ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΦΟΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΜΟΥ

Η υπουργός Παιδείας Γιαννάκου-Κουτσίκου, ανακοίνωσε προ ημερών την αναβάθμιση των ανωτέρων εκκλησιαστικών σχολών σε θεολογικές σχολές πανεπιστημιακού επιπέδου, παράλληλα με τις γνωστές θεολογικές σχολές που είναι ενταγμένες στα ΑΕΙ.
Πρόκειται για σχολές παρόμοιες με αυτές του ισλαμικού φονταμενταλισμού. Πρόκειται ακριβώς για σχολές παπάδων-Αγιατολαχ της ανατολικής ορθοδοξίας. Οι σπουδαστές των σχολών αυτών επιλέγονται ουσιαστικά από τον αντίστοιχο μητροπολίτη, της γενέτειρας του υποψηφίου, ο οποίος θα δίνει στον υποψήφιο μια συστατική επιστολή που είναι απαραίτητη για την επιλογή του για φοίτησή στη σχολή. Δηλαδή στην πραγματικότητα η εκκλησία θα ελέγχει απόλυτα τους φοιτητές που θα φοιτούν εκεί.
Μέχρι σήμερα οι θεολόγοι του ανατολικού ορθόδοξου δόγματος φοιτούσαν στις κρατικές θεολογικές σχολές και έμπαιναν με γενικές εξετάσεις μετά το λύκειο, όπως και οι υποψήφιοι για τις άλλες σχολές των ΑΕΙ-ΤΕΙ. Ιστορικά οι σχολές αυτές, αν και τυπικά υπηρετούσαν το ανατολικό θρησκευτικό δόγμα, εν τούτοις είχαν φροντίσει να αποσυνδεθούν τόσο από τον τυπικό όσο και ουσιαστικό έλεγχο της ανατολικής ορθόδοξης εκκλησίας και είχαν δεθεί εκπαιδευτικά με τις θεολογικές αντιλήψεις της δυτικής Ευρώπης. Η διδασκαλία στις κρατικές θεολoγικές σχολές είναι τυπικά δυτικότρoπη σε αντίθεση προς την πρακτική της εκκλησίας που είναι ανατολικού βυζαντινού τύπου. Δεν είναι τυχαίο που ο κοσμήτορας της θεολογικής σχολής Θεσσαλονίκης που είναι πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας των θεολογικών σχολών περηφανεύεται ότι: “το επίπεδο των Θεολογικών Σχολών της Ελλάδας αναγνωρίζεται παγκοσμίως όχι μόνο από τον ορθόδοξο αλλά και από το διαχριστιανικό κόσμο της Ευρώπης και της Αμερικής”.
Αυτήν ακριβώς την σχετική ανεξαρτησία των θεολογικών σχολών από την σημερινή όλο και πιο ρωσόφιλη εκκλησία θέλει να αντιμετωπίσει ο εκκλησιαστικός ηγέτης του ρωσόδουλου μπλοκ Χριστόδουλος και ο πρωθυπουργός του Καραμανλής. Σε μια περίοδο που η εκκλησία στηρίζει την πολιτική του “ορθόδοξου τόξου” η ύπαρξη θεολογικών σχολών δυτικής νοοτροπίας είναι ένα σημαντικό εμπόδιο και στο πρακτικό και στο πολιτικοϊδεολογικό επίπεδο. Για το πόσο το καθεστώς στηρίζει αυτό το νομοσχέδιο είναι χαρακτηριστική η σχεδόν ουδέτερη στάση του ΠΑΣΟΚ και οι υποτονικές αντιδράσεις του ΣΥΝ και του ψευτοΚΚΕ. Τα δυο τελευταία στα λόγια κατακρίνουν το νομοσχέδιο αλλά δεν καλούν σε καμιά πολιτική και συνδικαλιστική κίνηση εναντίον του όπως συνηθίζουν όταν κάτι θέλουν να το ανατρέψουν. Όσο για το ΠΑΣΟΚ αυτό με το στόμα της υπεύθυνης του τομέα παιδείας και πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ βρήκε μόνο να πει ότι για τις σχολές αυτές δεν υπάρχει καμιά μελέτη σκοπιμότητας και συνεισφέρουν στην σπατάλη και στον κομματισμό!: “Σε κατάσταση πλήρους υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης και ενώ οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων διαμαρτύρονται διότι δεν έχουν πάρει τα δεδουλευμένα, αποτελεί πρόκληση από την κυβέρνηση η κατάθεση νομοσχεδίου με βάση το οποίο ιδρύονται ουσιαστικά τέσσερα νέα εκκλησιαστικά πανεπιστήμια. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως σχέδιο γι’ αυτά, καμία απολύτως μελέτη σκοπιμότητας. Ουσιαστικά η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν πορεύεται στη βάση σχεδίου για την εκπαίδευση, αλλά κυρίως με σκοπό να προχωρήσει σε ορισμένες διευθετήσεις με την Εκκλησία. Θέλω να επαναλάβω οριστικά και κατηγορηματικά ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αντίθετο με τη χρησιμοποίηση της Εκκλησίας από τη Νέα Δημοκρατία για εξυπηρέτηση κομματικών στόχων”.(Ελ. 22 Σετέμβρη). Να γιατί χρόνια πριν εκκλησιαστικές “ανώτατες” σχολές δεν ήταν δυνατόν να δημιουργηθούν ακριβώς γιατί ούτε το κράτος ούτε και η εκκλησία είχαν σε τέτοιο βαθμό διαβρωθεί από τους ρωσόδουλους.