Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Στο 71,9% διαμορφώθηκε ο δείκτης ενεργειακής εξάρτησης της Ελλάδας –δηλαδή το ποσοστό των εισαγωγών ενέργειας επί της εγχώριας ακαθάριστης κατανάλωσης– το 2006, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, στην Ε.Ε. των «27» ο εν λόγω δείκτης διαμορφώθηκε την ίδια χρονιά στο 53,8%. Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Κύπρο με 102%, στη Μάλτα με 100% και στο Λουξεμβούργο με 99%, ενώ τη μικρότερη εξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας παρουσίασαν η Πολωνία και η Μεγάλη Βρετανία με 20% και η Τσεχία με 28%. Η Δανία εμφανίζεται να είναι το μοναδικό κράτος-μέλος της Ε.Ε. με ενεργειακή ανεξαρτησία, καθώς παρουσιάζει αρνητικό δείκτη ενεργειακής εξάρτησης (-37%). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η εγχώρια ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 0,5% το 2006, ενώ αντίθετα στην Ε.Ε. των «27» παρέμεινε αμετάβλητη. Οι εισαγωγές ενέργειας στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 6%, έναντι 2,4% στην Ε.Ε. των «27», ενώ η παραγωγή ενέργειας μειώθηκε κατά 2,3%, όσο και στην Ε.Ε. «27» (από http://www.energytimes.gr/, 14 Ιουλίου 2008).

Ουραγοί στις ξένες επενδύσεις

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εισροές ξένων κεφαλαίων το τελευταίο δωδεκάμηνο για την πραγματοποίηση άμεσων επενδύσεων ήταν μόλις 500 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων ετών. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 121η θέση στον κόσμο ως προς την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι εφέτος για πρώτη φορά έπειτα από 48 χρόνια οι ΗΠΑ δεν είχαν περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν δραστικά μετά το διώξιμο της TVX από τα μεταλλεία Χαλκιδικής και την αθέτηση της συμφωνίας της με το ελληνικό κοινοβούλιο. Αυτή η πρωτοφανής αθέτηση υπήρξε σύνθημα σε όλες τις βιομηχανικές εταιρείες του κόσμου να μην επενδύσουν ποτέ στην Ελλάδα. Η τραγική σημερινή εικόνα της παραγωγικής οικονομίας είναι το αποτέλεσμα του μακροχρόνιου σαμποτάζ από το υποταγμένο στη Ρωσία πεντακομματικό καθεστώς.

Άλλο ένα μεταλλείο χρυσού δεν επιτρέπει το Συμβούλιο της Επικρατείας

Με την υπ’ αρ. 2315/2008 απόφασή του το βιομηχανοκτόνο Ε΄ τμήμα του ΣτΕ ακυρώνει ως μη νόμιμη την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ με την οποία είχε προεγκριθεί το 1999 η χωροθέτηση επιχείρησης χρυσού στην περιοχή Περάματος, που βρίσκεται στα όρια των νομών Έβρου και Ροδόπης (Ελευθεροτυπία, 27/08). Το εργοστάσιο θα ανήκε στην εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΜΒΕ» και θα περιελάμβανε, εκτός από το εργοστάσιο χρυσού, λίμνη τελμάτων και μεταλλείο επιφανειακής εξόρυξης.
Οι δύο νομοί είναι από τους φτωχότερους της χώρας και η δημιουργία μιας βιομηχανίας εκεί θα έδινε δουλειά στους κατοίκους της και ζωή στην περιοχή.

Κλείνει και λατομείο επειδή θα έκανε εξαγωγές χαλαζία!

Σταματά η λειτουργία λατομείου που εκμεταλλεύεται κοίτασμα χαλαζία στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κορώνειας εξαιτείας του ΣτΕ. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με την οποία τον Αύγουστο του 2004 εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη λατομική εκμετάλλευση από την εταιρεία ΕΛΒΙΟΡ Α.Ε.
«Όπως έκρινε το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ (2314/2008), παρά τα όρια που είχαν τεθεί, ο γραμματέας της περιφέρειας ενέκρινε τις λατομικές δραστηριότητες χωρίς να συντρέχουν οι αυστηρές προϋποθέσεις που απαιτούνται, δηλαδή να εξυπηρετούνται συγκεκριμένα έργα της περιοχής ή τοπικές ανάγκες» (Ελευθεροτυπία, 20/8).
Στην ακυρωθείσα περιβαλλοντική μελέτη, σύμφωνα πάντα με την απόφαση του ΣτΕ, το τελικό προϊόν από την επεξεργασία των κοιτασμάτων σε γειτονικό εργοστάσιο συγγενικής εταιρείας θα εξαγόταν, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τους πρωτοφανείς στην υδρόγειο όρους της εξυπηρέτησης τοπικών αναγκών για τη χορήγηση της άδειας λατομείου.

Κλείνει και άλλο λατομείο στην Αττική!

Κλείνει το λατομείο αδρανών υλικών στη θέση Λάμπρικα στο Κορωπί. Το ΣτΕ, επικαλούμενο τους γνωστούς λόγους για την προστασία του περιβάλλοντος,
με δύο αποφάσεις του έκρινε ότι παράνομα η πολιτεία παρέτεινε με αλλεπάλληλες αποφάσεις της τη λειτουργία του λατομείου, το οποίο έπρεπε να έχει ήδη σταματήσει από το 1998, καθώς βρίσκεται εντός δασικής έκτασης και εντός της ζώνης προστασίας του Υμηττού (Ελευθεροτυπία, 18/6). Το Ε΄ τμήμα του ΣτΕ επικαλέστηκε το άρθρο 24 του Συντάγματος, το προεδρικό διάταγμα για την προστασία του Υμηττού και τη νομοθεσία για τα λατομεία, τονίζει ότι επιτρέπεται η συνέχιση της λειτουργίας του λατομείου μόνο για να αποκατασταθεί το τοπίο και ο περιβάλλων χώρος από τη βλάβη που υπέστη κατά τη λειτουργία του και υπό την απαραίτητη προϋπόθεση να έχει εγκριθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα έργα για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος!!