Να συνεχίσουμε με περισσότερη ένταση την πάλη για την πραγματική απαγόρευση της “Χρυσής Αυγής” και των μεταμφιέσεών της

Στο προηγούμενο φύλλο είχαμε γράψει ένα πρώτο σχόλιο για την ανακοίνωση της αναστολής της λειτουργίας της «Χρυσής Αυγής». Η εκτίμησή μας ήταν ότι πρόκειται για μια τακτική αναδίπλωση της «Χρυσής Αυγής» που θα συνεχίσει τη δράση της σαν «Πατριωτική Συμμαχία» κρύβοντας το χαρακτήρα της σα ναζιστική συμμορία. Αυτή η εκτίμηση επαληθεύτηκε στη συνέχεια με τις ανακοινώσεις της «Χρυσής Αυγής» ότι διατηρεί την ιστοσελίδα της και την έκδοση του ομότιτλου περιοδικού της στη συντακτική επιτροπή του οποίου ανήκει ο αρχηγός της «Πατριωτικής Συμμαχίας» και γνωστός χρυσαυγίτης Δ. Ζαφειρόπουλος.
Μάλιστα στο εκδοτικό σημείωμα του Μιχαλολιάκου στο τελευταίο τεύχος που κυκλοφόρησε πριν την αναστολή διευκρινίζεται ότι το περιοδικό αυτό δεν είναι μόνο «ιδεολογικό», αλλά έχει άμεση σχέση με τον «πολιτικό αγώνα» της «Χρυσής Αυγής» γιατί «ιδεολογία που δεν γίνεται πολιτική στην πράξη… είναι μια φιλολογική ενασχόληση». Στο τεύχος αυτό φιγουράρει ένα άρθρο που υποστηρίζει τη ναζιστική θεωρία ότι η λευκή φυλή είναι η ανώτερη, ενώ δεν λείπει και η ανάλυση για τα «ύπουλα σχέδια» των Εβραίων κατά της Θεσσαλονίκης, ούτε βέβαια ένα άρθρο ύμνος στον χιτλερικό αξιωματικό Σκορτσένυ που «επέδειξε πάντοτε το ιπποτικό πνεύμα και συμπεριφορά που διέκρινε τα Waffen SS”!
Φαίνεται επίσης ότι παραμένουν οργανωτικά άθικτοι όλοι οι πυρήνες της «Χρυσής Αυγής» πανελλαδικά που θα μετακομίσουν τώρα στα γραφεία της «Πατριωτικής Συμμαχίας».
Όμως είναι γεγονός ότι οι ναζιστές υποχρεώθηκαν σε μια μεγάλη υποχώρηση που αποτελεί πολιτική και ηθική ήττα, στο κλείσιμο των γραφείων τους και στο σταμάτημα της έκδοσης της βδομαδιάτικης εφημερίδας τους. Η έστω και μερική αναστολή της «πολιτικής δραστηριότητας» της «Χρυσής Αυγής» που έγινε γνωστή με ανακοίνωση του αρχηγού των ναζιστών Μιχαλολιάκου στο τελευταίο τεύχος της εφημερίδας τους αποτελεί μία αντιφασιστική νίκη η οποία οφείλεται κυρίως στην επίμονη και πολυετή δουλειά της αποκάλυψης του ναζιστικού ανοιχτά χιτλερικού χαρακτήρα αυτής της συμμορίας που προηγούμενα τη θεωρούσαν ακροδεξιά, εθνικιστική ή απλά φασιστική. Αυτή η αποκάλυψη που ξεκίνησε από την ΟΑΚΚΕ οφείλεται κυρίως στην μεθοδική δουλειά της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας από τα 1998 που αυτή δημιουργήθηκε ως σήμερα. Αφού η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία έκανε τη ΧΑ το πιο ανυπόληπτο έκτρωμα της πολιτικής ζωής, την απομόνωσε και από τα μέτωπα που επιχείρησε με τα πιο «καθώς πρέπει» κόμματα και τάσεις της αστικής τάξης. Το πιο καθοριστικό τέτοιο χτύπημα που δόθηκε στη «Χρυσή» Αυγή ήταν στο πιο μεγάλο της πολιτικό άλμα, εκείνο προς το κόμμα του Καρατζαφέρη στις νομαρχιακές εκλογές του 2002. Αυτό το άλμα ματαιώθηκε όταν η Αντιναζιστική αποκάλυψε στο πιο πλατύ δυνατό κοινό, ότι η Χρυσή Αυγή κατέβαζε υποψήφιους στο συνδυασμό του Καρατζαφέρη, και ότι αυτό το κόμμα ήταν ναζιστικό. Αν το 1998 η Αντιναζιστική ενημέρωνε τη δημοκρατική μάζα ότι η ΧΑ ήταν ναζιστική, το 2002 με την καταγγελία της κατά του Καρατζαφέρη για τη συμμαχία μαζί της, αυτό το έμαθε όλος ο πληθυσμός. Τότε ακόμα και πολλοί εθνοσοβινιτές αποτραβήχτηκαν από τον Καρατζαφέρη που υποχρεώθηκε να δηλώσει φίλος των εβραίων και των ομοφυλόφιλων. Η ΧΑ γελοιοποιήθηκε ακόμα και στους οπαδούς της, η συμμαχία κατέρρευσε και από αυτό το φιάσκο η ΧΑ δεν συνήλθε ποτέ.
Το δεύτερο μεγάλο χτύπημα ήρθε πρόσφατα όταν οι ναζιστές επιχείρησαν να διασωθούν και να μαζικοποιηθούν λειτουργώντας τουλάχιστον σα μια διεθνής ναζιστική βάση στη μόνη χώρα της ΕΕ όπου ναζιστές έχουν τόσο μεγάλη καθεστωτική διακομματική ανοχή και έμμεση στήριξη. Έτσι διοργάνωσαν αυτό που ονόμασαν «πρώτο πανευρωπαϊκό εθνικιστικό φεστιβάλ» το Σεπτέμβρη. Αυτή η κίνηση προκάλεσε αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο. Και πάλι η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία έπαιξε τον καταλυτικό ρόλο ξεκινώντας μια διεθνή, κυρίως ηλεκτρονική, καμπάνια με την οποία απεύθυνε κάλεσμα στις πιο μεγάλες ευρωπαϊκές αλλά και παγκόσμιες αντιφασιστικές οργανώσεις αλλά και στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης να πιέσουν τον έλληνα πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση για να απαγορευτεί η ναζιστική σύναξη. Πράγματι, κάτω από τη διεθνή πίεση η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιβάλει την απαγόρευση του φεστιβάλ.
Το ότι αυτή η απαγόρευση γίνεται ύστερα από εξωτερικό εξαναγκασμό αποδεικνύεται από το ότι ως τη στιγμή της απαγόρευσης οι εσωτερικές πολιτικές αντιδράσεις από πραγματικούς και κάλπικους αντιφασίστες είχαν τοπικό βάρος και ελάχιστη κεντρική πολιτική απήχηση και ακόμα λιγότερη μαζική συμμετοχή.
Αυτή η αδράνεια οφειλόταν στη φυσική κίνηση του τετρακομματικού καθεστώτος (πρωθυπουργός του οποίου είναι ο Καραμανλής), όχι μόνο να στηρίζει τη νόμιμη λειτουργία της ναζιστικής συμμορίας, αλλά και να της παρέχει πλήρη κάλυψη χορηγώντας της ασυλία για όλες σχεδόν τις εγκληματικές επιθέσεις της, αλλά και για τη ρατσιστική, εθνοφυλετική χιτλερική προπαγάνδα στην οποία επιδιδόταν δραστήρια μέσα από την εβδομαδιαία εφημερίδα και τα περιοδικά της. Αυτή η στήριξη έφτανε μέχρι το κάλεσμά της από υπουργούς να κάθεται στο τραπέζι με όλα τα κόμματα της χώρας για να συμμετέχει στο μοίρασμα του προεκλογικού τηλεοπτικού χρόνου. Εκεί μόνο η ΟΑΚΚΕ και το «Ουράνιο Τόξο» δεν δέχτηκαν να καθίσουν σε αυτό το τραπέζι. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο υπόδικος Ανδρουτσόπουλος, αρχηγικό στέλεχος των ναζιστών, παρέμενε για χρόνια ασύλληπτος για δολοφονική επίθεση ενάντια σε φοιτητές έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων και τελικά παραδόθηκε (!) όταν είχαν ήδη αρχίσει να σκουραίνουν τα πράγματα για τους ναζιστές με τη διεθνή κατακραυγή για το φεστιβάλ τους στις αρχές Σεπτέμβρη. Το ίδιο καθεστώς αρνήθηκε με επιμονή να θέσει τη «Χρυσή Αυγή» εκτός νόμου, γιατί μοιράζονται τον ίδιο αντιδραστικό αντιαμερικανισμό, αντισημιτισμό και μικροαστικό αντικαπιταλισμό και μαζί κατεβαίνουν σε διαδηλώσεις ενάντια στην Αμερική για τον πόλεμο του Ιράκ. Ήταν αναμενόμενο λοιπόν ότι αυτό το καθεστώς δεν θα επέτρεπε ποτέ στη ΧΑ να αποδώσει την τακτική της αυτή ήττα στην πραγματικά πιο εχθρική της δύναμη, όπως η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία. Ο αντιναζισμός που νίκησε την ΧΑ έπρεπε πάλι να είναι ο «αντιναζισμός» του ίδιου του καθεστώτος που καθοδηγεί και τους προστατεύει τους ναζιστές. Η ΧΑ ανακοίνωσε λοιπόν ότι «κλείνει» γιατί την ανάγκασαν τάχα οι κουκουλοφόροι που επιτέθηκαν στα γραφεία της στα μέσα Νοέμβρη και οι οποίοι πάντα προβόκαραν τον αντιναζιστικό αγώνα καίγοντας σημαίες, διώχνοντας δημοσιογράφους και καίγοντας αυτοκίνητα.
Με τη μεθόδευση της αναστολής οι ναζιστές θα συνεχίσουν τη δράση τους κρύβοντας προς τα έξω το ναζιστικό τους χαρακτήρα για να γίνουν μαζικοί επειδή απέτυχαν να γίνουν σαν ανοιχτοί ναζιστές. Αυτός είναι ο λόγος που ανακοίνωσαν την αναστολή χωρίς να κάνουν πραγματική αναστολή. Αυτό που θέλουν λοιπόν είναι να απελευθερώσουν κάπως από τα απεχθή ιδεολογικά χιτλερικά δεσμά της την «Πατριωτική Συμμαχία» και έτσι να κρύψουν το γεγονός ότι αυτή δεν είναι τίποτα άλλο από το καλυμμένο πρόσωπο της ίδιας της «Χρυσής Αυγής» πίσω από τη συνεργασία της με τους χουντικούς. Ο Μιχαλολιάκος ήδη έχει αποκτήσει μόνιμη στήλη στον «Ελεύθερο Κόσμο», εφημερίδα της «Πατριωτικής Συμμαχίας», που δημοσίευσε αποκλειστική του συνέντευξη στην οποία δηλώνει: «Είναι γνωστό ότι η «Χρυσή Αυγή» πρωτοστάτησε στην ίδρυση της «Πατριωτικής Συμμαχίας» και τη στήριξε με όλες της τις δυνάμεις στις τελευταίες ευρωεκλογές. Αυτό θα εξακολουθήσει να κάνει». Στο ίδιο φύλλο πρωτοσέλιδη είδηση είναι η ίδρυση της «πρώτης διεθνούς του εθνικισμού» στην οποία συμμετέχουν το «Εθνικό Μέτωπο» του Λεπέν, το αυστριακό «Κόμμα της Ελευθερίας» του Χάϊντερ, το φλαμανδικό «Vlaams Block” και η ιταλική «Alternativa Sociale” της Αλεσάντρα Μουσολίνι με την οποία όπως αναφέρεται η «Πατριωτική Συμμαχία» διατηρεί άριστες σχέσεις. Το σχετικό άρθρο τελειώνει με την ανακοίνωση της «ΠΣ» ότι «αντιμετωπίζει θετικά την παραπάνω προοπτική και εντός των ημερών αναμένονται εξελίξεις».Ο ίδιος ο Ζαφειρόπουλος, ως γραμματέας της «ΠΣ» γράφει άρθρο για την αναστολή λειτουργίας της «Χρυσής Αυγής» με τον τίτλο «Δεν είναι ένας επίλογος» και λέει: «Αν κάτι εξάλλου, χαρακτήριζε τη Χρυσή Αυγή, αυτό ήταν η ίδια η δράση της. Η δράση σαν απόρροια του χαρακτήρα, κάτι που δεν αποκτιέται ποτέ αν δεν το έχεις μέσα σου, όσο κι αν διαβάσεις, όσα κι αν ακούσεις. Όσοι λοιπόν ένιωσαν κάποια στιγμή την ανάγκη αυτή, θα εξακολουθήσουν να τη νιώθουν και στο μέλλον. Γιατί ο Αγώνας συνεχίζεται. Υπάρχει η ΠΑΤΡΙ.Σ βασική συνιστώσα της οποίας υπήρξε από την πρώτη στιγμή η Χρυσή Αυγή…Αντί λοιπόν ενός επιλόγου η αναγγελία της αναστολής λειτουργίας της «Χρυσής Αυγής» αποτελεί ένα κάλεσμα αγώνα».
Πράγματι η «ΧΑ» συνέχιζε τη δράση της με ζήλο ακόμα και στα «τελευταία» της. Στα μέσα Οκτώβρη ο ναζιστής Ρουμελιώτης μαχαίρωσε ένα μαθητή στο Μοναστηράκι γιατί φορούσε αντιναζιστική κονκάρδα. Ο ίδιος συμμετείχε τον Ιούνη του 2000 σε επίθεση χρυσαυγιτών στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο στην Ομόνοια. Η δίκη του Ρουμελιώτη που γινόταν τον ίδιο μήνα αναβλήθηκε για άλλη μια φορά και έχει οριστεί για τις 3 Μάη 2006 σε μία επανάληψη της τακτικής των αναβολών των δικών με κατηγορούμενους χρυσαυγίτες που έχουν συλληφθεί για επιθέσεις. Είναι βασικό για το καθεστώς να μην υπάρχουν καταδίκες των ναζήδων. Είναι φανερό ότι η αναστολή της «πολιτικής δραστηριότητας» της «ΧΑ» δεν σημαίνει καθόλου αναστολή της βίας της για την οποία τώρα θα μπορεί να εξασφαλίζει ακόμα μεγαλύτερα ασυλία κρυμμένη μέσα στην «ΠΣ». Αντίθετα η αναστολή θα σημάνει μεγαλύτερη επίθεση στη δημοκρατία, μεγαλύτερους τραμπουκισμούς, μεγαλύτερη διείσδυση μέσα στη νεολαία και μέσα σε ένα λαό πολύ δηλητηριασμένο από το σοβινισμό και τσακισμένο από το παραγωγικό σαμποτάζ.
Πρέπει λοιπόν να αποκαλύψουμε πολιτικά και να συνεχίσουμε με πιο πολλή δύναμη να καταγγέλουμε τη «Χρυση Αυγή» και αυτόνομη με τις οργανώσεις της, τις ιστοσελίδες της και τα περιοδικά της, και σαν πολιτικός καθοδηγητικός πυρήνας της «Πατριωτικής Συμμαχίας», και ταυτόχρονα να συνεχίσουμε να απαιτούμε την απαγόρευση των ναζιστών, την απαγόρευση της δράσης και της προπαγάνδας τους, με όποιο σχήμα και αν εμφανίζονται αυτοί. Η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία θα συνεχίσει επίσης με αποφασιστικότητα και την πάλη της ενάντια σε όσους προστατεύουν τους ναζιστές και καλεί όλους τους αντιφασίστες να συσπειρωθούν στις γραμμές της.