ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ
Θετικές εξελίξεις στις διεκδικήσεις τους

Θετικές είναι οι τελευταίες εξελίξεις στον ηρωϊκό πολυετή αγώνα των απολυμένων των Λιπασμάτων ο οποίος συνεχίζεται και θα συνεχιστεί από τους απολυμένους μέχρι την τελική νίκη.
Προωθείται νομοθετική ρύθμιση για την αποκατάσταση: Μέσα στο Φλεβάρη με δηλώσεις της σε τηλεοπτική εκπομπή η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πετραλιά επιβεβαίωσε την πρόθεση του υπουργείου να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για ειδική επιδότηση ανεργίας όσων πλησιάζουν στη σύνταξη και να προωθήσει μέτρα επιδότησης απασχόλησης για τους νεώτερους. Το υπουργείο είχε αναλάβει επίσημα σχετική δέσμευση από τον Ιούνη του περασμένου χρόνου μπροστά σε όλα τηλεοπτικά κανάλια και μόλις στις αρχές του 2009 έκλεισαν οι διαπραγματεύσεις με τους απολυμένους για την τελική μορφή της νομοθετικής ρύθμισης. Αναμένεται να ολοκληρωθούν οι νόμιμες διαδικασίες για να προχωρήσει η κατάθεση της στη Βουλή. Η δέσμευση του υπουργείου ήρθε σαν αποτέλεσμα της κατάκτησης της κοινής γνώμης του Πειραιά μετά την απεργία πείνας των δύο απολυμένων Φρ. Καρακατσάνη και Α. Παναγιωτίδη, τον Ιούνη 2007, που έληξε με τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο λόγω εξάντλησης, αλλά και σαν αποτέλεσμα του πολύχρονου και γνωστού σε όλη τη χώρα ηρωϊκού αγώνα των απολυμένων. Μέχρι σήμερα οι απολυμένοι βρίσκονται σε διαρκή κινητοποίηση με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και αφισοκολλήσεις μέσα στο αρνητικό κλίμα της πολιτικής απομόνωσης κυρίως από τα κόμματα της ψευτοαριστεράς ΣΥΝ και ψευτοΚΚΕ. Ιδιαίτερα το τελευταίο έχει λοιδορήσει τον αγώνα των Λιπασμάτων επειδή οι απολυμένοι υποστηρίζουν τη γραμμή της ανάπτυξης της βιομηχανίας και έχουν αναζητήσει και κερδίσει την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και επειδή σε αυτό τον αγώνα συμπαραστέκεται με συνέπεια από την αρχή η ΟΑΚΚΕ. Η αντίθεση αυτή έφτασε μέχρι την άσκηση βίας πρόσφατα κατά των απολυμένων από μέλη του ΠΑΜΕ (δες σχετικό άρθρο).
Κερδήθηκαν οι δικαστικές διεκδικήσεις για αποζημιώσεις: Οι απολυμένοι έχουν πετύχει με απόφαση του Αρείου Πάγου να αναγνωριστούν σαν άκυρες οι απολύσεις τους από την πρώην εργοδότρια τους θυγατρική της Αγροτικής Τράπεζας ΣΥΕΛ ΑΕ επειδή αυτή δεν έκανε διαπραγματεύσεις όπως όφειλε με βάση το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο και επειδή δεν υπήρξε καμία ανωτέρα βία για το κλείσιμο του εργοστασίου που έγινε με πολιτική απόφαση της τότε κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Λαλιώτη, του επικεφαλής του ρωσόδουλου μετώπου στην κατεδάφιση της βιομηχανίας. Η απόφαση αυτή επιβεβαιώθηκε στο Εφετείο Πειραιά που επιδίκασε στους απολυμένους αποζημιώσεις ενός εξαμήνου, αλλά και στο Πρωτοδικείο Πειραιά στη συνέχεια που επιδίκασε αποζημιώσεις πενταετίας. Ωστόσο η ΣΥΕΛ και στην ουσία η Αγροτική Τράπεζα που βρίσκεται πίσω της αρνείται να καταβάλει έστω και ένα ευρώ στους εργάτες και επικαλείται ότι δεν έχει χρήματα ούτε να πληρώσει τους δικηγόρους και τους εκκαθαριστές οι οποίοι εργάζονται για αυτή από φιλόπτωχο πνεύμα! Οι απολυμένοι για να ξεσκεπάσουν τη ΣΥΕΛ κατάθεσαν αίτηση πτώχευσης στο Πρωτοδικείο Αθήνας το οποίο με απόφαση του διέταξε να δημοσιευτεί με τους νόμιμους τύπους ότι η ΣΥΕΛ δεν είναι σε θέση να εξοφλήσει τις απαιτήσεις της, μία δημοσίευση που πλήττει τη φήμη της εταιρείας και κατά συνέπεια της Αγροτικής Τράπεζας. Όμως η απόφαση απέρριψε το αίτημα για την κίνηση της διαδικασίας της πτώχευσης με το διορισμό δικαστή (σύνδικου) που θα επιβλέπει τις εργασίες της εκκαθάρισης αφού σύμφωνα με τα χαρτιά που παρουσίασε η ΣΥΕΛ δεν υπάρχει περιουσία για εκκαθάριση. Η απόφαση επισήμανε όμως τις ευθύνες των εκκαθαριστών που είχαν στα χέρια τους κατά το κλείσιμο του εργοστασίου απαιτήσεις είσπραξης εκατομμυρίων ευρώ και δεν έκαναν τίποτα για να τα εισπράξουν. Οι απολυμένοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να πάρουν όσα δικαιούνται σαν ελάχιστη αποζημίωση για τη βάρβαρη μεταχείριση που είχαν από τη ΣΥΕΛ όταν τους πέταξε στο δρόμο με ψίχουλα χωρίς να ακολουθήσει νόμιμες διαδικασίες αποκαλύπτοντας την Αγροτική πίσω από τη ΣΥΕΛ και τις μεθοδεύσεις της εναντίον τους.