Απάντηση στην Ελευθεροτυπία από την «Καινούρια Μέρα»

Στο προηγούμενο φύλλο της «Νέας Ανατολής» είχαμε δημοσιεύσει αναλυτικό άρθρο για τις εκλογές στο Κερατσίνι, στις οποίες η «Καινούρια Μέρα» επέδρασε αποφασιστικά γέρνοντας τους συσχετισμούς κατά την οριακή εκείνη ποσότητα που κρίνει μερικές φορές τις πολύ αμφίρροπες μάχες. Πέρα και από τις προσδοκίες μας πολλοί προοδευτικοί άνθρωποι συνεχίζουν να μας λένε πόσο αυτή η αφίσα ενάντια στον Σαλαλέ και για την υπερψήφιση του Μελά τους διαφώτισε και τους απελευθέρωσε στο β΄ γύρο. Όμως το σύστημα Κόκκαλη-Λαλιώτη έγινε έξω φρενών με αυτήν την επέμβαση των συντρόφων μας σε μια μάχη που τη θεωρούσε σίγουρη υπόθεση και μας κατηγόρησε με όποιο τόπο μπορούσε. Από τα πυρά δεν έλειψε η εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» με σχόλιο της σε ένα άρθρο της για τις εκλογές στο Κερατσίνι, στο οποίο έμμεσα αλλά σαφώς διατυπωνόταν η κατηγορία ότι αυτοί που κόλλησαν την αφίσα ήταν σε συνεννόηση με την ηγεσία της ΝΔ. Αυτό το σχόλιο το είχαμε δημοσιεύσει στο άρθρο μας στη «Νέα Ανατολή». Ο σύντροφος Γουρνάς έστειλε εκ μέρους της «Καινούριας Μέρας» σαν απάντηση στην εφημερίδα το παρακάτω κείμενο για δημοσίευση. Αυτό δεν έχει δημοσιευτεί μέχρι στιγμής, 10 μέρες μετά την αποστολή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Προς το Διευθυντή της εφημερίδας «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»
Κο Σεραφείμ Φυντανίδη
-----------------------------

Κοινοποίηση: 1. κα Μαρίνα Μανή
2. Διευθυντή Σύνταξης κ. Γιάννη Βλαστάρη
3. Αρχισυντάκτες κα Αλεξάνδρα Δαλιάνη,
κ. Βαγγέλη Σιαφάκα


Κύριε Διευθυντά,
Διαβάσαμε στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας σας της 28-29/10/2006 ένα άρθρο της δημοσιογράφου σας Μαρίνας Μανή που αναφερόταν στις δημοτικές εκλογές στο Κερατσίνι και περιείχε, ανάμεσα στα άλλα, και το εξής σχόλιο: «Στελέχη της Ρηγίλλης γνώριζαν δύο εβδομάδες νωρίτερα ότι μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου θα πλημμύριζε το Κερατσίνι από αριστερίστικης φρασεολογίας αφίσες «με τα έργα και τις ημέρες του Σαλαλέ στον ΟΠΑΠ», καλώντας τους δημότες να ψηφίσουν τον «γαλάζιο» Φ. Μελά...».
Αυτό που καταλαβαίνει κανείς από αυτό το σχόλιο είναι ότι κάποιοι σκοτεινοί τύποι, συνεννοημένοι κρυφά με την ηγεσία της ΝΔ, κόλλησαν αυτές τις αφίσες για να υπηρετήσουν τα σχέδιά της.
Η αλήθεια είναι ότι οι αφίσες που κολλήθηκαν είχαν την υπογραφή «Καινούρια Μέρα», που είναι το όνομα μιας Δημοτικής Κίνησης που είχε κατεβεί στις δημοτικές εκλογές του 2002 με υποψήφιο δήμαρχο εμένα που υπογράφω αυτή την επιστολή εκ μέρους της Κίνησης. Αυτή την Κίνηση την υποστήριζε και την υποστηρίζει η πολιτική οργάνωση ΟΑΚΚΕ, της οποίας επίσης είμαι μέλος και μέλος της Κεντρικής της Επιτροπής.
Οι πολίτες του Κερατσινιού γνωρίζουν πολύ καλά τα βασικά στελέχη της Κίνησης μας, που είναι εργάτες και εργαζόμενοι του Πειραιά με αριστερή και μακριά αντιφασιστική παράδοση, όπως γνωρίζουν πολύ καλά και εμένα ως ηλεκτροσυγκολλητή στην Επισκευαστική Ζώνη εδώ και 35 χρόνια και ως μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου.
Όσοι λοιπόν μας γνωρίζουν δεν απορούν που κολλήσαμε αυτή την αφίσα. Θα απορούσαν μόνο αν δεν την κολλούσαμε. Γιατί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της πολιτικής του συνδυασμού μας στις δημοτικές εκλογές του 2002 ήταν η πάλη για την αποτροπή της εκλογής ως δημάρχου ενός ανθρώπου σαν το Σαλαλέ με μακρόχρονους και αναντίρρητους δεσμούς με το σκοτεινό κρατικό ολιγάρχη Κόκκαλη. Για μας θα ήταν ντροπή για το Κερατσίνι να δώσει τη δυνατότητα σε ένα αρπακτικό και λαϊκίστικο κεφάλαιο να αποσπάσει πολιτική και κοινωνική βάση σε μια γειτονιά με εργατική παράδοση και ακτινοβολία. Μ’ αυτή τη λογική καλέσαμε σ’ αυτές τις εκλογές τους πολίτες να ψηφίσουν στο δεύτερο γύρο έναν αστό υποψήφιο, το Μελά, παρόλες τις γνωστές μας αντιπαραθέσεις με τη δημαρχία του, μιας και αυτή δεν υπήρξε τουλάχιστον ποτέ αντιδημοκρατική. Αποδείχτηκε ότι και οι πολίτες σκέφτηκαν όπως εμείς.
Καταλαβαίνει κανείς από τα παραπάνω ότι η «Καινούρια Μέρα» δεν είχε κανένα λόγο να συνεννοηθεί με κανέναν για να προβάλει τη δικιά της γραμμή. Άλλωστε είναι γνωστό σε όλους τους πολιτικούς χώρους ότι εμείς ούτε κρυβόμαστε, ούτε μασάμε τα λόγια μας, ούτε δολοπλοκούμε. Έτσι η αναφορά σε «στελέχη της Ρηγίλλης», αν δεν είναι επινόηση όσων θέλουν μια εύκολη δικαιολογία για την ήττα τους, είναι σίγουρα μια συκοφαντία αυτών των στελεχών. Αν τέτοια στελέχη υπάρχουν, πρέπει να είναι πολύ κατάπτυστα για να κρύβουν το πρόσωπό τους όταν ρίχνουν λάσπη. Σε τέτοιες περιπτώσεις ένας συντάκτης μεγάλης εφημερίδας πρέπει τουλάχιστον να ζητάει τη θέση της πλευράς που γίνεται στόχος μιας τέτοιας κατηγορίας ή έστω να παραθέτει την πηγή του. Αυτό τουλάχιστον θα περίμενε κανείς από μια εφημερίδα που πριν λίγο καιρό δέχτηκε μια οξύτατη επίθεση από τον κιτρινισμό.
Περιμένουμε ότι η επιστολή μας αυτή θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα σας στο φύλλο αυτής της Κυριακής.

Με εκτίμηση

Για τη δημοτική κίνηση «Καινούρια Μέρα»
Διονύσης Γουρνάς
τηλ. επικοινωνίας: 6932784490

Κερατσίνι, 3/11/2006