-03, από επερώτηση στη Βουλή του βουλευτή τότε της ΝΔ Σπηλιωτόπουλου). Ένα μέρος του παραπάνω ποσού δηλαδή "46 εκ. δολάρια περίπου στάλησαν μέσω της ρωσικής τράπεζας "Πέρβι Καπιτάλ" στην τράπεζα του Μαυροβουνίου Βέστερ-Μπάνκ και από εκεί χάθηκαν" (Τύπος της Κυριακής, 23-1). Το υπόλοιπο μέρος "μπήκε" στο λογαριασμό της εταιρείας Drumilan Hellas συμφερόντων του γνωστού άραβα εμπόρου όπλων Φουάντ Αλ Ζαγιάντ. Αυτή είναι η εταιρεία "που συνεβλήθη να υλοποιήσει τα αντισταθμιστικά των ρωσικών αντιαεροπορικών TOR, που δεν υλοποίησε τίποτε πέραν οκτώ τουρμπογεννητριών, που παρέμεινε εν ζωή επί 4,5 χρόνια, δεν είχε κανένα έσοδο και αρνείται ότι χρηματοδοτήθηκε απ' οπουδήποτε!" (Καθημερινή, 16-12-04)

Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ
Στα πλαίσια της εύρεσης της κίνησης των λογαριασμών της Drumilan αλλά και της διαλεύκανσης της υπόθεσης της αγοράς των TOR η Εξεταστική ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας την αποστολή 93 σχετικών φακέλων. "Οι συγκεκριμένοι ρωσικοί φάκελοι είχαν ζητηθεί προκειμένου να εξακριβωθεί κατά πόσον η διαχείριση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων των TOR συνδέεται με κακουργηματικές πράξεις, που έχουν ήδη καταγγελθεί και αφορούν μίζες... Tο υπουργείο Δικαιοσύνης της Pωσικής Δημοκρατίας διεμήνυσε στο ελληνικό ομόλογο υπουργείο του ότι δεν προτίθεται να αποστείλει κανένα φάκελο από τους 93, που είχε γνωστοποιήσει ότι θα σταλούν (Καθημερινή, 22-12-04).
Αλλά δεν φτάνει μόνον αυτό.
Στην αρχή όταν υπογράφτηκε η σύμβαση για την αγορά των TOR τα αντισταθμιστικά θα τα υλοποιούσε η Antey. Εξ αιτίας όμως των καθυστερήσεων και όταν ήταν υπουργός ο Παπαντωνίου, αλλάζει η συμφωνία για τα αντισταθμιστικά. Όταν κατέθεσε στην Εξεταστική ο ίδιος "Yπεραμύνθηκε της εγκυρότητας της τρίτης τροποποιητικής συμβάσεως που υπεγράφη επί ημερών του, αλλά και της αποδοχής της αντικαταστάσεως της ANTEY από τη ROSOBORONEXPORT για τα αντισταθμιστικά, επισημαίνοντας ότι η κρατική ANTEY είχε πέσει στα χέρια της ρωσικής μαφίας" (Καθημερινή, 17-12-04). Μάλιστα ο υπεύθυνος από το ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική Λοβέρδος κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας Σπηλιωτόπουλο ότι "Mε τη μαφία θέλετε να συνεργαστείτε τώρα...", επειδή αυτός επέστρεψε πάλι στην Antey για τα αντισταθμιστικά, επειδή τώρα δόθηκε και εγγύηση του ρωσικού κράτους για τα όπλα.
Αυτές οι δηλώσεις του Παπαντωνίου και του Λοβέρδου εξόργισαν την Antey, η οποία έστειλε επιστολή προς την πρόεδρο της Bουλής και τον πρόεδρο της Eξεταστικής Eπιτροπής στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: “...H εταιρεία μας υπέστη βαρύτατη ηθική βλάβη, όχι μόνο εντός της Eλλάδος, αλλά σε παγκόσμια κλίμακα, και ως εκ τούτου απαιτεί την άμεση αποκατάσταση της καλής της φήμης και τη δημόσια συγγνώμη, τόσο εκ μέρους των ως άνω μελών του ελληνικού Kοινοβουλίου, όσον και εκ μέρους Yμών, της Προέδρου της Bουλής των Eλλήνων και του προέδρου της Eξεταστικής Eπιτροπής της Bουλής, για την υπερβολική ανοχή Σας κατά την επίδειξη κακόβουλης και όλως συκοφαντικής αναφοράς εις βάρος της εταιρείας μας και ευθέως κατά του ρωσικού κράτους” (Καθημερινή, 14-1).
Για τέτοιο θράσος μιλάμε!
Να γιατί η χώρα μας δεν είναι τίποτα άλλο για τους Ρώσους παρά μια αποικία.

ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ

Τελικά εκδόθηκαν τέσσερα διαφορετικά πορίσματα. "H N.Δ. καταλόγισε “ευθύνες” στους πρώην υπουργούς του ΠAΣOK κ. A. Tσοχατζόπουλο και Γ. Παπαντωνίου, δίχως να τις προσδιορίζει. O κ. Πατσιλινάκος του KKE αποδίδει σαφείς πολιτικές ευθύνες όχι όμως ποινικές, ούτε στους αξιωματικούς οι οποίοι, όπως λέει, απλώς εισηγούνται. H κ. Ξηροτύρη (ΣYN) τονίζει ότι προέκυψαν σοβαρές πολιτικές ευθύνες των δύο πρώην υπουργών Aμύνης, προσθέτοντας ότι από τα μέχρι στιγμής έγγραφα και στοιχεία δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες" (στο ίδιο).

Πολιτικά ένοχοι λοιπόν, αλλά ποινικά αθώοι και τούτο υπό αίρεση καθώς η Εξεταστική θα εξακολουθήσει να υπάρχει μέχρι να έρθουν τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί μέσω των δικαστικών συνδρομών.. Αυτή είναι μια ιδανική κατάσταση για τους διώκτες καθώς τους επιτρέπει να κρατάνε τους “2” σε πολιτική ομηρία με τη δαμόκλειο σπάθη της προανακριτικής (δηλαδή της δικαιοσύνης) να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους. Από την άλλη αυτή η υπό αίρεση αθώωση διευκολύνει και τον Α. Παπανδρέου μπροστά στο συνέδριο. Ένα συνέδριο που θα γινόταν με τους Τσοχατζόπουλο-Παπαντωνίου στην Εξεταστική, θα απασχολούνταν σε ένα μεγάλο μέρος του με αυτό το ζήτημα και με την υπεράσπισή τους και αυτό θα ανάγκαζε τον Παπανδρέου να πάρει σαφή θέση υπέρ τους. Ταυτόχρονα θα δυνάμωνε το στρατόπεδο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης σε βάρος του Παπανδρέου. Πρέπει να δούμε ότι το πόρισμα της ΝΔ καταλογίζει μόνον γενικά ευθύνες στους δύο. Αυτό έχει διπλό χαρακτήρα. Από τη μια δεν τους αποδίδει καθαρά πολιτικές ευθύνες για να τους αφαιρέσει το επιχείρημα να εμφανιστούν στους οπαδούς και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ σαν πολιτικά διωκόμενοι και σαν υπερασπιστές της "μεγάλης δημοκρατικής παράταξης", αλλά και από την άλλη αφήνουν να αιωρείται ότι μπορούν να τους αποδοθούν στο μέλλον ποινικές ευθύνες. Τα όσα είπαν την επόμενη στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν και διαφέρουν από το πόρισμα που παρέδωσαν επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση. Είπαν σχετικά: "ο κ. I. Γιανέλλης, κλείνοντας την τοποθέτησή του, εξέφρασε την ελπίδα ότι “στην Oλομέλεια οι συνάδελφοι θα κάνουν το καθήκον τους, διότι υπάρχει ζημία του ελληνικού Δημοσίου” και πρόσθεσε: “Kάποιοι ευθύνονται και κάποιοι πρέπει επιτέλους να πληρώσουν” (Καθημερινή, 15-1). Ενώ "O πρόεδρος της Eξεταστικής κ. I. Tραγάκης δήλωσε πως προέκυψε πολιτική, οικονομική και στρατιωτική βλάβη των συμφερόντων του Δημοσίου" (στο ίδιο). Προφανώς αυτή η ελεεινή, η εσκεμμένα ασαφής στάση υπαγορεύτηκε από τον Καραμανλή στα μέλη της εξεταστικής.
Σε ότι αφορά στο ερώτημα γιατί τα 2 κόμματα της ψευτοαριστεράς απέδωσαν μόνο πολιτικές ευθύνες στους δύο και δεν μίλησαν καν για ποινικές η εξήγηση είναι γενική για όλη την περίοδο που διανύουμε: Για να μην εμφανιστούν σα δυνάμεις της κάθαρσης στα μάτια των θυμάτων ειδικά και του ΠΑΣΟΚ γενικότερα. Τα 2 αυτά κόμματα χρειάστηκε να αποκεφαλίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή και της ΝΔ πριν γίνει αρχηγός της ΝΔ ο Καραμανλής. Από τότε τους αποκεφαλισμούς μπορούν να τους κάνουν η ΝΔ για το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ για το εσωτερικό της ΝΔ. Έτσι τα ψευτοΚΚΕ και ΣΥΝ, τα δύο πρακτόρικα κόμματα μπορούν ανενόχλητα να παίζουν τον κεντρίστικο ρόλο τους, δηλαδή να είναι και ενάντια στα θύματα και, υποτίθεται, υπέρ τους.

ΦΤΑΝΕΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Μπορούμε να δούμε ότι η στάση του υπουργού Άμυνας στην όλη υπόθεση (όπως και του Ζορμπά) ήταν αποκαλυπτική για το είδος των σχέσεων του ελληνικού κράτους με την σοσιαλιμπεριαλιστική Ρωσία. Ο Σπηλιωτόπουλος αποκάλυψε στη διάρκεια της κατάθεσής του στην Εξεταστική πως χωρίς να υπάρχουν εγγυήσεις για τη λειτουργία των TOR και χωρίς να υπάρχει συμφωνία για τα αντισταθμιστικά, συνεχίστηκαν να αγοράζονται ρώσικοι πύραυλοι. Το μεγαλύτερο του “έγκλημα” ωστόσο είναι ότι έκανε πράξη τη θέση του και αρνήθηκε να παραλάβει μια φουρνιά ανταλλακτικών των ΤΟR που μένουν στα αζήτητα του τελωνείου παρά τις προσπάθειες του Πούτιν και του Καραμανλή
Η στάση του Σπηλιωτόπουλου εξόργισε το ρωσόδουλο μπλοκ το οποίο ετοιμάζεται να τον κατασπαράξει. “Aπό την πλευρά του ο συντονιστής του ΠAΣOK στην Eξεταστική, κ. A. Λοβέρδος γνωστοποίησε στους δημοσιογράφους ότι μετά τη λήξη των εργασιών της Eπιτροπής, ο αρμόδιος κοινοβουλευτικός τομέας εργασίας του ΠAΣOK θα ασχοληθεί με τα πεπραγμένα του υπουργού Eθνικής Aμύνης, καθώς και του γ.γ. του υπουργείου κ. Γ. Ζορμπά, θεωρώντας ότι έχουν υποπέσει σε σωρεία παραπτωμάτων (Καθημερινή, 18-1). Πράγματι σε μια συνέντευξη που έδωσε ο εν λόγω τομέας με επικεφαλής την αιώνια παραπαίουσα ανάμεσα σε ευρωπαϊσμό και εθνικισμό Διαμαντοπούλου, ειπώθηκαν μεταξύ άλλων: “πως με τους υπουργικούς χειρισμούς στην ιστορία των TOR-M1, οι ελληνορωσικές σχέσεις επιδεινώνονται ενώ οι τουρκορωσικές ανθούν (Ελευθεροτυπία, 1-2).
Δύσκολα μπορεί κανείς να επιζήσει όταν τα βάλει με το ρωσόδουλο καθεστώς, ιδιαίτερα όταν δεν έχει υποστήριξη ούτε από το λαό, ούτε από την αστική τάξη. Και ο Σπηλιωτόπουλος δεν έχει από πουθενά γιατί φρόντισε να γίνει αντιπαθητικός και στη στρατιωτική ιεραρχία με τις βρώμικες και προσχηματικές εκκαθαρίσεις που έκανε στη στρατιωτική ηγεσία και στην κοινή γνώμη με το αυταρχικό στυλ στους δημοσιογράφους πράγμα που κάποιοι ανάμεσά τους εκμεταλλεύτηκαν για να του επιβάλλουν τηλεοπτικό εμπάρκο. Μόνο η συνειδητή πολιτική δημοκρατία μπορεί να αντιπαρατεθεί στο σοσιαλφασισμό.