Για την επίσκεψη Πούτιν

Τη δεύτερη επίσκεψη του μετά το 2001 πραγματοποιεί ο Πούτιν στην Ελλάδα. Τώρα όπως και τότε δεν θα υπάρχουν ούτε διαδηλώσεις, ούτε συγκεντρώσεις, ούτε διαμαρτυρίες. Όλο το καθεστώς θα σταθεί προσοχή στο νέο τσάρο.
Η επίσκεψη που γίνεται με πρωτοβουλία του Πούτιν ανακοινώθηκε μόλις 10 μέρες πριν, ενώ στο Βήμα διαβάζουμε ότι τον Οκτώβριο προγραμματίζεται να έρθει και ο ρώσος πρωθυπουργός. Ανεπίσημη επίσκεψη είχε κάνει στις αρχές Ιουλίου, ο υφυπουργός ενέργειας Γιανόφσκι για να συζητήσει σε «μυστικό δείπνο» με το Σιούφα τις λεπτομέρειες του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη με μία από τις πιθανές αιτίες που ίσως είναι το κύριο αντικείμενο της επίσκεψης.
Η επίσημη ατζέντα της επίσκεψης δεν έχει ανακοινωθεί. Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια θέματα έρχεται να κλείσει στην Ελλάδα ο Πούτιν γιατί τόσο η ελληνική όσο και η ρώσικη πλευρά κινούνται στο σκοτάδι γύρω από αυτή την υπόθεση. Μπορούμε να εκτιμήσουμε από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα ότι η ατζέντα θα περιλαμβάνει εκτός από τον αγωγό, την ανανέωση της σύμβασης της προμήθειας φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας (που είχε υπογράψει με επαχθείς για τη χώρα όρους ο Α. Παπανδρέου), την προμήθεια ρώσικων όπλων ενόψει του νέου εξοπλιστικού, αλλά και τη μελλοντική ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ όπου περιμένει να κάνει την κίνησή της η ρώσικη Sistema από κοινού με την Ιντρακόμ του Κόκκαλη.
Κι ενώ όλα αυτά βρίσκονται στον αέρα, σύσσωμη η αντιπολίτευση που διαμαρτύρεται όταν δεν ενημερώνεται για την παραμικρή κίνηση συνεργασίας της ελληνικής πλευράς με τους αμερικάνους, δεν δείχνει κανένα απολύτως ενδιαφέρον για οποιαδήποτε ενημέρωση, δεν έχει καμία ερώτηση, καμία απορία και καμία ένσταση. Περιμένουν όλοι με ανοιχτές αγκαλιές να δεχτούν το τέρας και να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του. Από την άλλη όλοι αυτοί που βρίσκονταν σε μόνιμη βάση στο δρόμο την τελευταία περίοδο για να καταγγέλουν το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, με πρώτα και καλύτερα τα δύο ρωσόδουλα κόμματα ψευτοΚΚΕ και ΣΥΝ, θα αδειάσουν τώρα τους δρόμους για να μη σκιάσουν σε τίποτα τη λάμψη της επίσκεψης του καγκεμπίτη Πούτιν. Κανένας από αυτούς που εμφανίζονται λυσσασμένοι πολέμιοι του Ισραήλ στο όνομα των νεκρών νηπίων του Λιβάνου, δεν συγκινείται ούτε στο ελάχιστο από τη γενοκτονική θηριωδία της Ρωσίας στην Τσετσενία και τα νεκρά μωρά των Τσετσένων.
Με αυτή του τη στάση το καθεστώς επιχειρεί να εγκαταστήσει με ηγεμονικούς όρους τον Πούτιν στην πολιτική ζωή της χώρας, ο οποίος μπορεί να κάνει τα ταξιδάκια του στην Ελλάδα, σα να βρίσκεται στο σπίτι του χωρίς κανείς να του ζητάει το λόγο ούτε σε επίσημο πολιτικό επίπεδο, ούτε σε κινηματικό επίπεδο. Είναι ένα βήμα για τη μετατροπή της Ελλάδας σε αποικία του ρώσικου σοσιαλιμπεριαλισμού.

Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Δεν πρέπει η χώρα να γίνει ξέφραγο αμπέλι για τους νεοχιτλερικούς του Κρεμλίνου και τη σκοτεινή διπλωματία τους. Η ΟΑΚΚΕ καλεί όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς ανθρώπους να καταγγείλουν τα εγκλήματα του ρώσικου σοσιαλιμπεριαλισμού και να μη δεχτούν την υποταγή της χώρας σε αυτόν.