ΝΑΙ ΣΤΗ ΒΙΠΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΤΑΝΑΓΡΑ
ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΠΕΛΛΑ ΤΩΝ ΣΑΜΠΟΤΑΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΤΕ

Τον Ιούλη του 2006 τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης υπέγραψαν κοινή απόφαση για τη δημιουργία Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ) στην Τανάγρα σε μια έκταση 2.016 στρεμμάτων η οποία θα είχε κόστος 35,5 εκατομμυρίων ευρώ. Στη ΒΙΠΕ αυτή θα κατασκευάζονταν 300 νέα εργοστάσια. Τα υπουργεία σε συμφωνία με την «τοπική δημοτική αρχή και τη Νομαρχία Βοιωτίας όρισαν τον Ασωπό ως αποδέκτη των αποβλήτων της ΒΙΠΕ» (Ελευθεροτυπία, 25-5). Στο μεταξύ ενώ υπήρχαν σχέδια για τη δημιουργία κεντρικής μονάδας επεξεργασίας των απόβλήτων των βιομηχανιών της Βοιωτίας αυτά παρέμειναν σχέδια και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησής τους. Έτσι ήταν εύκολο για τους σαμποταριστές της βιομηχανίας να σταματήσουν την κατασκευή της ΒΙΠΕ. Έκαναν λοιπόν αυτό που χρόνια τώρα κάνουν. Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εκεί υπάρχουν οι απόγονοι του Δεκλερή. Οπότε συνεχίζει θριαμβευτικά η Ελευθεροτυπία, που μαζί με τον Σκάι έχει αναλάβει υπεργολαβικά την αποβιομηχάνιση της χώρας για λογαριασμό του ΣΥΝ: «Στοπ στα κυβερνητικά σχέδια που ήθελαν τον Ασωπό να επιβαρύνεται με τα λύματα (και) 300 νέων εργοστασίων έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του, έπειτα από την εξέταση προσφυγή της Ομοσπονδίας Εξωραϊστικών Συλλόγων Ωρωπού»(στο ίδιο). Ομοσπονδία λοιπόν έχουν αποτελέσει οι εξωραϊστικοί σύλλογοι στον Ωρωπό. Φυσικό είναι. Ο Ωρωπός δεν είναι παίξε γέλασε. Φυλάει τις εκβολές του Ασωπού. Και ο Ασωπός δεν είναι παίξε γέλασε. Είναι το ποταμάκι που μπορεί ότι ώρα θέλει να κλείσει τη μισή ελληνική βιομηχανία που επίτηδες οι σοσιαλφασίστες και το καθεστώς τους την έχουν περιορίσει μέσα σε μια απίθανα μικρή γεωγραφική έκταση στα Οινόφυτα. Τόσο μικρή ώστε να έχει γίνει ασύμφορο το κόστος της γης και τόσο μικρή ώστε να είναι εύκολη στο στραγγαλισμό. Χρειάζεται λοιπόν μια πληθώρα Συλλόγων και μια Ομοσπονδία, ακόμα και μια Συνομοσπονδία για να δίνει με το όνομά της ένα καλό πρόσχημα στους σαμποταριστές του ΣΤΕ να πραγματοποιούν τον στραγγαλισμό σε καλά μελετημένες δόσεις.
Βέβαια θα πει κανείς πρέπει να γίνονται βιομηχανίες όταν αυτές θα μολύνουν; Μα δεν θα μολύνανε αν γίνονταν τα έργα της αντιρρύπανσης και το ποταμάκι θα ήταν καθαρό, εν πάσει περιπτώσει πιο καθαρό από τα περισσότερα ποταμάκια της χώρας. Ένα κίνημα λοιπόν πραγματικών φίλων της καθαρής φύσης και όχι φασιστικών καπέλων του ΣΥΝ δεν θα ξεκινούσε να ζητάει ματαιώσεις της ΒΙΠΕ αλλά θα απαιτούσε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ να γίνουν τα έργα του βιολογικού καθαρισμού για όλα τα Οινόφυτα και τη Τανάγρα. Έτσι μπορούμε να έχουμε και βιομηχανία και περιβάλλον καθαρό, όπως γίνεται παντού στις πιο πολλές χώρες της ΕΕ. Όμως εδώ ο αντιβιομηχανικός μεσαίωνας που σκεπάζει τη χώρα και καθοδηγείται από το ρωσόδουλο μπλοκ εξουσίας δεν θέλει εργοστάσια και δεν πρόκειται ποτέ να κάνει τέτοιο κίνημα.
Το ζήτημα είναι να ξεκινήσουν οι πραγματικοί πατριώτες και δημοκράτες μια τέτοια εκστρατεία έστω και με τις λίγες δυνάμεις που μπορούν να συγκροτηθούν σε πρώτη φάση.