ΤΟ ΡΩΣΟΔΟΥΛΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΡΩΣΟΚΙΝΕΖΙΚΟ ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΙΚΟ ΑΞΟΝΑ

ΕΛΛΑΔΑ-ΡΩΣΙΑ

Η ελληνική αστική τάξη προσανατολίζεται σταθερά προς τη Ρωσία. Οι οικονομικές συμφωνίες με ρωσικές κρατικές επιχειρήσεις γίνονται όλο και περισσότερες. Η αρχή έγινε με την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από το ρώσικο φυσικό αέριο και σιγά-σιγά, με την ενθάρρυνση του ρωσόδουλου καθεστώτος, διαφορετικοί τομείς της οικονομίας έχουν αρχίσει να δένουν τα συμφέροντά τους με το ρώσικο κράτος: «Η συνάντηση 170 ελληνικών επιχειρήσεων με δεκάδες ρωσικές εταιρείες στη Μόσχα έγινε έπειτα από πρωτοβουλία του υφυπουργού Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη. Στόχος ήταν να δοθεί η ευκαιρία στους Έλληνες να δουν ρώσους ομολόγους και να διερευνήσουν πιθανές συνεργασίες» (Ελευθεροτυπία, 2/10). Έτσι: «Ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες (Μηχανική, ΄Ακτωρ, ΄Εδραση, ΑΕΓΕΚ κ.ά.) ήρθαν σε επαφή με το δήμο της Μόσχας για να συμμετέχουν σε πρότζεκτ, ναυτιλιακές εταιρείες συμφώνησαν για τη μεταφορά σιτηρών, τράπεζες και σουπερμάρκετ συζήτησαν για τη μεταφορά τεχνογνωσίας, ενώ αρκετές επαφές έγιναν μεταξύ ελληνικών ξενοδοχείων και ρωσικών τουρ οπερέιτορ. Επαφές «κεκλεισμένων των θυρών» έγιναν στο τομέα της ενέργειας (στη λίστα των συμμετεχόντων περιλαμβάνονταν η ΔΕΠΑ, τα ΕΛΛ.ΠΕ., ο όμιλος Κοπελούζου και η Mamidoil Jetoil)» (στο ίδιο).
Τέτοιες οικονομικές συναντήσεις με ρώσους γίνονται και στην επαρχία, με περιφερειακές τοπικές εταιρείες: «Το Επιμελητήριο Κορινθίας ενημερώνει τα μέλη του ότι στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης του ΟΠΕ για το 2005 διοργανώνεται Επιχειρηματική Αποστολή στη Μόσχα για το διάστημα από 29-11 μέχρι 2-12. Η αποστολή αποσκοπεί στην περαιτέρω σύσφιξη των εμπορικών ανταλλαγών και την εγκαθίδρυση σταθερών επαφών μεταξύ των επιχειρήσεων των δύο χωρών με ουσιαστική συνεργασία σε επιχειρηματικό, εμπορικό και οικονομικό επίπεδο…» (τοπική εφημερίδα της Κορίνθου).

Ρωσικό Κέντρο Πολιτισμού και Επιστημών στην Αθήνα

Ρωσικό Κέντρο Πολιτισμού και Επιστημών στην Αθήνα εγκαινίασε ο ρώσος πρέσβης Μπιτόβιν, με την παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού Πετραλιά. Ο εκπρόσωπος του ρώσικου ιμπεριαλισμού στη χώρα μας χαρακτήρισε το Κέντρο «γέφυρα πολιτισμού» μεταξύ Ελλάδας - Ρωσίας, χώρες «συνοδοιπόρους από το βάθος των αιώνων», όπως είπε. Αναφέρθηκε στις σταθερά στενές σχέσεις των δύο χωρών, στους κοινούς δεσμούς που ενισχύει και η Ορθοδοξία, τονίζοντας ότι με το Κέντρο αυτές οι σχέσεις θα αναθερμανθούν και θα αναπτυχθούν εκ νέου σε διευρυμένο επίπεδο» (Ναυτεμπορική, 12-11).
Η Πετραλιά, αναφερόμενη στο κέντρο, είπε ότι «θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάδειξη και σύσφιξη των ιστορικών σχέσεων των δύο χωρών, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας διαρκούς και συστηματικής παρουσίας του ρωσικού πολιτιστικού στοιχείου στην Ελλάδα» (στο ίδιο).
Αυτό είναι που μας ανησυχεί! Η διαρκής και ολοένα και πιο μεγάλη παρουσία -πολιτική, οικονομική, και πολιτιστική- των σοσιαλιμπεριαλιστών σφαγέων και βασανιστών στη χώρα μας.
Το Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων «Ιτάρ-Τας» σε τηλεγράφημά του ασχολήθηκε με την παρουσίαση στην Αθήνα του Κέντρου ρωσο-ελληνικών Ιστορικών Ερευνών, το οποίο, σύμφωνα με το διευθυντή του Πάνο Στάμου, θα έχει ως αντικείμενο την έρευνα των ιστορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, την ιστορία των Ελλήνων στη Ρωσία και, επίσης, το ρόλο της Ρωσίας σε διάφορα χρονικά στάδια της επανάστασης του ’21.
Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, ο Στάμου ανέφερε ότι έχουν δημιουργηθεί επαφές με μια σειρά από ρωσικά αρχεία, όπως με τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, το Ινστιτούτο Σλαβικού Πολιτισμού, την Ακαδημία του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού και το μουσείο Πολεμικού Ναυτικού στην Αγία Πετρούπολη, καθώς και με την Κοινότητα Ελληνικών Ερευνών στη Μόσχα. Το τηλεγράφημα αναφέρει ότι μία από τις πρώτες εκδηλώσεις του Κέντρου θα είναι η παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του πλοιάρχου εν αποστρατεία, διδάκτορα ιστορικών επιστημών και καθηγητή της Ακαδημίας Πολεμικού Ναυτικού της Αγίας Πετρούπολης Γιούρι Πριάχιν. Το βιβλίο αναφέρεται στη ζωή του Λάμπρου Κατσώνη, «μίας από τις σημαντικότερες μορφές του εθνικού απελευθερωτικού κινήματος, ο οποίος υπηρέτησε και στο ρωσικό στρατό, καθώς ο Κατσώνης διοικούσε ρωσικό στολίσκο στη Μεσόγειο και πολέμησε ατρόμητα κατά του οθωμανικού αυτοκρατορικού στόλου κατά τη διάρκεια του ρωσο-τουρκικού πολέμου την περίοδο 1787-1791» (Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, 8-12).
Πριν τη δημιουργία του ρωσικού κέντρου είχε προηγηθεί συμφωνία επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και του Moscow State Institute of International Relations (MGIMO) της Ρωσίας, στις 25 Οκτωβρίου 2004. Η συμφωνία που υπογράφηκε είχε εγκριθεί στη Συνεδρίαση 2762/26.5.2004 της Συγκλήτου και προβλέπει, σε πρώτη φάση, την ανταλλαγή μελών ΔΕΠ για διδακτικούς και ερευνητικούς σκοπούς. Το MGIMO τροφοδοτεί με τους αποφοίτους του το διπλωματικό σώμα της Ρωσίας, τις υπηρεσίες διερμηνείας, εμπορίου, δημοσιογραφίας κ.ά., δηλαδή όλους εκείνους που προωθούν και υλοποιούν τη ρώσικη σοσιαλιμπεριαλιστική πολιτική στις χώρες του πλανήτη.

Η ΟΑΚΚΕ, έχει δεχθεί επικρίσεις όταν εδώ και δυο δεκαετίες αποκαλύπτει ασταμάτητα την αυξανόμενη πρόσδεση της Ελλάδας στο ρώσικο άρμα. Δυστυχώς αυτή η πρόσδεση παίρνει τώρα πια τη μορφή χιονοστιβάδας, και πρέπει να είναι κανείς ανόητος, για να μπορέσει να την παραβλέψει ή, ακόμα περισσότερο, να την αρνηθεί.

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΙΝΑ

ΖΩΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

«Την πρόσβαση σε ελεύθερη ζώνη εμπορίου στην Ελλάδα, ώστε να αποτελέσει την πύλη εισόδου, αλλά και διαμετακομιστικό κέντρο των κινέζικων προϊόντων προς την Ευρώπη, συζήτησαν σύμφωνα με πληροφορίες χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας με τον κινέζο ομόλογό του Ουάγκ Ζονγκφού» (Ελευθεροτυπία, 22-10).
Ως κατάλληλη περιοχή για τη δραστηριότητα αυτή έχει επιλεγεί από την κινεζική πλευρά η Ναυτική Βιομηχανική Περιοχή στο Πλατυγιάλι Αστακού. Την τελευταία εξαγόρασε πριν από περίπου 4 χρόνια η τεχνική εταιρεία ΑΕΓΕΚ, η οποία και υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα με μεγάλες κρατικές ενισχύσεις, προκειμένου να αναδειχθεί σε ιδιωτικό λιμάνι με τέρμιναλ containers κτλ.

ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

Με αφορμή την προσφυγή δύο εταιρειών στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά του ΟΛΠ για προνομιακή μεταχείριση στη μεγαλύτερη εταιρεία με την οποία συνεργάζεται ο ΟΛΠ, συντάχθηκε κατηγορητήριο κατά του ΟΛΠ στηριζόμενο και σε θέσεις που διατυπώθηκαν σε διοικητικά του συμβούλια. Συγκεκριμένα, στο απόσπασμα ενός πρακτικού της 5ης συνεδρίασης του δ. σ. της 23-2-05 αναφέρεται ότι «συζητήθηκαν τα προβλήματα και οφειλές των εταιρειών Σαρλής και Αγγελόπουλος ΕΠΕ και Dealmar Ναυτιλιακή ΕΠΕ, οι οποίοι, συνεπεία της προνομιακής μεταχείρισης της MSC (σσ. Mediterranean Shipping Company) (από την οποία όμως προέρχονται τα περισσότερα έσοδά μας) έχουν κατακόρυφη αύξηση των αποθηκευτικών δικαιωμάτων τους. Σημειωτέον ότι η αδράνεια η δική μας για τη ρύθμιση μέσω φιλικού διακανονισμού των οφειλών της Σαρλής και Αγγελόπουλος έχει σαν επακόλουθο τη συνεχή συσσώρευση των χρεών της» (Ελευθεροτυπία, 11/12).
Ο ΟΛΠ απειλείται πια με επιβολή προστίμου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ύψους μέχρι 4,6 εκατομμυρίων ευρώ (του 3% των ακαθάριστων εσόδων). Σ’ αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να οδηγηθεί σε καταγγελία και η σύμβαση με την MSC, που είναι ο μεγαλύτερος από τους πελάτες του ΟΛΠ με 33,8 εκατ. ευρώ, ακολουθούμενη από την ΖΙΜ με 7,2 εκατ. ευρώ, την Σαρλής με 5,2 εκατ. ευρώ και τις Maersk, Bochard - Αδάμης και CMA (στοιχεία 2003) με μικρότερα ποσά.
Στην υπόθεση ενεπλάκη τις τελευταίες μέρες και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ και οι Κινέζοι. Σύμφωνα με το παραπάνω δημοσίευμα: «Οι τελευταίοι φαίνεται πως ύστερα από σειρά συναντήσεων με τον ΥΕΝ εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την ανάπτυξη κοινής επενδυτικής πολιτικής μεταξύ των οργανισμών λιμένων της Ελλάδας και κινεζικών μεταφορικών ομίλων».
Μάλιστα ο υπουργός Ναυτιλίας Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε πρόσφατα στην πρόσκληση που έχει απευθύνει προς την κινεζική πλευρά για τη δημιουργία λιμενικών υποδομών και διεθνούς διαμετακομιστικού σταθμού στο Τυμπάκι της νότιας Κρήτης, εκλογικής του περιφέρειας. Κατά την εκτίμηση παραγόντων του κλάδου, η απεμπλοκή από τη συμφωνία με την MSC Hellas θα επιτρέψει στον ΟΛΠ να επαναδιαπραγματευθεί από μηδενική βάση με την κινεζική πλευρά. Η θέση του Κεφαλογιάννη «ήταν ευθύτατη και άμεση κατά της σύμβασης ΟΛΠ και MSC, κατηγορώντας την προηγούμενη διοίκηση πως υπέγραψε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου παράταση της συνεργασίας για δέκα χρόνια» (στο ίδιο).
Μετά τον Κόκκαλη και τα ρώσικα πολεμικά, τώρα και οι Κινέζοι στον Πειραιά!

«Πολιτιστικές σχέσεις»

Ο υφυπουργός Παιδείας Ταλιαδούρος συναντήθηκε την Πέμπτη 24/11 με τον υφυπουργό Παιδείας της Κίνας Jiagui στο πλαίσιο της επίσκεψης της κινεζικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, που απαρτίζεται από διευθυντές της κινεζικής Ακαδημίας. Οι Κινέζοι επισκέπτονται επίσημα την Ελλάδα, για να εγκαινιάσουν τη συνεργασία της Ακαδημίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, με τα οποία πρόκειται να υπογράψουν συμφωνίες συνεργασίας.
Εν τω μεταξύ στο Πεκίνο στις 14/12 η Πετραλιά συναντήθηκε με την αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Chen Zhili. Η Πετραλιά και η Zhili συζήτησαν για τα κοινά πολιτισμικά και πολιτιστικά στοιχεία που έχουν οι δύο χώρες, την προώθηση της ολυμπιακής συνεργασίας, αλλά και τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για ανταλλαγή εκθέσεων πολιτιστικού περιεχομένου τη χρονιά 2007-2008, μετά την αποδοχή της ελληνικής πρότασης από την κινεζική κυβέρνηση να είναι η Ελλάδα η τιμώμενη χώρα στο ολυμπιακό Πεκίνο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης ανέφερε στην αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού ότι «η κινεζική κυβέρνηση αναμένει την επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού στην Κίνα τον ερχόμενο Ιανουάριο, επίσκεψη που -όπως είπε- θα ενισχύσει τις σχέσεις των δύο λαών» (Ναυτεμπορική, 14,12).