ΦΩΤΑ 2006: ΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΔΩ

Συνεχίζοντας για έξι χρόνια έναν αγώνα-σύμβολο για τον Πειραιά, και φέτος τη μέρα των Φώτων οι απολυμένοι των Λιπασμάτων περίμεναν στην είσοδο του λιμανιού, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς και τα στελέχη των κομμάτων που συνεχίζουν να καλύπτουν το έγκλημα του αναίτιου κλεισίματος του εργοστασίου των Λιπασμάτων αφού ακόμα δεν έχει γίνει η αποκατάσταση των ανέργων.
Κάθε χρόνο η συμπαράσταση και η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγαλύτερη, το ίδιο και η αγανάκτηση των απολυμένων. Ξανά, με συνθήματα, πανό και προκήρυξη θύμισαν το έγκλημα που έχει γίνει σε βάρος τους και συνεχίζεται όσο το κράτος τους αφήνει στην κατάσταση της ανεργίας που το ίδιο τους έριξε. Φέτος το πανό των απολυμένων είχε στις άκρες του δύο αρμαθιές πολύχρωμα μπαλόνια, και αφέθηκε στο τέλος της διαμαρτυρίας να ταξιδέψει στον ουρανό πάνω από την πόλη του Πειραιά.
Τα συνθήματα των απολυμένων ήταν: "Λιπάσματα, Λιπάσματα", "Κλείσαν τα Λιπάσματα χωρίς καμιά αιτία, τώρα να πληρώσουνε για την ανεργία", "Εδώ και τώρα αποκατάσταση", "Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία". Η διαμαρτυρία έγινε όπως πάντα με σεβασμό στο τελετουργικό της γιορτής κατά τη διάρκεια της οποίας δεν φωνάχτηκαν συνθήματα. Στην επιστροφή των επισήμων από την τελετή, οι απολυμένοι φώναξαν δυνατά και σύσσωμα: "Λιπάσματα", "Λιπάσματα" και δεν άφησαν κανένα να αγνοήσει την παρουσία τους.
Τα κανάλια κάλυψαν τη διαμαρτυρία αφού το καθεστώς δεν μπορεί πια να συνεχίζει την απόλυτη απομόνωση σε ένα κίνημα που άντεξε για καιρό και έχει έρθει η ώρα τώρα να συναντήσει τα αδέλφια του στις βιομηχανίες που κλείνουν από την πολιτική του σαμποτάζ των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του εργοστασίου των Λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη, της ΒΦΛ.
Οι απολυμένοι περιμένουν την απόφαση του δικαστηρίου του Αρείου Πάγου για την υπόθεσή τους. Πίσω από αυτή τη δικαστική απόφαση έχει οχυρωθεί η κυβέρνηση, και μάλιστα έπεισε την Ευρωβουλή που είχε αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια, να μην προχωρήσει τη διαδικασία έως την έκδοσή της. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μόνο το δικαστήριο μπορεί να κρίνει αν οι απολύσεις των λιπασματιωτών ήταν παράνομες και καταχρηστικές. Είναι φυσικό αυτή η επιμονή σε συνδυασμό με την τρέχουσα επιχείρηση της κάθαρσης στη δικαιοσύνη να δημιουργεί ανησυχία σε σχέση με τη δικαστική έκβαση της υπόθεσης. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα αιτήματα των λιπασματιωτών είναι απόλυτα δίκαια σύμφωνα με το εθνικό και το κοινοτικό δίκαιο, και ότι υπάρχει θετική εισήγηση και θετικές γνωμοδοτήσεις των κοινοτικών οργάνων. Ότι και να γίνει πάντως οι απολυμένοι θα βρουν τελικά το δίκιο τους που είναι πανίσχυρο, αφού ο αγώνας τους δεν περιορίζεται στο εσωτερικό, και τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την παρακολουθούν στενά.
Οι απολυμένοι των Λιπασμάτων έχουν αποδείξει ότι αντέχουν τον πολύχρονο αγώνα και διαψεύδουν όσους πιστεύουν ότι θα διαλύσουν αυτό τον αγώνα μέσα από τις αλλεπάλληλες μεθοδεύσεις που στόχο έχουν να καθυστερήσουν τη δικαίωσή τους. Όσο η κυβέρνηση και τα κόμματα στέκονται απέναντι και ενάντια σε αυτή τη δικαίωση τους, η καταγγελία τους θα ακούγεται όλο και πιο δυνατά.