Η πνιγμένη εκδήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ακρόπολη ενάντια στον κινέζικο φασισμό

Η ΟΑΚΚΕ υποστήριξε την εκδήλωση διαμαρτυρίας της Διεθνούς Αμνηστίας στην Πνύκα για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου που έγινε στις 12/7. Η εκδήλωση περιλάμβανε αεροφωτογράφηση εικόνων που σχηματίζονταν από τα σώματα των ανθρώπων που συμμετείχαν, εικόνων που σχηματίστηκαν ταυτόχρονα σε 29 πόλεις του κόσμου, με στόχο, όπως είπαν οι διοργανωτές, να αποτελέσουν τη φωνή των διωκόμενων δημοκρατών στην Κίνα που δεν μπορεί να ακουστεί λόγω της φίμωσης που έχει επιβάλει το κινέζικο καθεστώς. Ιδιαίτερα κατάγγειλαν την Κίνα ότι αντί να βελτιώσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενόψει των Ολυμπιακών, εφαρμόζει μεγαλύτερη καταπίεση και καταστολή λόγω των Ολυμπιακών.

Η εκδήλωση αυτή ήταν μία πρωτοβουλία του κεντρικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας που βρίσκεται στο Λονδίνο σε συνεργασία με την ομάδα Circle Up η οποία αναλαμβάνει τέτοιου είδους φωτογραφήσεις. Η φωτογράφηση στην Πνύκα ήταν κεντρικό μέρος της εκδήλωσης και συμμετείχαν περίπου 300 άτομα. Το ότι μια τέτοια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, όταν η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα προωθούν με φανατισμό την οικοδόμηση της στρατηγικής συμμαχίας με το φασιστικό ρωσοκινέζικο άξονα, δείχνει πόσο ισχυρές είναι ακόμα οι δημοκρατικές αντιστάσεις. Μετά το τέλος της εκδήλωσης μέλη της ΟΑΚΚΕ που συμμετείχαν σε αυτή μοίρασαν έξω από το χώρο της εκδήλωσης προκήρυξη με τίτλο: OXI ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΩΝ ΚΙΝEΖΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ, η οποία έγινε δεκτή με πολύ θετικά σχόλια και την οποία δημοσιεύουμε εδώ.

Παρά τον σημαντικό, εντυπωσιακό κεντρικό για την Αθήνα και διεθνή χαρακτήρα της και αυτή η εκδήλωση όπως κάθε άλλη που πηγαίνει κόντρα στην παράδοση της χώρας στο Κρεμλίνο και τους συμμάχους του, πνίγηκε κυριολεκτικά στη σιωπή από τα κανάλια, (οι φωτογραφίες έχουν αναρτηθεί στον κόμβο της Διεθνούς Αμνηστίας : www.amnesty.gr). Υπήρξε ως συνήθως πάλι κάποια πολύ περιορισμένη αρθρογραφία μόνο σε λίγες εφημερίδες και ραδιόφωνα για το ξεκάρφωμα της χώρας. Κάποιοι από τους διοργανωτές μας είπαν ότι δέχτηκαν ασφυκτικές πιέσεις από τις ελληνικές αρχές.

Εννοείται επίσης ότι όλη η ψευτοαριστερά απείχε συμπεριλαμβανομένου του ανθρωπιστή ΣΥΝ.

Η Διεθνής Αμνηστία συνεχίζει να καταγγέλει τον κινέζικο φασισμό. Λίγες μέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο επανήλθε με έκθεσή της που παρουσιάσθηκε στις 28/7 στο Χονγκ Κονγκ και στην οποία καταγγέλλει ότι Οι αρχές χρησιμοποίησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως πρόσχημα για να συνεχίσουν, ακόμη και να εντείνουν υφιστάμενα μέτρα και πρακτικές που έχουν οδηγήσει σε πολύ εκτεταμένες παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Η καταπίεση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δημοσιογράφων και των δικηγόρων ενισχύθηκε λόγω της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο. Αναφέρει μία σειρά από περιστατικά τέτοιων παραβιάσεων από τα οποία το πιο ανατριχιαστικό είναι το εξής: Τον Ιούνιο οι αρχές της Σαγκάης διέταξαν πρόσωπα που υπογράφουν προκηρύξεις με αιτήματα προς την κυβέρνηση, καθώς και υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εμφανίζονται στην αστυνομία κάθε εβδομάδα και να μην φύγουν από την πόλη χωρίς άδεια ούτε να μεταβούν στο Πεκίνο στη διάρκεια των αγώνων. Επίσης αναφέρει ότι οι διώξεις των δημοσιογράφων εντάθηκαν σύμφωνα με στοιχεία της Λέσχης Ξένου Τύπου της Κίνας τα οποία αναφέρουν 230 περιπτώσεις δημοσιογράφων που η δουλειά τους εμποδίστηκε από παρεμβάσεις των αρχών φέτος, έναντι 180 πριν από ένα χρόνο.

Το πόσο πολύ ενοχλεί η καμπάνια της Διεθνούς Αμνηστίας τους κινέζους φασίστες φαίνεται από το ότι εμποδίζουν την πρόσβαση στην ιστοσελίδα της για τους δημοσιογράφους που βρίσκονται ήδη στο Πεκίνο για την κάλυψη των αγώνων (Έθνος, 31/7).

Στο μεταξύ στο Πεκίνο έχουν τοποθετηθεί 300.000 κάμερες παρακολούθησης που καλύπτουν ολόκληρη την πόλη.

Οι αρχές έχουν απαγορεύσει τα πανό μεγαλύτερων διαστάσεων από ένα επί δύο μέτρα, ενώ όσα είναι μικρότερα θα πρέπει να ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια των ανθρώπων της ασφάλειας (Νέα, 29/7).  Επιπλέον, διαφωνούν με την απευθείας μετάδοση εικόνων από την πλατεία Τιεν Αν Μεν και την Απαγορευμένη Πόλη, απαγορεύουν τις εναέριες λήψεις και φέρουν σθεναρές αντιρρήσεις όσον αφορά το δορυφορικό εξοπλισμό των δικτύων, παρότι πριν αναλάβουν τους Αγώνες διαβεβαίωναν ότι δεν θα υπήρχε θέμα για την ελεύθερη πρόσβαση των 30.000 δημοσιογράφων που θα καλύπτουν τους Αγώνες (Κόσμος του Επενδυτή, 28-29/6).

Είναι σίγουρο ότι με το ζήλο που τους διακρίνει οι κινέζοι φασίστες θα διοργανώσουν τους πιο μαύρους ολυμπιακούς στην ιστορία. Μπροστά τους αυτοί του Μονάχου θα φαντάζουν μία ευχάριστη ανάμνηση.