ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Στη σύναξη των προκαθημένων όλων των Eκκλησιών, που έγινε στην Κρήτη πριν από μερικές ημέρες, με αφορμή τις εκδηλώσεις των 2.000 χρόνων από τη γέννηση του Αποστόλου Παύλου και από την οποία απουσίαζε, φυσικά, ο πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος, την πολιτική πίεση στον Οικουμενικό Πατριάρχη ανέλαβε ο γνωστός ρωσόδουλος Σημίτης, ο οποίος προσήλθε στη λειτουργία με το πρόσχημα μιας ομιλίας στο Ηράκλειο την προηγουμένη ημέρα. Η ελεγχόμενη από αυτόν νομάρχισσα Ηρακλείου, παλιότερη υπεύθυνη του ΠΑΣΟΚ για θρησκευτικά θέματα, στην προσφώνησή της προς τους ιεράρχες και τον Οικουμενικό Πατριάρχη, εκφράζοντας συνολικά το καθεστώς, είπε μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Μακριά από μας οι αδιαφανείς συνεννοήσεις που δε συνάδουν με τη χριστιανική ηθική και που οι πρόσφατες συγκλονιστικές αποκαλύψεις μάς έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη μας. Τα μοναστήρια είναι ιεροί τόποι κοινοβιακού μοναχισμού, τόποι άσκησης πνευματικής και θρησκευτικής λειτουργίας.
Εκπέμπονται πολύ αρνητικά μηνύματα από ορισμένες ενέργειες που φαίνεται να ξεφεύγουν από αυτό το θεμελιώδες πλαίσιο και θυμίζουν περισσότερο άλλες κοινές επιχειρηματικές πράξεις.
Εμείς περιμένουμε τις δικές σας παρεμβάσεις προκειμένου να μην προσβάλλονται οι θεμελιώδεις αρχές του μοναχισμού και της εκκλησίας, και να μην απολέσουμε το πιο πολύτιμο κεφάλαιο που διαθέτουμε: την πνευματικότητα και θρησκευτικότητά μας»
.
Δηλαδή το τσιράκι αυτό του Γ . Παπανδρέου καλεί το Βαρθολομαίο να κόψει το δεξί του χέρι, που στο Άγιο Όρος και ίσως σε όλη την Ελλάδα είναι ο Εφραίμ.
Ταυτόχρονα οι τοπικές εφημερίδες προετοίμαζαν το έδαφος κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη προσπαθώντας να τον εκθέσουν λέγοντας ότι το τραπέζι που θα του κάνουν θα στοιχίσει 26.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Πατριάρχης και η ακολουθία του δεν ήθελαν να παρακαθίσουν στο γεύμα και στη συνέχεια παρακάθισαν ελάχιστο χρόνο και έφυγαν.