ΟΠΑΠ: Όλα δείχνουν τον Κόκκαλη

Μια ακόμη κρατική προμήθεια, ο διαγωνισμός του ΟΠΑΠ για την προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση μηχανογραφικού εξοπλισμού κέντρων και τερματικών, μεθοδεύεται για να δοθεί στον άνθρωπο του Κρεμλίνου Κόκκαλη. Το ύψος της σύμβασης αναμένεται να ξεπεράσει σύμφωνα με όλα τα δημοσιεύματα του τύπου τα 253 εκατομμύρια ευρώ.
Στο διαγωνισμό συμμετέχουν η Intralot του Κόκκαλη, η αμερικανική G-tech και η Scientific Games. Με την έναρξη του διαγωνισμού και οι τρεις εταιρείες υπέβαλαν ενστάσεις η μία εναντίον της άλλης. Όμως ακόμη δεν έχει ξεκινήσει ούτε η αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών, ούτε έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των ενστάσεων. Αυτή η καθυστέρηση ή και η ακύρωση του διαγωνισμού ευνοεί την Intralot που έχει ήδη σύμβαση με τον ΟΠΑΠ μέχρι τις αρχές του 2007 και η οποία θα παραταθεί. Αν πάλι απορριφθεί η συμμετοχή της G-tech τότε μένουν δύο εταιρείες. Σε αυτήν την περίπτωση πάλι κερδισμένη είναι η Intralot.
Αυτό γίνεται ως εξής. Δίνεται στους όρους του διαγωνισμού μεγάλο βάρος στην τεχνική αξιολόγηση (75%) και λιγότερο στην οικονομική προσφορά (25%). Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία στις 22-1: «Στελέχη της αγοράς πληροφορικής, που γνωρίζουν τη λειτουργία του οργανισμού και την πολυπλοκότητα των πληροφοριακών συστημάτων, έχουν κατά καιρούς αναφέρει ότι δίνοντας μεγάλο βάρος στην τεχνική αξιολόγηση, η ανάδειξη του αναδόχου ενέχει το στοιχείο της υποκειμενικότητας. Κι αυτό γιατί οι προσφορές θα κριθούν για την τεχνική τους αρτιότητα και στην επόμενη φάση θα περάσουν οι καλύτερες τεχνικά προσφορές. Όμως στη συνέχεια ο διαγωνισμός δεν γίνεται μειοδοτικός έτσι ώστε να πάρει το έργο αυτός από τους επιλεγέντες που θα δώσει τη χαμηλότερη τιμή. Αντίθετα η οικονομική προσφορά θα συνυπολογιστεί στη γενική αξιολόγηση με χαμηλό συντελεστή (25%)».
Έτσι λοιπόν ο ΟΠΑΠ αξιολογεί αυθαίρετα σαν καλύτερη τεχνικά την Intralot, και ακόμη και αν δεν έχει τη χαμηλότερη οικονομική προσφορά κερδίζει το διαγωνισμό.
Άλλωστε οι αναγνώστες μας θα είναι ενήμεροι ότι ο ΟΠΑΠ είναι από τις βασικές κρατικές εταιρείες που αποτελούν τον αιμοδότη του γιγαντισμού του Κόκκαλη. Θα υπενθυμίσουμε επίσης ότι ο Φιλιππίδης φαγώθηκε από διοικητής του οργανισμού, με ένα υποτίθεται σκάνδαλο που ανακάλυψε ο σοσιαλφασίστας Τριανταφυλλόπουλος, επειδή τόλμησε να αντισταθεί στην αφαίμαξη του ΟΠΑΠ από τον πράκτορα της Ρωσίας Κόκκαλη.