Εικόνες από μία Γενική Συνέλευση στη Νομική...

Δημοσιεύουμε παρακάτω τη ζωντανή περιγραφή μιας συνέλευσης της Νομικής με θέμα τη συνέχιση ή όχι της κατάληψης που βρισκόταν σε εξέλιξη, από φοιτήτρια που συμμετείχε στη συνέλευση. Από την περιγραφή αυτή αναδεικνύεται ανάγλυφα η πλήρης έλλειψη οποιασδήποτε δημοκρατικής διαδικασίας σε αυτές τις συνελεύσεις:
<<Βρίσκομαι στο αμφιθέατρο Σαριπόλων όπου διεξάγεται η γενική συνέλευση των φοιτητών του τμήματος νομικής το οποίο βρίσκεται ήδη υπό κατάληψη εδώ και μία εβδομάδα.Το βασικό ζήτημα είναι αν θα συνεχιστεί η κατάληψη ως μέτρο αντίδρασης στο νομοσχέδιο που κατεβάζει η Υπουργός Παιδείας.
Οι βασικές γραμμές είναι δύο: Η πρώτη είναι υπέρ της κατάληψης και υποστηρίζεται από όλες τις παρατάξεις πλην της ΔΑΠ, δηλ. από ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ), ΔΙΚΤΥΟ (ΣΥΝ), ΕΑΑΚ (ΝΑΡ) και ΠΚΣ (ΚΚΕ).
Η δεύτερη είναι κατά της κατάληψης και υποστηρίζεται μόνο από τη ΔΑΠ (ΝΔ) η οποία πάντως δεν δέχεται όλα τα μέτρα της Γιαννάκου (είναι ενάντια στο ν+2 και στα προαπαιτούμενα), αλλά είναι υπέρ του διαλόγου.
Το αμφιθέατρο είναι κατάμεστο, γύρω στα 1000 άτομα. Οι παρατάξεις υπέρ της κατάληψης χειραγωγούν από την αρχή την ήδη διαμορφωμένη πλειοψηφία και την σπρώχνουν να μη δεχτεί από την αρχή καμία συζήτηση και καμιά ελεύθερη έκφραση της μειοψηφίας, δηλαδή καμία ουσιαστική συνέλευση.
Επικρατεί οχλοβοή η οποία δε σταματά όταν κάποιος μιλά. Μόνο αν είναι κάποιος ομιλητής του μπλοκ υπέρ της κατάληψης ακούγεται και κανένα κλασσικό σύνθημα του στυλ «δε θα περάσει», «και α και ου κατάληψη παντού» και τα συναφή. Τα μικρόφωνα είναι τόσο δυνατά και άσχημα ρυθμισμένα που είναι αδύνατο να παρακολουθήσει κανείς τον ομιλητή. Κανείς ΔΑΠίτης δεν τόλμησε να εκφράσει τις θέσεις του, διότι μόλις εμφανιζόταν περί τα 800 άτομα τον γιουχάριζαν και έτσι παραιτιόταν αμέσως. Μόνο ένας είχε το κουράγιο να κάνει μία γενναία προσπάθεια να ακουστεί ταυτόχρονα με τα 800 άτομα τα οποία του φώναζαν ασταμάτητα «Τράβα στα Στάρμπακς να πιεις τον καφέ σου», «με ΜΑΤ και βία δε γίνεται παιδεία». Ο ομιλητής κρατώντας με το ένα χέρι το μικρόφωνο, προσπαθούσε με το άλλο να αποφύγει τις μπάλες από χαρτί που του πετούσαν, μέρος ενός συνολικού προπηλακισμού σε βάρος του. Κάποια στιγμή ο όχλος σταμάτησε για λίγο σα μαγεμένος για να ακουστεί ένας δικός τους που έκανε μία ερώτηση στο ΔΑΠίτη, και αμέσως μετά ξανάρχισαν πάλι τα γιούχα και τα συνθήματα, μόλις ο τελευταίος άνοιξε το στόμα για να απαντήσει. Αυτό συνεχίστηκε ώσπου εκδιώχθηκε ο «αντιδραστικός» που τόλμησε να χαλάσει απρόσκλητος τη γιορτή. Κι αφού ήταν πια βέβαιο ότι ο «ψωριάρης» ήταν χώρια και όλοι οι καλοί μαζί, πετάχτηκε ένας από αυτούς τους καλούς και παρατήρησε εύστοχα: « Είδατε; Που είναι; Γιατί δεν απαντά;».

Έτσι με απόλυτα φασιστικό τρόπο πάρθηκε σε αυτή η συνέλευση η απόφαση υπέρ της κατάληψης κατά τις συνήθεις διαδικασίες που εδώ και χρόνια έχουν κρατήσει μακριά από τις συνελεύσεις τους δημοκράτες, όπως έχουν κρατήσει μακριά και το λαό από τα διάφορα «κινήματα» της ψευτοαριστεράς.