ΚΕΝΤΕΡΗΣ-ΘΑΝΟΥ: Η ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ήταν κάποτε δύο αγνοί και άσπιλοι έλληνες αθλητές, στους οποίους η κακιά Ευρώπη και οι ακόμη χειρότεροι Αμερικανοί θέλησαν να ρίξουν λάσπη επειδή –άκουσον, άκουσον- τα έβαλαν με τα δικά τους μεγαθήρια στον ευγενή στίβο του αθλητισμού και τους νίκησαν! Πώς, λοιπόν, ο ιμπεριαλισμός να μην πνέει τα μένεα εναντίον τους και να μη θέλει να βρει ένα πρόσχημα για να τους κοντύνει λιγάκι;
Και το πρόσχημα αυτό δεν ήταν δύσκολο να βρεθεί: Οι δύο έλληνες αθλητές είχαν αρνηθεί, είπαν οι ιμπεριαλιστές, τρεις φορές να υποστούν τον έλεγχο αντιντόπινγκ, επομένως θεωρούνταν αυτομάτως ντοπέ.
Θα θυμάστε το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει παραμονές των Ολυμπιακών της Αθήνας, που πήγαιναν οι ελεγκτές στο Ολυμπιακό χωριό και τους έψαχναν παντού, αλλά αυτοί ήταν άφαντοι. Και –ω, του θαύματος- μέσα στ’ άλλα έγινε και εκείνο το περιβόητο «ατύχημα» με τη μοτοσικλέτα του Τζέκου και τους πήγαν άρον-άρον στο ΚΑΤ, τάχαμου ότι είχαν τραυματιστεί.
Έλα όμως που οι κουτόφραγκοι δεν τσίμπησαν, αυτή τη φορά τουλάχιστον. Και η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου τους κάλεσε σε απολογία με βαριά ποινή να επικρεμάται, αφού βέβαια ο δικός μας ΣΕΓΑΣ είχε φροντίσει να τους αθωώσει πανηγυρικά. Πριν λοιπόν διεξαχθεί η εκδίκαση της υπόθεσης, τα ελληνικά ΜΜΕ είχαν γανιάσει να μιλάνε για το άδικο χτύπημα του αθλητικού ιμπεριαλισμού, για την επικείμενη δικαίωση των δύο ελλήνων αθλητών και άλλα τοιαύτα.
Κάποια στιγμή, στις αρχές του καλοκαιριού, εκδικάστηκε η υπόθεση. Και ποια ήταν η κατάληξη; Οι Κεντέρης και Θάνου παραδέχθηκαν την ενοχή τους για την πράξη της αποφυγής του ελέγχου αντιντόπινγκ με αντάλλαγμα να θεωρηθεί αρκετή η τιμωρία του διετούς αποκλεισμού που τους είχε ήδη επιβληθεί.
Στην ουσία δηλαδή οι άνθρωποι αυτοί, προκειμένου να μη χάσουν τα αβγά και τα καλάθια, δηλαδή τις παχυλές παροχές από το ελληνικό κράτος και τις παχυλές αμοιβές από τις διαφημίσεις που είχαν κάνει (καθώς θα έπρεπε να τις επιστρέψουν), παραδέχθηκαν ότι επίτηδες δεν παρουσιάζονταν για αντιντόπινγκ έλεγχο. Τέτοιο ήθος...
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Στο κάτω-κάτω αυτή είναι η προσωπική τους αντιμετώπιση, θα έλεγε κανείς. Εδώ τα ΜΜΕ ξεσάλωσαν στην κυριολεξία, κάνοντας λόγο για «δικαίωση των Κεντέρη-Θάνου» ο ένας, «Καθαροί Κεντέρης-Θάνου» ο άλλος, υποστηρίζοντας ότι «η IAAF απέσυρε τις κατηγορίες για τους δύο Ολυμπιονίκες μας μη έχοντας τρανταχτές αποδείξεις» ο τρίτος. Πλήρης διαστροφή της πραγματικότητας.
Θυμίζει τη μνημειώδη δήλωση του Λαλιώτη μόλις τον καταδίκασε το δικαστήριο για συκοφαντική δυσφήμιση του Μητσοτάκη: «Δικαιώθηκα»!