ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΔΟ ΟΙ ΝΑΖΙΣΤΕΣ ΧΤΥΠΑΝΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΙΩΠΗ

Στα τέλη Αυγούστου κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ένα βίντεο που έδειχνε ένα ναζιστή να βεβηλώνει με ούρα το μνημείο του Ολοκαυτώματος στην πλατεία Εβραίων μαρτύρων στη Ρόδο. Το βίντεο παρουσιάστηκε σε ιστοσελίδα που έφερε την υπογραφή «ομάδας μαθητών» από το Βενετόκλειο σχολείο της Ρόδου με τη φωτογραφία του Χίτλερ.
Υπάρχει επίσης ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι «δε γουστάρουμε καθόλου τους Εβραίους που θέλουν να κάνουν το νησί μια δεύτερη «γη της Χαναάν» και πως αυτή είναι η απάντηση τους στα «σχολικά βιβλία των Θρησκευτικών περί «περιούσιου λαού», και χαιρετούν με ένα «Auf Wiedersehen!». Στο βίντεο εμφανίζεται η σημαία του Ισραήλ με κόκκινο απαγορευτικό και ακ ούγεται το «Juden Raus” από τους Πογκρόμ, γνωστό ναζιστικό συγκρότημα που έχει στενούς δεσμούς με τη «Χρυσή Αυγή». Ο server του youtube που είχε ανεβάσει το βίντεο, το κατέβασε αμέσως όταν διαμαρτυρήθηκαν οι έλληνες εβραίοι.
Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα έχει αναρτηθεί σε έναν άλλο server, και παραμένει αναρτημένη μέχρι σήμερα. Περιέχει σύνδεσμο με το όνομα «group” όπου οι χρήστες δηλώνουν την ομάδα στην οποία είναι ενταγμένοι. Αυτή δεν είναι άλλη από τη «Χρυσή Αυγή» ενώ στην κορυφή της σελίδας εμφανίζεται η ναζιστική σημαία. Στο φόρουμ της «Αντεπίθεσης» που ανήκει στη «Χρ. Αυγή», ένα μέλος που υπογράφει επίσης με τη ναζιστική σημαία επαινεί τα «αντισημιτικά ιδεώδη» των μαθητών, ενώ βέβαια κανένας δεν παραδέχεται ότι η συγκεκριμένη ομάδα που έκανε τη βεβήλωση ανήκει στη ναζιστική συμμορία.
Όλα αυτά τα στοιχεία είναι ασφαλώς και στη διάθεση της υπηρεσίας ηλεκτρονικού εγκλήματος και στη διάθεση του εισαγγελέα. Το ότι η ιστοσελίδα παραμένει αναρτημένη στο διαδίκτυο δείχνει την πλήρη αδιαφορία τους για την υπόθεση. Στάση συγκάλυψης τήρησαν οι τοπικοί παράγοντες με πιο χαρακτηριστική περίπτωση το διευθυντή του σχολείου ο οποίος αμέσως απέκλεισε το ενδεχόμενο να ευθύνονται μαθητές του για το περιστατικό!
Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο ζήτησε άμεσα την παρέμβαση του Εισαγγελέα και την προστασία της κοινότητας της Ρόδου. Την τιμώρηση των δραστών ζήτησε και η Ισραηλίτικη Κοινότητα Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Βίζενταλ.
Εντυπωσιακή ήταν η αδιαφορία με την οποία αντιμετώπισαν τα πολιτικά κόμματα την είδηση. Μέσα σε μία μέρα το θέμα που είχε έρθει στην επιφάνεια από τον τηλεοπτικό σταθμό Αlpha είχε καλυφθεί μέσα στην απόλυτη σιωπή. Ούτε το κανάλι επανήλθε. Είναι φανερό ότι οι λογοκριτές του ρωσόδουλου διακομματικού συντονιστικού κορυφής έριξαν το σύρμα της σιωπής όπως πάντα όταν πάει να γίνει θόρυβος με τους ναζιστές.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι στη Ρόδο έχουν απομείνει μόνο λίγες δεκάδες Εβραίοι αφού η συντριπτική πλειοψηφία του εβραϊκού πληθυσμού εξοντώθηκε από τους ναζιστές στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Κάθε καλοκαίρι σε συνεργασία με το Δήμο οργανώνονται από την εβραϊκή κοινότητα εκδηλώσεις μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Το μνημείο του Ολοκαυτώματος κατασκευάστηκε το 2002. Εκπρόσωπος της εβραϊκής κοινότητας της Ρόδου είχε δηλώσει ότι κατά την διάρκεια της κατασκευής του παρενοχλήθηκαν προφορικά και σωματικά οι εργάτες και ότι αυτό οδήγησε στην ανάγκη αστυνομικής προστασίας επί εικοσιτετραώρου βάσεως! Μέσα σε ολιγοήμερο διάστημα μετά τα αποκαλυπτήρια τον Ιούνιο του 2002 αφαιρέθηκαν γράμματα από την επιγραφή, κόπηκε το διακοσμητικό σύρμα που βρισκόταν γύρω από το μνημείο, το οποίο πιέστηκε προς τα κάτω στη βάση του. Η τοπική εφημερίδα «Πρόοδος» ανέφερε ότι «οι βάνδαλοι κατέστρεψαν το μνημείο» σημειώνοντας ότι ο Δήμαρχος της Ρόδου είχε λάβει επιστολή από τον Πρόεδρο του «ΛΑΟΣ», Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του στο μνημείο για τους Εβραίους της πόλης. Επιπλέον, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Καρατζαφέρης είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί τη Ρόδο το ίδιο διάστημα.
Το ιδιαίτερο της τελευταίας επίθεσης είναι η προκλητικότητα με την οποία εμφάνισαν οι δράστες την κτηνωδία τους δίνοντας πολλά στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σύλληψη τους. Ανάρτησαν ιστοσελίδα, έδειξαν βίντεο με εικόνα, και έδωσαν την ταυτότητά τους ως μαθητές του Βενετόκλειου σχολείου. Αυτή η συμπεριφορά δείχνει ότι είχαν σε ένα μεγάλο βαθμό εξασφαλισμένη την ασυλία τους.
Οπωσδήποτε αυτή δεν ήταν μία αυθόρμητη κίνηση, ούτε ένα «μεμονωμένο επεισόδιο» και η Ρόδος δεν είναι ένα τυχαίο νησί. Πέρα από τα επεισόδια που συνόδευσαν την κατασκευή του μνημείου, στη Ρόδο υπάρχει οργανωμένος πυρήνας ναζιστών, η «Εθνική Άμυνα Ρόδου» που προπαγανδίζει δραστήρια τον αντισημιτισμό, καλεί σε ψήφο στη “Χρυσή Αυγή” στις ευρωεκλογές και διαφημίζει τα έντυπά της. Επίσης πανό με αναγραφή “Juden Raus” εμφανίστηκε πριν λίγους μήνες σε ποδοσφαιρικό αγώνα χωρίς να υπάρξει καμία σύλληψη αυτών που το ανάρτησαν, ενώ ακούστηκαν συνθήματα όπως “To ολοκαύτωμα ήταν μόνο η αρχή». Η Ρόδος ήταν τέλος μία από τις πόλεις όπου οργανωμένες ομάδες εμφανίστηκαν να συμμετέχουν στο πογκρόμ κατά των Αλβανών το 2004.
Στη Ρόδο οι ναζιστές απολαμβάνουν την ίδια ασυλία που απολαμβάνουν σε όλη τη χώρα. Η ΟΑΚΚΕ και η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία καταγγέλλουν την κάλυψη που δίνουν κυβέρνηση και κόμματα στους ναζιστές και καλούν τους δημοκράτες να υποστηρίξουν το αίτημα για την απαγόρευση των ναζιστικών συμμοριών.