ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΑΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΑΑΚ

Στις τελευταίες φοιτητικές εκλογές έγινε πολύς λόγος γύρω από τον ξυλοδαρμό του γραμματέα της νεολαίας του ΣΥΝ, Δ. Τζανακόπουλου, από την ΕΑΑΚ της Νομικής. Ο ξυλοδαρμός ήταν μία κλιμάκωση της βίας που είχε ασκηθεί προηγούμενα ενάντια στο μετωπικό σχήμα «Αριστερή Ενότητα» όπου συμμετείχε η νεολαία του ΣΥΝ. Ο ξυλοδαρμός του Τζανακόπουλου ήταν ομαδικός, έγινε έξω από το χώρο της σχολής, σε χώρο και σε χρόνο που δεν είχε καμία σχέση με πολιτική αντιπαράθεση.


Η βίαια επίθεση καταγγέλθηκε από τη νεολαία του ΣΥΝ και από την «Αριστερή Ενότητα» που απεύθυναν ανοιχτό κάλεσμα στην ΕΑΑΚ να τοποθετηθεί για το γεγονός. Η ΕΑΑΚ με ανακοίνωσή τους κατάγγειλε γενικά για «λασπολόγηση» την «Αριστερή Ενότητα» αποφεύγοντας να τοποθετηθεί στο ίδιο το γεγονός, κάτι που από μόνο του αποτελεί σιωπηρή παραδοχή. Στο μεταξύ ένας φοιτητικός σχηματισμός που συμμετέχει στην ΕΑΑΚ από τα ΤΕΙ Αθήνας (Ματσέτα), έκφρασε τη διαφωνία του με την ανακοίνωση της και καταδίκασε τη νοθεία και τον ξυλοδαρμό.
Η ΟΑΚΚΕ θεώρησε δημοκρατικό καθήκον να καταγγείλει αυτή τη φασιστική βία που αποτελεί πια χαρακτηριστικό γνώρισμα των ΕΑΑΚ στο χώρο των πανεπιστημίων μετατρέποντας τα σε στρατό στην υπηρεσία του καθεστώτος. Είναι κυρίως η ΕΑΑΚ που χτίζει τους καθηγητές στα γραφεία τους, που επιβάλλεται με τη βία σε συνελεύσεις και διαλύει εκδηλώσεις, και επιτίθεται συστηματικά σε πολιτικούς της αντιπάλους.
Η ΟΑΚΚΕ έκδωσε γι αυτό το λόγο ανακοίνωση που δημοσιεύουμε παρακάτω χωρίς να παραγνωρίζει ότι ο ΣΥΝ και η νεολαία του είναι και αυτά τμήμα του σοσιαλφασιστικού μπλοκ. Μαζί με την ΕΑΑΚ έχουν βαδίσει στις ίδιες πορείες, έχουν δικαιολογήσει και καλύψει τη φασιστική τους βία, και έχουν τα ίδια αντιδραστικά συνθήματα. Ακόμα περισσότερο το στενό ηγετικό απαράτ του ΣΥΝ σαν πιο στρατηγικό κομμάτι του σοσιαλιμπεριαλισμού είναι πιο αντιδραστικό από οποιοδήποτε μικροαστικό σοσιαλφασιστικό τάγμα εφόδου. Αυτό ισχύει και για τους περισσότερους συνδικαλιστές του ΣΥΝ, ειδικά στον εργατικό χώρο. Όμως ο ΣΥΝ διαθέτει και μειοψηφικά τμήματα που ιδιαίτερα στη βάση του, έχουν δημοκρατικές διαθέσεις. Άλλωστε ο ΣΥΝ σαν κόμμα δεν είναι τίποτα άλλο παρά η χρησιμοποίηση μιας δημοκρατικής βάσης για την άσκηση σοσιαλφασιστικής πολιτικής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το σχήμα του ΣΥΝ στη Νομική το οποίο από ότι φαίνεται στήριζε προσωπικά ο Τζανακόπουλος είχε ενοχλήσει τους σοσιαλφασίστες γι αυτό και η ΕΑΑΚ έκανε εκτεταμένη νοθεία εναντίον του και προπηλάκισε άγρια ορισμένα μέλη του με την προστασία του ψευτοΚΚΕ και της ΔΑΠ που θέλει να έχει καλές σχέσεις με το ψευτοΚΚΕ. Ο Τζανακόπουλος είχε ουσιαστικά καταγγείλει το ψευτοΚΚΕ για πραξικοπηματισμό από την πλευρά του ρεφορμισμού λέγοντας ότι «το κράτος γι’ αυτούς (σς για το ψευτοΚΚΕ) αποτελεί ένα μονολιθικό φρούριο κατεχόμενο από τις αστικές δυνάμεις, ένα απλό όργανο ταξικής κυριαρχίας που δεν μπορεί επ’ ουδενί να μετασχηματιστεί αλλά απλώς και μόνο να κυριευθεί εξ εφόδου». Στη νεολαία του ΣΥΝ φαίνεται να υπάρχει μία πλειοψηφική τάση που αντιτίθεται σε ένα επίπεδο στο σοσιαλφασισμό, όπως δείχνει μία ανακοίνωση της του 2005 της που καταγγέλλει τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα καθώς και το μεγαλύτερο τμήμα της αριστεράς που «στο όνομα ενός κακώς νοούμενου αντι-ιμπεριαλισμού, όχι μόνο δεν κατήγγειλε τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, αλλά συνέχισε να υπερασπίζεται τους Σερβοβοσνίους ως θύματα του ιμπεριαλισμού».
Είναι χαρακτηριστικό πως ο ΣΥΝ άφησε εντελώς μόνο του τον Τζανακόπουλο και τη νεολαία του σε αυτή τη βίαια επίθεση. Την ώρα δηλαδή που το Δίκτυο, που ουσιαστικά καθοδηγεί τα φοιτητικά σχήματα του ΣΥΝ, έκανε διαδήλωση ενάντια στους τραμπουκισμούς της ΕΑΑΚ για να καταγγείλει τον ξυλοδαρμό του Τζανακόπουλου, ο ίδιος ο ΣΥΝ δεν έβγαλε απολύτως καμιά ανακοίνωση για τον ξυλοδαρμό του γραμματέα της νεολαίας του. Κι όμως ο Αλαβάνος δεν είχε ξεχάσει λίγο καιρό πριν να εξάρει ανοιχτά την ΕΑΑΚ για τη συμμετοχή της στις φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο πλαίσιο.
Η ανακοίνωση της ΟΑΚΚΕ σχετικά με τους τραμπουκισμούς της ΕΑΑΚ έχει ως εξής:
<<Η OAKKE καταδικάζει τον ομαδικό ξυλοδαρμό του γραμματέα της νεολαίας ΣΥΝ Τζανακόπουλο από μέλη της ΕΑΑΚ που στην ουσία καλύφθηκε πολιτικά από το φορέα τους. Αυτός ο ξυλοδαρμός κορύφωσε τη βία που ασκήθηκε το προηγούμενο διάστημα από τα ΕΑΑΚ σε βάρος του μετωπικού εκλογικού σχήματος «Αριστερή Ενότητα» της Νομικής σχολής.
Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό το πολιτικό μόρφωμα έχει καταγγελθεί για βίαιες συμπεριφορές απέναντι σε φοιτητές. Αντίθετα τα θύματα της συγκεκριμένης επίθεσης όσο αρνητική και να είναι η γενική τους πολιτική γραμμή δεν έχουν κατηγορηθεί για τραμπουκισμούς σε βάρος φοιτητών.
Η ΕΑΑΚ είναι βασικά ένας μηχανισμός βίας στην υπηρεσία της πιο αντιδραστικής μερίδας της άρχουσας τάξης, συγκεκριμένα του σοσιαλφασιστικού της πόλου ο οποίος έχει επικεφαλής του το ψευτοΚΚΕ και την κυρίαρχη ηγετική τάση του ΣΥΝ. Η ΕΑΑΚ κάνουν συνήθως αυτό που το ψευτοΚΚΕ «κωλύεται» να κάνει λόγω της στρατηγικής συμμαχίας του με την ηγεσία της ΝΔ, αλλά και εκείνο που δεν μπορεί να κάνει και η ηγεσία του ΣΥΝ, από τη μια μεριά λόγω της αντίστοιχης συμμαχίας της με την παπανδρεϊκή ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, και από τη άλλη εξ αιτίας των δημοκρατικών διαθέσεων μεγάλου μέρους της βάσης του ΣΥΝ. Αν η ΕΑΑΚ ανθίζει κυρίως μέσα στα Πανεπιστήμια είναι γιατί αυτός είναι ο μόνος κρατικός χώρος στον οποίο την πολιτική εξουσία έχει η συνδικαλιστική καθηγητική γραφειοκρατία του ψευτοΚΚΕ και του ΣΥΝ. Αλλά αυτή η εξουσία μπορεί να επιβληθεί μόνο με τη βία στους υπόλοιπους καθηγητές οπότε η «ανεξάρτητη» μικροαστική ΕΑΑΚ αποτελεί το ιδανικό εργαλείο άσκησης αυτής της βίας.
Έτσι εξηγείται γιατί η ηγεσία του ΣΥΝ δεν κατήγγειλε με ανακοίνωσή της τον τραμπουκισμό κατά του στελέχους του, αφήνοντας μόνη της τη νεολαία του να το κάνει, ενώ πρόσφατα η ίδια ηγεσία δεν είχε παραλείψει να απονείμει αγωνιστικά εύσημα στην ΕΑΑΚ.
Αυτοί που θεωρούν ότι η ΕΑΑΚ είναι επαναστατική όταν προπηλακίζει και ξεφτιλίζει καθηγητές ή όταν διαλύει πρυτανικά συμβούλια ή όταν δέρνει ΔΑΠίτες μέσα σε συνελεύσεις θα διαπιστώσουν στο μέλλον ότι αυτού του είδους η πολιτική είναι σοσιαλφασιστική και ότι το τερατάκι που πάχυνε από αυτήν όλο και περισσότερο θα θέλει να επιτίθεται σε φοιτητές και μάλιστα αριστερούς, με ή χωρίς εισαγωγικά. Ήδη αυτό εκφράζοντας τους ανομολόγητους πόθους των προστατών του, απαιτεί ανοικτά και με την απειλή βίας, να μην υπάρξει ποτέ τριτοβάθμιο φοιτητικό όργανο. Όσο πιο νωρίς σταματήσουνε οι φοιτητές αυτό το τραμπούκικο απόσπασμα τόσο το καλύτερο και για το όποιο φοιτητικό κίνημα και για τον όποιο πολιτικό δημοκρατισμό μέσα σε μια χώρα που τόσο πολύ μπερδεύει τον αριστερό αντικαπιταλισμό με τον φαιοκόκκινο.
Αθήνα, 29-05-07>>.