ΡΩΣΙΚΗ ΑΠΟΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Τη βδομάδα που μας πέρασε, και συγκεκριμένα στις 22-25 Οκτώβρη, ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο που ανήκει στο στόλο της Μαύρης Θάλασσας, το «Αζόφ», άραξε στο λιμάνι του Πειραιά. Ο πλοίαρχος και οι ανώτεροι αξιωματικοί επισκέφτηκαν το δήμαρχο της πόλης Χ. Αγραπίδη, ενώ πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του ρωσικού τμήματος του δημοτικού νεκροταφείου κι επιτράπηκε από τις αρχές μια συναυλία του συνόλου πνευστών του στόλου στην πλατεία Κοραή.
Αυτή η κίνηση δεν ήταν καθόλου τυχαία. Το έδαφος έστρωσε η ίδια η επίσκεψη Πούτιν στο Άγιο Όρος, του πρώτου τσάρου στην ιστορία που πατά το πόδι του στον Άθω και τον οποίο έσπευσε να υποδεχθεί ο δουλικότατος του έλληνας πρωθυπουργός. Οι Ρώσοι, πέρα από την ηγεμονία στο εκκλησιαστικό ζήτημα, θέλουν και μια βάση για το στόλο τους στη Μεσόγειο που θα τους επιτρέψει να περικυκλώσουν και να αποκλείσουν ενεργειακά την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι η μοναδική ίσως χώρα της Μεσογείου που δέχεται αδιαμαρτύρητα κάθε παρέμβαση της Ρωσίας στα εσωτερικά της. Όχι μόνο κατάπιε τις ληστρικές συμβάσεις για την προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών ΤΟR-Μ1 αλλά σύναψε και πολυμερή συμφωνία συνεργασίας αφού πρώτα επιβεβαίωσε την πολιτική της συμφωνία σε όλα τα θέματα (βλ. επίσκεψη Καραμανλή στη Μόσχα) χωρίς να εκδηλωθεί η παραμικρή αντίδραση στο εσωτερικό. Φαίνεται λοιπόν πως η σύντομη ρωσική ναυτική παρουσία στον Πειραιά αποτελεί απλά το προοίμιο για τη μετατροπή της χώρας μας σε μια νέα στρατιωτική βάση του ρώσικου σοσιαλιμπεριαλισμού.
Και καθώς η νεοτσαρική Ρωσία υλοποιεί το παμπάλαιο ηγεμονικό της σχέδιο να κατέβει στις θερμές θάλασσες ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος της χώρας τηρεί σιγήν ιχθύος.