Το ψευτοΚΚΕ καταψηφίζει ευρωπαϊκή πρόταση για βελτίωση της θέσης των μεταναστών

Στις 17/1 κατατέθηκε στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου η έκθεση του ιταλού ευρωβουλευτή της «Ευρωπαϊκής Αριστεράς» Τζούστο Κατάνια, που περιελάμβανε ορισμένες θεσμικές προτάσεις για την καλυτέρευση της ζωής των μεταναστών που διαβιούν εντός των ορίων της Ε.Ε. Για παράδειγμα, καλούσε τα κράτη-μέλη να παραχωρήσουν την εθνική ιθαγένεια σε όσους μετανάστες διαμένουν εκεί για εύλογο χρονικό διάστημα, καθιστούσε νομικά δεσμευτικό το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, και καλούσε όλα τα κράτη-μέλη να σεβαστούν το δικαίωμα των αλλοδαπών για συμμετοχή στον τοπικό κι ευρωπαϊκό δημόσιο βίο (συμμορφούμενα με τη σχετική σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης) καθώς και τα δικαιώματα του εκλέγειν-εκλέγεσθαι, της ελεύθερης κυκλοφορίας, της απόκτησης μόνιμης άδειας παραμονής, και της διαμονής σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ σε όσους ήδη διαμένουν στη χώρα υποδοχής για πάνω από 5 χρόνια. Η έκθεση καταψηφίστηκε με 347 ψήφους έναντι 276 υπέρ και 22 αποχών. Κατά ψήφισαν, εκτός από τους ευρωσκεπτικιστές της παραδοσιακής σοβινιστικής δεξιάς και ακροδεξιάς, και οι ευρωβουλευτές του ψευτοΚΚΕ, οι μόνοι μέσα σε ολόκληρη την κοινοβουλευτική ομάδα της «αριστεράς» που το έκαναν.
Η είδηση γνωστοποιήθηκε στο ελληνικό κοινό μόλις δέκα ημέρες αργότερα από τους «Ιούς» της «Ελευθεροτυπίας» (28-1). Ακολούθησε απαντητική επιστολή του ευρωβουλευτή του ψευτοΚΚΕ Γ. Τούσσα στην ίδια εφημερίδα, με την οποία το κόμμα του Περισσού προσπάθησε να δικαιολογήσει τη στάση του. Τα βασικότερα επιχειρήματά του ήταν ότι ο Καταστατικός Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων «βρίσκεται πολύ πιο πίσω από τη Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που έχουν κυρώσει τα περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ότι η ευρωπαϊκή ιθαγένεια «δεν έχει κανένα απολύτως νομικό και ουσιαστικό περιεχόμενο» ενώ «δε συνεπάγεται κανένα δικαίωμα (…) αλλά μόνο υποχρεώσεις», κι ότι «χρησιμοποιείται στην Έκθεση αποκλειστικά και μόνο σαν ιδεολογικό μέσο για να εμπεδώσει στους εργαζόμενους - κατοίκους σε χώρες της Ε.Ε.. το «αίσθημα ότι ανήκουν στην Ε.Ε.», σε μια «πραγματική πολιτική κοινότητα» των ιμπεριαλιστών».
Πραγματικά τι γελοίο να λες στους αλβανούς μετανάστες που δεν έχουν κανένα απολύτως πολιτικό δικαίωμα στην Ελλάδα, και που τους δίνεται το δικαίωμα να έχουν κάποια χειροπιαστά θεμελιώδη δικαιώματα σαν ευρωπαίοι, κυρίως το να μην πετάγονται σα τα σκυλιά έξω από τη χώρα, να μην τα έχουν, γιατί ο «Καταστατικός Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων «βρίσκεται πολύ πιο πίσω από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» ή γιατί η ευρωπαϊκή ιθαγένεια «δεν έχει κανένα απολύτως νομικό και ουσιαστικό περιεχόμενο» ή το τρομερό ότι θα τους εμπεδώσει το σατανικό «αίσθημα ότι ανήκουν στην Ε.Ε» των ιμπεριαλιστών λες και υπάρχει τίποτα χειρότερο από την πραγματικότητα να ανήκουν σε μια Ελλάδα που τους ταπεινώνει ή και τους σκοτώνει σε κάθε ευκαιρία.
Εάν ίσχυαν τα παραπάνω επιχειρήματα τότε πώς εξηγείται το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι απλοί πολίτες όχι μόνο από ευρωπαϊκές αλλά κι από τρίτες χώρες προσφεύγουν στα ευρωπαϊκά όργανα για να βρουν το δίκιο τους; Και μήπως το ευρωπαϊκό δικαστήριο δεν έχει αναγκάσει το ελληνικό κράτος να πληρώσει (σε χρήμα και κακοφημία) για την τόσο βάναυση χρόνια καταπίεση των εθνικών μειονοτήτων κ.ά. κοινωνικών ομάδων, τη διαφθορά και την αυθαιρεσία σε βάρος των πολιτών; Και σε τελευταία ανάλυση, από πότε μαρξιστές αντιστρατεύονται την εθελοντική κατάργηση των εθνικών συνόρων δηλώνοντας αντίθετοι στη θεσμοθέτηση της ευρωπαϊκής ιθαγένειας, όταν μάλιστα αυτή είναι το αποτέλεσμα της πάλης των ευρωπαϊκών λαών με τον εγχώριο σοβινισμό, το φασισμό και το ναζισμό;
Η καταψήφιση της έκθεσης Κατάνια από το ψευτοΚΚΕ δείχνει ξεκάθαρα πόσο αντιδραστικό - αντιδιεθνιστικό είναι αυτό το κόμμα και πόσο είναι το μίσος του για το μεταναστευτικό προλεταριάτο. Δείχνει επίσης την κατανομή ρόλων μέσα στο στρατόπεδο του σοσιαλφασισμού σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ξένων εργατών: από τη μια ο ΣΥΝ έχει αναλάβει τη μαζική είσοδο σκλάβων για το σπάσιμο του μεροκάματου και τη διάσπαση της ελληνικής εργατικής τάξης με το σύνθημα «έλληνες και ξένοι αδέλφια». Από την άλλη το ψευτοΚΚΕ διασφαλίζει για ότι το βιοτικό επίπεδο των σκλάβων παραμένει χαμηλό και τα δικαιώματά τους ανύπαρκτα, έτσι ώστε ο ρατσισμός αλλά και το εθνικό μίσος και από τις δύο πλευρές να θεριεύει.