ΠΑΙΔΙΚΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ: ΦΥΤΩΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΧΙΤΛΕΡΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

Υπάρχουν καμιά 60αριά διάσπαρτα παιδικά στρατόπεδα σε ολόκληρη τη Ρωσία. Εκεί περνάνε τις διακοπές τους εκατοντάδες παιδιά ηλικίας 8 με 17 χρόνων για να μυηθούν στην τέχνη του πολέμου. Εκπαιδεύονται –ακριβώς όπως οι ειδικές δυνάμεις του ρωσικού στρατού– στο χειρισμό όπλων, τη στρατηγική, τοπογραφία, χρήση αλεξίπτωτου, ραδιομετάδοση, ιατρική βοήθεια, στις καταδύσεις και αναρριχήσεις ενώ δε λείπει από την εκπαίδευσή τους η προετοιμασία για την περίπτωση πυρηνικού ή βιολογικού πολέμου. Η ύπαρξη αυτών των παραστρατιωτικών κέντρων εκπαίδευσης για παιδιά έγινε πρόσφατα γνωστή στο ελληνικό κοινό από ένα ρεπορτάζ της Ηρώς Πογκόη στο περιοδικό ΒΗΜΑgazino (27/8) με τίτλο «Ο παιδικός Κόκκινος Στρατός».
Πρόκειται, ωστόσο, για μια παλιά υπόθεση, για μια πραγματικότητα που η ρωσική κοινωνία βιώνει ήδη από την περίοδο του ρωσο-αφγανικού πολέμου. Το πιο φημισμένο κέντρο, το «Κασκάντ» στα περίχωρα της Μόσχας, ιδρύθηκε στα 1982 από βετεράνους του σοβιετικού στρατού και οι απόφοιτοί του συνήθως προσλαμβάνονται στις πιο επίλεκτες μονάδες των ειδικών δυνάμεων. Μολονότι δεν το ομολογεί επισήμως, η ρωσική πολιτική ηγεσία έχει εναποθέσει πολλές ελπίδες στη στρατολόγηση αυτών των μελλοντικών δολοφόνων και εργάζεται με όλα τα μέσα για την ανάπτυξη του θεσμού. Για το σκοπό αυτό μάλιστα έχει δημιουργηθεί ειδικό τηλεοπτικό κανάλι για θέματα στρατού και νεολαίας που εγκαινιάστηκε πέρυσι από τον υπουργό άμυνας Σ. Ιβανόφ. Τα κίνητρα για την εγγραφή είναι αρκετά δελεαστικά για τα παιδιά: Τα ονόματά τους «θα τα «θυμούνται» καλύτερα οι καθηγητές τους στο σχολείο, θα φτάσουν στα αυτιά του υπουργού Αμύνης και φυσικά θα μνημονευθούν στις λίστες των μυστικών υπηρεσιών. Εξάλλου θα μπορούν πιο εύκολα να σπουδάσουν δωρεάν στο πανεπιστήμιο, να εισαχθούν στις πιο ελιτίστικες ακαδημίες, ή και να εγγραφούν ως μέλη στο κόμμα του προέδρου, ο οποίος ενθαρρύνει προσωπικά τέτοια προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης της ρωσικής νεολαίας» (στο ίδιο).
Το Κρεμλίνο χρειάζεται να δημιουργήσει τις νέες επίλεκτες δυνάμεις του που θα εξαπολύσει για την κατάκτηση της Ευρώπης, έτσι όπως προπολεμικά ο Χίτλερ προετοίμαζε τη γερμανική νεολαία για ένα παρόμοιο εγχείρημα. Γι’ αυτό και η εκπαίδευση θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα σκληρή. Πριν τρία χρόνια ένας 16χρονος βρήκε το θάνατο όταν οι ανώτεροί του δεν του επέτρεψαν να βγάλει την αντιασφυξιογόνο μάσκα που φορούσε κατά τη διάρκεια πορείας 10 χλμ. αμέσως μετά το δείπνο. Οι διαμαρτυρίες που ξεσηκώθηκαν δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την ανάπτυξη του θεσμού. Και είναι φυσικό!
Τι αξίζει η ανθρώπινη ζωή μπρος στην ακόρεστη δίψα των μονοπωλιστών του Κρεμλίνου για κυριαρχία; Αυτή η αδηφάγα πολεμική μηχανή παίρνει τους ανθρώπους και τους μετατρέπει σε κρέας για τα κανόνια.