Παρέμβαση της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας ενάντια στην επίσκεψη Ίρβινγκ

Από τις αρχές Οκτωβρίου η ιστοσελίδα του φιλοναζιστή ιστορικού Ντέιβιντ Ίρβινγκ διαφήμιζε την παρουσίαση από τον ίδιο του νέου του βιβλίου «Ο πόλεμος των στρατηγών» στα ελληνικά στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ στις 25 Οκτώβρη. Στην ίδια εκδήλωση της οποίας τη διοργάνωση είχε αναλάβει ο εκδοτικός οίκος «Ιωλκός», ο Ίρβινγκ θα μιλούσε για τη θέση της Ελλάδας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τρεις μόλις μέρες πριν από την 28 Οκτωβρίου, την ημέρα του εορτασμού του αντιφασιστικού αγώνα. Η είδηση παρουσιάστηκε ταυτόχρονα από την ιντερνετική πύλη των ναζιστών «Μέανδρος».
Ο Ντέιβιντ Ίρβινγκ έχει καταδικαστεί στην Αγγλία μετά από μια δικαστική διαμάχη που διήρκεσε 5 χρόνια σαν «αρνητής του ολοκαυτώματος», «ρατσιστής» και «αντισημίτης» ενώ υπάρχει γι’ αυτόν απαγόρευση εισόδου σε αρκετές χώρες του κόσμου όπως στη Γαλλία, τη Γερμανία, τον Καναδά.
Θα ήταν μεγάλη πρόκληση για τη δημοκρατία στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη αν αυτός ο απολογητής του χιτλερισμού, διεθνές ίνδαλμα των ναζιστών, κατάφερνε να βρεθεί στην Ελλάδα, μέλος της Ενωμένης Ευρώπης, για να παρουσιάσει τους γνωστούς και καταδικασμένους ανιστόρητους αντισημιτικούς και φιλοναζιστικούς ισχυρισμούς του, και μάλιστα σε χώρο της ένωσης των ελλήνων δημοσιογράφων.
Η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία αμέσως μόλις έμαθε για την προγραμματισμένη εκδήλωση έκανε προφορική και γραπτή διαμαρτυρία προς την ΕΣΗΕΑ, ζητώντας να μην επιτρέψει στον Ίρβινγκ να χρησιμοποιήσει την αίθουσα της. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να μη δεχθεί τον Ίρβινγκ, τον οποίο χαρακτήρισε ανεπιθύμητο ως προπαγανδιστή του ιστορικού αναθεωρητισμού και αρνητή του Ολοκαυτώματος, αντισημίτη και ρατσιστή, ενώ το σκάνδαλο πήρε δημοσιότητα στον τύπο. Ενάντια στην επίσκεψη του Ίρβινγκ στην Ελλάδα διαμαρτυρήθηκε και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο.
Η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία στην συνέχεια κάλεσε κάθε δημόσιο και ιδιωτικό φορέα και κάθε πολίτη να αρνηθεί να παραχωρήσει οποιοδήποτε χώρο στην Ελλάδα στον υμνητή του ναζισμού.
Τελικά από όσα έγιναν γνωστά από την ιστοσελίδα του Ίρβινγκ, ήρθε στην Ελλάδα στις 25/10, αλλά περιορίστηκε να δίνει μεμονωμένες συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους σχετικά με το βιβλίο του.
Η ματαίωση της δημόσιας ομιλίας του Ίρβινγκ στην οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία ήταν μία σημαντική νίκη αν λάβει κανείς υπόψη του ότι τον Απρίλιο του 2003 είχε γίνει ομιλία του Ίρβινγκ στην Ελλάδα, σε χώρο του πολεμικού μουσείου που του είχαν παραχωρήσει οι έλληνες στρατιωτικοί. Τότε, μπροστά σε στρατιωτικούς και παρουσία του βουλευτή Πολυδώρα, κάτω από τα χειροκροτήματα των μελών της «Χρ. Αυγής», παρουσίασε το βιβλίο του με τον τίτλο «Ο πόλεμος του Χίτλερ» (σε συνεργασία με τις εκδόσεις Γκοβόστη) με το οποίο επιχειρούσε να αθωώσει τον Χίτλερ από οποιαδήποτε ευθύνη για το Ολοκαύτωμα.
Η ματαίωση της παρουσίασης του βιβλίου του Ίρβινγκ έρχεται σα συνέχεια της ματαίωσης του ναζιστικού φεστιβάλ και φανερώνει πόσο σημαντική ήταν αυτή η πάλη.