ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Ανοιχτό κάλεσμα στους δημοκράτες να απαιτήσουν από την κυβέρνηση την απαγόρευση της ναζιστικής συγκέντρωσης

 

Είχαμε ενημερώσει τους αναγνώστες μας στο προηγούμενο φύλλο της Νέας Ανατολής σχετικά με την καμπάνια που ξεκίνησε η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία για την απαγόρευση της «πανευρωπαϊκής» ναζιστικής συγκέντρωσης που διοργανώνει η «Χρυσή Αυγή» στην Πελοπόννησο στις 16-18 Σεπτέμβρη. Το επόμενο βήμα για την Αντιναζιστική Πρωτοβουλία ήταν η ανοιχτή απεύθυνση στους δημοκράτες και τις αντιρατσιστικές οργανώσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη να υπογράψουν και να διακινήσουν επιστολή διαμαρτυρίας προς τον έλληνα πρωθυπουργό ζητώντας την απαγόρευση της συγκέντρωσης. Η επιστολή δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΑΠ «www.antinazi.gr” και την αναδημοσιεύουμε εδώ.

Η εκστρατεία της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας μέσω αυτού του καλέσματος βρήκε θερμή ανταπόκριση από πολλές ευρωπαϊκές οργανώσεις. Η καμπάνια παρουσιάζεται σαν κεντρική είδηση στην ιστοσελίδα του μεγάλου αντιρατσιστικού κόμβου ICARE «www.icare.to” που έχει κέντρο την Ολλανδία. Μηνύματα υποστήριξης έστειλαν το ENAR (ευρωπαϊκό δίκτυο κατά του ρατσισμού), η γαλλική αντιναζιστική οργάνωση Λίκρα και το ευρωπαϊκό κέντρο Βίζενταλ. Το κάλεσμα επίσης παρουσιάζεται στο αντιρατσιστικό ημερολόγιο «thisisnotmycountry.blogspot.com».
Εντυπωσιακή και ενδεικτική είναι μέχρι σήμερα η σιωπή και η αδιαφορία των ελληνικών οργανώσεων. Μόνο το «Ουράνιο Τόξο» διακίνησε στις επαφές του το γράμμα και την ανακοίνωση της Αντιναζιστικής. Το κάλεσμα όμως της ΑΠ είχε τεράστια απήχηση στους αντιφασίστες και αυτό φάνηκε από την πρώτη στιγμή αφού λίγες μόνο μέρες μετά το ξεκίνημα της καμπάνιας, κάλυψε το θέμα με ρεπορτάζ της στην Ελευθεροτυπία, 12/8, όπου έγινε εκτεταμένη αναφορά στην ΑΠ η δημοσιογράφος Ιωάννα Σωτήρχου. Επίσης εκπρόσωπος της ΑΠ καλέστηκε και μίλησε στις 31/8 σε απογευματινή εκπομπή του ραδιόφωνου του Alpha.
Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς αφού δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία άλλη φωνή καταγγελίας της σκανδαλώδους κυβερνητικής πρακτικής που ουσιαστικά επιτρέπει τη συγκέντρωση, αλλά και της ανοχής που δείχνουν όλα τα κόμματα για τη διοργάνωσή της. Εκπρόσωπος του υπουργείου Δημοσίας Τάξης δήλωσε μάλιστα σε απάντηση του καλέσματος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Ελλάδας για την απαγόρευση της συγκέντρωσης ότι «από το άρθρο 11 του Συντάγματος κατοχυρώνεται κατ’ αρχήν η ελεύθερη άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, το οποίο μόνο στις περιπτώσεις που ρητά προβλέπεται από το Σύνταγμα και τους Νόμους απαγορεύεται» (Νέα, 10/8/05). Με την κρατική κάλυψη οι ναζιστές παίζουν κρυφτούλι με τον τόπο της συγκέντρωσης και τις ημερομηνίες της διοργάνωσης της, ενώ εκπρόσωπος της «Πατριωτικής Συμμαχίας» δήλωσε ότι η συγκέντρωση θα γίνει τελικά σε ιδιωτικό χώρο, οπότε και δεν χρειάζεται άδεια από τις αρχές! Ωστόσο το θέμα δεν είναι αν χρειάζεται ή δεν χρειάζεται άδεια, ένα επιχείρημα που το έδωσε στους ναζιστές ο Ρουσόπουλος, όταν δήλωσε ότι για να τοποθετηθεί η κυβέρνηση πρέπει να της ζητηθεί άδεια. Το θέμα είναι να απαγορευτεί από την κυβέρνηση η συγκέντρωση όπου και αν γίνει γιατί οι ναζιστές δεν πρέπει να έχουν το δικαίωμα να συγκεντρώνονται και να εξυμνούν τον χιτλερισμό, τον εθνικο-σοσιαλισμό και το φυλετικό μίσος, και κυρίως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρέπει να τους επιτραπεί να μετατρέψουν τη χώρα σε διεθνή ναζιστική βάση. Η πρακτική της απαγόρευσης ακολουθείται σε όλη την Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα η Γερμανία απαγόρευσε την πορεία που προγραμμάτιζε το NPD στις 20 Αυγούστου για την επέτειο του θανάτου του Ρούντολφ Ες.
Είναι προκλητική σε αυτό το σημείο η θέση του ΠΑΣΟΚ που εκφράστηκε μέσα από ανακοινώσεις του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας ότι η συγκέντρωση πρέπει να «απομονωθεί ηθικά και πολιτικά» και οι πολίτες να καταδικάσουν «τη συνθηματολογία και το περιεχόμενο της», δηλαδή με άλλα λόγια η συγκέντρωση πρέπει να επιτραπεί.
Από την άλλη ο ΣΥΝ και το «Κ»ΚΕ πνίγουν το θέμα. Σε ότι αφορά τον ΣΥΝ ανάθεσε την υπόθεση στη νεολαία του που περιορίστηκε σε ένα γενικό κάλεσμα για τη ματαίωση της συγκέντρωσης, ενώ το «Κ»ΚΕ ασχολείται με αυτό μόνο στη Μεσσηνία για να το πνίξει πολιτικά και να το καναλιζάρει στην πλατφόρμα του, επιτρέποντας τη συγκέντρωση στους ναζιστές.
Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους (Δίκτυο, YRE κλπ) ασχολούνται από ελάχιστα ως καθόλου. Φαίνεται ότι προσανατολίζονται σε ακόμη μία από τις συνηθισμένες απομονωμένες από το λαό αντιπαραθέσεις τους που θα περιλαμβάνει αναρχοσπασιματίες, αψιμαχίες με τις αστυνομικές δυνάμεις και μολότωφ με δακρυγόνα, που θα έχουν σαν μοιραίο αποτέλεσμα να εξωραΐζουν την εικόνα των ναζιστών οι οποίοι θα εμφανίζονται απλά σαν το άλλο «εξτρεμιστικό» άκρο.
Η απαγόρευση της ναζιστικής δράσης και έκφρασης αποτελεί κεντρικό πολιτικό ζήτημα για τη δημοκρατία στη χώρα. Καλούμε όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους και δημοκράτες να συσπειρωθούν γύρω από την ΑΠ, να απαιτήσουν την απαγόρευση και να καταγγείλουν με δύναμη την κάλυψη που δίνει στους ναζιστές η κυβέρνησης και την ανοχή των κομμάτων απέναντι τους. Κυρίως τους καλούμε να στείλουν στον πρωθυπουργό - ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]- το παρακάτω γράμμα που έχει συντάξει η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία, εφόσον συμφωνούν με το περιεχόμενό του:

<< Προς τον
Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή
Γραφείο Πρωθυπουργού
Αθήνα
————

Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ,
Με την παρούσα θα ήθελα να εκφράσω την έντονη διαμαρτυρία μου για την πανευρωπαϊκή συγκέντρωση ναζιστικών οργανώσεων που διοργανώνεται από τη ναζιστική οργάνωση «Χρυσή Αυγή» στις 16-17-18 Σεπτεμβρίου 2005 στην Ελλάδα. Συνδιοργανωτές στην εκδήλωση είναι οι φασιστικές οργανώσεις «NPD» (Γερμανία), «Forza Nuove» (Ιταλία), «La Fallange» (Ισπανία). Έχουν καλεστεί επίσης ρατσιστικά συγκροτήματα της Ευρώπης για να δώσουν συναυλίες στα πλαίσια του «Hatewave Festival” 2005 (Φεστιβάλ του Μίσους).
Δείγμα του φασιστικού θράσους των διοργανωτών είναι το ακόλουθο απόσπασμα από το τεύχος Ιουνίου 2005 του περιοδικού «Resistance + Αντεπίθεση» που εκδίδεται από τη «Χρυσή Αυγή»:
<<60 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τότε που τα Ευρωπαϊκά Έθνη αλληλοσφαγιάστηκαν σε μια εμφύλια διαμάχη που ελάχιστα τους αφορούσε.
Οι απώλειες και απ’ τις δυο μεριές τεράστιες, πολύ μεγαλύτερες από τα «εκατομμύρια» των πάντοτε κυνηγημένων γαμψομύτηδων από την Ιουδαία. Φέτος και με αφορμή αυτή τη Μαύρη Επέτειο, εκατοντάδες καλοί δημοκράτες συγκεντρώθηκαν στη Ρωσσία να …γιορτάσουν τη μεγαλύτερη ήττα της Ευρώπης… Να …γιορτάσουν την ήττα του κακού Εθνικοσοσιαλισμού και την επικράτηση της δημοκρατίας του Στάλιν και του Τσώρτσιλ. Δεν αμφιβάλουμε πως έχουν πολλούς λόγους ακόμα για να «γιορτάσουν». ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ!…Γιορτάστε Ζώα… >>.

Σήμερα 60 χρόνια από τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών όλου του κόσμου ενάντια στη χιτλερική θηριωδία είναι απαράδεκτο να επιτρέπονται συγκεντρώσεις σ’ αυτούς που προπαγανδίζουν τον εθνοφυλετισμό και διακηρύσσουν το μίσος ενάντια σε ανθρώπους διαφορετικής φυλής και εθνικότητας.
Οι ναζιστές της «Χρυσής Αυγής» και οι ευρωπαίοι «συναγωνιστές» τους οραματίζονται μία Ευρώπη στην οποία θα είναι κυρίαρχος ο νόμος του “Αίματος και της Τιμής” που θα εφαρμόζεται με τις γνωστές πρακτικές της χιτλερικής βαρβαρότητας.
Η διοργάνωση αυτής της συγκέντρωσης αποτελεί παραβίαση της δημοκρατικής νομιμότητας, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ευρωπαϊκή πρακτική και προσβάλλει τους δημοκρατικούς αγώνες των ευρωπαϊκών λαών.
Η δημοκρατία περιφρουρείται όταν απαγορεύεται στους ναζιστές, αυτούς που έχουν αιματοκυλίσει, καταπιέσει και βασανίσει ολόκληρη την ανθρωπότητα, να διακηρύττουν τις βάρβαρες ιδέες τους.
Κύριε πρωθυπουργέ,
Κάνω έκκληση σε σας και την κυβέρνησή σας
Να προβείτε άμεσα σε ανοιχτή δήλωση πολιτικής καταδίκης της παραπάνω ναζιστικής συγκέντρωσης στην Ελλάδα και
Να πάρετε άμεσα όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα για την απαγόρευση της σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας επιχειρηθεί να πραγματοποιηθεί>>.