ΤΟ ΜΠΛΟΚ ΤΗΣ ΟΑΚΚΕ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

 

Η ΟΑΚΚΕ συμμετείχε σε αυτήν την Πρωτομαγιά στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ. Είναι η δεύτερη φορά που το κάνει τα τελευταία 15 χρόνια. Η ΟΑΚΚΕ μοιράζει πολλές φορές προκήρυξη αλλά δεν συμμετέχει στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις με μπλοκ με το εξής σκεπτικό: Δεν υπάρχει κάτι από το προλεταριακό και επαναστατικό πνεύμα αυτής της μέρας στην ιδεολογία και στην πολιτική των διοργανωτών  και ταυτόχρονα λείπουν στην κύρια πλευρά και η εργατική τάξη από αυτούς τους γιορτασμούς και η προοδευτική διανόηση.

Σε αυτή την στάση η ΟΑΚΚΕ έκανε δύο εξαιρέσεις μετά το 1993. Η πρώτη ήταν το 2001 όταν κατέβηκε μαζί με την Επιτροπή Αγώνα των Λιπασμάτων για να διαμαρτυρηθεί για τη αρνητική στάση της ΓΣΕΕ απέναντι σε αυτόν τον αγώνα και να απαιτήσει από αυτήν να πάρει θέση συμπαράστασης. Η δεύτερη είναι τώρα όπου κρίναμε ότι έπρεπε να ρίξουμε έστω και στην οργανωμένη συνδικαλιστική βάση του ΠΑΣΟΚ και των μετωπικών σχημάτων του ΣΥΝ και σε λίγους ανεξάρτητους την γραμμή της πάλης ενάντια στην πουτινική Ρωσία την στιγμή της υποδουλωτικής συμφωνίας Καραμανλή-Πούτιν και λίγο μετά το αντιδυτικό εθνικό βέτο στο Βουκουρέστι. Στην πραγματικότητα ήταν για την ΟΑΚΚΕ η πρώτη φορά που αρχίζει να γίνεται φανερή σε πολλούς η πολιτική της γραμμή και να ανοίγει ρήγματα στην αριστερή και σχετικά δημοκρατική πλευρά της βάσης του σοσιαλφασισμού. Ποτέ πριν δεν θα μπορούσε να κατεβεί η ΟΑΚΚΕ σε μια πρωτομαγιά με πανώ και κεντρικά συνθήματα κατά της υποδούλωσης της χώρας στη Ρωσία χωρίς αυτό να είναι κάτι εντελώς έξω και ενάντια στη γενική αντιαμερικάνικη και μικροαστική αντικαπιταλιστική συνείδηση των συγκεντρωμένων. Αν το έκανε αυτό παλιότερα δεν θα μείωνε αλλά θα δυνάμωνε την πολιτική απομόνωση που μεθοδεύει ενάντια της εδώ και χρόνια ο σοσιαλφασισμός. Ταυτόχρονα ότι και αν έλεγε σε μια τέτοια ατμόσφαιρα και μέσα σε τέτοιους συσχετισμούς η ΟΑΚΚΕ η παρουσία της απλά θα αύξαινε τον όγκο του εχθρού.  Όμως τώρα για πρώτη φορά ο σοσιαλφασισμός είναι τόσο πολιτικά αδύναμος και αμήχανος μπροστά στη βάση του καθώς χρειάζεται να της δώσει μια εξήγηση γιατί η υποτιθέμενη όλο και πιο έντονη  αμερικανοδουλεία της αστικής τάξης να  μετατρέπεται από τη μια μέρα στην άλλη  σε μια διακομματική ρωσοφιλία.

Η εκτίμηση μας γι αυτό το κατέβασμα της Πρωτομαγιάς αποδείχτηκε σωστή. Ακούσαμε αρκετά ευνοϊκά σχόλια για το πανώ μας, διαπιστώσαμε ένα έντονο ενδιαφέρον για την προκήρυξή  μας από όλες τις πολιτικές τάσεις στη συγκέντρωση, αλλά και για πρώτη φορά συναντήσαμε μια ασυγκράτητη οργή από σοσιαλφασίστες που βλέπουν να γίνεται αποδεκτή μια βασική πλευρά της πολιτικής της μισητής τους ΟΑΚΚΕ. Διαπιστώσαμε επίσης ένα βαθύ ενδιαφέρον για την συνθηματολογία στη διάρκεια της πορείας.

 

Το αρνητικό σε αυτήν την μέρα, ήταν το εξής: Το μπλοκ της ΟΑΚΚΕ ήταν με απόφασή μας το πιο απομακρυσμένο από τον κεντρικό χώρο της συγκέντρωσης (κοντά στο Πολυτεχνείο). Έτσι δεν μάθαμε για την απόφαση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ που πάρθηκε στο τέλος της συγκέντρωσης να μην συμμετάσχει στην πορεία σε διαμαρτυρία για τους τραμπουκισμούς του ΣΥΝ. Έχουν αυτοί της ΓΣΕΕ και της ΠΑΣΚΕ την ευθύνη που αποχώρησαν σχεδόν στη ζούλα και δεν ειδοποίησαν τον κόσμο σε όλη τη συγκέντρωση, αλλά οφείλαμε και εμείς μέσα σε μια έκρυθμη ατμόσφαιρα να παρακολουθήσουμε και την καρδιά της συγκέντρωσης. Αν το είχαμε κάνει δεν θα συμμετείχαμε στην πορεία γιατί αυτό σήμαινε εκείνη τη στιγμή μια αποδοχή ή μια ανοχή των τραμπουκισμών. Όμως θεωρούμε ότι το συντριπτικά κύριο στην μέρα ήταν η σημαντική παρουσία και η πολιτική ζύμωση της ΟΑΚΚΕ.

 

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι από δω και μπρος θα κατεβαίνουμε στις πρωτομαγιές και γενικά στις επετειακές εκδηλώσεις στις οποίες την πολιτική ηγεμονία έχει ο σοσιαλφασισμός. Η γενική μας εκτίμηση για τη συμμετοχή μας σε αυτές τις εκδηλώσεις δεν έχει αλλάξει. Πάντως έχουμε μπει σε μια νέα πολιτική φάση και θα εξειδικεύουμε ανάλογα την γενική τακτική μας.

 

 

Το πανώ της ΟΑΚΚΕ έγραφε:

 

Συμμαχία με τη Ρωσία σημαίνει πείνα, υποτέλεια και δικτατορία

 

Τα βασικά συνθήματα που φωνάξαμε στην πορεία ήταν:

 

200 της Καισαριανής ποτέ δεν σας ξεχνάμε  το ναζισμό πάντα θα πολεμάμε

 

τα κράτη θέλουν ανεξαρτησία, τα έθνη θέλουν απελευθέρωση

και οι λαοί την επανάσταση

 

σ΄ Ανατολή και Δύση τη νέα κοινωνία η εργατιά θα χτίσει

 

απ τις υπερδυνάμεις ανεξαρτησία, όχι υποτέλεια στην τσαρική Ρωσία

 

συμμαχία με τη Ρωσία σημαίνει υποτέλεια και δικτατορία

 

εργάτες της Ευρώπης ενωθείτε στον δολοφόνο Πούτιν αντισταθείτε

 

ιμπεριαλιστές στα όποια σχέδιά σας θα βρίσκετε την εργατιά παντοτεινά μπροστά σας

 

με την Αμερική ανεξαρτησία. Μέσα στην Ευρώπη για δημοκρατία.

Ο πιο μεγάλος κίνδυνος είναι η Ρωσία

 

Φωνάχτηκαν επίσης τα εργατικά συνδικαλιστικά και οικονομικά  συνθήματα:


"Με εργοστάσια κλειστά και μαύρη εργασία, άδεια σε λίγο θα είναι τα Ταμεία",

 
"Φέρνουνε την πείνα κι αδειάζουν τα Ταμεία, εκείνοι που γκρεμίζουνε τη βιομηχανία",


"Εργοστάσια ανοιχτά, συνδικάτα ταξικά",


"Σωματεία των εργατών όχι των ρουφιάνων και των αποστατών",

  
" Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι",


" Όχι στη διάσπαση μες τα σωματεία, ίση αμοιβή για ίση εργασία"


" Πέντε ηγεσίες χτυπάνε τους εργάτες- Μέτωπο ταξικό δημοκρατικό"


"Ο λαός δε ζει με τη δημαγωγία. Σύγχρονη παραγωγή, έρευνα, Παιδεία",


" Η πιο μεγάλη μόλυνση είναι η ανεργία. Φύση - ομορφιά και βιομηχανία",

 
"Ποιός πρέπει να πληρώσει;

 

Η αρπακτική ολιγαρχία,

η μικρομεσαία δουλοκτησία,

η διεφθαρμένη γραφειοκρατία".
 
 συμπαράσταση στον μακρύ αγώνα των λιπασμάτων

 

ο αγώνας των λιπασμάτων θα δικαιωθεί ότι και να κάνουν δεν θα θαφτεί