ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΠΛΕΥΡΗ

Αναβλήθηκε λόγω ωραρίου η δίκη της έφεσης του ναζιστή Κ. Πλεύρη για τις 26 Noέμβρη 2008. Η δίκη είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί στις 17/9 ύστερα από αναβολή από τις 18/4/2008, και όμως πήρε αριθμό 17 σε σύνολο δεκαεπτά υποθέσεων για συζήτηση, δηλαδή μπήκε τελευταία σε σειρά όταν μάλιστα οι προηγούμενες είχαν πολλούς μάρτυρες και ήταν δεδομένο ότι θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για τη συζήτηση τους. Στις 17/9 συζητήθηκαν περίπου οι μισές υποθέσεις και το δικαστήριο διέκοψε για τις 19/9 οπότε και ανέβαλε τις περισσότερες από τις υπόλοιπες υποθέσεις λόγω ωραρίου.
Πιστεύουμε ότι η αναβολή της δίκης δεν έγινε τυχαία. Οι αναβολές αυτές ευνοούν τον Πλεύρη αφού μπορεί να οδηγήσουν την υπόθεση σε παραγραφή που σημαίνει παύση της ποινικής δίωξης και άρση της ποινής. Αυτό θα γίνει αν η υπόθεση δεν έχει συζητηθεί και στον Άρειο Πάγο το Νοέμβριο του 2009. Η παραγραφή θα απαλλάξει τον Πλεύρη και το ΛΑΟΣ που τον υποστηρίζει από μία επώδυνη πολιτικά ποινή για προτροπή σε ρατσιστικό μίσος και βία, τη στιγμή που είναι φανερό ότι είναι πολύ δύσκολο οποιοδήποτε δικαστήριο να τον αθωώσει για το χυδαίο και ανοιχτό κάλεσμα του σε επανάληψη της γενοκτονικής εξόντωσης των Εβραίων και «ολοκλήρωση του έργου του Χίτλερ». Τα δικαστήρια δεν μπορούν πια να αγνοήσουν τον αντιρατσιστικό νόμο από τη στιγμή που μπήκε θέμα εφαρμογής του και η υπόθεση έγινε γνωστή σε διεθνές επίπεδο.
Αυτό έδειξε η επικύρωση από το Εφετείο της ποινής κατά των συντακτών του «Ελεύθερου Κόσμου» (Ζαφειρόπουλου, Θ. Γεωργίου και Θ. Χατζηγώγου), για ένα προσβλητικό για τους Εβραίους δημοσίευμα που χλεύαζε και επικροτούσε το Ολοκαύτωμα. Η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία χαιρετίζει τη δεύτερη αυτή καταδίκη στο Εφετείο που έγινε την προηγούμενη μέρα της δίκης του Κ. Πλεύρη. Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι και σε αυτό το δικαστήριο ήταν φανερή η προσπάθεια να περιοριστεί όσο το δυνατό περισσότερο η εφαρμογή του νόμου. Έτσι απορρίφθηκε η παράσταση της πολιτικής αγωγής του ΚΙΣ που είχε γίνει δεκτή στο πρώτο δικαστήριο, ενώ μειώθηκε η ποινή από επτά σε πέντε μήνες. Η ποινή όμως για την αντισημίτικη προπαγάνδα παραμένει. Με αυτά τα δεδομένα είναι υποχρεωτικό σχεδόν να επικυρωθεί και η ποινή του ναζιστή Κ. Πλεύρη στο Εφετείο. Γι’ αυτό ο ίδιος και οι προστάτες του θέλουν πολύ τις διαρκείς αναβολές.
Την τακτική των αναβολών της δίκης του ναζιστή Κ. Πλεύρη διευκολύνει το πέπλο της σιωπής που έχει πέσει γύρω από την υπόθεση από τα ΜΜΕ και τα κόμματα. Αυτή η σιωπή διευκολύνει κυρίως το βουλευτή του ΛΑΟΣ και γιο του ναζιστή Θ. Πλεύρη να εμφανίζεται στη δικαστική αίθουσα στο πλευρό του, αλλά και τα μέλη της νεολαίας του ΛΑΟΣ (ΝΕ.Ο.Σ) να καλούν ανοιχτά στο φόρουμ που έχουν στο διαδίκτυο σε υποστήριξη του. Η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία καλεί όλους τους δημοκράτες να απαιτήσουν: α) Να γίνει η δίκη του Κ. Πλεύρη για να καταδικαστεί ο ναζιστής και στο Εφετείο, β) Να πάρει τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα η υπόθεση για να αποκαλυφθεί το ΛΑΟΣ και να μάθει ο λαός για αυτό το τρομερό πολιτικό σκάνδαλο, γ) Να πάρουν θέση τα κόμματα και να καταδικάσουν ανοιχτά το ΛΑΟΣ σα φιλοναζιστικό κόμμα.

Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2008