Ο «καθεστωτικός αντιεθνικισμός», η Σρεμπρένιτσα και η Χρυσή Αυγή

Είναι χαρακτηριστική της «απαλής» συμπεριφοράς του καθεστωτικού αντιεθνικισμού απέναντι στους ναζιστές της Χρυσής Αυγής σχετικά με τη Σρεμπρένιτσα, η στάση του κάποτε θετικού Ιού της Ελευθεροτυπίας σε ένα μεγάλο άρθρο του στις 16 του Ιούλη για τους έλληνες εθελοντές. Σε αυτό οι συντάκτες αμφισβητούν σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα απόδειξης της ενοχής των εθελοντών στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα καθώς, ενώ ακόμα είναι σε εξέλιξη οι έρευνες, οπότε και οι μαρτυρίες και οι καταγγελίες για τις ευθύνες των ελλήνων εθελοντών, γράφουν ότι: «Η απόδοση συγκεκριμένων εγκλημάτων σε συγκεκριμένα άτομα είναι βέβαια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση». Αυτή η παρατήρηση, που τη χρησιμοποιούν σα δείγμα της αθωότητάς τους οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής στην εφημερίδα τους λίγες μέρες μετά, θα μπορούσε να είναι απλά μια δημοσιογραφική ελαφρότητα για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Όμως το ίδιο άρθρο του Ιού καταλήγει σχετικά με το τι απέγιναν οι «εθελοντές» ως εξής: «Οσο για τους ναζί συμμαχητές τους (των εθελοντών), αυτοί έζησαν την ολόπλευρη κρίση του πολιτικού τους φορέα. Όπως διαβάζουμε στην αυτοβιογραφία του αποχωρήσαντος χρυσαυγίτη Χάρη Κουσουμβρή, κάτω από τις φωτογραφίες της συνάντησης της ΕΕΦ με τον Κάρατζιτς (Πάσχα του 1995), «ουδείς εκ των παρισταμένων ανήκει πλέον στην Χρυσή Αυγή»...
Αυτή η τελευταία λιτή παράγραφος δίχως κανένα κάλεσμα σε όλο το άρθρο να γίνει έρευνα για τη συμμετοχής των ναζιστών και να τιμωρηθούν, ούτε λίγο ούτε πολύ σημαίνει ότι η «Χρυσή Αυγή» σαν οργάνωση δεν είναι πλέον ποινικά υπεύθυνη για τους ενδεχόμενους σφαγείς που μπορεί να εντοπίσει η δικαστική έρευνα στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα, από την ώρα που ο παλιός αρχιτραμπούκος χρυσαυγίτης διαβεβαιώνει τους αναγνώστες χωρίς οι συντάκτες να το αμφισβητούν ότι «ουδείς εκ των παρισταμένων ανήκει πλέον στην Χρυσή Αυγή»…Το σημείο αυτό μαζί με το άλλο παρακάτω ότι «ο πολιτικός φορέας των ναζιστών βυθίστηκε στη συνέχεια σε ολόπλευρη πολιτική κρίση» υπονοεί ότι η τιμωρία της Χ. Αυγής έχει γίνει ήδη και είναι πολιτική. Ακόμα χειρότερα αυτό το απόσπασμα εμφανίζει τους ναζιστές σε κατάσταση διάλυσης την ώρα που έχουν προχωρήσει σε πλατύ μέτωπο με τους χουντικούς, εκδίδουν μια πλειάδα εντύπων και οργανώνουν διεθνή ναζιστική συγκέντρωση στην Ελλάδα.
Με όλο αυτό το πνεύμα αποδυναμώνεται και το πάγιο αίτημα των αντιναζιστών ανεξάρτητα από την συμμετοχή τους στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα ότι η δολοφονική ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής πρέπει εδώ και τώρα να τεθεί εκτός νόμου.