Θράσος Παπούλια ή Πως ένας στραγγαλιστής δηλώνει ο καλύτερος φίλος του θύματος

Από τότε που εγκαταστάθηκε πρόεδρος της δημοκρατίας με τις ευλογίες του καθεστώτος ο Κάρολος Παπούλιας, δεν παύει να φέρνει στο φως τον αποκρουστικό πολιτικό του χαρακτήρα.
Πρόσφατα κλήθηκε στο Στρασβούργο από δημοσιογράφο να σχολιάσει μία παράσταση διαμαρτυρίας του Ουράνιου Τόξου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενάντια στην καταπίεση των δικαιωμάτων της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα και υπέρ της επιστροφής των μακεδόνων πολιτικών προσφύγων. Η διαμαρτυρία έγινε από αντιπροσωπεία του O.T που συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας-Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα (της οποίας είναι πλήρες μέλος από το 2000). Μέλη του Ουράνιου Τόξου στην πανηγυρική συνεδρίαση της Συνέλευσης ύψωσαν 2 πανό στα οποία αναγράφονταν τα συνθήματα: «ΚΑΤΑΡΓΕΙΣΤΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ “ΑΠΑΡΤΧΑΙΝΤ” ΤΩΡΑ!» και «ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ “ΠΑΛΙΑ” ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε.». Τα παραπάνω πολύ σωστά και δίκαια συνθήματα αναφέρονταν στη πολιτική διακρίσεων του ελληνικού κράτους απέναντι στη μακεδονική εθνική μειονότητα και στη χωρίς αρχές πολιτική που ακολουθεί η Ε.Ε. όσον αφορά τα κριτήρια για την ένταξη των νέων χωρών σε σχέση με τα ήδη ενταγμένα σε αυτήν, όπως η Ελλάδα, στα ζητήματα των μειονοτικών δικαιωμάτων.
Το εύλογο ερώτημα που απευθύνθηκε από το δημοσιογράφο στον Παπούλια ήταν πως συμβαδίζει αυτή η αντιμετώπιση με τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας της χώρας ότι στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Η απάντηση του Παπούλια, ήταν ότι δεν γνωρίζει καμία τέτοια μειονότητα! Μάλιστα, είπε αρχικά σε ένα σαρδάμ που έκανε ότι δεν γνωρίζει καμία «σλαβόβυθη», και τελικά καμία «σλαβόφωνη» μειονότητα. Στη συνέχεια με απίστευτο θράσος δήλωσε «ότι η FYROM δεν έχει ειλικρινέστερο φίλο από την Ελλάδα». Παράξενος φίλος αλήθεια. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας μετράει ακόμα τα τραύματα που της έχει προκαλέσει ο ασφυκτικός εναγκαλισμός αυτού του φίλου. Η Ελλάδα εμπόδισε και εμποδίζει τη γειτονική χώρα να ονομάζεται με το όνομα της, το όνομα που έχει επιλέξει ο λαός της, και έφτασε στο σημείο να κάνει πριν μια δεκαετία οικονομικό εμπάργκο εκβιάζοντας την να αρνηθεί αυτό το όνομα και την εθνική της ταυτότητα. Και ο θρασύτατος Κάρολος Παπούλιας είναι ο άνθρωπος που έχει με θέρμη πρωτοστατήσει σε αυτή την πολιτική του στραγγαλισμού. Είναι φανερό πως μόνο όσοι θέλουν να μπει η Δημ. της Μακεδονίας στην ΕΕ χωρίς να απαρνηθεί τον εαυτό της μπορεί να είναι στοιχειωδώς φίλοι της, αλλά ποτέ αυτοί που θέλουν να της αλλάξουν το όνομα. Πώς μπορεί κάποιοι να είναι φίλοι ενός λαού όταν δεν αναγνωρίζουν ότι αυτός ανήκει σε ένα ορισμένο έθνος και έχει ένα όνομα αποδεκτό από όλη την ανθρωπότητα με το οποίο αυτοπροσδιορίζεται εθνικά εδώ και έναν αιώνα; Υπάρχουν Μακεδόνες και δεν υπάρχουν Φυρόμιοι. Υπάρχει μάλιστα και μια μακεδονική εθνική μειονότητα στην Ελλάδα. Αυτοί που δεν την αναγνωρίζουν σαν τέτοια, που δεν αναγνωρίζουν τα ατομικά και συλλογικά της δικαιώματα, αυτοί που κρατάνε εξόριστα τα μέλη της που οι ίδιοι έχουν εξορίσει πριν μισό αιώνα δεν είναι δυνατόν να είναι ειλικρινείς φίλοι κανενός λαού και καμιάς χώρας. Ούτε βέβαια του δικού τους λαού και της δικιάς τους χώρας.

Το «Ουράνιο Τόξο» κατάγγειλε τις δηλώσεις του Παπούλια με δελτίο τύπου της 22.5.2006 το οποίο δημοσιεύουμε παρακάτω:

<<Ο Παπούλιας ... και οι σλαβόβυθοι της Ελλάδας.

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια στο Στρασβούργο σε σχέση με τη Μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, επισημαίνουμε τα παρακάτω παραθέτοντας ολόκληρο το σχετικό διάλογο με τον δημοσιογράφο που του υπέβαλλε τη σχετική ερώτηση.

Δημ. Κύριε Πρόεδρε πριν λίγες μέρες στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες μέλη της Μακεδονικής μειονότητας από την Ελλάδα, από το ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ συγκεκριμένα, διαμαρτυρήθηκαν αναρτώντας πανό με συνθήματα για πολιτική άπαρτχαϊντ σε βάρος της μειονότητας αναφερόμενοι στο ζήτημα των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα. Πως το σχολιάζετε; Επίσης με δεδομένο ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την προοπτική διεύρυνσης της Ε.Ε. στα Βαλκάνια και τη Ν.Α. Ευρώπη μπορεί τα προβλήματα που υπάρχουν στο ζήτημα του ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας να αποτελέσει εμπόδιο στη πορεία της προς την Ε.Ε.;
Πρ. Πρέπει να σας πω κατηγορηματικά, έχω ζήσει πολλά χρόνια ως Υπουργός των Εξωτερικών, ότι δεν υπάρχει καμιά σλαβόβυθη...σλαβόφωνη μειονότητα στην Ελλάδα. Δεύτερο ότι υπάρχει μια μουσουλμανική μειονότητα η οποία απολαμβάνει όλων των προνομίων και βέβαια υπάρχει και αυτό πρέπει να το αναφέρετε και να το υπογραμμίζετε και πρέπει να το συγκρατήσετε ότι η Ελλάδα είναι ο πλέον ειλικρινής υποστηριχτής της προσπάθειας ένταξης της FYROM στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σας το λέω ενώπιον όλων των συναδέλφων ότι δεν έχετε ειλικρινέστερο φίλο από την Ελλάδα.

Ο πολιτικός φίλος των κατηγορούμενων από το Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας Κάρατζιτς και Μλάντιτς, ο οποίος συγκινημένος τους υποδέχονταν και συνομιλούσε μαζί τους ως Υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδος, εξυμνώντας πολλές φορές τη προσωπικότητά τους στα ΜΜΕ την περίοδο του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία έχει αυτή τη φορά απόλυτο δίκιο.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμιά «σλαβόβυθη» (sic) και καμία σλαβόφωνη μειονότητα. Στη χώρα μας υπάρχει Μακεδονική μειονότητα της οποίας τα δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά πράγμα που το γνωρίζουν πλέον οι πάντες σε Ευρωπαϊκό και όχι μόνον επίπεδο. Αυτό άλλωστε αποδεικνύουν και καταδεικνύουν οι εκθέσεις και παρατηρήσεις διεθνών οργανισμών τα τελευταία χρόνια όσο και αν στρουθοκαμηλίζουν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και διάφοροι κυβερνητικοί ή κομματικοί αξιωματούχοι.
Πέρα από το γλωσσικό σαρδάμ στις δηλώσεις του, δείγμα της αμηχανίας και της έκπληξης του κ. Παπούλια, λυπούμαστε που ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εξέθεσε για μία ακόμη φορά τη χώρα μας στο εξωτερικό με τις δηλώσεις του, του αποδεικνύοντας, ενώπιον διεθνούς ακροατηρίου μάλιστα, το έλλειμμα δημοκρατίας όσον αφορά τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη χώρα μας.
Στην παραπάνω ανεκδιήγητη δήλωση απάντησε και ο πρόεδρος της Δημ. Μακεδονίας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος ξεκαθάρισε το αυτονόητο. Ότι «η ύπαρξη εθνικής μειονότητας σε μια χώρα δεν εξαρτάται από τη δήλωση, την τοποθέτηση ή το διάταγμα του προέδρου της. Στην Ελλάδα υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός πολιτών, οι οποίοι αισθάνονται ότι ανήκουν στο μακεδονικό έθνος», τόνισε ο κ. Τσερβένκοφσκι, υπενθυμίζοντας απλά μια πραγματικότητα που διεθνώς μόνο η Ελλάδα εξακολουθεί να αρνείται.
Επισημαίνεται ότι ήδη από το 1930, το Διαρκές Διεθνές Δικαστήριο (Permanent Court of Justice), μετεξέλιξη του οποίου αποτελεί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αποφάνθηκε ότι μια μειονότητα δεν αποτελεί νομικό αλλά πραγματικό ζήτημα. Το ίδιο επεσήμανε και ο πρώτος Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού για την Ασφάλεια & τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Μαξ Φαν Ντερ Στουλ αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Γνωρίζω ότι μια μειονότητα υπάρχει όταν την βλέπω».