ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ

ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΟΥΓΚΑΜΠΕ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΗΓΜΑΤΑ ΚΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΤΑ «ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ»

Με συνοπτικές διαδικασί ες το σοσιαλφασιστικό καθεστώς της Ζιμπάμπουε επιχειρεί να «λύσει» το πρόβλημα των παραγκουπόλεων στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, όπου έχει μαζευτεί ένας τεράστιος πληθυσμός που ζει από το μικρεμπόριο και αποτελείται σε μεγάλο μέρος από αγρότες, θύματα της αγροτικής πολιτικής του προέδρου Μουγκάμπε. Αυτός ο κόσμος των παραγκουπόλεων είναι πολιτικά ενάντια στον Μουγκάμπε και αποτελεί το βασικό κοινωνικό παράγοντα στήριξης της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Ο ρόλος του είναι καίριος, γιατί είναι εγκατεστημένος στο πολιτικό κέντρο της χώρας, στην πρωτεύουσα Χαράρε.
Ο δικτάτορας έχει λοιπόν εξαπολύσει μια μεγάλη επιχείρηση ισοπέδωσης των συνοικισμών αυτών και απομάκρυνσης των κατοίκων τους που φέρει την επίσημη ονομασία «επιχείρηση απομάκρυνσης των σκουπιδιών» (!!!) Αυτόν τον πληθυσμό ο Μουγκάμπε θέλει να τον σκορπίσει στην ύπαιθρο, αφού δεν του επιτρέπεται λόγω διεθνών συσχετισμών να τον εξοντώσει. Σύμφωνα με μία έρευνα της Action Aid International που διενεργήθηκε τον Αύγουστο, πάνω από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν άστεγοι, ενώ οι περισσότεροι ξαναγύρισαν στον τόπο των ερειπίων μην έχοντας εναλλακτική λύση. Ο Μουγκάμπε χαρακτήρισε την ύπαρξή τους «αποκύημα της φαντασίας» και αρνήθηκε την προσφορά του ΟΗΕ, ύψους 30 εκ. δολαρίων, προς τα θύματα αυτής της επιχείρησης, με τη δικαιολογία ότι στη χώρα του δεν υφίσταται καμιά ανθρωπιστική κρίση (Νew Υork Τimes, 13-11).
Μπορεί οι άνθρωποι να έχασαν τη στέγη τους, αλλά ο τουρίστας που επισκέπτεται τις μεγάλες πόλεις θα ενθουσιαστεί από την καθαριότητα και την άψογη ρυμοτομία. Μπορεί οι άστεγοι να αφέθηκαν στη μοίρα τους και να περιπλανώνται σαν ξένοι στην ίδια τους τη χώρα, αλλά κανείς έξω δεν πρέπει να το μάθει.
Η κατασκευή και διατήρηση μιας ιδανικής εικόνας για το καθεστώς σε αντιδιαστολή με την απόλυτη περιφρόνηση των λαϊκών μαζών, να ποια είναι η λογική του σοσιαλφασισμού!