ΠΩΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΙΤΑΙ ΤΟ “ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΤΟΞΟ”

Εδώ και αρκετό καιρό έχει ξεκινήσει η διαδικασία της πρόσδεσης της χώρας μας στο ρωσικό άρμα. Είναι μια διαδικασία αθόρυβη και υπομονετική που μεθοδεύεται από τα κάτω, δηλαδή από τις κατώτερες βαθμίδες του καθεστώτος όπως είναι οι δήμοι, με σκοπό να σφυρηλατηθούν βαθύτεροι πολιτικοί δεσμοί ανάμεσα στα δυο καθεστώτα. Άφθονες είναι οι εκδηλώσεις ελληνο-ρωσικής φιλίας και συνεργασίας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, και οι περισσότερες εξ αυτών θάβονται στα ψιλά ορισμένων μικρής κυκλοφορίας εφημερίδων παρά τη μεγάλη πολιτική τους σημασία.
Πρόσφατο παράδειγμα, που τυχαία έπεσε στην αντίληψή μας, ήταν η επίσκεψη αντιπροσωπείας του “Ομίλου Ουνέσκο Πειραιώς και Νήσων” στη Μόσχα (28/5-3/6) όπου έτυχε ιδιαίτερης τιμής από το δήμαρχο του προαστίου Στρογγίλοφ. Συμμετείχε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ομίλου, Γ. Μαρωνίτης, οι δήμαρχοι Αίγινας και Ύδρας, καλλιτέχνες, ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Αίγινας και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού και ο αντιπρόεδρος των Αρχιπλοιάρχων. Παρά τη μικρή δημοσιότητα που προσέλαβε η επίσκεψη, μας δίνει αρκετά στοιχεία για το βαθμό υποδούλωσης της ελληνικής αστικής τάξης στο ρώσικο μονοπώλιο. “Ήταν μια επίσκεψη επιβεβαίωση των άρρηκτων δεσμών φιλίας και συνεργασίας των δυο λαών”, διαπιστώνει ο αρθρογράφος της εφημερίδας “Εν Πειραιεί” (7-6), “που εδράζονται (μεταξύ άλλων) στην κοινή πίστη, στις ίδιες πνευματικές και πολιτιστικές αξίες, καθώς και σε κοινές ιστορικές εμπειρίες”, έχουν δηλαδή εγγραφεί βαθιά μέσα στην ψυχή αυτού του έθνους.
Αντίθετα και ως γνωστόν οι σχέσεις της ελληνικής άρχουσας τάξης με τη Δύση είναι επιφανειακές, υποκριτικές σχέσεις χωρίς συναίσθημα, και βασίζονται αποκλειστικά στο οικονομικό συμφέρον.
Σημείωση: Άλλη μια σημαντική προσπάθεια σύσφιγξης των ελληνορωσικών σχέσεων μόλις μας έγινε γνωστή. Στις 24-31 Μαίου, 23μελης αντιπροσωπεία της ΤΕΔΚΝΑ επισκέφθηκε τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη όπου και είχε συνάντηση με τους δημάρχους των δύο πόλεων, την πρόεδρο του Ρώσικου Κέντρου Πολιτιστικής και Επιστημονικής Συνεργασίας Μιτροφάνοβα και τον πατριάρχη Αλέξιο (Μεσογειακή Παρέμβαση, 3/6/2005). Φαίνεται πως οι εγκέφαλοι του Κρεμλίνου επενδύουν πολύ σ’ αυτές τις εθιμοτυπικές συναντήσεις.