Η τεράστια σημασία της εισόδου του ρώσικου μονοπώλιου Sistema στην Ελλάδα

Με ταυτόχρονη ανακοίνωση τους στη Μόσχα και στην Αθήνα, στις 13 Φεβρουαρίου 2006, Η Concern SITRONICS, ο τεχνολογικός βραχίονας της SISTEMA και η ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ανακοίνωσαν στις 13/2 ότι κατέληξαν σε μη-δεσμευτική κατ’ αρχήν συμφωνία για την εξαγορά από την Concern SITRONICS ποσοστού 51% της εταιρίας INTRACOM TELECOM, έναντι τιμήματος € 120 εκατ. περίπου.
Η SISTEMA είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία υπηρεσιών στη Ρωσία και την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών με περισσότερους από 50 εκατομμύρια πελάτες. Η SISTEMA αναπτύσσει και διοικεί ηγέτιδες επιχειρήσεις σε επιλεγμένους κλάδους παροχής υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένων των τηλεπικοινωνιών, τεχνολογίας, ασφαλίσεων, τραπεζών, κτηματαγορών, λιανικού εμπορίου και μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ιδρυμένη το 1993 η εταιρεία κατέγραψε πωλήσεις 5,4 δισ. Δολλ. ΗΠΑ για το πρώτο εννεάμηνο του 2005, και σύνολο ενεργητικού 12,1 δισ. Δολλ ΗΠΑ στις 30 Σεπτεμβρίου 2005. Οι μετοχές της SISTEMA είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, στο Ρωσικό Σύστημα Διαπραγμάτευσης (RTS) και στο Χρηματιστήριο της Μόσχας (MSE).
H Concern SITRONICS, έχει έδρα τη Μόσχα και είναι ο τεχνολογικός βραχίονας της SISTEMA που δραστηριοποιείται σε τέσσερις βασικούς τομείς : Κατασκευή Τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και ανάπτυξη λογισμικού (Infocommunication Technologies), Τεχνολογία Πληροφορικής, Λιανικό Εμπόριο Ηλεκτρονικών ειδών και Εξαρτημάτων Μικροηλεκτρονικής
Η πώληση του 51% της Ιntracom Telecom της εταιρείας παραγωγής και εμπορίας τηλεπικοινωνιακού υλικού του Κόκκαλη στο ρώσικο κυριολεκτικά πουτινικό καγκεμπίτικο κεφάλαιο της Sistema, είναι ένας ιστορικός σταθμός του γενικότερου στρατηγικού σχεδίου της οικονομικής εξάρτησης της Ελλάδας από το σοσιαλιμπεριαλισμό. Για πρώτη φορά η Ρωσία επενδύει απευθείας σε στρατηγικό τομέα στην Ελλάδα. Αυτό γίνεται γιατί ο Κόκκαλης και το ρωσόδουλο κεφάλαιο που εξέθρεψαν οι ελληνικές κυβερνήσεις και τα τέσσερα κόμματα είναι ακόμα σχετικά μικρό σε μέγεθος για να υπηρετήσει τα στρατηγικά συμφέροντα του σοσιαλιμπεριαλισμού στην ΕΕ, στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, στις χώρες του Εύξεινου πόντου, στην κεντρική και στην ανατολική Ευρώπη. Αυτό το κεφάλαιο όμως είναι αρκετά ισχυρό ωστόσο και πολιτικά και οικονομικά, για να λειτουργήσει σαν η γέφυρα που φέρνει το ρώσικο μονοπώλιο στη χώρα και στην ευρύτερη περιοχή.
Οι τέσσερις πολιτικές ηγεσίες παραδίδουν στο σοσιαλιμπεριαλισμό τους νευραλγικούς τομείς των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και της αμυντικής ηλεκτρονικής βιομηχανίας, πράγμα που σημαίνει τον έλεγχο και τον προσεταιρισμό της δυτικής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας που κατέχει η Ιntracom, την εκμετάλλευση της διασύνδεσής της Ιntracom με τις διεθνείς αγορές και ειδικότερα με την αγορά της ΕΕ, τις υποκλοπές και την παρακολούθηση της άμυνας των διαφόρων χωρών. Προϋπόθεση της παράδοσης των τηλεπικοινωνιών στη ΣΙΣΤΕΜΑ είναι βέβαια το χτύπημα των ανταγωνιστικών δυτικών μονοπωλίων από το ελληνικό ρωσόδουλο πολιτικό μπλοκ. Γι’ αυτό πριν τις εξαγορές προηγήθηκαν οι υποκλοπές για να εξευτελιστεί, να απαξιωθεί και να τιμωρηθεί στη συνέχεια από την ελληνική κυβέρνηση το δυτικό μονοπώλιο, η Vodafone.
Εκτός από την εξαγορά της Ιntracom Telecom, έγινε πρόσφατα η μερική εξαγορά της Forthnet από τη Novator Fund του ισλανδού κροίσου Bjorgolfur Thor Bjorgolfsson που πίσω του σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος βρίσκεται η ρώσικη μαφία. Η εταιρεία αυτή διαθέτει σημαντικά μερίδια τηλεπικοινωνιακών εταιρειών των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών. Ο K. Γόντικας που είναι υπεύθυνος για τις επενδύσεις του Novator στην Ελλάδα, και ο εφοπλιστής Δ. Γουλανδρής ελέγχουν τη Forthnet και σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ανεξάρτητο δίκτυο από τον ΟΤΕ με δικές τους γραμμές. Η εξαγορά της σημαντικότερης εταιρείας του Κόκκαλη, αυτής που παράγει ή που εμπορεύεται το τηλεπικοινωνιακό υλικό είναι στρατηγικής σημασίας, είναι η ραχοκοκαλιά της ρώσικης διείσδυσης. Δεν είναι δηλαδή το οικονομικό μέγεθος της εταιρείας που αποτιμάται στα 120 εκατ ευρώ, όπως λέγεται, αλλά το γεγονός ότι πρόκειται για πολιτικό κεφάλαιο που λειτουργεί με τη στήριξη του πολιτικού συστήματος σαν πύλη εισόδου στην ευρύτερη περιοχή.
Στόχος της Sistema είναι και η εξαγορά της εταιρείας πληροφορικής της «Ιntracom IT Services». Από τον Κόσμο του Επενδυτή στις 18/2/2006 διαβάζουμε γι’ αυτή την εταιρεία ότι: «Ήδη η εταιρεία ανέλαβε σειρά μεγάλων έργων πληροφορικής στον δημόσιο και τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα, την Eυρώπη και τη Μέση Ανατολή, σε νοσοκομεία, μηχανογράφηση υπουργείων, ασφαλιστικούς οργανισμούς, εταιρείες ενέργειας κ.ά. Να σημειωθεί ότι στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αναμένεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η έγκριση πόρων για ψηφιακές υποδομές, έργα και υπηρεσίες συνολικού ύψους άνω των 50 δις ευρώ για την περίοδο 2007-2013 μέσω του Δ΄ΚΠΣ. Οι τομείς των πρώτων συνδυασμένων κινήσεων Ρώσων –Παιανίας αρχίζουν με την διεκδίκηση του ρωσικού Λόττο και την υποστήριξη νέων τυχερών παιχνιδιών, χώρος στον οποίο εμπλέκεται άμεσα και η Intralot, η οποία παρουσίασε έσοδα 500 εκατ ευρώ για το 2005».
Στα σχέδια του ρώσικου μονοπωλίου βρίσκεται ακόμα και η αγορά της τρίτης εταιρείας του Κόκκαλη αυτής που ασχολείται με τα ηλεκτρονικά αμυντικά συστήματα.
Σύμφωνα πάλι με τον Κόσμο του Επενδυτή «κομβικό σημείο για τους Ρώσους είναι και το δικαίωμα που έχει η Ιντρακόμ (σε απόρροια της συμφωνίας με τη Vodafone) να αποκτήσει το 10% της τουρκικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Telsim. Το κόστος απόκτησης της συμμετοχής είναι της τάξεως των 400 εκατ ευρώ, και οι αναλυτές προεξοφλούν ότι ο ρόλος της Sistema στη συγκεκριμένη εξέλιξη θα είναι και ουσιαστικός και έμπρακτος. Κατά τα άλλα η διασύνδεση Κόκκαλη-Sistema αφήνει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για την ηχηρή παρουσία του νέου σχήματος και στην ελληνική αγορά. Μη αποκλειομένης και της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ΟΤΕ εφόσον και εάν οι συγκυρίες το επιτρέψουν...».
Η εθελουσία έξοδος από τον ΟΤΕ που θα στοιχίσει δις ευρώ στον προϋπολογισμό δεν είναι τυχαία. Ένας ΟΤΕ με τους πιο φτηνούς μισθούς θα είναι η τελική προσφορά του ξενόδουλου ελληνικού καθεστώτος στο ρώσικο σοσιαλιμπεριαλισμό. Τα περί απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιών είναι προσχήματα για την προώθηση των θέσεων της Sistema στην εξαγορά του μεγαλύτερου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ που πρόκειται να πουληθεί. Από την Ελευθεροτυπία 1/4/2005 διαβάζουμε για την «απελευθέρωση» των τηλεπικοινωνιών που αποκλείει τους δυτικούς επενδυτές. «Εκπρόσωποι του Συνδέσμου Αδειοδοτημένων Τηλεπικοινωνιακών Παρόχων (ΣΑΤΠΕ) χαρακτήρισαν... τραβεστί την απελευθέρωση της αγοράς στην Ελλάδα, αλαζονική τη συμπεριφορά του ΟΤΕ που δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ) και άτολμη τη συμπεριφορά της τελευταίας, η οποία δεν παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται δυσλειτουργίες στην αγορά. «Δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο... η κυβέρνηση κάνει το παγόνι» δήλωσαν, σχολιάζοντας την πολύμηνη καθυστέρηση στη σύνταξη του νομοσχεδίου για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Οι εταιρείες κάνουν λόγο για δυσλειτουργίες που δεν τους επιτρέπουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, αν και, όπως λένε, τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούν επενδύσεις που αντιστοιχούν ώς και στο 22% του τζίρου τους. Για το 2005 τα μέλη του ΣΑΤΠΕ δηλώνουν ότι θα πραγματοποιήσουν επενδύσεις 70 εκατ. ευρώ και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. σε μια προσπάθεια διασφάλισης των συμφερόντων τους».
Πριν από την ρώσικη διείσδυση όμως στις τηλεπικοινωνίες έχει προηγηθεί η κινέζικη. Άρθρο της Ελευθεροτυπίας, με τίτλο «Από Ελλάδα η κινεζική απόβαση της ΖΤΕ στην Ευρώπη» (31/3/05) αναφέρει ότι: «Ως εφαλτήριο για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων στα Βαλκάνια και την Ευρώπη αντιμετωπίζει την Ελλάδα η ΖΤΕ, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της Κίνας. Η εταιρεία έχει ήδη «εισχωρήσει» στο δίκτυο του ΟΤΕ, καθώς ήταν ο βασικός προμηθευτής του ευρυζωνικού δικτύου ADSL που κάλυψε τις ανάγκες πρόσβασης στο Διαδίκτυο από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Η ΖΤΕ φαίνεται να βάζει αρκετά υψηλά τον πήχυ, καθώς για φέτος προσδοκά έσοδα ύψους 30 εκατ. δολαρίων από την ελληνική αγορά, ενώ για το 2006 κάνει λόγο για σχεδόν διπλασιασμό του κύκλου εργασιών. Η εταιρεία έχει ήδη ανοίξει γραφεία στην Αθήνα, τα οποία καλύπτουν την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ενώ τους επόμενους μήνες θα λειτουργήσει και κέντρο τεχνικής υποστήριξης».
Έτσι οι πιο νευραλγικοί τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής παραδίδονται στους ανατολικούς φασισμούς από τους ντόπιους λακέδες τους.