ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΙΚΗ KATA ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΤΗ ΠΛΕΥΡΗ ΣΤΙΣ 18/4 ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ

Στις 18 Απρίλη θα συζητηθεί η έφεση του ναζιστή Κ. Πλεύρη κατά της απόφασης που τον καταδίκασε σε 14 μήνες με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο 927/79 για εκτεταμένα αποσπάσματα του φιλοχιτλερικού αντισημιτικού βιβλίου του «Εβραίοι, όλη η αλήθεια» που προκαλούν ρατσιστικό μίσος και βία και διαδίδουν ρατσιστικές ιδέες.
Θυμίζουμε στους αναγνώστες μας τον καίριο ρόλο της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας σε αυτή την καταδίκη με την παραπομπή του Πλεύρη στο δικαστήριο στη βάση του υπομνήματος που κατέθεσε η ΑΠ πριν από την άσκηση της δίωξης, τις καταθέσεις των τριών μελών της ως μαρτύρων κατηγορίας στη συζήτηση της υπόθεσης και την καμπάνια της αφισοκόλλησης πριν και στη διάρκεια της δίκης.
Από την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης κατά του Κ. Πλεύρη μέχρι σήμερα, μεσολάβησε μία δεύτερη καταδίκη με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο. Το ΙΑ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών στις 5/3/08 καταδίκασε σε 7 μήνες φυλάκιση τους Δ. Ζαφειρόπουλο, Θ. Γεωργίου και Θ. Χατζηγώγο, της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» για τη δημοσίευση προσβλητικού για τους Εβραίους δημοσιεύματος που από τη μια μιλούσε για «υποτιθέμενη σαπωνοποίηση των Εβραίων» και από την άλλη πανηγύριζε για τα αποτελέσματα της με τη φράση: «Δόξα τω Θεώ, ούτε 1500 Εβραίοι δεν έχουν μείνει στη Θεσσαλονίκη». Για το δημοσίευμα αυτό είχε υποβάλει μηνυτήρια αναφορά ενάντια στους υπεύθυνους της φασιστικής φυλλάδας το ΕΠΣΕ. Η καταδίκη αυτή ήταν άμεσο αποτέλεσμα του δρόμου που άνοιξε η καταδίκη του Κ. Πλεύρη και ο οποίος δεν πρόκειται να κλείσει από τη στιγμή που η δίκη του ναζιστή αποκάλυψε σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο το σκάνδαλο της μη εφαρμογής της αντιρατσιστικής νομοθεσίας στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να είναι εντελώς ελεύθερη η φιλοναζιστική προπαγάνδα. Αυτή η άρνηση αποτελούσε ευθεία παραβίαση όχι μόνο της δημοκρατικής νομιμότητας στο εσωτερικό αλλά και της ευρωπαϊκής και διεθνούς δημοκρατικής πρακτικής ενάντια στον αντισημιτισμό και στο νεοναζισμό.
Η δεύτερη αυτή καταδίκη αποτελεί δημοκρατική νίκη την οποία χαιρέτισε με ανακοίνωση της η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία και είναι θετικό προηγούμενο για την επικύρωση της καταδικαστικής απόφασης κατά του Κ. Πλεύρη από το δικαστήριο που θα κρίνει την έφεσή του. Το δικαστήριο της 5/3 κατέρριψε το αντιδημοκρατικό σκεπτικό των αποφάσεων των δύο δικαστικών συνθέσεων στην υπόθεση Πλεύρη, σύμφωνα με τις οποίες δεν επιτρεπόταν στα θύματα της ρατσιστικής επίθεσης να παρασταθούν στη δίκη του ναζιστή σαν πολιτική αγωγή. Αυτή τη φορά έγινε δεκτή η πολιτική αγωγή που δήλωσαν η Άντρεα Γκίλμπερτ από το ΕΠΣΕ και οι Μωϋσής Κωνσταντίνης και Αβραάμ Ρεϊτάν από το ΚΙΣ. Ωστόσο, και αυτή όπως και η καταδίκη του Κ. Πλεύρη πνίγηκε μέσα στη σιωπή των ΜΜΕ και του πολιτικού κόσμου. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ είχαν κληθεί ως μάρτυρες κατηγορίας οι Σπ. Βούγιας και Γ. Μπουτάρης, δεν εμφανίστηκαν στη δίκη ούτε καν για να υπερασπίσουν τις δικές τους δηλώσεις ενάντια στον αντισημιτισμό για τις οποίες τους κατηγορούσε το συγκεκριμένο άρθρο του «Ελεύθερου Κόσμου».
Είναι επιτακτική η ανάγκη να επιμείνουμε στον αγώνα ενάντια στους φορείς του νεοναζισμού και του ακραίου αντισημιτισμού τόσο σε νομικό όσο, κυρίως, και σε πολιτικό επίπεδο, και μέσα από αυτό τον αγώνα να προβάλουμε δυνατά την καταγγελία των πολιτικών προστατών του νεοναζισμού στην Ελλάδα. Πρώτο, πρέπει να καταγγείλουμε τους ανοιχτούς προστάτες του που αποκαλύφθηκαν μέσα από τη δίκη, δηλαδή τους φιλοναζιστές βουλευτές του ΛΑΟΣ Α. Γεωργιάδη και Θ. Πλεύρη. Δεύτερο, να καταγγείλουμε την τρομαχτική απόκρυψη αυτών των δικών από την τηλεόραση, που θα ήταν αδύνατη χωρίς την ενεργή συμφωνία και προσπάθεια των ηγεσιών των πολιτικών κομμάτων να το πετύχουν. Αυτή η σιωπή των κομμάτων και του πολιτικού κόσμου συνεχίζεται σκανδαλωδώς μέχρι σήμερα μόνο και μόνο για να υπάρχουν τόσοι πρόθυμοι συνομιλητές του ΛΑΟΣ μέσα στη Βουλή και στα τηλεοπτικά παράθυρα.
Είναι πολύ δύσκολο, αν όχι απίθανο μετά και από τη δεύτερη καταδίκη με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο να βγάλει το Εφετείο αθωωτική απόφαση για τον Πλεύρη. Δεν πρέπει όμως να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο. Όπως δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αλλάξει ούτε ένα σκέλος της καταδικαστικής απόφασης που αποτελεί εφαρμογή και των δύο σκελών του αντιρατσιστικού νόμου: της πρόκλησης σε ρατσιστική βία και μίσος και της διάδοσης ρατσιστικών και προσβλητικών ιδεών. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μειωθεί ούτε μία μέρα η ποινή των 14 μηνών που επιβλήθηκε κατά του ναζιστή. Αντίθετα, πρέπει να προσπαθήσουμε να γίνει πιο δυνατή αυτή η καταδίκη και σε νομικό επίπεδο. Θυμίζουμε ότι στη δίκη του Δεκέμβρη είχαμε αθωωτική πρόταση από την εισαγγελέα και μειοψηφία ενός μέλους της έδρας.
Θυμίζουμε επίσης το πιο μεγάλο σκάνδαλο στην υπόθεση αυτή που είναι το γεγονός ότι στην έναρξη της διαδικασίας, στη δίκη της 11 του Σεπτέμβρη, ο εισαγγελέας, Λ. Λαζαράκος στάθηκε με φανατισμό στο πλευρό του ναζιστή, τόσο ώστε να αποκαλέσει το βιβλίο του που είναι ύμνος στο Γ΄ Ράιχ και στην εξόντωση των εβραίων, «επιστημονικό σύγγραμμα», ενώ ο ίδιος από κοινού με την Πρόεδρο Ευφρ. Τσελεχοβίτου έκαναν φραστικές επιθέσεις στις μάρτυρες κατηγορίας της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας και άφησαν ασύδοτο στην αίθουσα το ναζιστικό κοινό να αποδοκιμάζει τους μάρτυρες κατηγορίας. Η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία κατάθεσε αναφορά με την οποία κατάγγειλε τη στάση τους στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, η οποία σύμφωνα με πρόσφατη προφορική ενημέρωση δεν έχει εξεταστεί ακόμα ενώ έχει περάσει ήδη μισός χρόνος από την υποβολή της. Η ΑΠ επανήλθε με ερώτημα της για να λάβει επίσημη ενημέρωση για την πρόοδο της υπόθεσης.
Ο ίδιος εισαγγελέας Λ. Λαζαράκος είχε προτείνει την αποβολή της πολιτικής αγωγής του ΚΙΣ και του ΕΠΣΕ από τη δίκη, με εισήγηση – μνημείο διαστρέβλωσης του αντιρατσιστικού νόμου που την έκανε δεκτή τόσο το δικαστήριο του Σεπτέμβρη όσο και το δικαστήριο του Δεκέμβρη. Το θέμα της παράστασης ή μη της πολιτικής αγωγής στη συζήτηση της έφεσης βρίσκεται σε εκκρεμότητα μετά από προσφυγή του ΕΠΣΕ για να μη γίνει δεκτή από αυτό το δικαστήριο η απόφαση της αποβολής.
Καλούμε όλους τους δημοκράτες να στηρίξουν τη δημοκρατική απαίτηση για τη διατήρηση της καταδίκης του Κ. Πλεύρη με την παρουσία τους στη δικαστική αίθουσα Α΄ Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών (Λουκάρεως και Αλεξάνδρας, 6ος όρ), στις 18 Απρίλη και ώρα 9.00 το πρωί.