Η ΠΟΥΤΙΝΙΚΗ ΡΩΣΙΑ ΥΠΕΡΕΞΟΠΛΙΖΕΤΑΙ

Στην καθιερωμένη τηλεοπτική εμφάνισή του και «επικοινωνία» με το ρωσικό λαό ο Β. Πούτιν έκανε γνωστά τα σχέδιά του για τα επόμενα έτη. Όπως αποκάλυψε, η ηγεσία του ρωσικού κράτους σκοπεύει να επανεξοπλίσει τις ένοπλες δυνάμεις μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που θα κοστίσει όχι λιγότερο από 240 δις δολάρια. Το πρόγραμμα θα δίνει έμφαση στο λεγόμενο «πυρηνικό τρίο», δηλαδή στην ταυτόχρονη εξέλιξη των υπερσύγχρονων διηπειρωτικών πυραύλων, των πυρηνικών υποβρυχίων και των στρατηγικών βομβαρδιστικών (Βήμα, 21/10).

Πιο συγκεκριμένα, ο Πούτιν μίλησε μεταξύ άλλων για την εξέλιξη ενός καταδιωκτικού αεροσκάφους Stealth πέμπτης γενιάς κι ενός νέου τακτικού πυραύλου με την ονομασία Iskander-M (σσ.: Μέγας Αλέξανδρος. Αυτό είναι στρατηγική φιλοφρόνηση προς τους έλληνες σοβινιστές). Το πρώτο θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2012 και η κατασκευή του θα γίνει σε συνεργασία με την Ινδία, με την οποία έχει ήδη υπογραφεί συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας. Ο δεύτερος θα έχει τη δυνατότητα να πλήξει την αντιβαλλιστική ασπίδα των Αμερικανών και θα είναι η απάντηση στην προσπάθεια της ανατολικής Ευρώπης να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική απειλή. Στην τρίωρη εκπομπή του ο Πούτιν δεν παρέλειψε να δείξει σκηνές από τη δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού πυραύλου SS-25 από τη χερσόνησο του Μουρμάνσκ και την επιτυχή πλήξη στόχου στην Καμτσάτκα, 5,5 χιλ. χλμ. μακρύτερα. Το υπερόπλο αυτό μπορεί να μεταφέρει πολλαπλές πυρηνικές ή συμβατικές κεφαλές και έχει σχεδιαστεί για εκτόξευση από κινητή πλατφόρμα.
Ο Πούτιν δικαιολόγησε τις παραπάνω κινήσεις σαν αναγκαία μέτρα άμυνας απέναντι στην υποτιθέμενη δυτική «επιθετικότητα». «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω», είπε, «ότι τέτοια μέτρα προετοιμάζονται και θα τα λάβουμε. Το τι θα εγκαταστήσουμε και πού, αυτό είναι θέμα των ειδικών του ρωσικού στρατιωτικού γενικού επιτελείου». Όμως στην πραγματικότητα, πίσω από όλες αυτές τις πολυδάπανες προετοιμασίες μπορεί κανείς ξεκάθαρα να διακρίνει τις παγκόσμιες ηγεμονικές βλέψεις των σοσιαλιμπεριαλιστών του Κρεμλίνου. Γιατί ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι η εξαρτημένη ενεργειακά, μισοδιαλυμένη πολιτικά και εντελώς διασπασμένη και αδύναμη στρατιωτικά ΕΕ δεν μπορεί να απειλεί μια Ρωσία ενωμένη, μιλιταριστική και όλο και πιο φασιστική στη νοοτροπία της, που αποδειγμένα κάνει ενεργειακό εκβιασμό. Το αντίθετο είναι μέσα στη λογική των πραγμάτων.
«Δόξα σοι ο θεός, η Ρωσία δεν είναι Ιράκ. Είναι αρκετά ισχυρή για να προστατεύσει τα συμφέροντά της στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου», εξήγησε με νόημα ο ρώσος ηγέτης.