ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Η είδηση της εξαγοράς του 5% της EADS, του μεγαλύτερου αεροδιαστημικού ομίλου της Ευρώπης, από τη ρωσική κρατική τράπεζα Vneshtorgbank έπεσε σαν κεραυνός στα κεφάλια των υπόλοιπων μετόχων του ομίλου. Η επένδυση ύψους ενός δις δολαρίων έγινε εντελώς αθόρυβα μέσα στο καλοκαίρι, και ενώ η μετοχή της ΕADS είχε χάσει πάνω από το 25% της αξίας της λόγω αλλεπάλληλων καθυστερήσεων στην παράδοση ενός νέου αεροσκάφους (βλ. Βήμα, 3/9), καθιστώντας έτσι το Κρεμλίνο έναν από τους τέσσερις μεγαλομετόχους της κοινοπραξίας. Από τότε οι Ρώσοι δεν έχουν σταματήσει να αγοράζουν μετοχές και όπως αποκάλυψε η εφημερίδα “Vedomosti” ζήτησαν μάλιστα να εκπροσωπηθούν και στο διοικητικό συμβούλιο.
Το ζήτημα δε θα ήταν τόσο μεγάλης σημασίας εάν ο γερμανο-γαλλο-ισπανικός όμιλος – με θυγατρική τη γνωστή αεροναυπηγική εταιρεία Airbus – περιοριζόταν στην κατασκευή επιβατικών αεροσκαφών. Στην πραγματικότητα η EADS αναπτύσσει σημαντική δραστηριότητα στον αμυντικό τομέα. Κατασκευάζει τα μαχητικά Eurofighter, ελέγχει την εταιρία κατασκευής ελικοπτέρων Eurocopter, και κατέχει το 37,5% της εταιρείας κατασκευής πυραύλων MBDA. Μια τόσο σοβαρή λοιπόν διείσδυση της Ρωσίας μέσα σ’ αυτόν τον κολοσσό θα σημάνει για την Ευρώπη την αρχή του τέλους της αμυντικής της αυτοδυναμίας.
Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με την είσοδο ενός τυχαίου κράτους στην αμυντική βιομηχανία ενός άλλου αλλά μιας υπερδύναμης που με την πολιτική της ισχύ και τη στρατιωτική της υπεροπλία θα έχει βαρύνοντα λόγο μέσα στο ευρωπαϊκό αμυντικό γίγνεσθαι. Θα μπορεί όχι μόνο να συναποφασίζει για τις προμήθειες οπλικών συστημάτων αλλά και να γνωρίζει από μέσα και μάλιστα να έχει λόγο για κάθε στρατιωτικό τεχνολογικό μυστικό, αλλά ακόμα θα μπορεί να προσανατολίζει την ίδια την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία προς τη δική της κατεύθυνση. Εάν αυτή η πορεία συνεχιστεί, αργά ή γρήγορα η χοντρόπετση ευρωπαϊκή μονοπωλιακή αστική τάξη κινδυνεύει να υποταχτεί και πολιτικά στη σοσιαλιμπεριαλιστική ηγετική κλίκα του Κρεμλίνου. Ήδη στον ενεργειακό τομέα, όπου η εξάρτηση από τη Ρωσία είναι αρκετά μεγάλη, ορισμένα ευρωπαϊκά μονοπώλια, όπως για παράδειγμα η ιταλική ΕΝΙ, η βρετανική BP και η γαλλική TOTAL έχουν δέσει για τα καλά τα συμφέροντά τους με αυτήν.
Όμως το Κρεμλίνο δε θα μπορέσει να αποκτήσει καθοριστική πολιτική επιρροή μέσα στην Ευρώπη όσο οι πολιτικοστρατιωτικοί δεσμοί Ευρώπης - ΗΠΑ παραμένουν ισχυροί. Γι’ αυτό περιβάλλει τη διείσδυσή της με το συμπαθητικό σύνθημα «τέρμα στην υποταγή της Ευρώπης στην αμερικάνικη υπερδύναμη», μια προτροπή που στην πραγματικότητα έρχεται να απομονώσει τη στρατιωτικά αδύναμη ΕΕ και να την αφήσει έρμαιο στις ορέξεις των νεοχιτλερικών του Κρεμλίνου, ενώ της υπόσχεται ότι τάχα μπορεί να γίνει μια υπερδύναμη. Ήδη η ύπουλη διείσδυση της Ρωσίας στην EADS αποκαλύπτει το πόσο δεν θέλει η Ρωσία την πραγματική ευρωπαϊκή ανεξαρτησία και βέβαια το τελευταίο που δείχνουν οι στρατηγικοί σχεδιασμοί των επιτελών της Μόσχας είναι ότι θέλουν να δώσουν χώρο σε ακόμα μια υπερδύναμη. Αυτοί συγκεντρώνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να κατακτήσουν μόνοι τους την ηγεμονία στον πλανήτη μέσα από τον πόλεμο. Αντί να χρησιμοποιούν τα κέρδη τους από την ενέργεια ή τις πωλήσεις όπλων για να αυξάνουν το παραγωγικό τους κεφάλαιο, τα χρησιμοποιούν για να κάνουν επενδύσεις σε καίριους αμυντικούς τομείς του αντιπάλου, και να τον καθιστούν ευάλωτο στην επίθεσή τους.
Την Πρωτοχρονιά του 2006 η Ευρώπη ξέμεινε από φυσικό αέριο γιατί έτσι αποφάσισε ο Πούτιν όταν συγκρούστηκε με την Ουκρανία για την τιμή του. Τα προηγούμενα χρόνια ο ρωσικός στρατός ισοπέδωνε τσετσενικές πόλεις και άδειαζε τον πληθυσμό τους ακριβώς γιατί η ενεργειακά εξαρτημένη Ευρώπη αρνιόταν να απομονώσει τους σφαγείς. Μεθαύριο, έχοντας πρόσβαση στα στρατιωτικά μυστικά του ΝΑΤΟ, θα μπορούν να εξουδετερώσουν όλες τις άμυνές της και να μετατρέψουν την ευρωπαϊκή ήπειρο σε κόλαση. Γι’ αυτό θα πρέπει οι ευρωπαϊκοί λαοί να βρίσκονται σε εγρήγορση για να αποτρέψουν κάθε ανάμειξη του ρώσικου σοσιαλιμπεριαλισμού στα αμυντικά, ενεργειακά κ.ά. τους ζητήματα.