Η διπλή τακτική του καθεστώτος σχετικά με την ιδιωτικοποίηση και τις επενδύσεις στον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ

Σε προηγούμενο άρθρο της Νέας Ανατολής σχετικά με την εξαγορά του 20% του ΟΤΕ από τη MIG, είχαμε επισημάνει τη χαρακτηριστική διακομματική σιωπή και τις παράξενα φιλικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν μεταξύ των συνδικαλιστικών της ΟΜΕ-ΟΤΕ και ενός μεγάλου ιδιώτη μετόχου του ΟΤΕ όπως η MIG. Αυτά και άλλα στοιχεία, που τα εκθέσαμε στο αναλυτικό άρθρο μας σε προηγούμενο φύλλο, μας είχαν οδηγήσει στην εκτίμηση ότι η MIG είχε την έγκριση του καθεστώτος γιατί η πολιτική διαχείριση των τεράστιων κεφαλαίων της ήταν στα χέρια των Κύπριων φιλο-ανατολικών.
Η εκτίμηση μας επιβεβαιώνεται σήμερα που οι συνδικαλιστές του ΟΤΕ και σύσσωμο το πολιτικό καθεστώς κάνουν μια μαχητική εκστρατεία κατά της εξαγοράς του ΟΤΕ από τη γερμανική Deutsche Telekom. Αποτελεί πραγματικά παράδοξο φαινόμενο να αντιδρά τώρα σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος και να κηρύσσουν τώρα αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις οι συνδικαλιστές του ΟΤΕ επειδή το 20% του Οργανισμού φεύγει από τα χέρια ενός κεφάλαιου με σκοτεινή σύνθεση και χωρίς καμία τεχνογνωσία στις τηλεπικοινωνίες, όπως αυτό της MIG, και περνάει σε έναν ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό όπως η Deutsche Telekom.

Η “καλή” MIG και η “κακή” DT

Οι συνδικαλιστές της ΟΜΕ – ΟΤΕ είχαν δείξει τεράστια κατανόηση στον πρόεδρο της MIG Βγενόπουλο, έκλεισαν συνάντηση μαζί του και σε ανακοίνωσή τους μετέφεραν τις «άριστες» εντυπώσεις τους: Ο Βγενόπουλος τους δήλωσε ότι η επένδυση της MIG στον ΟΤΕ είναι μακροπρόθεσμη, έκφρασε το ενδιαφέρον του για την πορεία της επιχείρησης και έκανε αναφορές για τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων. Τι αναφορές έκανε άραγε ο Βγενόπουλος στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων και ποιες εγγυήσεις έδωσε για τη φερεγγυότητα της επένδυσης του κανείς δεν θα μάθει ποτέ. Εκείνο όμως που ξέρουμε είναι ότι όλοι αυτοί οι συνδικαλιστές πούλησαν αισχρά τους συναδέλφους τους επιτρέποντας στη διοίκηση να περάσει τη γνωστή νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας οι νεοπροσλαμβανόμενοι στον ΟΤΕ θα είχαν άλλες πολύ πιο χαμηλές αποδοχές της τρέχουσας αγοράς από τους παλιούς εργαζόμενους.
Τώρα η ΟΜΕ-ΟΤΕ, χωρίς να έχει μιλήσει με κανέναν εκπρόσωπο της D.T., εμφανίζεται σίγουρη ότι η εταιρεία έχει «στρατηγικό επιχειρησιακό στόχο την περικοπή θέσεων εργασίας και την αποσταθεροποίηση των εργασιακών σχέσεων στο βωμό της μεγιστοποίησης των βραχυπρόθεσμων κερδών της και της ικανοποίησης των προσδοκιών των μετόχων της». Ενώ η MIG είχε «όραμα»… Έτσι κήρυξε αμέσως μετά την ανακοίνωση της μεταβίβασης τριήμερη απεργία στις 26, 27 και 28/3, και σε τελευταία συνεδρίαση της αποφάσισε επαναλαμβανόμενες 24ωρες από 7/4/08.
Την υποστήριξη της στην ΟΜΕ –ΟΤΕ έδωσε η ΓΣΕΕ και σύσσωμη η αντιπολίτευση. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Λαφαζάνη: «Η απαράδεκτη αυτή κυβερνητική μεθόδευση που οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση μιας στρατηγικής επιχείρησης όπως ο ΟΤΕ, συνιστά μείζον πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και εργασιακό έγκλημα σε βάρος της χώρας αλλά και της εθνικής ασφάλειας. Το μεθοδευμένο παιχνίδι για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ θα συναντήσει την αντίθεση και αντίσταση σύσσωμου του ελληνικού λαού. Η πώληση της Ελλάδας που πάει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση δεν πρόκειται να περάσει». Ο Γ. Παπανδρέου, επιτέθηκε στην κυβέρνηση: «Τρέχετε να προλάβετε να ξεπουλήσετε την εθνική περιουσία. Μην προχωρήσετε. Είμαστε θεματοφύλακες του εθνικού μας πλούτου». Επίσης, επιτέθηκε και στη δικαιοσύνη γιατί δεν έχει παρέμβει για να ανατρέψει τη μεταβίβαση του 20% της MIG στην DT! Το ψευτοΚΚΕ που χρησιμοποιεί πάντα πιο ήπιους τόνους για να μη χαλάει το μέτωπο του με την καραμανλική ΝΔ, διαπιστώνει ότι «Η συμφωνία της Deutsche Telecom AG να αγοράσει τις μετοχές της MIG και η πρόθεση της να αναδειχθεί σε στρατηγικό επενδυτή στον ΟΤΕ αποδεικνύει ότι ο τομέας των τηλεπικοινωνιών και ειδικότερα ο ιδιωτικοποιημένος πια ΟΤΕ, που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αποτελεί ξέφραγο αμπέλι για το κεφάλαιο».
Κι όμως όλοι αυτοί οι όψιμα εξεγερμένοι για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, άφησαν σχεδόν αδιαμαρτύρητα τη MIG να αγοράσει σταδιακά το 20% των μετοχών του ΟΤΕ
Δεν θέλουν καθόλου, και δεν σκοπεύουν όσο το μπορούν, να αφήσουν μία εταιρεία του γερμανικού κράτους να βάλει πόδι στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες γιατί αυτό δεν θα αρέσει καθόλου στο αφεντικό τους, τη Ρωσία του Πούτιν. Άλλωστε για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του Κρεμλίνου, για χρόνια τώρα πάλεψαν και πέτυχαν να εγκαταστήσουν στις προμήθειες του ΟΤΕ τον Κόκκαλη, έναν ανατολικό ολιγάρχη και πρώην πράκτορα της Στάζι, ο οποίος με διακομματική στήριξη ξεγλίστρησε από τη δικαστική δίωξη για κατασκοπεία, αλλά και από όλες τις διώξεις για απάτη και δωροδοκία σε ότι αφορά αυτές τις προμήθειες.
Είναι φανερό ότι η πρόσφατη μεταβίβαση των μετοχών από τη MIG στη DT έγινε με κυβερνητική εντολή. Είναι φανερό ότι ζητήθηκε από τη MIG να παραιτηθεί από την προσπάθειά της να εξαγοράσει όλον τον ΟΤΕ. Αυτό το ζήτησε η ΕΕ από την ελληνική κυβέρνηση γιατί ήταν σκοτεινή η προέλευση των κεφαλαίων της MIG. Γι αυτό το λόγο ο Αλογοσκούφης υποχρεώθηκε να κάνει τη ρύθμιση με την οποία απαγορεύτηκε στη MIG να αυξήσει τις μετοχές της στον ΟΤΕ. Είναι διατυπωμένη άλλωστε η πολιτική της ΕΕ να μην επιτρέπει σε εξωευρωπαϊκά κεφάλαια να παίρνουν στρατηγικά μερίδια στους τομείς της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών. Αυτή η πίεση έχει αυξηθεί από τη στιγμή που η Ελλάδα αποκαλύφθηκε σα φιλορώσικη χώρα και χαρακτηρίστηκε «δούρειος ίππος» της Ρωσίας μέσα στην Ευρώπη (δες άρθρο της Νέας Ανατολής, α.φ. 428, σχετικά με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων για τις σχέσεις Ευρώπης-Ρωσίας). Παρόλο που οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών κρατών είναι αισχρά υφεσιακές απέναντι στο νεοναζιστικό καθεστώς του Πούτιν και στα εγκλήματα του, έχουν αρχίσει να διαισθάνονται το ρώσικο κίνδυνο και να παίρνουν κάποιες στοιχειώδεις προφυλάξεις σε ότι αφορά την προστασία στρατηγικών κλάδων της οικονομίας από την επέλαση ρώσικων αλλά και αραβικών κεφαλαίων που πολύ συχνά έχουν σχέση με το Ιράν. Επικεφαλής σε αυτή την πολιτική είναι η Γερμανία που γι’ αυτό το λόγο έχει έρθει σε σύγκρουση και με την Κομισιόν.
Το ερώτημα είναι τώρα το εξής: Πως έγινε και η κυβέρνηση Καραμανλή επέτρεψε στην Deutsche Telekom να αγοράσει το ποσοστό της MIG, να εξασφαλίσει έτσι το 20% του ΟΤΕ και στη συνέχεια να διεκδικήσει όλον τον ΟΤΕ;
Νομίζουμε ότι η απάντηση βρίσκεται στην RWE. Η RWE είναι ένα άλλο γερμανικό μονοπώλιο αλλά στον τομέα της ενέργειας. Η κυβέρνηση Καραμανλή συμφώνησε με τη Γερμανία να δώσει την πλειοψηφία των μετοχών της ΔΕΗ στη RWE. Αυτήν τη μεταβίβαση οι ρωσόδουλοι τη θέλανε γιατί η RWE επρόκειτο να εξαγοραστεί ή έστω να πραγματοποιήσει στρατηγική συμμαχία τεράστιας πολιτικής σημασίας με το ρώσικο υπερμονοπώλιο που λέγεται Gazprom. Αλλά η συνεργασία RWE-Gazprom ναυάγησε προς τα τέλη του περασμένου χρόνου οπότε το ρωσόδουλο διακομματικό καθεστώς κορυφής έπρεπε να ματαιώσει την εξαγορά της ΔΕΗ από τη RWE. Aλλά όμως δεν έπρεπε να εκτεθεί η κυβέρνηση Καραμανλή και να φανεί αναξιόπιστη στη γερμανική κυβέρνηση που πάντα την αφήνει να παίζει το φιλορώσικο της παιχνίδι μέσα στην ΕΕ αρκεί η πρώτη να παίρνει οικονομικά ανταλλάγματα. Έτσι το πεντακομματικό καθεστώς έκανε δύο πράγματα μοιράζοντας ρόλους κατά το γνωστό τρόπο.
Aπό τη μια ανέλαβαν να διώξουν τη RWE από τη ΔΕΗ τα τάγματα εφόδου του ψευτοΚΚΕ και του ΣΥΝ. Αυτά ενώθηκαν με τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που δεν θέλουν την RWE γιατί θέλουν μια κρατική ΔΕΗ στην οποία αυτοί έχουν μέρος της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Αν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ είχαν καθαρή ταξική στάση και μπορούσαν να λειτουργήσουν σκέτα σαν εργαζόμενοι και όχι επίπλέον σαν κρατικο-καπιταλιστές μισο-ιδιοκτήτες της ΔΕΗ θα ζητούσαν πάνω απ όλα να διατηρήσουν τις ισχυρές εργασιακές θέσεις τους μέσα στη ΔΕΗ με τον όποιο νέο ιδιοκτήτη συν τις κατάλληλες εγγυήσεις ότι ο νέος ιδιοκτήτης δεν θα ρημάξει τα πάγια κεφάλαια και το φυσικό πλούτο που έχει η ΔΕΗ. Με τις τέσσερις ως τώρα μπούκες τους μέσα στα διοικητικά συμβούλια της ΔΕΗ όπου θα υπογραφόταν η εξαγορά, το μέτωπο των ψευτοΚΚΕ και ΣΥΝ με τη ΓΕΝΟΠ, ουσιαστικά την έχουν παγώσει. Βεβαίως την ίδια ώρα τα ψευτοΚΚΕ και ΣΥΝ πουλάγανε το σωστό αίτημα της ΓΕΝΟΠ να σωθεί το ασφαλιστικό της ταμείο και να μην μπει στο ΙΚΑ, δηλαδή άφηναν τη δίκαιη απεργία της στην μήνη των ΜΜΕ και των εισαγγελέων. Αυτό το αίτημα το πούλησε με τρόπο και η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ γιατί οι ρωσόδουλοι θέλουν να δώσουν τη ΔΕΗ στο ρωσόδουλο ιδωτικό κεφάλαιο: Μπόμπολα, Μυτιληναίο, Κόκκαλη κλπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΔΕΗ και άνθρωπος των ρωσόφιλων Αθανασόπουλος δεν έκανε τίποτα για να εμποδίσει τις μπούκες που ματαίωναν τη σύγκληση του ΔΣ της ΔΕΗ, αλλά ξεσπάθωσε χρησιμοποιώντας όση κρατική βία μπορούσε για να ματαιώσει ή έκανε ότι μπορούσε για να προβοκάρει και να εκθέσει στο λαό την πιο προσεκτική ως τώρα απέναντι στους καταναλωτές απεργία της ΔΕΗ.
Από την άλλη η κυβέρνηση Καραμανλή ανέλαβε να καθησυχάσει τη γερμανική κυβέρνηση με το να υποσχεθεί ότι θα δώσει στο άλλο γερμανικό μονοπώλιο, τη Deutsche Telekom, τον ΟΤΕ. Αφού η MIG δεν μπορούσε να πάρει τον ΟΤΕ, ας έπαιρνε η DT το ποσοστό της ΜΙG πληρώνοντάς τη με ένα ποσό πελώριο που αντιστοιχούσε στη σιγουριά της ότι θα έπαιρνε στη συνέχεια ολόκληρο τον ΟΤΕ. Μόλις η MIG πληρώθηκε με αυτό το ζεστό χρήμα μπήκε όλο το έθνος σε κίνηση για να διώξει ξανά τους «γερμανούς κατακτητές από την Ελλάδα». Αυτό το τελευταίο το είπε ο άνθρωπος που έγινε ήρωας επειδή κατέβασε τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη, αλλά κινδυνεύει να γίνει στο μέλλον κατάπτυστος επειδή οι πράκτορες της Ρωσίας τον περιφέρουν σε όλη τη χώρα για να σηκώνει τη σημαία του ναζιστικού τύπου νέου αντιδυτικισμού. Το ότι η επένδυση αυτή της DT δεν πατάει σε στέρεα πολιτική και οικονομική βάση φάνηκε από την πρώτη στιγμή από τον αντίκτυπο που είχε στην αγορά. Έτσι, η μετοχή του ΟΤΕ ανέβηκε έως 15%, ενώ η μετοχή της DT είχε πτώση 3,6%! (ΑΠΕ, 18/3).

Οι Καραμανλής – Αλογοσκούφης ναρκοθετούν τη συνεργασία

Οι κυβερνητικές προθέσεις αποκαλύπτονται από το ότι το ίδιο το κράτος δεν μεταβίβασε ούτε μία μετοχή στη DT ώστε να της δώσει περισσότερη ισχύ από όσο το 20% που είχε η MIG και απέφυγε να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση. Στην ουσία χρησιμοποίησε το όχημα της MIG ακριβώς για να μπορέσει να αποφύγει αυτή τη δέσμευση παριστάνοντας την απολύτως ουδέτερη. Από την άλλη η εσπευσμένη και αθόρυβη αποχώρηση της MIG από τον ΟΤΕ, τη στιγμή που μόλις λίγους μήνες πριν διεκδικούσε λυσσαλέα τον έλεγχο του, αποκάλυψε πόσο δεμένο είναι αυτό το κεφάλαιο με την κυβέρνηση και το καθεστώς.
Ο Αλογοσκούφης δε μιλάει για εκχώρηση του μάνατζμεντ στην DT αλλά για «μοντέλο συνδιοίκησης» στον ΟΤΕ και για μεταβίβαση υπό προϋποθέσεις ενός ποσοστού μέχρι και 8% από το 28% που έχει το δημόσιο. Σε συνέντευξη του μετά την χρυσοπληρωμένη εξαγορά διευκρίνισε ότι το πλαίσιο συνεργασίας δεν έχει καν συζητηθεί και ότι η μεταβίβαση ήταν μία πρωτοβουλία της DT και όχι μία κυβερνητική πρόταση. Συγκεκριμένα είπε ο Αλογοσκούφης: «Μετά από επίσημο αίτημα από τη Deutsche Telekom, που υποβλήθηκε στις 18 Μαρτίου, ξεκινούν οι σχετικές διαδικασίες για την υπογραφή συμφωνίας μετόχων, η οποία ασφαλώς θα έρθει στη Βουλή και θα κυρωθεί». Επισήμανε επίσης ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας μετόχων μένει να καθορισθούν ζητήματα, όπως αυτά που αφορούν την Διοίκηση και τη μετοχική σύνθεση, και τόνισε πως «και η επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι μία ισορροπία του ΟΤΕ και της Deutsche Telekom όσον αφορά και τη μετοχική σύνθεση και τη διοίκηση του Οργανισμού».
Εν τω μεταξύ για την απόκτηση οποιουδήποτε ποσοστού πάνω από 20% η DT χρειάζεται κυβερνητική έγκριση με βάση το νόμο που θέσπισε η κυβέρνηση αρχικά για να ικανοποιήσει τις γερμανικές ενστάσεις κατά της επέλασης της MIG, τον οποίο όμως τώρα θα χρησιμοποιήσει σαν πρόσχημα για να μπορεί να αναχαιτίσει και την DT και οποιονδήποτε μη αρεστό στο καθεστώς εταίρο. Ο Καραμανλής έκανε παρέμβαση για τις αντιδράσεις της Κομισιόν ενάντια στη σχετική ρύθμιση που εμποδίζει την απόκτηση ποσοστού πάνω από 20%: «Είμαστε πάντοτε σε διάλογο με την Κομισιόν, αλλά αποκλείεται να την αποσύρουμε», δήλωσε στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αποσύρει τη διάταξη που θεσπίζει πλαφόν 20% σε επενδυτές για επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Το θέμα είναι τεχνικό. Θα δούμε εάν χρειάζεται βελτίωση. Ο στόχος της διάταξης αυτής είναι δεδομένος και υπαρκτός» (Καθημερινή, 16/3/08). Η παρέμβαση Καραμανλή έγινε αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας MIG-DT και είναι ξεκάθαρη για τις κυβερνητικές προθέσεις.
Αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι ατέρμονες διαπραγματεύσεις στις οποίες θα εμπλακεί η DT και οι οποίες δεν θα καταλήγουν σε συμφωνία επειδή κάθε φορά θα εκδηλώνονται αντιδράσεις «του λαού» δηλαδή του οργανωμένου σοσιαλφασισμού τις οποίες η κυβέρνηση θα χρησιμοποιεί σαν άλλοθι.
Είναι βέβαιο ότι η δουλική απέναντι στον Πούτιν κυβέρνηση Καραμανλή και το πεντακομματικό συντονιστικό θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να κρατήσουν τον ΟΤΕ όμηρο του Κόκκαλη και διαθέσιμο στα ρώσικα κεφάλαια τύπου Sistema. Την ίδια ώρα θα αποκρούουν κάθε δυτική απόπειρα να αγοραστεί η ΔΕΗ, ή να γίνουν ηλεκτρικοί σταθμοί από δυτικόφιλα κεφάλαια ή από την ίδια τη ΔΕΗ. Η συνταγή είναι μία. Καμιά επένδυση που δεν είναι ανατολική με πρόσχημα είτε το περιβάλλον, είτε τα αιτήματα των εργαζομένων της ΔΕΗ. Επενδύσεις μόνο από τους ανατολικούς ολιγάρχες. Όχι λιγνίτης, όχι λιθάνθρακας, όχι φυσικό αέριο για τους δυτικούς και τη ΔΕΗ στην Ελασσώνα, στο Βόλο, στη Χαλυβουργική. Ναι στο λιγνίτη για τον Κοπελούζο στη Φλώρινα, ναι στον λιθάνθρακα για τον Μυτιληναίο στη Βοιωτία, ναι στη νέα μονάδα στο Λαύριο αφού τη χτίζει ο Μυτιληναίος. Όχι στη RWE για να μην πέσουν οι μισθοί και οι συντάξεις στη ΔΕΗ, αλλά ας πέσουν οι μισθοί και οι συντάξεις αν είναι η ΔΕΗ να πάει σε καλά «ελληνικά» χέρια. Ναι στην «ελληνική» MIG (της Κύπρου και των εμιράτων) που αγαπάει τους εργαζόμενους του ΟΤΕ, όχι στην Deutsche Telekom που δεν τους αγαπάει.
Αυτό είναι το τρομερό φασιστικό παιχνίδι των προβοκατόρων σαμποτέρ, των μεγαλύτερων καταστροφέων της χώρας μετά τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο.