Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Στις 13-9-05 και σαν αποτέλεσμα αυτής της πρώτης μεγάλης πολιτικής και ηθικής ήττας για τους ναζιστές, παραδόθηκε στις αρχές και οδηγήθηκε στη φυλακή ο καταζητούμενος υπαρχηγός της «Χρυσής Αυγής» Ανδρουτσόπουλος γνωστός με το ψευδώνυμο «Περίανδρος». Τονίζουμε εδώ ότι ο «Περίανδρος» παραδόθηκε, δεν συλλήφθηκε, ακριβώς όπως παραδόθηκε ο Κουφοντίνας και όπως ενδείκνυται να κάνουν όσοι μένουν ασύλληπτοι με κάλυψη του καθεστώτος για να μην εκθέσουν το καθεστώς-προστάτη τους. Ανεξάρτητα από οποιαδήποτε σκοπιμότητα κρύβεται πίσω από την παράδοση-σύλληψη του ναζιστή, αυτή αποτελεί μια σημαντική δημοκρατική νίκη.
Ο Ανδρουτσόπουλος καταζητείται από τον Ιούνιο του 1998 για την αιματηρή επίθεση εναντία στον φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή και άλλα δύο άτομα ως επικεφαλής μίας ομάδας δέκα τραμπούκων. Η επίθεση είχε σαν αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό του πρώτου. Τότε η αστυνομία είχε κατηγορηθεί για ύποπτη αδράνεια να συλλάβει τους δράστες της επίθεσης αφού αυτή έγινε στο χώρο των δικαστηρίων της Αθήνας που φρουρείται μόνιμα από αστυνομικές δυνάμεις.
Τον Απρίλιο του 2004 ο Ανδρουτσόπουλος είχε καταδικαστεί ερήμην με ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου σε 4 χρόνια φυλάκισης για τα πλημμελήματα της «σύστασης συμμορίας, παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας». Για την ίδια υπόθεση του έχει ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Η δίκη του για το κακούργημα εκκρεμεί μέχρι σήμερα.
Οι δημοσιογραφικές έρευνες αμφισβητούν έντονα τη φημολογία ότι ο Ανδρουτσόπουλος είχε βγει από τη χώρα και είχε καταφύγει στη Βενεζουέλα (το οποίο ισχυρίστηκε ο ίδιος μετά την παράδοσή του), λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι υπήρξαν αρκετές μαρτυρίες ανθρώπων που τον είδαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Αμέσως μετά την παράδοσή του ο Ανδρουτσόπουλος οδηγήθηκε στις φυλακές της Άμφισσας. Ο «Περίανδρος» είχε απομονωθεί μέσα στη «Χρ. Αυγή» γιατί αυτός εκπροσωπούσε τον «κλασσικό» χιτλερικό ναζισμό και αντιδρούσε στο «φαιοκόκκινο ναζιστικό μέτωπο» που προωθεί ο Μιχαλολιάκος, με χαρακτηριστικότερο δείγμα τη συμμετοχή της «Χρ. Αυγής» στις διαδηλώσεις κατά των ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Ιράκ. Εδώ και καιρό η υπόθεση Ανδρουτσόπουλου έχει εξαφανιστεί από τα έντυπα της «Χρ. Αυγής» ενώ είναι ενδεικτική η σιωπή του Μιχαλολιάκου για την παράδοσή του.
Οι εξελίξεις θα δείξουν ποια ήταν η πολιτική αναγκαιότητα για την παράδοση του Ανδρουτσόπουλου. Ωστόσο, η δράση και η καταδίκη του χρεώνονται ηθικά και πολιτικά στη «Χρ. Αυγή» και η παράδοσή του αποτελεί αντικειμενικά μεγάλο πλήγμα για τους ναζιστές και το καθεστώς νομιμότητας που απολαμβάνουν.